|
| Despre comunism | |
|
+16Adirmvl mielutu zburator lifetec DUAL LanceR TVlad laur 133 Amiralul @ndrey IonutCFR2009 teoiasi dan tm Nesebar kristi kkk Dr2005 ldh80 20 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
LanceR V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6378 Varsta : 57 Localizare : NordulBucurestiului Reputatie : 11399 Data de inscriere : 17/02/2011
| Subiect: Re: Despre comunism Mar 06 Sept 2016, 15:02 | |
| Cooperativizarea s-a facut uneori cu pistolul... In URSS,cel putin,cooperativizarea a facut mai multe victime decat al doilea razboi mondial |
| | | kristi kkk V.I.P Member
Numarul mesajelor : 1697 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 7654 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Despre comunism Mar 06 Sept 2016, 18:02 | |
| Bancul cu purceaua ce fată un purcel dar se raportează la partid că a fătat 10 e arhicunoscut. Da, agricultura din vremea comunismului producea mai mult decât rebutul de industrie ceausistă, da' tot era insuficient la suprafața de care dispuneam. |
| | | LanceR V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6378 Varsta : 57 Localizare : NordulBucurestiului Reputatie : 11399 Data de inscriere : 17/02/2011
| Subiect: Re: Despre comunism Mar 06 Sept 2016, 21:39 | |
| prima luna de armata am petrecut-o intr-o frumoasa localitate bacauana,pe nume Traian.Acolo,scoala noastra primise misiunea de a strange porumbul. Mare mirare am incercat intr-o seara,cand la telejurnal am vazut ca judetul Bacau raportase incheierea culesului porumbului.Mai ales ca si in zilele urmatoare am mers tot la camp.Am banuit o minciunica in raportarea indeplinirii sarcinilor de plan |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 07:58 | |
| Este adevarat ca existau acele raportari mincinoase si umflate in agricultura, raportari care nu stiu cui foloseau! Am discutat legat de acest subiect cu un fost inginer agronom, care pe atunci lucra la asociatia intercooperatista Oltenesti (judetul Vaslui), care mi-a spus ca acele raportari devenisera o obisnuinta a epocii. Iar daca un director de IAS sau presedinte de CAP ar fi raportat productiile reale, atunci era oarecum marginalizat, unitatea respectiva nu mai primea anumite distinctii sau premii.
In privinta industriei, trebuie spus ca aceasta nu a fost nicidecum un rebut! Dimpotriva, Romania producea inainte de 1989 multe produse industriale, foarte competitive la export datorita calitatii lor, cu nimic mai prejos decat produsele similare din vestul Europei sau din SUA! Amintesc cateva astfel de produse- utilaj de foraj petrolier produs de 1 Mai Ploiesti (utilajul de foraj petrolier romanesc era renumit in intreaga lume, iar multe tari arabe sau din Africa, Asia si America Latina il foloseau), anumite utilaje industriale si masini-unelte (strunguri, rulmenti produsi la Bârlad sau Alexandria, aparate de masura si control produse la Mecanica Vaslui, IAMC Vaslui, FEPA Bârlad, etc), oteluri inalt aliata si speciale produse la Targoviste, echipamente energetice produse la IMGB sau UCM Resita, frigiderele produse la Gaesti erau exportate in Marea Britanie, Franta, Italia, etc, locomotive diesel-electrice si electrice marca Electroputere Craiova (exportate in numeroase tari, precum Grecia, Bulgaria, Iugoslavia, Polonia, China, Iran, Marea Britanie, etc), vagoane de cale ferata, autobuze si troleibuze, nave maritime si fluviale, autoturisme ARO ( In cadrul unui concurs organizat in RF Germana, autoturismul romanesc ARO a surclasat autoturismul britanic Land Rover), produse ale industriei chimice (anvelope, ingrasaminte chimice, mase plastice, fibre artificiale produse la CFS Vaslui, etc), mobila (90% din productia fabricii de mobila din Radauti mergea la export, iar garniturile de mobila Rococo sau Bogdana produse la Vaslui erau exportate in tari precum RF Germana, Suedia, URSS, etc, iar piesele de mobilier produse la Sectia lemn Husi erau exportate in Olanda), materiale de constructii, confectii-textile, incaltaminte.
|
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9101 Reputatie : 13006 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 08:28 | |
| Ma gindesc ce ar spune cei de la IICCCMER http://www.iiccr.ro/ despre aceste discutii.
Ar fi bine sa le dau un link sa citeasca pe aici, poate te abordeaza ca studiu de caz.
|
Numarul mesajelor : 1697 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 7654 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 10:18 | |
| Numai lucruri bune se produceau în comunism. Stau și mă gândesc de ce, cel puțin în anii '80, Dacia 1310 nu era cumpărată decât în țările CAER sau Africa și snobii de vesteuropeni preferau Opel, VW, Renault etc. |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25566 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 10:42 | |
| Dacia pentru export avea piese mai bune... la fel şi Aro şi orice altceva. Aro a fost foarte iubit în Cehia, dovadă că încă se mai produce acolo şi în prezent (!). Dar, după cum am spus, bunurile pentru export erau mult peste cele pentru uz intern. De exemplu, troleibuzele Dac exportate în URSS (Harkov, Kiev) şi Bulgaria aveau scaune tapiţate, ornamente din aluminiu şi tablă mai bună, la Harkov mai circulă câteva şi n-au nicio problemă de tinichigerie. Pe când ale noastre după 4 ani trebuiau recarosate. Chiar şi acum, Dacia pentru export are tablă mai groasă. Tot despre Rocar, au existat troleibuze respinse la export în Columbia (ăia le-au vrut cu 2 uşi, nu cu 3 la cele de 12m, respectiv cu 3 uşi, nu cu 4 la cele articulate). Cel scurt a ajuns la ITB (#7335) şi a circulat bine mersi până în 2007, fără să aibă problemele ,,caracteristice" troleibuzelor pentru România - tablă proastă, şasiu îndoit, infiltraţii de apă prin tavan şi pe la chedere, uşi care nu se deschid/închid, melamină subţire.
Iar treaba asta se practica în toate ţările comuniste... chiar şi celebrul Trabant era din fibră de sticlă (nu carton cum se spune) doar pentru uz intern şi unele ţări CAER, pe când pentru Austria şi Occident era din tablă. _________________ :TTT:
|
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 12:56 | |
| Mda, adică ceva de genu': românu' poate să sufle-n jigleur să-l desfunde, nu poate neamțu' să facă asta!!! Normal, specific comunismului, las' că merge și-așa. Asta cu tabla o știu și eu. Imediat după revoluție a luat taică-mio o Dacia din Ungaria și era mai bună la tablă decât Aro-ul luat nou în 1988. Da' nu sunt niște semne de întrebare cu privire la calitatea producției comuniste? De ce crezi că după revoluție am devenit, din producători, consumatori de produse importate? Nu cumva pt că eram sătui de rebuturile autohtone? Boom-ul pulpelor de pui americane din anii '90 nu sunt consecința saturației de pui "frații Petreuși"? Cam asta a fost Rromanica comunistă! |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 13:16 | |
| Nu sunt de acord cu dumneavoastra!
Dupa 1990 s-a urmarit constant (de catre anumite cercuri de interese din vest) distrugerea industriei si agriculturii romanesti, pentru ca Romania sa devina din exportator net (asa cum era in 1989), un importator de produse agricole si industriale!
Daca inainte de 1989 Romania producea alimente destul de bune calitativ (uleiul romanesc era exportat in Marea Britanie), dupa 1990 Romania a devenit importator de toate porcariile alimentare din vest, cu nenumarate E-uri si chimicale!
Putem compara brifcortul natural romanesc care exista pe vremea lui nea Nicu cu porcaria de coca-cola, facuta din tot felul de chimicale ?!
Sau putem compara carnea de porc naturala de Comtim care exista in 1989, cu carnea injectata cu tot felul de hormoni de crestere importata dupa 1990 ?!
Daca la aceastea mai adaugam vinderea resurselor naturale catre straini, vinderea unor companii strategice din sectorul energetic si de transport catre firme straine (companii care nu ar fi trebuit nicioadata privatizate, ci pastrate in proprietatea statului roman), dependenta totala fata de directivele FMI, scaderea dramatica a natalitatii dupa 1990, erodarea valorilor nationale romanesti, vom aveea astazi imaginea unei Romanii intr-o situatia dezastroasa.
Macar Ceausescu comunist cum a fost, dar totusi nu a vandut tara strainilor! Ceausescu nu a luat mita (cum a facut alde Adrian Nastase, Traian Basescu sau altii) si nu a vandut sectoare strategice din economia nationala catre firme straine. |
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 14:10 | |
| Alea asa bune cum zici ca erau nu se gaseau! Poate la taica-tau, gestionar pe vremea lui Ceasca, erau mai usor de gasit, plebea nu gasea nimic, adidasi sau fratii petreusi doar! Lasa-ma cu teoria conspiratiei! Romanul era satul de produsele comuniste proaste de la noi din comert, asa au gasit importatorii o piata propice. |
| | | ldh80 V.I.P Member
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 14:28 | |
| Imi pare rau, dar gresiti!
Faptul ca dupa 1980- 1982, anumite produse nu se gaseau pe piata interna, nu inseamna ca ele nu se produceau! De produs se produceau, insa mergeau masiv la export!
Sa va amintesc cateva produse romanesti, foarte bune calitativ, produse inainte de 1990 (si ma voi rezuma numai la produsele de utilizare casnica- de unele cu siguranta va amintiti si dumneavoastra)
Incaltamintea Guban Timisoara sau Husana Husi, corpurile de iluminat si aparatele electrice ELBA, aparatajul electric de joasa tensiune produs la Titu, aragazele produse la Satu-Mare, cosmeticele Nivea, confectiile, frigiderele Arctic, masinile de spalat rufe si masinile de cusut realizate la Cugir, bicicletele Pegas, brifcortul si cico, covoarele produse la Cisnadie, uleiul comestibil, conservele de legume de Tecuci sau de Husi, vinurile, radiocasetofoanele Electronica Bucuresti, si multe altele. |
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9101 Reputatie : 13006 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 14:28 | |
| E destul de clar ca ei au trait bine in comunism taica-su avind pe mina tocmai cele ce lipseau populatiei de rind, mincare si produse de prima necesitate. E adevarat ca astea lipseau diferit in functie de judete.
Or mai tirziu s-a trezit ca a trebuit sa puna mina pe munca si altceva mai grav... sa isi cumpere cele necesare ca nu mai veneau moca.
Mi-a trecut prin cap ca ar fi posibil ca aici sa scrie de fapt chiar batrinul securist. Prea o da in osanale.
Poate dau link spre discutiile astea la Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului.
Oare ce ar zice sa vada asa ceva in zilele noastre? e mai grav decit aia care merg la Ceausescu la mormint. |
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 14:42 | |
| Bai băiatule, ideea e în felul următor: In anii mai sus expuși nu se găsea nimic în comerț sau se găseau produse refuzate chiar de partenerii din CAER, slabe din pdv calitativ. Așa că nu a contribuit nimeni la transformarea noastră ca nație de consumatori a produselor importate. Cum s-a spus mai sus, la noi pe piață ajungeau chiar și automobile cu defecțiuni majore! Cum să fiu eu tentat azi să mai cumpăr Dacia când știu ce pățeam cu ea acum niște ani în urmă? Sau alte produse, gen confecții marcă autohtonă? Nu am nimic cu marcile românești dar sunt oarecum sictirit de ce se întâmpla odată. Incerc să dau o șansă produselor agro-industriale românești dar când mă gândesc cum se lucrează la noi am niste dubii, cunosc modul neprofesionist al țăranului român de îngrășare a solului cu diverse chimicale, se albește cu îngrășăminte chimice tarlaua cultivată cu cartofi la mine la țara la Peretu, proasta cunoaștere a tehnicilor moderne își spune cuvântul azi. De ce carnea de porc ungurească e produsă mai ieftin de unguri decât noi? Cumva că facem după ureche? Brifcorul ăla din ce era făcut? Nu tot din porcării? Eram producător de portocale ca să ne permitem să le băgăm în sucuri carbogazoase? Frizezi ridicolul, nu aveam noi altă variantă atunci și aveam impresia că ăla era bun. Compară și Gumela cu Turbo, crezi că era normal să o aleg pe a II a?
Ultima editare efectuata de catre kristi kkk in Mier 07 Sept 2016, 14:48, editata de 1 ori |
| | | ldh80 V.I.P Member
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 14:48 | |
| - dan tm a scris:
- E destul de clar ca ei au trait bine in comunism taica-su avind pe mina tocmai cele ce lipseau populatiei de rind, mincare si produse de prima necesitate.
E adevarat ca astea lipseau diferit in functie de judete.
Or mai tirziu s-a trezit ca a trebuit sa puna mina pe munca si altceva mai grav... sa isi cumpere cele necesare ca nu mai veneau moca.
Mi-a trecut prin cap ca ar fi posibil ca aici sa scrie de fapt chiar batrinul securist. Prea o da in osanale.
Poate dau link spre discutiile astea la Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului.
Oare ce ar zice sa vada asa ceva in zilele noastre? e mai grav decit aia care merg la Ceausescu la mormint. 1. Nu stiu cum as putea sa va dovedesc ca sunt cine zic ca sunt! Pacat ca atunci când ati calatorit pe linia Crasna-Husi (dupa fotografiile de pe forum din cate retin era anul 2009) si ati ajuns in Husi, nu ne-am intalnit, sa discutam! 2. Tata a lucrat toata viata pana a iesit la pensie in 1994, la împlinirea varstei legale de pensionare! Si-a facut doar meseria (revizor contabil, merceolog si intre 1986-1994 sef grup depozite Husi, in cadrul cooperatiei de consum), a ajutat pe foarte multa lume si nicioadata nu a luat spaga sau bani nemunciti. 3. Eu am spus ca au fost restrictii in aprovizionare si lipsuri dupa anii 1980-1982. 4. Nu aveti decat sa spuneti parerile mele, unde credeti dumneavoastra de cuviinta! Totusi cred ca in Romania fiecare isi poate exprima liber opiniile si parerile sale. |
| Subiect: Re: Despre comunism Mier 07 Sept 2016, 14:53 | |
| Câți ani avea tatăl tău în 1994 de a ieșit la pensie? Dacă tu ai 34 azi el nu putea avea 60+ atunci, doar nu te-o fi făcut la bătrânețe? Sau e unul dintre sutele de mii de pensionari ai guvernului pe care tu îl lauzi azi, V(od)(ă)căroiu scoși la pensie deoarece trebuiau trimiși în șomaj pentru că societățile unde lucrau intrau în faliment? |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Despre comunism | |
| |
| | | | Despre comunism | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |