Numarul mesajelor : 20635 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25579 Data de inscriere : 17/08/2011
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mier 15 Iun 2022, 23:02
Echipele de fotbal deţinute de instituţii ale statului nu au drept de promovare în Liga 1 (vezi CSA Steaua).
_________________ :TTT:
Adrian78 Administrator
Numarul mesajelor : 18766 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24346 Data de inscriere : 05/10/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mier 15 Iun 2022, 23:17
Dar alea susținute de primării și CL au voie ))
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Sam 18 Iun 2022, 23:08
Astazi dintre putinele firme din Husi care au ca profil de activitate productia industriala mai exista: "SC Petal SA" (utilaj petrolier si tehnologic), "SC Cantemir SA" (piese de mobilier), "SC Gartek SA" (incaltaminte, infiintata cu capital italian), "SC Enache Morarit srl" (morarit si panificatie), "SC Prod Cyp Srl" (prelucrarea carnii), "SC Vincon Vrancea- punct de lucru Husi" (vinificatie), "SC Tehnoutilaj srl".
De asemenea se remarca firma "Domeniile Averesti", condusa de Constantin Duluta.
Din pacate salariile la aceste firme sunt destul de mici, singurii salariati din Husi care au salarii mai decente fiind cei de la unitatea militara, politie, politie de frontiera, jandarmerie, judecatorie si spital!
O parte din salariatii din Husi lucreaza in comert (exista supermarket "Lidl", "Kaufland", "Profi", "Altex", "Flanco", etc), insa in acest domeniu salarii sunt destul de mici!
Probabil anul acesta sau cel tarziu anul viitor se vor finaliza si lucrarile de renovare si modernizare a cinematografului "Dacia", in cativa ani Husul va aveea si un teatru de vara, cladirea "casei de cultura" a fost renovata si restaurata, etc, insa, daca nu vor exista locuri de munca bine platite (nu toata lumea din Husi poate lucra la politie, politie de frontiera, armata sau jandarmerie!), procesul de depopulare a orasului (mai ales in privinta tineretului) va continuua si sa nu se ajunga in situatia in care sa nu mai aibe cine utiliza si cinematograful si teatrul de vara!
Una dintre putinele posibilitati pe care le are primaria Husi pentru a atrage investitori care sa creeze unitati de productie industriala in Husi este infiintarea unui "parc industrial".
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Lun 20 Iun 2022, 19:57
Un articol din ziarul "Obiectiv de Vaslui", scris de Simona Mihaila, din 10 iunie 2022:
Din articol reiese faptul ca stadiul fizic de executie a lucrarilor de reabilitare, modernizare si extindere a sistemului de apa-canalizare din Husi este de 91% (probabil cel mai avansat din toate cele 4 localitati urbane- Vaslui, Barlad, Husi si Negresti-Vaslui, unde se realizeaza proiectul de modernizare, extindere si reabilitare a sistemului de apa-canal din judetul Vaslui).
Pentru strazile: Mihail Kogalniceanu, Sara, Sergent erou Arhire Stefan, Capitan Nicolae Cisman se asteapta obtinerea avizului de spargere a acestor strazi (din partea primariei), pentru a se putea interveni si la reteaua de apa-canalizare de pe aceste strazi.
Se speram ca anul viitor vor fi complet finalizate toate lucrarile de modernizare, extindere si reabilitare a sistemului de apa-canalizare din Husi! De mentionat ca aceste lucrari au inceput la sfarsitul anului 2018!
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Lun 20 Iun 2022, 23:23
As vrea sa amintesc si de unii oameni, care, indiferent de regimul politic existent inainte de 1989, au contribuit la dezvoltarea economica, sociala, culturala si spirituala a Husului inainte de revolutie:
-Ioan Neamtu (directorul IAS Husi, prin eforturile sale podgoria Husi fiind extinsa la peste 2000 hectare, introducerea unor tehnologii moderne , constructia combinatului de vinificatie, a "castelului dintre vii", a unor blocuri pentru salariatii IAS-ului, etc);
-Gheorghe Hristea (directorul magazinelor "ICSM"- comertul de stat, din zona Husi. Se spune ca aveea o "relatie" importanta la Ilie Ceausescu, prin asta reusind ca magazinele ICSM-ului din Husi sa fie bine aprovizionate, chiar si in anii 80)
-maistrul Teodor Loghin (sef de sectie SUC Husi, prin eforturile sale reusindu-se obtinerea de contracte de export a utilajului petrolier realizat la Husi, in China)
-Voicu Haralambie, directorul fabricii de conserve
-Roman Ioan, seful statiei CFR Husi intre anii 1987- 1999
-Busuioc, sef autocoloana marfa Husi a ITA Vaslui
-Duduman Petru, sef autocoloana calatori Husi a ITA Vaslui
-Emil Pascal, directorul casei de cultura timp de cca 30 de ani
-Violeta Veturia Teodoru Bazarciuc (directoare muzeului orasenesc Husi) si Paul Salomeea (muzeograf)
-Zizi Donciu, sef echipa interventii-deranjamente retele si posturi de telefonie fixa
-Constantin Grigoras, comandantul militiei
-inginerul Constantin Maria (care a proiectat multe din blocurile si cladirile construite in Husi inainte de 1990)
-Grigore Benchea (vicepresedinte al "consiliului popular local", prin eforturile caruia s-a construit actualul sediu al bibliotecii municipale)
-Victor Hariton (directorul spitalului)
-colonelul Ion Rizea (comandantul unitatii militare de "chimie")
-locotenentul Petru Rapanu (comandantul unitatii de pompieri)
-Sarghie Ionel (comandantul unitatii militare de granicieri)
-preotul Alexandru Vajaianu si preotul-arhimandrid Mina Dobzeu (care a scris 7 scrisori adresate personal lui Nicolae Ceausescu, in care critica politica ateista a regimului comunist).
Despre modul cum se obtineau anumite aprobari pentru unele investitii edilitare in acei ani in Husi este relevanta o anumita intamplare,povestita de tatal meu. In anii 80, intr-o zi cand acesta se afla in biroul lui Ioan Neamtu, a venit un salariat a IAS-ului si i-a spus lui Neamtu: "Domnule director, au venit niste "smecheri" de pe la comitetul central in vizita la noi!". Iar directorul Neamtu i-a spus acelui salariat: "Vedeti cum va organizati cu sefii de ferme, sa nu plece oamenii aia de la noi cu mana goala!". Dupa ce a plecat acel salariat din birou, directorul Neamtu , suparat, i s-a plans intr-un fel lui tata, zicandu-i: "Uite Valerica, pana si astia de la comitetul central, cand vin la Husi, se preteaza sa le umplu portbagajul la "Dacie"!" Este adevarat ca in acest fel directorul Neamtu isi creea anumite relatii la Bucuresti, insa se folosea de aceste relatii nu in scop personal, ci tot pentru IAS si pentru oras, ulterior putand apela la acei oameni, pentru a obtine aprobarea unor investitii pentru IAS si pentru oras.
Sau se spune ca pentru aprobarea constructiei cladirii in care au functionat pana in anii 2010- 2011 sectiile de pediatrie si boli interne a spitalului din Husi, s-au trimis catre anumiti oameni de la Bucuresti mari canditati de vin si alte produse alimentare de la IAS Husi, iar, printre hartiile date la semnat Elenei Ceausescu a fost "strecurata" si hartia prin care se autoriza inceperea lucrarilor de constructie a acestei cladiri!
Sau la un moment dat autoritatile locale au solicitat fonduri pentru "consolidarea" cladirii vechi (afectata de cutremurul din 1977 si 1986) in care functiona scoala generala nr. 3, dar in realitatea au demolat vechea cladire, construind alta complet noua (inaugurata in februarie 1990).
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mier 22 Iun 2022, 21:55
Din informatiile gasite pe forumul "Metrou usor", postate de user-ul "PTMZ", licitatia pentru achizitia de servicii de "Executie lucrari terminal transport public in municipiul Husi" (garajul pentru viitoarele "autobuze" electrice) a fost anulata din cauza faptului ca cineva din primaria Husi nu a publicat, pe SEAP, si caietul de sarcini , printre documentele listate , ca parte a documentatiei!
Am avut ocazia sa-i cunosc pe unii dintre functionaii din primaria Husi, de la compartimentul de "proiecte europene" si intradevar au facut lucruri bune, in Husi atragandu-se sume importante si realizate proiecte importante, cu finantare din fonduri europene. Insa asemenea greseli nu ar trebui totusi sa aibe loc!
Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20635 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25579 Data de inscriere : 17/08/2011
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mier 22 Iun 2022, 22:06
Publicarea trebuie să o facă Achiziţiile, nu Fondurile Europene, eventual Achiziţiile de la societatea beneficiară (probabil S.C. Parcuri Verzi & Urban Trans S.R.L.).
_________________ :TTT:
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mier 22 Iun 2022, 22:37
La "SC Parcuri Verzi & Urban Trans Srl Husi" echipa de conducere (conform celor mentionate pe site-ul acestei societati) este formata din: Teodor Rotaru (administrator), Madalina Dumascu (contabil-sef), Liviu Grigoras (sef serviciu) si Girtu Luminita (inspector/referent resurse umane). Nu scrie nimic pe site-ul lor de existenta unui compartiment de "achizitii"!
In cadrul primariei exista "Compartimentul achizitii publice" (cu 4 salariati).
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Sam 25 Iun 2022, 20:56
Strazi din Husi cu denumiri schimbate dupa 1990:
-Strada 7 Noiembrie----Strada 1 Decembrie
-Strada Republicii-----Strada General Gheorghe Teleman
-Strada 23 August----Strada Scolii
-Strada Constantin Dobrogeanu Gherea---Strada Eroilor
-Strada Carpati-----Calea Basarabiei
A ramas neschimbata denumirea Bdul. 1 Mai (singurul "bulevard" din Husi!).
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mar 28 Iun 2022, 12:59
A fost atribuit (pe data de 2 mai 2022) contractul pentru obiectivul de investitii (cu finantare de la "Compania Nationala de Investitii") "Proiectare, executie lucrari si asistenta tehnica din partea proiectantului pentru constructie de baza sportiva, proiect tip 1, pe strada Ciprian Porumbescu, nr. 44, municipiul Husi", iar conform celor mentionate de domnul Sergiu Boeru (consilierul primarului) pe facebook, a fost emis si ordinul de incepere a lucrarilor!
Langa viitoarea baza sportiva se afla in constructie si o fabrica de dale (pavele).
Pe langa aceste investitii, in noua zona de case "Dric 2/Dric 3" se va construi si o noua cresa (cu finantare de la CNI) si viitorul garaj pentru "autobuzele" electrice urbane, investitii care vor contribui la dezvoltarea zonei acestea, unde, in ultimii ani, s-au construit foarte multe case noi , pe terenuri pe care primaria le-a concesionat tinerilor in vederea constructiei de locuinte individuale (case). Tot in aceasta zona se afla in constructie o biserica catolica (a treia biserica catolica din Husi) si o biserica ortodoxa (a 12 a biserica ortodoxa din Husi).
De mentionat ca inainte de revolutiei, aceste terenuri (la est de stada Ana Ipatescu si la nord de -pe atunci- Strada Carpati (astazi Calea Basarabiei) apartineau fostei fabrici de conserve si erau cultivate cu legume!
Din pacate fosta "zona industriala" a Husului s-a transformat astazi mai mult intr-o zona comerciala, realizandu-se:
-Supermarketurile "Altex", "Lidl", etc, pe terenul unde in 1990 era autocoloana marfa Husi a ITA Vaslui, iar intre 1991- 2008 "SC Rapidul SA" (aparuta prin divizarea fostei ITA Vaslui) -Supermarketul "Kaufland", pe locul unde in 1990 era cladirea de birouri si sediul fostei IAS Husi, iar intre 1990- 2005, a "SC Vidisamp Sa" -Centrele comerciale "Pepco", "Flanco", "TXM", "Noriel", etc, pe locul unde in 1990 era fosta "Intreprindere de comercializare si industrializare a laptelui ICIL" -Cladirea unde in 1990 era "MAT" (Monopolul alcoolului si tutunului si unde se producea rachiu, etc) este astazi scoasa la vanzare!
Si o intrebare: care sunt totusi cauzele economice , datorita carora nu a mai fost, dupa 1990, "rentabil" sa se produca la Husi conserve de legume, textile-confectii (disparitia fostei fabrici "Moldotext"), bauturi alcoolice (coniacurile "Ovidiu" sau "Unirea" erau renumite), fibre si fire din bumbac (disparitia fostei filaturi de bumbac), produse lactate , etc ?!
Astazi de bine de rau se mai produc la Husi: incaltaminte (SC Gartek SA si poate SC Husana SA), piese de mic mobilier (SC Cantemir SA), poate anumite utilaje tehnologice si industriale (SC Petal SA se chinuie sa supravietuiasca), produse de morarit si panificatie (SC Enache Morarit Srl), preparate din carne (SC Prod Cyp Impex Srl), vinuri (punctul de lucru Husi a SC Vincon Vrancea)(si speram ca domnul Constantin Dulute - patronul firmei "Domeniile Averesti"- se va tine de promisiunea de a moderniza si retehnologiza combinatul de vinificatie din Husi si va relua aici productia de vinuri si sampanie).
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Dum 10 Iul 2022, 12:30
Pe facebook, in grupul "Mandru ca sunt husean", am vazut mai multe videoclipuri postate de domnul Ciprian Gavrilita, in care acesta semnaleaza diverse probleme edilitare punctuale din Husi! I-am trimis un mesaj prin care i-am sugerat sa stabileasca o intalnire cu primarul Ioan Ciupilan, pentru a-i aduce la cunostinta toate aceste probleme edilitare punctuale semnalate in aceste videoclipuri, spre a fi rezolvate!
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Vin 15 Iul 2022, 19:42
Din pacate cladirea inaugurata in anul 1976 si in care a functionat initial oficiul "PTTR" (Posta-Telefoane-Telegraf-Radiorelee) Husi a fost vanduta, cu cca doi ani in urma, de catre fosta "Telekom Romania Communication", unei firme din Bucuresti!
Cladirea a fost inaugurata in anul 1976 si a adapostit centrala de telefonie fixa a orasului Husi (initial era o centrala telefonica semi-automata de tipul "Pentaconta"), atelier de reparatii si intretinere retele de telefonie fixa (in 1989 seful echipei de interventii deranjamente telefonie fixa pe zona Husi era domnul Zizi Donciu) iar la parter ghisee si cabine telefonice.
In anul 2000 cladirea a fost modernizata si s-a montat o centrala telefonica automata (digitala) de tip "Golstar".
Cladirea a apartinut , pe rand, de:
-Fosta intreprindere "PTTR" (1976- 30 iulie 1990) -Fosta regie autonoma "Rom Post Telecom" (30 iulie 1990- 1 iulie 1991) -Fosta regie autonoma, apoi societate comerciala "Romtelecom" (1 iulie 1991- septembrie 2014) *In anul 2005 oficiul comercial "Romtelecom" Husi este din pacate desfiintat! Inainte de 2005 erau destule doamne care lucrau acolo (care incasau facturile, primeau diverse cereri, ofereau informatii despre serviciile Romtelecom si chiar vindeau si aparate telefonice fixe) -Fostul operator de telefonie fixa "Telekom Romania Communication" (septembrie 2014- 2020/2021) -Operatorului de telefonie fixa "Orange Romania Communication".
Dupa desfiintarea oficiului comercial Husi a Romtelecom (in 2005) , la parterul acestei cladiri a functionat barul "Orange" , iar, din anul 2018, functioneaza un supermarket "Profi"!
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mier 20 Iul 2022, 21:32
Un interesant videoclip despre Husi, postat pe yutube de "actor e roti", in mai 20221
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Joi 21 Iul 2022, 10:03
Din ziarul "Vremea Noua de Vaslui" (articol scris de Alina Darie):
Schimbarea la… interfață a Primăriei Huși!
SITUAȚIE DE LUCRĂRI… Primăria Huși se primenește de zor, nu doar la aspectul exterior al clădirii de pe strada 1 Decembrie, ci și prezentarea de pe internet se află în plin proces de schimbare! Dacă în ceea ce privește site-ul cel nou al instituției, acesta poate fi văzut, însă într-o etapă de contrucție, situația la sediul fizic al Primăriei Huși treaba e cam complicată. Recent, primarul Ioan Ciupilan s-a declarat supărat pe constructorii care execută lucrările, față de care, a spus edilul, a pus problema rezilierii contractului. Conform datelor oficiale, sediul Primăriei ar trebuie dat „la gata” pe 31 august 2022, însă se pare că dezideratul nu e tocmai realizabil.
Primăria Huși a obținut finanțare pentru două proiecte care, deși fiecare cu specificul său, avea drept scop modernizarea infrastructurii informatice a Primăriei Huși. Primul a fost obținut în 2019 și s-a numit „Introducerea de sisteme informatice, pentru optimizarea proceselor în municipiul Huși”. Scopul principal era acela de reducere a birocrației, iar valoarea lui a fost de 3,5 milioane de lei. Ritmul implementării însă nu a fost chiar dorit, astfel că a mai fost nevoie de o prelungire de jumătate de an. Al doilea proiect a primit finanțare în 2020 și s-a numit „Implementarea de soluții informatice integrate pentru simplificarea procedurilor administrative vizând competențele partajate în Primăria Huși”. Bugetul aprobat a fost de 2,8 milioane de lei și, între altele, tot reducerea birocrației a fost obiectivul țintă. Cu aceste două finanțări obținute, practic, tot ceea ce ține de sistemul informatic al Primăriei Huși ar trebui să meargă strună. Unii consilieri locali însă nu sunt de această părere, după expriența întrunirilor online, când ori internetul, ori tehnica, le-au dat mult de lucru aleșilor.
„La reabilitarea termică a Primăriei nu știu cum o să închei contractul acesta”
Dacă în privința aspectului din mediul virtual Primăria Huși încă lucrează, pentru a-și impresiona contribuabilii la finalul execuției, același lucru se întâmplă și la sediul fizic al instituției. Clădirea, care în septembrie anul trecut era la un stadiu de execuție al investiției de bază de 30%, iar la finele lunii viitoare ar trebui să fie gata, nu este tocmai pregătită de tăiat panglica. O spune și primarul Ioan Ciupilan, care nu s-a ferit să își arate nemulțumirea față de ritmul lucrărilor. Într-un mic bilanț administrativ, primarul Ioan Ciupilan a precizat: „Am niște probleme cu vreo două firme de construcție, care, cel puțin la reabilitarea termică a Primăriei, nu știu cum o să închei contractul acesta. Cert este că eu am dat dispoziție, îi ultimul termen, rezilierea contractului. Am probleme cu firme care nu mai vin la licitații, deci am lucrări scoase la licitații și lumea nu vine. Apoi, avem mari probleme pe care ni le-a creat semnarea contractelor cu fonduri europene. Deci, proiecte care au fost depuse de 4 ani, avizate, aprobate și cu care urma să semnăm contractul. A durat 3 ani de zile să semnăm contractele sau 4 ani de la depunere. Avem un termen de un an de implementare, dar prețurile sunt de acum 4 ani”, a spus primarul Ioan Ciupilan.
„Eu sper ca în luna septembrie să putem inaugura cinematograful. Adică, mi-aș dori ca Toamna Culturală Hușeană să aibă o acțiune și în noua clădire a cinematografului, reabilitată. Ne încurcă un garaj, care a fost construit pe peretele cinematografului de o societate comercială, o societate care, la rândul ei, a vândut. Cât de cât am găsit o soluție. Din punct de vedere cultural, am încercat și acum am reușit cu cinematograful, Casa de Cultură reabilitată, acum am în plan să înființez și o trupă de teatru în municipiul Huși, împreună cu cei de la Casa de Cultură, cu ansamblurile pe care le mai avem, să avem o activitate culturală în acest oraș, încât să fim atractivi, prin ocuparea timpului liber. Mi s-a spus mereu, păi, vine omul la Huși, dar ce să facă? Cred că a venit în aceste zile și contractul cu teatrul de Vară, de care discutăm cam de vreo 5 ani, că e depus proiectul și aprobat. Încercăm și vom găsi 100% rezolvarea și a ștrandului de acolo, a zonei de agrement. Am proiecte depuse astăzi pentru locuințe pentru specialiști, pentru tineri, sper să fie finanțate”, a mai spus primarul Ioan Ciupilan.
Asadar probabil Husul va aveea si un "teatru de vara" si un strand (ambele in zona "Recea") reabilitat si modernizat!
Din pacate la capitolul muzee (sunt 3 in Husi) situatia nu este una buna:
-Muzeul de arta veche bisericeasca si bibliofil ("Muzeul Episcopal") a fost infiintat in anul 1926 de episcopul Iacov Antonovici si din anul 2004 are sediul in una din cele mai frumoase cladiri vechi din oras- "Casa Iorgu Berea", cladire care a fost renovata si restaurata in perioada 1999 (an in care a fost donata de urmasii familiei Berea catre Episcopia Husilor)- 2004, prin eforturile episcopului Ioachim Mares. Din pacate in prezent cladirea nu este bine intretinuta, in unele locuri tencuiala de pe pereti si varul s-au desprins! In interior ar trebui amenajata o toaleta si o garderoba pentru publicul vizitator, gardul ar trebui reconstruit (se afla intr-o stare avansata de degradare), montat un sistem de iluminat ornamental in exteriorul cladirii, iar la poarta de la intrare montata o placa, prin care sa se arate clar ca aici exista un muzeu si sa fie clar afisat programul de vizitare (deoarece multa lume care trece pe langa aceasta cladire nici nu stie ca acolo se afla un interesant muzeu). Daca Episcopia Husilor nu are bani pentru astfel de lucrari si daca, cadrul legal permite, primaria Husi ar putea finanta realizarea acestor lucrari! Ar trebui sa aibe loc o discutie serioasa intre primarul Ioan Ciupilan si Episcopul Husilor, pentru gasirea unei solutii de finantare a unor astfel de lucrari.
-Muzeul Municipal Husi, care are sediul in cea mai frumoasa cladire veche din oras- "Casa Adam Mitache". Din pacate este inchis publicului vizitator inca din 1993! A fost infiintat in anul 1956 (sub denumirea initiala de "Muzeul raional Dimitrie Cantemir"), din anul 1981 avand sediul actual. Cladirea a fost afectata de cutremurul din 1986. In 1990, dupa mutarea sediului fostei "IGO" din aceasta cladire, cladirea revine in intregime muzeului. Din pacate, datorita afectarii zidurilor de o "ciuperca" (denumita "cancerul cladirilor") si a faptului ca nu mai prezenta siguranta pentru publicul vizitator, in anul 1993 muzeul este inchis publicului vizitator. Un timp in cladire au mai functionat unele birouri a muzeului. De-a lungul timpului s-au remarcat muzeografii Violeta Veturia Teodoru Bazarciuc (ucisa chiar in incinta muzeului in 2000, autorii sau autorul crimei nefiind descoperiti nici pana azi) si Paul Salomeea. Dupa 2000 cladirea este data in administrarea Ministerului Culturii spre a fi renovata si restaurata. Lucrarile efective de renovare si restaurare a cladirii incep prin 2005- 2006, dar, datorita proiectului intocmit gresit de firma care a castigat licitatia organizata de Ministerul Culturii, lucrarile sunt oprite in 2007, reusindu-se doar consolidarea peretilor si schimbarea acoperisului! Conform celor declarate de primarul Ioan Ciupilan la un moment dat cei de la Ministerul Culturii i-ar fi propus sa semneze ca preia cladirea in administratia primariei, dar si sa semneze un proces-verbal de receptie a unor lucrari cu o valoare foarte mare, lucrari care chipurile ar fi fost "realizate" la aceasta cladire si care in realitate nu s-au executat! Evident ca primarul a refuzat sa semneze un astfel de prooces-verbal, cladirea ramanand in continuarea in administrarea Ministerului Culturii- Institutul National al Patrimoniului. La 26 septembrie 2019 a fost atribuit contractul pentru "Servicii de proiectare pentru elaborarea studii si investigatii, DALI, PTE, PAC, DE, POE si asistenta tehnica pentru lucrari de restaurare, consolidare si punere in valoare a monumentului istoric Casa Adam Mitache, azi sediul Muzeului Municipal Husi". Au trecut deci aproape 3 ani de la semnarea acelui contract, iar, in acest timp, cred ca puteau fi realizate acele studii si investigatii! Desi in raspunsurile pe care le-am primit de la Ministerul Culturii- Institutul National al Patrimoniului se arata faptul ca aceasta cladire are finantarea asigurata si este prinsa in "Programul National de restaurare a monumentelor istorice" , conform celor aratate pe site-ul oficial de achizitii publice SEAP nici pana in prezent nu a fost scoasa la licitatie achizitia de lucrari de executie pentru renovarea si restaurarea acestei cladiri!
-Muzeul viei si vinului A fost infiintat in anul 1966 (primul astfel de muzeu din Romania), prin initiativa lui Avram D. Tudose, C, C. Giurescu si I. C. Teodorescu. Muzeul cuprinde si o interesanta colectie de figure zoomorfe, din butuci de vita de vie, "sculptati in natura". Are sediul intr-o cladire construita in anii 1942- 1943, in cartierul "Brosteni", cladire care a servit initial ca si locuinta pentru directorul "Scolii de viticultura" (azi "Colegiul National Dimitrie Cantemir"). Se afla in administrarea "Colegiului National Dimitrie Cantemir". Din pacate cladirea se afla intr-o stare de degradare, necesitand a fi renovata si restaurata. In plus muzeul nu are un program fix de vizitare, putand fi vizitat doar la cerere, de grupuri organizate! Cladirea ar trebui renovata si restaurata si angajati doi muzeografi (specialisti in viticultura) si stabilit un program fix in care muzeul sa fie deschis publicului vizitator !
Tot legat de viticultura si tot in zona (sau in apropierea) cartierului Brosteni ar mai exista si alte 3 obiective, care, daca ar fi restaurate si renovate, ar putea atrage turisti:
-Vinoteca veche a "Colegiului National Dimitrie Cantemir"
-Beciurile viticole Au fost construite inainte de 1990, de catre fostul IAS Husi (director Ioan Neamtu), pentru depozitarea si pastrarea vinurilor. Au apartinut de: fostul IAS, fosta SC Vidisamp SA. In anul 2005, cand fosta Vidisamp Husi a dat faliment, situatia acestor "beciuri viticole" a ramas incerta, ele trecand fie in proprietatea "Agentiei Domeniilor Statului" (ADS) sau in proprietatea "SC Vincon SA Vrancea". In prezent se afla in stare avansata de degradare, fiind practic abandonate.
-Renumitul "Castel dintre vii". A fost construit in anii 70, din initiativa renumitului director al IAS Husi- Ioan Neamtu. A fost modernizat si extins in anul 1986. "Castelul dintre vii" a fost construit si amenajat cu ajutorul intregului oras si, bineinteles, cu contributia tuturor intreprinderilor existente pe vremea respectivă. Locuinta numita "Castelul din Dobrina" sau "Castelul dintre Vii", are o sala mare, cu o capacitate de peste 150 de persoane, doua dormitoare mari si alte cateva dormitoare normale. Are si pista pentru elicopter. Inainte de 1989 aici se caza Nicolae Ceausescu (cand venea in vizita la Husi), iar, dupa revolutie, "castelul dintre vii" I-a gazduit pe: Ion Iliescu, Petre Roman, Mircea Snegur, etc, dar si actori sau scriitori ai vremurilor. In 1997 este vandut de conducerea SC Vidisamp SA Husi firmei "SC Nadia Srl" din Barlad, al carei patron era Ghimus C. Desi este pozitionat intr-un loc foarte avantajos, intr-un cadru natural deosebit, din pacate in prezent este inchis, desi ar putea fi transformat intr-o pensiune sau intr-un motel. Din pacate drumul de acces se afla intr-o stare de degradare avansata. Acest drum de acces ("Drum Donea") spre castel este in prezent trecut ca si "drum de exploatare agricol", fiind in administrarea SC Vincon SA Vrancea. Primaria Husi ar trebui sa faca demersurile necesare pentru trecerea in administrarea sa a acestui drum si modificarea incadrarii lui, din "drum de exploatare agricol" in drum public, pentru a-l putea largi si moderniza (asfalta). De asemenea, daca tehnic este posibil, cei de la Aquavas ar trebui sa extinda reteaua de apa si canalizare menajera (retea care astazi se termina la marginea cartierului "Brosteni") pana la "castelul dintre vii"! Diferenta de nivel pana acolo este intradevar destul de mare si ar trebui probabil statii de pompare a apei.
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6895 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12296 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Lun 25 Iul 2022, 21:44
A fost lansata din nou (sper ca de data aceasta sa nu mai fie anulata!) licitatia pentru achizitia de lucrari de executie terminal transport public (viitorul garaj pentru viitoarele "autobuze" electrice)! Data-limita pentru evaluare-calificare si tehnica si evaluare financiara este 5 ianuarie 2023.
Link SEAP http://www.e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100203113/
Cu cinematograful aproape a reusit! Daca mai reuseste si cu "autobuzele" electrice, teatrul de vara , strandul "Recea" si reabilitarea/renovarea celor 3 cladiri ("Casa Moruzi", "Casa Ralea" si fosta "baie comunala") in (asa cum a zis!) ultimul sau mandat de primar, se va putea face un bilant (in 2024) asupra realizarilor si nerealizarilor din timpul celor 16 ani de mandat de primar a lui Ioan Ciupilan!
Raman insa, din pacate, nefinalizate proiectele de renovare si reabilitare a 3 cladiri importante din Husi, a caror renovare si modernizare nu depinde de primarie! Starea acestor 3 cladiri ramane din pacate ca o adevarata rana pentru Husi:
-"Casa Adam Mitache"- sediul Muzeului Municipal Husi (depinde de Ministerul Culturii- Institutul National al Patrimoniului) -Cladirea unde au functionat (pana in 2010/2011) sectiile de pediatrie si boli interne a spitalului municipal Husi (depinde de Consiliul Judetean Vaslui- Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui) -Hotelul "Dimitrie Cantemir" (depinde de firma "SC Vasea Srl", patronata de Diana Caciula, fiica lui Aurel Caciula, fost viceprimar si deputat).
Continut sponsorizat
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism
Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism