|
| CFM-Moldova | |
|
+68rich1974 Vale_ntin marius664 TER200 Ikarus99 ciprian71 alex1987 teoiasi DAS 2011 Veaceslav_MD mielutu zburator Teodor Lineus646 riciu lifetec TVlad LanceR huiu_goe delfinson apmatei spiderpc alliens Vitosa Katalyn dan tm kristi kkk cata IonutCFR2009 @ndrey marius_catalin84 baiazid BlueLight Re6/6 Volk Goanga Vlad roseanu trenulet Sergiu rmn Adirmvl cfr500 alex.alexus.tm mureseanu_976 didinul EuroNight popovici razvan - trenuri Dr2005 Adrian78 Semafor mihaiuc Codrut1985 pannonia express Luna DUAL redeme ldh80 Vlad-Ar srazvi COSTACHE MIHAIL ultras didi Ionutz ionutz72 Nesebar Costin.H cristi CFR bogdan srl 72 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25566 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: CFM-Moldova Vin 08 Ian 2016, 13:09 | |
| Plătim şi taxă, numai să ne dea la toţi câte 5 vedre de vin pe an şi o moldoveancă ) _________________ :TTT:
|
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9101 Reputatie : 13006 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: CFM-Moldova Vin 08 Ian 2016, 19:25 | |
| Daaa ca noi nu avem destule vinuri si parasute. Nu avem? |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: CFM-Moldova Vin 08 Ian 2016, 21:03 | |
| Domnilor, raman uimit de cate stereotipuri spuneti despre pamantul romanesc a Basarabiei si despre romanii de acolo!
Va intreb : ati fost, personal, in casa unui roman din Basarabia, sa stati de vorba cu el, sa stati la masa cu el, sa vedeti ce are in suflet , cum gandeste, etc ?! Eu incepand din 1987 am fost, si am si neamuri acolo.
In unele situatii, romanii din Basarabia au dat dovada de un patriotism si de un spirit de sacrificiu, mai mare decat cei de pe teritoriul actual al Romaniei! La 7 noiembrie 1989, patriotii romani din Basarabia (in frunte cu Leonida Lari , Mircea Druc, Grigore Vieru si multi altii) au oprit (riscandu-si viata) defilarea tancurilor sovietice la Chisinau.
Apoi in razboiul din Transnistria (desi depasiti numeric si tehnic) , au luptat cu curaj si demnitate. |
| | | LanceR V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6378 Varsta : 57 Localizare : NordulBucurestiului Reputatie : 11399 Data de inscriere : 17/02/2011
| Subiect: Re: CFM-Moldova Vin 08 Ian 2016, 22:46 | |
| spre cinstea lor,nemtii din Vest nu si-au pus asemenea probleme si si-au sustinut mereu fratii despartiti de cardasia nenorocita de la sfarsitul razboiului, dintre sovietici si marile puteri vestice am mai spus ca am participat la manifestarile unioniste si voi face in continuare acest lucru iar daca si monarhia e invechita,ce sa vrea engleziii sau japonezii, si nu numai ei? poate un comunism pe care unii il regreta unul care avea 2-3 ani la Revolutie,are impresia ca poate parea mai interesant/inteligent daca vorbeste ceva ce nu intelege nici el. plus unii care ar trebui sa se bucure ca nu l-au apucat,fiindca atunci, arderea gazului de pomana era un lucru cam riscant. aveai ocazia sa faci expeditii feroviare numai in tara si anume intre orasele care detineau puscarii |
| | | Adrian78 Administrator
Numarul mesajelor : 18748 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24324 Data de inscriere : 05/10/2010
| Subiect: Re: CFM-Moldova Vin 08 Ian 2016, 23:02 | |
| - LanceR a scris:
- spre cinstea lor,nemtii din Vest nu si-au pus asemenea probleme si si-au sustinut mereu fratii despartiti de cardasia nenorocita de la sfarsitul razboiului, dintre sovietici si marile puteri vestice
