|
| Despre comunism | |
|
+16Adirmvl mielutu zburator lifetec DUAL LanceR TVlad laur 133 Amiralul @ndrey IonutCFR2009 teoiasi dan tm Nesebar kristi kkk Dr2005 ldh80 20 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25566 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre comunism Joi Sept 08, 2016 12:42 am | |
| - kristi kkk a scris:
- Nu cumpăr Dacie pt simplul motiv că un Ford, VW sau Opel sh e net superior unei Dacii noi!
Şi o iei ieftin, te apuci să schimbi distribuţia, pompa de apă, garniturile şi discurile de frână, becurile... după care mai bagi 1000 de euro să segmentezi motorul, vreo 500 să faci tăblăria... dacă-ţi mai cade şi pompa de injecţie deja eşti ,,fericit". Ăsta e riscul la second hand, că nu ştii cum a fost întreţinută maşina. Eu aş cumpăra, de exemplu, Focusul unchiului meu dacă l-ar vinde... că ştiu cum a fost ţinută maşina şi cum s-a mers cu ea. Dar nu-l vinde Probabil aşa gândesc şi italienii sau francezii, mai ales că Logan sau Sandero sunt excesiv de ieftine pentru veniturile lor (la 2000 euro pe lună poţi să îţi iei un Logan de 9000 şi cu banii jos dacă vrei, pe când un român cu 300 euro pe lună... trebuie să muncească mai mult). Şi după 3 - 4 ani când iese din garanţie... ştergi o sută de mii de km din bord şi-o vinzi în România sau Bulgaria sau, dacă maşina e chiar praf, o vinzi în Albania, Serbia sau Ucraina. Dar e off-topic. --- Revenind la topic, văzând ce scrie ldh80 despre tatăl lui, trag concluzia că sistemul de pile, comisioane şi relaţii funcţiona perfect. Fiecare se avea bine cu cineva, care să-l scape de belea când călca strâmb. Mă îndoiesc că Îţic avea plusul în gestiune din muncă cinstită. Sau că şoferul fără permis îl pierduse pentru că asculta Europa Liberă în maşină. Asta nu prea mai poţi să faci acum... dar nu e mai bine aşa? Mă gândesc, totuşi, că legile sunt făcute pentru a fi respectate. _________________ :TTT:
|
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre comunism Joi Sept 08, 2016 7:50 am | |
| Total de acord ca legile sunt facute pentru a fi respectate! Doar pana la urma i s-a infundat si acelui evreu, si a facut puscarie!
Pe atunci, daca un gestionar mai lua un ciubuc de la oameni, se mai trecea cu vederea! Dar daca fura din avutul obstesc (adica din averea unitatii), atunci era pedepsit si facea puscarie!
Anumite pile si relatii functionau numai pana la un anumit nivel, si functionau doar in sensul de a obtine o anumita marfa mai repede! Insa pe sefii de la judet nu-i interesa cum si cui vindeai marfa- tot ce-i interesa era sa vinzi marfa cat mai repede, unitatea sa incaseze contravaloarea marfii si sa faca profit, sarcinile de plan sa fie indeplinite!
Pe atunci cred ca in afara de Ceausescu nimeni din Romania nu credea sincer in ideologia comunista!
Oamenii se duceau la munca ca sa-si faca meseria (credeti ca de exemplul pe un mecanic de locomotica , când intra in schimb, i statea mintea la ideologia comunista ?! Eu zic ca nu!), ca sa aibă un salariu si o pensie mai tarziu, se bucurau de micile placeri ale vietii, se casatoreau, iubeau, faceau copii, etc!
Adica viata de zi cu zi a omului era una, iar ideologia comunista era cu totul alta! Oamenii priveau aceasta ideologia ca pe ceva abstract, fara legatura cu viata de zi cu zi!
S-au la sarbatorile de 1 Mai sau 23 August! Majoritatea asteptau acesta sarbatori din cauza zilelelor libere acordate cu acele ocazii, ca un prilej de socializare la iarba verde, mici si bere! Iar ce scria pe lozincile care le purtau la defilari prea putin i interesa. |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25566 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre comunism Joi Sept 08, 2016 9:56 am | |
| Oamenii fără pile aşteptau cu anii pentru o Dacie, de exemplu, şi cu lunile pentru un TV, iar ăia cu pile săreau peste rând... la fel era şi la Alimentara, trebuia să te dai bine pe lângă şeful de alimentară. Era o Alimentară pe la noi pe la Orizont unde şeful era un libidinos... da' orice femeie în fustă scurtă putea sări peste rând dacă îl lăsa pe tovarăşu' şef să-i de o palmă la fund. Evident, toate femeile din zonă ştiau asta şi profitau de situaţie, că n-aveau de ales, dacă voiau 2 cartoane de ouă şi o bucată mai bună de carne de porc... altfel, stăteau la coadă de la 5 dimineaţa până la prânz şi luau 10 ouă (dacă le mai găseau) şi un ,,adidas" de porc.
Dacă n-aveai pile, erai mort. Dacă aveai - ca ldh80 al nostru - o duceai bine, că totul funcţiona pe bază de reciprocitate.
Sincer, sistemul ăsta cu comisioane mie nu mi se pare normal. Din păcate se mai practică, vezi ce a făcut Tăriceanu la DRPCIV. _________________ :TTT:
|
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9099 Reputatie : 13004 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: Despre comunism Joi Sept 08, 2016 10:09 am | |
| Totul era la cartela, in unele judete chiar si piinea si voi o dati cu DAcia in sus si in jos.
Pai noua ne lua curentul si daca voiam petrol de lampa aducea o data pe an la cooperativa(magazin satesc) si atunci pe linga bani trebuia sa mai dai si oua sau fructe sa primesti cota de petrol.
Ce pana mea o dati cu Daciile. Nu toata lumea a fost colaborator ca sa aiba de toate de la magazin ca ldh80.
Pe partizile de tren le astepta un sef de gara scirbos ca i-am uitat numele(nu eram asa destept cind eram mic cum a fost ldh80) ii astepta cu militia TF si ii dezbraca la chiloti sa vada daca nu au luat ceva bani.Era un stres continuu daca nu erai colaborator cu ei, cu cei care mai tirziu au emanat sau iata au clacat ca ldh 80.
|
| | | kristi kkk V.I.P Member
Numarul mesajelor : 1697 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 7654 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Despre comunism Joi Sept 08, 2016 10:27 am | |
| Noi, mai precis taică-mio, am recuperat banii pe CECul de Dacia la 20 de ani, depuși în 1989, primiți înapoi după procese la 2 instanțe în 2010. Bineînțeles, altă valoare. A mai pus taică-mio să cumpere un Logan. Cunosc mașina, nu face 2 cepe degerate. E cumpărată în occident deoarece e ieftină când e nouă. Mai ales în anii de criză a contat acest fapt și pentru vestici. De ce susțin superioritatea mașinilor sh vs Dacia logan? Cum vă imaginați că o mașină din clasa compactă costă doar 6000 de euro nouă? Cumva e un rabat de la calitate? Un motor mai puțin performant? Are soția un Ford Ka cumpărat sh în 2006(fabricat în 2002), luat la 140000 km din Germania și nu am schimbat la motor decât uleiul, bujiile și partea de la distribuție ce se recomandă a fi schimbată la un nr de km. Are acum 360000 de km, a forjat-o eu și cu 150, mai avea puțin și zbura la cât e de mică. Iar Loganul lu' tata din 2011 are "cazier" nu glumă! |
| | | Katalyn
Numarul mesajelor : 7376 Varsta : 34 Localizare : Rugby, UK. Reputatie : 11193 Data de inscriere : 09/10/2014
| Subiect: Re: Despre comunism Joi Sept 08, 2016 10:41 am | |
| Off-topic : Tata are 2 Ford Ka-uri le calareste pe dealuri si coclauri nu a schimbat nimic la ele din 2010 incoace, sa vedeti acolo drumuri nu Autobahn sau dastea.
Un fost coleg de scoala a lui fratemiu s-a imbatat intr-o noapte la lautari la Bucuresti si a dat la lautari toti banii care i avea la el, 3.500 Euro dar ce masina credeti ca conduce ?? Ford Ka cu care a mers cu 150 pe A2 spre Constanta, masinutele astea de jucarie asa mici cum sunt ele sunt destul de bune.
De logan nu am ce sa zic, am un coleg care in curand va castiga un proces cu statul dupa ce va primi banii se duce sa-si cumpere Logan nou, in prezent are Micul Gigant. |
| | | Dr2005 Administrator
| Subiect: Re: Despre comunism Joi Sept 08, 2016 1:28 pm | |
| În mare off-topic am dat-o cu maşinile (o să facem un topic separat - dacă nu o exista deja)... Până acum, toţi pe care-i cunosc şi au maşini second hand se plâng de tot felul de probleme. Un coleg de facultate şi-a luat un Opel la care, în 2 ani, cred că doar caroseria, scaunele şi geamurile mai sunt cele de atunci... a băgat în ea mai mult decât a dat. Un coleg de muncă pe o Skoda tocmai se pregăteşte să segmenteze motorul şi să facă tinichigeria la vreo 2 ani de la achiziţie. Bonus, mai schimbă şi baia de ulei, că s-a găurit cea de pe maşină. Altul şi-a luat un Mercedes din '96 şi, evident, l-a înmatriculat pă Bulgaria, dar omul e fan Mercedes şi şi-o repară singur. Aşa că am zis să mă feresc de astfel de chilipiruri şi să mai strâng bani cât de un Logan nou, cu aer condiţionat şi vopsea metalizată, cu garanţie şi cu piese pe care le găseşti ieftin pe toate drumurile. Am văzut Loganuri în diverse stări, unele mai bune, altele mai proaste... totul ţine de întreţinere. De ex., Loganul pe care am făcut eu şcoala în 2010 (motor 1.4, fabricaţie 2007 sau 2008) şi pe care se face şcoală şi acum, n-are nimic nici la tablă nici la motor... şi e maşină de şcoală, deci zilnic i se omoară motorul de câteva ori. Deocamdată mai am bani de strâns ) Loganul actual (Logan 2) mi se pare decent, chiar dacă tabla e cam subţire, motorul e cam micuţ (1.2 litri, 73 CP), are tamburi pe spate şi portbagajul e cu arc ca la Dacia 1310... piesele sunt ieftine, încapi lejer în el şi dacă ai 1,85 şi 95 kg (chiar şi pe bancheta din spate), ai portbagaj mare cât o zi de post pentru concediu ,,românesc" în care pleci de acasă şi cu mâncarea ca să nu cheltui pe restaurant, garda la sol e măricică, poţi să-l iei cu jante de tablă care sunt mai rezistente la drumuri noastre, ba poţi să-l iei şi cu roţi de 16" dacă eşti maniac... şi e cam singura maşină nouă pe care poţi să o iei din muncă cinstită în România fără să trebuiască să te faci sclavul unei bănci pe n'şpe ani. Am o colegă cu un Ford Focus... maşina are 6 ani (cam cât durata legală de amortizare a unei maşini) şi tocmai şi-a refinanţat creditul ca să scape mai repede de el. _________________ :TTT:
|
| | | kristi kkk V.I.P Member
Numarul mesajelor : 1697 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 7654 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Despre comunism Joi Sept 08, 2016 4:17 pm | |
| Am ajuns la mașini pt că ne-am adus aminte de "minunea" comunistă ce a făcut zile negre oricărui șofer român. Care la sfârșitul deceniului 9 din sec XX încă avea tehnologia de la începutul anilor '70, tehnologie cumpărată, nu creată de ai noștri ingineri. |
| | | LanceR V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6378 Varsta : 57 Localizare : NordulBucurestiului Reputatie : 11399 Data de inscriere : 17/02/2011
| Subiect: Re: Despre comunism Joi Sept 08, 2016 10:25 pm | |
| E greu,aproape imposibil,ca sa ajungi in fruntea industriei auto. numai tarile avansate au sanse Si nici macar toate... Apropo,a mai vazut cineva masini rusesti noi? sau chiar americane? vestul Europei si Asia au monopolul in domeniu Si eu am un Logan,care nu mi-a facut nici o problema,afara unei bielete schimbata in garantie,la 2 luni de la cumparare Am avut si un Ka, o excelenta masina de oras. E adevarat, cand intra ABSul,zici ca se dezmembreaza Care ai nostri ingineri? Eu am facut masini termice in facultate,iar in anii 1980 si 1990 se invata tot pe baza unormotoare vechi (SR,SAVIEM etc). La licenta am avut de proiectat un diesel cu 12 cilindri in V. Inutil sa spun ca nu a prins viata niciodata Poate noile generatii,care au acces la computere performante,sa reuseasca ceva notabil.Sunt copii buni si inteligenti,care vor putea performa daca nu vor fi deturnati de alte activitati nocive(alcool si prafuri in exces sau muzica underground |
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9099 Reputatie : 13004 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: Despre comunism Joi Sept 08, 2016 10:39 pm | |
| Discutia a mai ajuns la masini mici si pentru ca vulpea daca nu ajunge la struguri zice ca sint acri.
|
| | | Adrian78 Administrator
Numarul mesajelor : 18748 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24324 Data de inscriere : 05/10/2010
| | | | Dr2005 Administrator
| Subiect: Re: Despre comunism Vin Sept 09, 2016 10:35 am | |
| 2000 cm3 benzină?! Şi nu a trebuit să ipotechezi casa pentru a plăti impozitul? _________________ :TTT:
|
| | | Adrian78 Administrator
Numarul mesajelor : 18748 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24324 Data de inscriere : 05/10/2010
| Subiect: Re: Despre comunism Vin Sept 09, 2016 11:21 am | |
| - Dr2005 a scris:
- 2000 cm3 benzină?! Şi nu a trebuit să ipotechezi casa pentru a plăti impozitul?
l 168 lei impozitul 440 asigurare |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre comunism Vin Sept 09, 2016 12:53 pm | |
| Ceea ce multi nu inteleg, este faptul ca multi romani regreta ce a fost inainte 1989, nu din cauza ideologiei comuniste (care in viata de zi cu zi a oamenilor de rand inainte de 1989, nu aveea mare relevanta), ci din cauza anumitor realizari economice si sociale!
Multa lume il regreta azi pe nea Nicu, nu pentru ca era comunist, ci pentru ca pe vremea lui toata lumea aveea locul de munca asigurat, ca toata lumea primea o locuinta de la stat (cu o chirie modica), ca preturile la utilitati (curent electric, gaz metan, servicii de apa-canalizare, servicii de termoficare, transport in comun, etc) erau foarte mici comparativ cu salariile, ca toata lumea isi permitea o data pe an un concediu la mare sau la munte, ca toata lumea aveea acces absolut gratuit la educatie si sistemul medical (atunci spaga la doctor se rezuma la un pachet de kent sau o punga de cafea), etc!
Asta regreta lumea, nu ideologia comunista!
Vorba lui tata- Nu am fost comunist, nu am fost nici macar membru de partid, insa când vad cum au jefuit astia tara si au vandut bogatiile tarii la straini dupa 1990, si cum s-au imbogatit, zic ca mai patriot si mai pentru popor a fost nea Nicu! Macar el nu a vandut tara strainilor! |
| | | lifetec
Numarul mesajelor : 329 Localizare : Bucuresti Reputatie : 4735 Data de inscriere : 01/11/2012
| Subiect: Re: Despre comunism Vin Sept 09, 2016 3:21 pm | |
| - ldh80 a scris:
- Ceea ce multi nu inteleg, este faptul ca multi romani regreta ce a fost inainte 1989, nu din cauza ideologiei comuniste (care in viata de zi cu zi a oamenilor de rand inainte de 1989, nu aveea mare relevanta), ci din cauza anumitor realizari economice si sociale!
Multa lume il regreta azi pe nea Nicu, nu pentru ca era comunist, ci pentru ca pe vremea lui toata lumea aveea locul de munca asigurat, ca toata lumea primea o locuinta de la stat (cu o chirie modica), ca preturile la utilitati (curent electric, gaz metan, servicii de apa-canalizare, servicii de termoficare, transport in comun, etc) erau foarte mici comparativ cu salariile, ca toata lumea isi permitea o data pe an un concediu la mare sau la munte, ca toata lumea aveea acces absolut gratuit la educatie si sistemul medical (atunci spaga la doctor se rezuma la un pachet de kent sau o punga de cafea), etc!
Asta regreta lumea, nu ideologia comunista!
Vorba lui tata- Nu am fost comunist, nu am fost nici macar membru de partid, insa când vad cum au jefuit astia tara si au vandut bogatiile tarii la straini dupa 1990, si cum s-au imbogatit, zic ca mai patriot si mai pentru popor a fost nea Nicu! Macar el nu a vandut tara strainilor! 'Eu cred ca tu n-ai trait in comunism si vorbesti din auzite . Cine a jefuit tara? Tot vechii nomeclaturisti. Ce insemna sintagma "toata lumea avea loc de munca asigurat"? Incurajarea nemuncii, neproductivitatii, furturile de la locul de munca lipsa de competitie etc. Rezultatele s-au vazut. Industria romaneasca slaba,neperformanta, supradimensioanata dpdv al nr de angajati n-a avut nici o sansa. |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Despre comunism | |
| |
| | | | Despre comunism | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |