11. Casa de cultura "Alexandru Giugaru"
Cladirea a fost construita in 1892, pentru a servi ca sediu al tribunalului fostului judet Falciu (care aveea resedinta la Husi). In 1950 fostul judet Falciu este desfiintat si implicit si tribunalul acestuia.
In 1952 cladirea trece in administrarea primariei Husi, care infiinteaza in aceasta cladire "casa de cultura" (al carui director a fost mult timp regretatul Emil Pascal).
Cladirea a fost renovata si restaurata in anii 1998- 1999 si 2017- 2021.
12. Casa degradata si abandonata (proprietate privata) de pe strada Stefan cel Mare. In cazul proprietarul care-si lasa in asemenea stare casele ar trebui majorat impozitul la 500% (masura care am inteles ca este aplicata in Timisoara)
13. Casa Enache (sfarsitul secolului XIX)(Strada General Gheorghe Teleman)- azi farmacie si cabinete medicale. A fost renovata.
14. Casa Mitache- azi Casa Chiriac si Neiciu (1890), strada General Gheorghe Teleman. Astazi acolo este terasa-bar "One Cafe"
15. Casa Monasterianu- azi restaurantul "Podgoriile Husului" si sala de jocuri de noroc (pana recent intreaga cladire era numai restaurant, dar se pare ca sunt mai rentabile jocurile de noroc decat restaurantele! Era/este unul dintre cele mai renumite restaurante din Husi si aveea si o renumita formatie muzicala)
16. Casa Moruzzi- in curs de renovare (cu fonduri europene)
Cladire a fost construite la inceputul secolului XX, aici functionand una din primele banci din Husi- banca "Albina" (infiintata in 1914). Mult timp cladirea a apartinut Scolii Generale nr. 1, care a folosit-o ca si "atelier" scolar de "educatie tehnologica" (croitorie, etc) pentru fete.
Dupa renovarea si restaurarea cladirii aici va fi infiintat un centru cultural-educational.
17.Casa Porosnicu (1934). Inainte de 1990 aici era o renumita cofetarie- "Macul Rosu"
18. Casa profesor V. Gociu- azi sediul filialei ALDE. In anii 90' aici a fost si sediul "Fortelor de Munca" (AJOFM).
19. Lucrarile de renovare si modernizare a cinematografului "Dacia" au fost finalizate si se asteapta receptia finala a lucrarilor, procedura care trebuie organizata de "Compania Nationala de Investitii"
20. Cladirea unde, pana in 2021, a functionat sediul bancii "Raiffeisen". Cladirea a fost construita intre anii 1939- 1940.
21. Colegiu National "Cuza Voda" Husi- noul campus scolar ultramodern, inaugurat in 2017.
22. Colegiul National "Cuza Voda" Husi- cladirea noua , construita 1969- 1970.
23. Colegiul National "Dimitrie Cantemir"-cladirea noua, construita in 1963. In curs de renovare.
24. Cresa actuala, situata in cartierul "Brosteni"
25. Cladirea, situata in cartierul "Brosteni", in care, pana in 2005, a functionat sediul din Husi al RENEL/CONEL/Electrica/Electrica Moldova/EON- Delgaz Grid.
Cladirea a fost construita in anii 90', fiind foarte moderna pe atunci.
Din pacate , dupa privatizarea fostei Electrica Moldova, EON inchide sediul comercial din Husi! Astazi , in aceasta cladire, mai functioneaza un "punct de informare pentru energie electrica (cu program de doua zile/saptamana).
26. Fosta baie populara din cartierul "Brosteni". Cladirea este in curs de renovare, urmand a fi infiintat aici un centru social, pentru persoane fara adapost.
27. Cladirea construita in 1937 (in cartierul "Brosteni") unde a functionat prima "uzina electrica" din Husi.
Dupa ce in 1962 orasul Husi este racordat la "Sistemul Energetic National" fosta "uzina electrica" din Husi isi inceteaza activitatea. Un timp cladirea a fost folosita ca si atelier reparatii transformatoare si alte echipamente electrice.
Cladirea a fost vanduta de EON/Delgaz Grid firmei "Fan Courier", care a renovat-o.
28. Fostul magazin "Romarta"- azi magazin "X Man" (de haine)
29. Cateva poze cu hala agro-alimentara, o cladire veche, cu valoare istorica si arhitecturala, construita in 1885:
-Corp lateral construit ulterior, aflat astazi in stare de degradare
-Corp lateral construit ulterior
-Cele doua "magazine" de la intrarea in hala agro-alimentara, care ingreuneaza foarte mult accesul pietonal in interiorul halei si care ingreuneaza si circulatia pietonala si auto in zona halei si a pietei si in plus mascheaza si fatada cladirii halei!
Pentru renovarea, restaurarea si readucerea la starea arhitecturala initila a halei agro-alimentare ar trebui: demolate cele doua corpuri laterale, desfiintate cele doua "magazine" de la intrarea in hala si renovata, restaurata si dotata cladirea (in interiorul e adevarat ca s-au facut unele lucrari- s-a montat gresie si faianta, etc).
In plus, pentru fluidizarea circulatiei pietonale in jurul halei si a pietei ar trebui amenajate trotuare.
30. Cladire noua construita dupa 1990- magazine, pizzerie, etc.
31. Hotelul "Dimitrie Cantemir"- astazi inchis!
In anul 1983 este inaugurat actualul hotel “Dimitrie Cantemir” din centrul orasului, care are doua stele, o capacitate de 108 locuri in 46 de camere si restaurant. Are lift. Inainte de 1989 apartinea de OJT Vaslui. De mentionat ca in anii 80 la acest hotel s-a incercat utilizarea unei instalatii de producere a apei calde menajere si caldurii cu ajutorul panourilor solare (in contextul politicii de “economie de combustibil” din anii 80). Din pacate acel experiment nu a dat rezultate favorabile. Astazi mai exista inca (in spatele hotelului) “ramasitele” acelei instalatii.
Dupa 1990 hotelul “Dimitrie Cantemir” din Husi este cumparat (de la fostul OJT Vaslui) de catre grupul de firme “SC Racova Com Agro Pan Grup SA Vaslui”, apartinand cunoscutului om de afaceri Adrian Porumboiu. Insa din pacate aceasta firma nu a facut investitiile necesare in modernizarea hotelului din Husi (cu exceptia montarii unor aparate de aer conditionat in unele camera) si nici macar nu l-a intretinut corespunzator (in ultimii ani cand s-a aflat in proprietatea acestei firme nici liftul de la hotel nu a mai functionat, iar in unele locuri tencuiala a inceput sa cada de pe pereti).
In iulie 2019 hotelul “Dimitrie Cantemir” din Husi (care atunci mai aveea 15 salariati) este cumparat, de la executorul judecatoresc, de firma “SC Vasea Srl Husi”, firma apartinand deputatului Aurel Caciula si fiicei sale Diana Georgiana Caciula.
Imediat dupa cumpararea hotelului, acesta este inchis de catre firma “SC Vasea Srl Husi”.
Conform celor mentionate de doamna Diana Caciula a incercat obtinerea unor fonduri europene pentru renovarea si modernizarea hotelului din Husi, dar, din pacate, neprimirea unui aviz din partea ISU Vaslui a dus la imposibilitatea continuarii proiectului si la pierderea finantarii europene pentru aceasta!
In prezent cladirea se afla in stare de degradare.
-"Ramasitele" fostei instalatii de producere (cu ajutorul panourilor solare) a apei calde menajere a hotelului
32. Judecatoria Husi
Cladirea a fost construita in 1892.
In anul 1968, in urma reorganizarii administrativ-teritoriale si a formarii actualului judet Vaslui (cu resedinta in orasul- din 1979 municipiul- Vaslui) judecatoria Husi este desfiintata.
Astfel cladirea trece in administrarea Ministerului Apararii Nationale, care muta acolo "Casa Armatei".
In 1996 este reinfiintata judecatoria Husi, cladirea revenind in administrarea Ministerului de Justitie. Cladirea a fost renovata.
Din pacate in ultimii ani nu mai este bine intretinuta, degradandu-se.
33. Liceul Tehnologic "Ioan Corivan". Actuala cladire din cartierul "Brosteni" a fost construita dupa 1998, cu fonduri de la "Banca Mondiala".
In trecut aici era o cladire veche, in care au fost birourile fostului "ICSM" (comertul de stat) si un timp si "scoala de cooperatie" (mutata ulterior la Vaslui). Din pacate aceea cladire veche a fost demolata.
34. Locuinta sociala (casa veche) de pe strada Paul Barais (in apropierea intersectiei cu strada Stefan cel Mare), aflata in stare avansata de degradare. Apartine primariei.
Pentru persoanele fara locuinte ar trebui construite locuinte sociale noi, iar astfel de cladiri vechi si degradate (folosite astazi pe post de "locuinte sociale") ar trebui demolate!
35. Magazin- strada 1 Decembrie, in apropiere de gara. In trecut aici a fost barul "Feroviarul".
36. Parcul Cercetasilor
37. Parcul "Cuza- Voda"- fantana arteziana (astazi din pacate nu mai functioneaza)
38. Sala sporturilor, construita in 2004
39. Scara de bloc cu 6 etaje si lift. In Husi exista numai doua scari de bloc (pe strada A I Cuza) cu 6 etaje si lift. Din pacate nici unul din cele doua lifturi nu mai functioneaza azi (au functionat foarte scurt timp- doar cativa ani- de la sfarsitul anilor 80 si pana prin 1994)
40. Cladirea actuala a scolii generale nr. 3 "Anastasie Panu".
Aceasta cladire a fost inaugurata in februarie 1990.
In acest loc a existat o veche cladire, construita in 1880, in care in trecut a functionat "Scoala nr. 1 baieti".
Aceea cladire a fost avariata de cutremurul din 1986, fiind apoi demolata.
In februarie 1990 este inaugurata actuala cladire, dupa un proiect al inginerului Constantin Maria. Initial, era vorba de consolidarea unei cladiri mai vechi, dar, printr-un artificiu, autoritatile locale de atunci (prima secretara Maria Roman- cladirea a inceput sa fie construita inainte de 1989) "pacalesc" intr-un fel autoritatile centrale, si in loc de consolidarea unei cladiri mai vechi, construiesc o cladire complet noua.
Cladirea are: 14 sali de clasa, doua laboratoare si 4 cabinete.
Este una dintre cele mai prestigioase scoli din Husi, avand profesori buni si foarte buni, pe care i-am avut si eu profesori (Baltag Petrica, Turculet Dumitru- matematica, Tocu Magdalena- limba si literatura romana, Stefanescu Ilie- istorie, Rosu Catalin- geografie, Girigan Viorica- chimie, Doru Anica- limba franceza, Moraru Maria- educatie muzicala, Romila Ioan- educatie fizica, Vranceanu Ion- maistru instructor educatie tehnologica, etc).
41. Teren liber pe strada A I Cuza, langa sala sporturilor.
Pe acest loc era situata casa in care istoricii Ioan Lupascu, Costin Clit si arheologul Vicu Merlan sustin ca s-ar fi nascut la Husi domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Din pacate casa a fost demolata in octombrie 1989, dintr-o "eroare" (conform celor relatate de regretatul bibliotecar Donose Constantin prima-secretara Roman Maria nu cunoastea "istoricul" acelei case, cuprinsa in "planul de demolare"!).
Tot in acest loc a existat si fostul sediu al pompierilor, politiei si un dispensar TBC.
Toate acestea au fost demolate in anii 80', la momentul revolutiei acolo fiind turnata fundatia pentru blocul I-9. Dupa revolutie constructia acelui bloc a fost abandonata.
Astazi terenul este proprietate privata.
Terenul ar trebui expropiat sau achizitionat de primaria, acolo putand fi amenajat un parc sau mini-teren de fotbal sau alt sport.
42. Teren viran in centrul orasului, folosit ca loc de "parcare" pentru utilajele din balciuri si de agrement, apartinand unui "investitor" privat
43. De la "Romarta" vedere spre Bdul. 1 Mai. Aici este considerat "KM 0" al orasului.