am mai spus ca am participat la manifestarile unioniste si voi face in continuare acest lucru iar daca si monarhia e invechita,ce sa vrea engleziii sau japonezii, si nu numai ei? poate un comunism pe care unii il regreta unul care avea 2-3 ani la Revolutie,are impresia ca poate parea mai interesant/inteligent daca vorbeste ceva ce nu intelege nici el. plus unii care ar trebui sa se bucure ca nu l-au apucat,fiindca atunci, arderea gazului de pomana era un lucru cam riscant. aveai ocazia sa faci expeditii feroviare numai in tara si anume intre orasele care detineau puscarii Germania de Vest a cheltuit 700 de miliarde de marci pentru integrare si decalaju inca exista intre Vest si Est deci despre ce vorbim? |
| Subiect: Re: CFM-Moldova Vin 08 Ian 2016, 23:59 | |
| Vorbim de unire, eu nu agreez ideea de unire desi nu am avut 2 ani la revolutie(am inceput liceul in RSR) iar englezii si japonezii nu au prea trait in republici.Insa nici ei nu au ajuns unde sint comportindu-se cu manusi cu celelalte popoare.Nu am ars gazul de pomana nici in comunism deoarece am mers la scoala iar din clasa a V-a am mers la practica agricola toamna, am dus frunze la viermii de matase vara, am strins plante medicinale, am colectat sticle si hirtie in cadrul celor 3 R asta la scoala iar mai apoi m-am angajat cind mi-a venit rindul.Foarte tirziu mi-am luat calculator acasa tocmai ca sa nu stau mult pe net sa ard gazul de pomana, asadar mai usor cu unirea pe scari pentru ca si eu stiu cum s-a cladit si cum s-a demolat tara asta, ca sa ne permitem sa ne unim cu Moldova sovietica.Lancer nu esti singur printre MIG uri, pina sa le mute de la Timisoara la Cimpia Turzii pe aici pe la mine treceau in zbor. Tot cite doua de la vest la est, asa am crescut.
Romania are o lege prin care despagubeste pe toti cei care cica au lasat averi in Basarabia, desigur toti au fost niste bogatasi si tara are de platit la greu pe niste hirtii cum ca au avut averi colosale. Alt smen.
Tara noastra nu isi permite sa se uneasca cu Moldova sub pretextul fratiei si patriotismului, faptul ca niste scriitori au oprit tancurile sa defileze cit conteaza pentru Romania si la ce le-a folosit lor? si ce ar insemna asta, ca Romania nu s-a implicat sau ce? e fix treaba lor ca nu au trecut tancurile desi e doar o traire a unionistilor. Dovada? Transnistria, nu au defilat tancurile, dar au luat industria. Daca voiau rusii luau cu totul Moldova sau Transnistria vezi cazul Crimeea. Au LUAT SI AU ANEXAT complet Crimeea, credeti voi ca se opreau ei in Leonida Lari si Grigore Vieru?
Noi sintem Germania sau Rusia sa putem sustine o unire si in cazul nostru o reconversie a unei tari?
RDG avea totul pe standarde europene, Crimeea totul in standarde URSS, pai noi am fi capabili sa sustinem o reconversie a Moldovei sa o aducem la nivelul noastru de acuma?
sa schimbam ecartamentul caii ferate si sa inlocuim materialul rulant? sa convertim semnalizarea, sa instruim personalul sa schimbam dotarea atelierelor, sa electrificam?
sa schimbam pina si sistemul buteliilor de gaz, sa schimbam motorizarea masinilor, camioanelor, sa modificam sistemul sanitar, sa schimbam justitia, sistemul de cadastru, sistemul energetic. Putem? cind, cu ce costuri, cum ne rezolvam litigiile teritoriale cu Ucraina.
|
| | | razvan - trenuri V.I.P Member
Numarul mesajelor : 3355 Varsta : 42 Localizare : Bucuresti, Romania Reputatie : 8365 Data de inscriere : 26/05/2011
| Subiect: Re: CFM-Moldova Sam 09 Ian 2016, 01:46 | |
| Pana ne vom UNI cu R. Moldova vor ajunge ei la putin peste 2 milioane de locuitori si Romania va avea 17-18 milioane de oameni.
In al doilea rand populatia de acolo este impartita in trei tabere aproape egale (populatia) : una care vrea foarte mult langa ROMANIA, una care vrea neutralitate si cu EUROPA si cu RUSIA si a treia tabara vrea aproape doar cu Rusia si URASTE ceea ce vine din Romania.
Cine citeste media de limba romana si rusa ATENT mai mult timp imi va da dreptate. Va fii foarte greu de realizat UNIREA desi foarte mult imi doresc din cauza opozitiei rusofoniilor, statalistiilor a rusiei, U.E si Transnistriei.
In Germania de Est NU au fost minoritati estice pro rusia si procent de ura al germanilor estici fata de Germania de Vest. Este grava situatia. |
| | | lifetec
Numarul mesajelor : 329 Localizare : Bucuresti Reputatie : 4735 Data de inscriere : 01/11/2012
| Subiect: Re: CFM-Moldova Sam 09 Ian 2016, 11:01 | |
| Multi nu inteleg subtilitatile acestei situatii, tre sa ne unim ca sunt romani sau nu tre sa ne unim ca nu ne tine buzunaru asa vad cei mai multi situatia. Ne uitam la germani dar nu tinem cont de 2 lucruri, germanii si-au permis financiar si cel mai important, Germania de Est nu se invecina cu Rusia. Personal cred ca unirea ne-ar aduce numai probleme, alte facturi de platit, alte dispute cu rusii. Moldovenii romanofili pot emigra si obtine cetatenia romana foarte usor daca la ei ne gandim si asta e motivul pentru care unii doresc unirea |
| | | kristi kkk V.I.P Member
Numarul mesajelor : 1697 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 7654 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: CFM-Moldova Sam 09 Ian 2016, 14:07 | |
| Se pune problema unirii cu Moldova complet pasional, atât pro/contra. Avem precedentul pozitiv cu Transilvania și Banatul dar se uită faptul acele provincii erau la nivelul anului 1918 dezvoltate economic superior față de regat, doar nu le administraseră miticii! Se uită faptul că de 204 ani, mai puțin perioada 1918-1940, Basarabia a fost provincie rusă, deja s-au creat alte mecanisme sociale cu totul diferite de ce se petrece în România. Apoi, noi nu suntem în stare să aducem la un nivel cât de cât european suficiente provincii din sudul și estul țării, darămite să dezvoltăm o provincie pentru care România e un fel de Eldorado! Patriotismul e oarecum anacronic azi, a fost idea ce a pus substrat filozofic miscării artistice a Romantismului, acum 2 secole în urmă. Am destule cunoștințe din basarabia, pentru ei cetățenia română înseamnă doar viza pentru a pleca la muncă în occident! S-au făcut căsătorii de complezență doar pentru a se obține această cetățenie. Ar fi o piatră de moară Basarabia pentru România azi, nu putem să o ducem în spinare! |
| | | riciu
Numarul mesajelor : 1376 Localizare : Bucuresti Reputatie : 6663 Data de inscriere : 27/06/2010
| Subiect: Re: CFM-Moldova Sam 09 Ian 2016, 18:17 | |
| Inainte de a se gandi cineva la unirea cu Basarabia ar fi bine sa ia in calcul:
- conflictul inghetat (?) din Transnistria. - amenintarea URSS (Rusia se comporta ca si fosta URSS). - faptul ca moldovenii vorbesc RUSA si nu romana predominant. Pentru cine vrea exemple, saptamana asta la munte ca tot e Craciunul dupa stil anapoda, pardon vechi, adica a se citi rusesc, vedeti ce limba vorbesc moldovenii. - moldovenii au fost deportati si acum sunt mai mult rusi, ca asta a fost politica URSS de cand se stie, stramutarea populatiei. - daca prin absurd (sper) s-ar unii Basarabia cu noi, deodata ai avea cel putin un million de minoritari rusi, motiv sa-si ceara drepturile. - ne-ar da inapoi cu nspe zeci de ani
Asa ca fratii nostrii moldoveni, sunt mai degraba prin actualele Uzbekistan, Kazahstan, Yakutia si etc si prea putin prin asa zisa Moldova de peste Prut, care numai independenta nu e, si-i pupa in dos pe rusi, de le face partie. |
| Subiect: Re: CFM-Moldova Sam 09 Ian 2016, 19:10 | |
| Corect spus, nu putem si nu avem de ce sa ne unim. |
| | | alliens
Numarul mesajelor : 530 Reputatie : 5430 Data de inscriere : 27/06/2011
| Subiect: Re: CFM-Moldova Dum 10 Ian 2016, 00:55 | |
| - riciu a scris:
- Inainte de a se gandi cineva la unirea cu Basarabia ar fi bine sa ia in calcul:
- conflictul inghetat (?) din Transnistria. - amenintarea URSS (Rusia se comporta ca si fosta URSS). - faptul ca moldovenii vorbesc RUSA si nu romana predominant. Pentru cine vrea exemple, saptamana asta la munte ca tot e Craciunul dupa stil anapoda, pardon vechi, adica a se citi rusesc, vedeti ce limba vorbesc moldovenii. - moldovenii au fost deportati si acum sunt mai mult rusi, ca asta a fost politica URSS de cand se stie, stramutarea populatiei. - daca prin absurd (sper) s-ar unii Basarabia cu noi, deodata ai avea cel putin un million de minoritari rusi, motiv sa-si ceara drepturile. - ne-ar da inapoi cu nspe zeci de ani
Asa ca fratii nostrii moldoveni, sunt mai degraba prin actualele Uzbekistan, Kazahstan, Yakutia si etc si prea putin prin asa zisa Moldova de peste Prut, care numai independenta nu e, si-i pupa in dos pe rusi, de le face partie. cel mai usor de rezolvat e punctul legat de Transnistria: nu avem nevoie de ea, Republica Moldova poate renuntafoarte bine la ea (nu o fac insa pt ca toate partidele de aoclo sunt mai mult sau mai putin infiltrate de FSB-ul rusesc, iar rusii au tot interesul sa mentina situaita actuala)...apoi cu minoritatile, din punct de vedere etnic nu ar fi mare lucru, ar fi destulde putini, si se mai si impart in rusi si ucrainieni...Ramane deranjanta problema limbii, faptul ca , conform sondajelor, 70 % din romanii/moldovenii de acolo vorbesc mult si in rusa (procentul este semnificativ mai mic la generatia tanara, nascuta dupa 1990), dar oricum nu se mai compara cu situatia din anii 90 cand studentii modloveni veniti in Romania nu stiaud eloc romana... Pe partea financiara, cred ca preferabil sa cheltuim bani pentur recupera acest teritoriu si a re romaniza populatia respectiva decat sa ne apucam sa dam a 13 si a 14 pensie , pensii speciale pentru parlamentari, politisti, profesori si cine o mai apare pe lista, ca dupa 5-10 ani sa ne trezim in situatia Greciei, datori vanduti si fara sa recuperam acest pamant romanesc... |
| | | DUAL Administrator
Numarul mesajelor : 7874 Localizare : Hunedoara Reputatie : 13276 Data de inscriere : 05/01/2011
| Subiect: Re: CFM-Moldova Dum 10 Ian 2016, 01:03 | |
| Nu vorbesc in rusa. Am avut colegi de facultate din republica. Ei au invatat a 2-a limba rusa, cum voi ati invatat engleza, franceza. Asa ca e normal ca daca stii o limba straina pe care restul nu o stiu, si vrei sa vb fara sa te inteleaga cei prezenti, e normal sa vb rusa. In R. Moldova chiar vorbesc moldoveneste.. daca ar fi atatia rusi pe cati speculati voi, la protestele prezente din Chisinau, ar fi la protestul lui Dodon miile, dar abea au cateva sute .. in timp ce ceilalti, Pro UE, au cateva mii pe la proteste. |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25566 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: CFM-Moldova Dum 10 Ian 2016, 01:08 | |
| Rusă vorbesc toţi, o studiază în şcoală. Şi chiar dacă e a doua limbă, se folosesc de ea mai mult decât de română.
Am avut şi eu colegi de facultate din Republica Moldova, în timpul conversaţiilor inevitabil se ajungea la ,,nu ştiu cum îi spune la voi, dar în rusă e nu-ştiu-cum", pentru că - cel puţin la calea ferată - totul era în limba rusă (şi este şi în continuare, doar instrucţiile noi se dau în română).
Transnistria nu a fost niciodată pământ românesc. Problema e că ruşilor nu le-a ajuns Transnistria şi au trecut Nistrul, cucerind şi anexând Tighina. Aici e buba mare, că dacă Sovietul Suprem de la Tiraspol (da, asta e organizarea lor, cu Soviet Suprem!) ar rămâne peste Nistru, nu ar fi o problemă. _________________ :TTT:
|
| | | Nesebar Administrator
Numarul mesajelor : 16278 Localizare : Бухарест Reputatie : 22393 Data de inscriere : 06/12/2009
| Subiect: Re: CFM-Moldova Dum 10 Ian 2016, 01:51 | |
| In gara la Chisinau majoritatea vorbesc rusa, si oamenii dar si la casa de bilete te intreaba in rusa, daca nu raspunzi in rusa si ii zici in romana atunci vorbeste si casiera o romana stricata, moldoveneasca. Sa stea la ei acolo ca noi nu avem nevoie de ei si nici de dealurile lor sarace.
Cine nu mai poate asa mult de dragul moldovenilor sa se duca la ei acolo.
Poate terminam cu off-topicul. |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: CFM-Moldova | |
| |
| | | | CFM-Moldova | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |