Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12289 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: CFM-Moldova Dum 15 Sept 2024, 12:28
Mă rog actualul guvern și actuala conducere de la Chișinău, cel puțin declarativ se declară a fi proeuropean. La nivel de mentalitate a oamenilor simpli părerile și opiniile sunt împărțite. In general cei mai tineri sunt proeuropene și doar persoanele în vârstă sau etnicii ruși sau găgăuzi sunt prorusi. Cei de etnie ucraineană care locuiesc în Republica Moldova nu cred că astăzi mai pot fi prorusi.
Desigur că investiții masive în rețeaua feroviară din Republica Moldova nu pot fi făcute cu bani de la bugetul de stat al Republicii Moldova ci ori cu fonduri europene ori cu bani împrumutați de la diverse bănci (ce se face acum pe linia Tighina- Giurgiulesti se face cu bani împrumutați de la o bancă).
razvan - trenuri V.I.P Member
Numarul mesajelor : 3355 Varsta : 42 Localizare : Bucuresti, Romania Reputatie : 8368 Data de inscriere : 26/05/2011
Subiect: Re: CFM-Moldova Lun 16 Sept 2024, 11:29
dan tm a scris:
sint tari mai bogate in UE decit RMoldova care au inca ecartamente diferite.
Spania, Portugalia, tarile baltice hai sa lasam Irlanda ca nu e conectata cu continentul.
moldova nu poate intretine ce are, ce rost au discutiile astea.
Ei se orienteaza spre est cu totul inclusiv cu gindirea.
Doar 35-40% dintre locuitori, exclusiv Transnistria, se orienteaza spre rusia si tarile din CSI. Asa arata toate sondajele, asa este si la alegeri.
Drumurile din estul, centrul si sudul Romaniei sunt destul de folosite de catre basarabeni (moldoveni), se vad multe autovehicule din Republica Moldova, deci exista potential pentru linii cu ecartament romanesc acolo. Doar 1-3% dintre basarabeni folosesc trenurile atunci cand vin in Romania si tarile din UE. Mai ales ca numarul trenurilor este insignifiant.
Trenurile spre Kiev, Odesa, Moscova, rusia, desi faceau mult timp, erau pline atunci cand existau trenuri directe din Chisinau si restul tarii, pana in anii 2020, 2022. De la ei erau destule trenuri si putine autocare si microbuze spre Ucraina, Rusia si belarus.
In prezent, lupta pentru calatori este castigata de catre transportatorii rutieri si aerieni, transportatorii feroviari au pierdut intre Romania si Republica Moldova.
Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25569 Data de inscriere : 17/08/2011
Subiect: Re: CFM-Moldova Lun 16 Sept 2024, 13:13
razvan - trenuri a scris:
Doar 35-40% dintre locuitori, exclusiv Transnistria, se orienteaza spre rusia si tarile din CSI. Asa arata toate sondajele, asa este si la alegeri.
Da, pentru că nu mai au ce să ajungă în Rusia, din cauza războiului. Avionul cu ocol pe la Istanbul e cam scump. Ei mergeau cu trenul şi cu autocarele (cum şi românii noştri merg cu autocarul spre Spania, Italia, Anglia etc.), variante pe care nu le mai au. Dacă mâine s-ar face pace în Ucraina sau Rusia ar cuceri Ucraina şi ar ajunge să aibă frontieră cu Moldova, toţi moldovenii s-ar duce acolo la muncă.
_________________ :TTT:
dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9104 Reputatie : 13012 Data de inscriere : 16/07/2014
Subiect: Re: CFM-Moldova Lun 16 Sept 2024, 13:27
Da asa e, acum e de conjuctura orientarea spre Europa.
Plus ca multi au cetatenia rusa, s-ar putea sa-i ia in razboi.
Numarul mesajelor : 3355 Varsta : 42 Localizare : Bucuresti, Romania Reputatie : 8368 Data de inscriere : 26/05/2011
Subiect: Re: CFM-Moldova Lun 16 Sept 2024, 16:24
In anul 2010 majoritatea moldovenilor munceau in Rusia si CSI, dar in anul 2020 mai putin de o treime lucrau in Rusia, majoritatea in UE, Israel, Turcia si alte tari. Statisticile se gasesc pe internet, dar nu am eu timp sa le caut in detaliu.
Subiect: Re: CFM-Moldova Lun 16 Sept 2024, 20:00
nu conteaza unde munceau, conteaza ca presedinta Moldovei vorbeste ruseste in timp ce pe partea cealalta o da cu integrarea europeana.
Laurentiu Ciobanu
Numarul mesajelor : 1418 Varsta : 40 Localizare : Bucuresti Reputatie : 4068 Data de inscriere : 24/08/2017
Subiect: Re: CFM-Moldova Lun 16 Sept 2024, 21:32
Paiii...nu exista basarabean sa nu stie ruseste, insa sunt destui care nu stiu romaneste. Daca vrei voturile lor, trebuie sa stii limba lor. Si nu-i musai ca un vorbitor de rusa din Basarabia sa vrea cu putin, ci pur si simplu asa s-a obisnuit, asa cum sunt si vorbitori de maghiara in secuime.
Sa nu uitam ca tara aia pana in 1991 era parte din URSS, odata ce treceai granita la Giurgiulesti erai in aceeasi tara pana la Vladivostok.
Acum, depinde de ei sa-si indeplineasca obiectivul de a intra in UE si in Schengen. Obiectiv pe care statele baltice (pe care le-am vizitat in concediu in iulie) l-au indeplinit cu succes; pur si simplu e diferenta de la cer la pamant intre Estonia/Latvia (Letonia) (Lituania e o idee mai parlita) si Moldova si Ucraina, se vede clar ca au tras cat au putut din avantajele UE. Ca sa nu mai zic ca am trecut granitele pe acolo ca-n branza: desi am luat si pasaportul cu mine, l-am lasat in fundul bagajului, buletinul l-am aratat doar la vama la Carei si de acolo mi l-au mai cerut doar pe la cazari, in rest am trecut granitele fara nici un control. Cine mai vrea iesirea din UE sau alte tampenii, probabil n-a iesit niciodata din satul lui; recomand oricui sa calatoreasca, sa vada, sa cunoasca; poti sa o faci si cu bani putini, nu te judeca nimeni pe traseu daca esti imbracat mai saracacios sau dormi la cort, important este ce om vei ajunge inapoi acasa.
dan tm V.I.P Member
Subiect: Re: CFM-Moldova Lun 16 Sept 2024, 22:14
Nu conteaza ca toti stiu rusa, limba oficiala este româna.Daca nu stiu româneste atunci cel mult la o televiziune in limba rusa trebuai sa fie tradus ce spune presedintele.
comparatia cu tarile baltice nu e cea mai potrivita, acolo flacara nationalista a ars chiar si pe timpul URSS, de aia Lituania si-a decalrat independenta inaintea caderii URSS.
Ai auzit pe presedintii tarilor baltice vorbind rusa?
Adica la noi presedintele a vorbit in germana?probabil in interviuri pentru ZDF.
sau daca ar fi Kelemen Hunor presedinte ar vorbi pentru toti cetatenii tarii in maghiara?
daca ar fi intervievat de TVR redactia maghiara, ar vorbi maghiara si ar fi subtitrat în româna dar daca ar fi interviezat de Duna TV desigur ar vorbi maghiara.
Laurentiu Ciobanu
Numarul mesajelor : 1418 Varsta : 40 Localizare : Bucuresti Reputatie : 4068 Data de inscriere : 24/08/2017
Subiect: Re: CFM-Moldova Lun 16 Sept 2024, 22:50
Cu toate ca in fiecare tara baltica exista un muzeu al ocupatiei rusesti iar ambasadele rusiei din Vilnius, Tallinn si Riga sunt flancate cu afise din razboiul din Ucraina (in Vilnius pe o cladire chiar scrie "Putin, Haga awaits you"), mai auzi ruseste pe strazi si sunt sigur ca daca intrebi ceva in rusa, ti se va raspunde.
Eram intr-un camping din Jurmala (langa Riga), camping ce nu mai vazuse imbunatatiri de pe vremea lui Brejnev si m-am gasit eu sa fac dus seara; apa curgea si nu prea, instalatii varza, iar cand sa ma spal pe dinti, apa cam din parti. Vine altcineva sa se spele langa mine, da drumul la apa, aia curge si nu prea, la care asta se uita la mine, isi da seama ca-s strain si imi zice "aaa, pizdetz robinet". Si am mai auzit lituanieni cu letoni (conform numerelor de inmatriculare) cum vorbeau rusa intre ei.
Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25569 Data de inscriere : 17/08/2011
Subiect: Re: CFM-Moldova Mar 17 Sept 2024, 09:29
Rusa a fost limba oficială a URSS-ului şi singura limbă în care se puteau înţelege cei din diversele RSS-uri. Toţi cei care au apucat să facă măcar clasa I înainte de '91 ştiu limba rusă, deci şi Maia Sandu.
Noi ne-am obişnuit cu politicieni care abia vorbesc limba lor şi care pe alte limbi o dau în bară (mai ţineţi minte "the ducks came from the trucks"? Dar "marche du tramvai"?), de aia ni se pare ciudat că un politician străin vorbeşte o altă limbă.
_________________ :TTT:
razvan - trenuri V.I.P Member
Subiect: Re: CFM-Moldova Mar 17 Sept 2024, 09:57
Mai este un aspect foarte important: dupa caderea URSS, autoritatile din Tarile Baltice NU au dat cetatenia tarii lor persoanelor care erau rusi si nu indeplineau anumite criterii, si astfel cel putin 1 milion de oameni nu au putut vota la alegeri in cele 3 tari nordice, iar "drumul" lor nu a fost blocat de catre rusii nationalisti si prosti. Acest lucru nu s-a intamplat in Republica Moldova si Ucraina.
Un alt punct important il reprezinta nivelul de trai din Tarile Baltice, care dupa destramarea URSS a fost apropiat celui din rusia si belarus. Diferentele la dezvoltare au fost si sunt foarte mari intre rusia si Ucraina & R. Moldova, rusii din rusia au dus-o mereu mai bine decat basarabenii si ucrainienii (dupa anul 1993 pana in prezent). Pana in anii 2010-2015 nivelul de trai din rusia era apropiat celui din Romania, nu erau diferente la salarii, pensii, venituri, somaj, chiar daca este greu sa acceptam. In prezent romanii o duc mai bine decat rusii si bielorusi.
Daca este sa luam nivelul de trai ca si medie in aceste tari.
Laurentiu Ciobanu
Subiect: Re: CFM-Moldova Mar 17 Sept 2024, 11:57
Dr2005 a scris:
Rusa a fost limba oficială a URSS-ului şi singura limbă în care se puteau înţelege cei din diversele RSS-uri. Toţi cei care au apucat să facă măcar clasa I înainte de '91 ştiu limba rusă, deci şi Maia Sandu.
Noi ne-am obişnuit cu politicieni care abia vorbesc limba lor şi care pe alte limbi o dau în bară (mai ţineţi minte "the ducks came from the trucks"? Dar "marche du tramvai"?), de aia ni se pare ciudat că un politician străin vorbeşte o altă limbă.
Au facut rusa mult dupa 1991, am o colega de servici din Basarabia care a intrat la scoala cativa ani dupa si stie foarte bine rusa.
Cred ca mai sunt si acum scoli in care se preda rusa in afara Gagauziei si a Transnistriei, unde cred ca se preda direct in rusa. Am fost in Vulcanesti acum o luna si totul era in chirilica, credeam ca eram deja in Ucraina.
dan tm V.I.P Member
Subiect: Re: CFM-Moldova Mar 17 Sept 2024, 13:04
Ai nimerit bine, Moldova oricum are un litigiu de frontiera Vulcanesti.
In vara am vorbit cu o studenta care lucra la mare, ne-a spus ca ei fac facultatea in rusa apoi nu mai stiu in ce n aleg sa treaca la romana.
Degeaba vreti sa îi scoateti ca ei tot spre rusi o dau altfel faceau ca si estonienii care nu dau pasaport rusilor daca nu indeplinesc niste cerinte. Cum rusii sînt batrîni în zona Narva nu vor sa învete limba si sa indeplineasca cerintele deci n-au pasaport. Satau acolo si asteapta sa vina Rasia.
asa si astia in Moldova o lalaie cu c**** in două luntri.
Deputata este inclusă în listele sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, Canada și SUA, măsurile restrictive americane fiind anunțate în data de 23 februarie
Laurentiu Ciobanu
Subiect: Re: CFM-Moldova Mar 17 Sept 2024, 15:56
Statele baltice sunt totusi la un alt nivel de dezvoltare fata de Moldova, e si normal sa fie altfel si sa nu accepte orice. Cand ajungi in orasele lor zici ca esti in Hansel si Gretel, nu ca in Moldova unde e ca la noi.
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12289 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: CFM-Moldova Mar 17 Sept 2024, 22:44
Cred ca toate aceste aspecte legate de situatia politica, economica, sociala, istorica, etc. din fosta RSS Moldoveneasca si din actuala Republica Moldova ar trebui discutata intr-un topic separat (si aici- nu ca ma laud- dar as aveea unele lucruri de povestit, avand neamuri care au trait si in perioada sovietica in fosta RSS Moldoveneasca), ca sa lasam acest topic strict pentru discutii legate de caile ferate din Republica Moldova.