În momentul de faţă se poate ajunge numai până la Dragoşa h.
user dezactivat...
Numarul mesajelor : 168 Varsta : 45 Localizare : Vatra Moldovitei, Suceava Reputatie : 5529 Data de inscriere : 10/04/2010
Subiect: sfintire Sam 24 Aug 2013, 21:34
Azi, maine si poimaine e sarbatoare mare la manastirea Moldovita: resfintirea picturii originale, dupa aproximativ 20 ani de munca de restaurare. Ce companie normala din Europa nu ar fi profitat de un asemenea eveniment si nu ar fi pus la dispozitie un transport civilizat pentru masele de pelerini asteptati in aceste zile la manastire? Ce era de facut? De reparat un podet amarat, de gandit cateva trase si de facut rost de material rulant. Nu...Noi casam linia ca sa o valorificam. Uneori iti vine sa joci la Loto, sa castigi suficient, sa cumperi fiarele alea amarate pe care vor astia sa le valorifice si sa deschizi o super afacere de transport turistic feroviar, combinat si cu transport de calatori in regim normal. Pacat, mare pacat de linia asta veche de peste 100 ani. Pe de alta parte, ca unul carw m-am nascut si am trait 20 ani langa linia asta e asa o mare durere sa vad cum se distruge de nu va puteti inchipui. Vara asta am anulat concediul la ai mei, si in mare parte an schimbat destinatia si pentru ca nu am vrut sa mai vad linia copilariei mele asteptandu-si calaii...Dureros. Inteleg sa o fi lasat in conservare. Dar sa o scoata? Sa o valorifice??? Ce urat suna..
Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20628 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25572 Data de inscriere : 17/08/2011
Subiect: Re: 514 : Vama - Moldoviţa hcv. Dum 25 Aug 2013, 09:38
Deocamdată singura linie casată şi valorificată dintre cele din listă a fost Dângeni - Săveni (ce mai rămăsese din ea). Ar mai fi şi linia de Nisipitu, dar pe aia au casat-o şi valorifcat-o alţii.
_________________ :TTT:
Vizitator Vizitator
Subiect: Re: 514 : Vama - Moldoviţa hcv. Dum 25 Aug 2013, 11:59
Ce companie normala? pai una care nu e din Romania. Ne iesim din fire cu manastirile alea is cind colo nici macar tren pina la ele nu avem desi exista linie. Manastiri in sus manastiri in jos.Nu pot sa imi imaginez ce este in capul astora de la CFR, de la turism si in ultima instanta de la Biserica Ortodoxa.Dar astia sint alti mafioti. Atfel ar lua ei linia, insa implica cheltuieli.
Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20628 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25572 Data de inscriere : 17/08/2011
Subiect: Re: 514 : Vama - Moldoviţa hcv. Dum 25 Aug 2013, 20:49
Cum să vii fără maşină la mănăstire şi să nu îţi cumperi unul din miile de obiecte de agăţat de retrovizoare cu chipul lui Iisus sau ale unor sfinţi, mai ales că toate sunt sfinţite şi nefiscalizate?
Balto
Numarul mesajelor : 1620 Reputatie : 6775 Data de inscriere : 05/12/2010
Ar fi frumos daca toata sectia ar fi transformata in traseu turistic. Pacat ca CFR prefera sa o tina inchisa, sa nu o inchirieze si se multumeste cu statutul de "propusa pentru casare si valorificare". Speram ca austriacul sa reuseasca ce isi propune.
Dr2005 Administrator
Păi să solicite modificarea HG-ului respectiv cu neinteroperabilele. Eventual acum (sau în câteva săptămâni, când va fi introdus în dezbatere publică), cât se lucrează la un proiect similar.
Balto
Numarul mesajelor : 1620 Reputatie : 6775 Data de inscriere : 05/12/2010
26 decembrie 2013 -=- Călătorie cu cea mai veche mașinărie din județul Suceava Mocănița 762.209 creează atmosferă la Moldovița
Teatrul turistic care se întâmplă la Moldovița, de câțiva ani încoace, are ca personaje sute de turiști cu Nikoane și Canoane la gât, cu zeci de copii făcând valuri cu mâinile către localnicii curioși ieșiți pe la porțile învecinate cu calea ferată îngustă. Spun teatru pentru că organizatorul acestei piese desfășurată în câte 2-3 acte pe zi reușește să zâmbească și să arate că ”se poate, bre!” dacă se vrea!
Costernat de deciziile Ministerului de Transporturi, de Consiliului Județean Suceava sau de cine știe care celule birocratice cu rol decizional (din păcate) de a închide linia Vama – Moldovița, de a nu permite pasionatului de locomotive, Georg Hocevar, să pună (pe banii societății Calea Ferată Îngustă S.R.L.) o linie în plus între Mănăstirea Moldovița, monument UNESCO și localitatea Moldovița ca să aducă turiștii de la Mănăstirea Moldovița spre Argel și poate mai departe în Obcina Curmăturii spre izvoarele râului Moldova.
Valea râului Moldovița și Mocănița ”Huțulca”
Patru vagoane de călători fericiți
În anii trecuți, Mocănița se oprea mai repede după plecarea din Moldovița, dar anul acesta s-a inaugurat podul de cale ferată de peste râul Moldovița în lungime de 30 de metri. Asta ca să vedeți câtă dorință există ca să construiești ceva într-un loc unde autoritățile nu fac decât loc ”regelui asfalt”, ba dând cu bitum chiar peste șinele ferate de la trecerile la nivel cu calea ferată.
Și că tot am zis că a fost teatru turistic, i-am promis soției mele că o plimb cu Mocănița… așa, ca un mic cadou din partea unui pasionat feroviar. Măcar atât să înțeleagă și ea din pasiunea mea (femeile măritate cu oameni care lucrează în domeniul feroviar știu despre ce vorbesc). Eh și ce să vezi, pe la ora 15 locomotiva 762.209 abia a ajuns de la Argel în Depoul de la Moldovița, îi curgea apă pe la toate încheieturile și abia mai avea vlagă să se țină pe picioare. Domnul ”șef de gară” de acolo ne-a zis că ”Nu se mai circulă, vă dăm banii înapoi.” Doamne ferește, nu e vina nimănui că Mocănița s-a stricat. Ce poți să-i mai ceri unei locomotive fabricată în 1912 și care cine știe câte sute de mii de kilometri a colindat pe ecartamentul de 760 de milimetri. Dar… așa ca fapt divers… eu am venit de la 80 de kilometri, dar sunt alții care vin de la 800 sau chiar și mai mult. Dar dacă banii sunt puțini și nu există fonduri suficiente pentru reparații, îmbunătățiri, condiții?
Turism bucovinean
Locomotiva cu aburi 762.209 la Depoul din Moldovița
Reportajele difuzate pe DigiTV au prezentat 100 și ceva de turiști mai norocoși. Au plecat cu trenul încă de la 11 spre Argel. Ori noi am ajuns pe la 13, pliantul cu Mocănița promitea încă o plimbare după ora 13. Până la urmă, am rămas cu satisfacția că măcar am fotografiat o mașinărie încă în funcțiune, poate cea mai veche mașinărie (fie ea pe aburi sau nu) de pe raza județului Suceava.
Date oficiale de contact:
http://www.cfi.ro/index.php?p=1_12
(004) 0754.055.630
office[arond]cfi.ro
Dr2005 Administrator
Nu e prima dată când se strică 762.209. Astă vară, la Abrud, a sărit un capac de pe ea la câţiva metri în aer, căzând alături (din fericire nu era nimeni lângă linie), iar apa fierbinte a ,,spălat" maşinile parcate lângă linie. S-a mai stat un sfert de oră până s-a făcut din nou presiune, după care începuse să arunce mai mult funingine şi apă încinsă decât abur pe coş.
user dezactivat...
Numarul mesajelor : 168 Varsta : 45 Localizare : Vatra Moldovitei, Suceava Reputatie : 5529 Data de inscriere : 10/04/2010
Subiect: N Mar 08 Iul 2014, 14:00
Am fost ieri pe sectie. Am luat-o la picior de la Vama pana la Vatra Moldovitei. Ca orice pasionat speram sa nu fie chiar atat de rau. Din pacate nu cred ca linia asta va mai fi candva resuscitata. Mai speram sa se investeasca ceva pt turism, umbla zvonul ca se vrea prelungirea mocanitei prin adaugarea unei sine intermediare. Linia se afla intr-o stare accentuata de degradare: sunt deja pomisori crescuti pe ea, pe unele portiuni sina e infundata in pamant, la unele treceri de nivel s-a turant asfalt ( primarul din Vatra Moldovitei a asfaltat niste ulite prin sat si a trecut peste linie cu asfaltul). Nu am facut poze. E linia mea de suflet si mi s-a facut rau cand am vazut cum arata. Asta e, nu pot spune mai mult. Pt mine e dureros.
Andrey_tm Moderator si Regizorul anului
Numarul mesajelor : 5864 Reputatie : 11659 Data de inscriere : 08/09/2011
Subiect: Re: 514 : Vama - Moldoviţa hcv. Sam 09 Aug 2014, 21:49