Forumul pasionatilor de trenuri din România

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!
 
AcasaAcasa  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ConectareConectare  ÎnregistrareÎnregistrare  

 

 Diverse

In jos 
+30
Cipri Andrei Neculai
cristi_tgv
Laurentiu Ciobanu
Peter Fodor
ldh80
DUAL
DAS 2011
Adrian78
TVlad
riciu
CalinIonMihai
dan tm
TER200
Vitosa
vanchorusebulgaria
kristi kkk
Adirmvl
sytrus
Codrut1985
92Dragos
AeroX
Luna
ciprian71
cardinal
ets2oltromânia
IonutChircu
Dr2005
g.popovici
IonutCFR2009
Katalyn
34 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12 ... 20  Urmatorul
AutorMesaj
Dr2005
Administrator
Administrator



Numarul mesajelor : 20591
Varsta : 35
Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei
Reputatie : 25510
Data de inscriere : 17/08/2011

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeJoi 13 Ian 2022, 18:55

Vitosa a scris:
Pe net văzut.

Cel mai scurt și cel mai bun discurs:
"Bugetul trebuie echilibrat, tezaurul trebuie reaprovizionat, datoria publică trebuie micșorată, aroganța funcționarilor publici trebuie moderată și controlată, ajutorul dat altor țări trebuie eliminat pentru ca Roma să nu dea faliment.
Oamenii trebuie să învețe din nou să muncească în loc să trăiască pe spinarea statului."
(Cicero, anul 55 înainte de Hristos)
În concluzie, ce s-a modificat după atâția ani ?
NIMIC !
Funcţionarii de pe vremea lui Cicero făceau cu totul altceva... o bună parte din ,,funcţionari" era reprezentat de armată (care nu se finanţa doar ,,pe spinarea statului", ci şi din jefuirea teritoriilor cucerite, practică păstrată de mai toate armatele lumii până acum vreo 150 de ani), iar cealaltă parte erau cei pe care populaţia săracă şi needucată nu-i înţelegea - profesori, istorici, scribi (da, era şi asta o ocupaţie acum 2000 de ani), actori, diverşi angajaţi pe la curţile domneşti (sau ai diverşilor bogătani ai vremii) şi un număr mic de filosofi şi învăţaţi. Activitatea lor era total necunoscută ţăranului care abia avea ce pune pe masă.

Despre energie o să comentez mai încolo.

_________________
:TTT:
Sus In jos
http://www.transport-in-comun.ro/trenuri
Dr2005
Administrator
Administrator



Numarul mesajelor : 20591
Varsta : 35
Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei
Reputatie : 25510
Data de inscriere : 17/08/2011

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeJoi 13 Ian 2022, 22:38

Vitosa a scris:
Așa cum s-a petrecut și în România unde GDF Suez și ArcelorMittal, respectiv gazul și cărbunele, s-au implicat activ în finalizarea reactoarelor de la Cernavodă asigurând blocarea proiectului pe termen nedeterminat. Un proiect tărăgănat la nesfârșit ca să asigure monopolul gazului și al cărbunelui în universul energetic al României.
Ce legătură au GDF Suez (nici nu se mai cheamă aşa acum) şi ArcelorMittal (care a vândut de mult ce avea prin România şi, oricum, nu prea avea treabă cu cărbunii de la noi, a căror extracţie e monopol de stat în România) cu gazul şi cărbunele din România? Că gazul la noi vine fie din producţia internă (adică a lui Romgaz şi Petrom), fie de la gospodin Putin. Aşa că afacerile de ,,furnizare" sunt, de fapt, intermedieri, pentru că reţeaua de gaz şi cea de electricitate sunt monopol de stat, producătorii bagă gaz şi curent în ele şi consumatorii scot gaz şi curent din ele. Singura problemă în ecuaţia asta e că producătorii nu sunt mereu lăsaţi să se înţeleagă direct cu clienţii finali, de aici îmbogăţindu-se un număr mare de traderi (ca să nu zic băieţi deştepţi), care cumpără pe nimic energie de la Hidroelectrica (de exemplu) şi apoi o vând scump către furnizori, care mai bagă şi ei un 50% şi o vând mai departe către populaţie sau către persoanele juridice. Liberalizarea ar trebui să permită producătorilor să vândă direct producţia, nu să îi oblige să se mai licenţieze încă o dată. ,,Magnaţii" nu sunt nişte multinaţionale ale lui bil gheiţ sau soroş, ci sunt nişte personaje autohtone (multe cu epoleţi) cu conexiuni la nivel înalt prin partidele mari.

Subvenţionarea energiei nu mi se pare o soluţie de termen lung. Că banii statului tot de la cetăţeni vin, iar orice subvenţie nu face decât să distorsioneze piaţa liberă. Cum e acum la noi - subvenţionezi tot ce e peste x lei/KwH... păi toţi furnizorii o să umfle preţul peste, pe ideea că le dă statul bani. În plus, românul (şi est-europeanul în general) trecut prin comunism s-a dezobişnuit de conceptul de ,,economie de resurse". Centrala să meargă pe 28 grade şi apa să aibă 90 grade la duş, asta contează, nu că ajungi să stai cu geamul deschis şi la apa caldă combini jumate cu rece să nu te opăreşti. La fel şi cu curentul, să meargă permanent 3 TV-uri, un PC, 10 becuri şi aerul condiţionat, eventual pe cald dacă nu-ţi ajung alea 28 grade date de centrală. 50 de ani de comunism au lăsat urme adânci în ADN-ul uman, una fiind că trebuie să fie căldură indiferent de situaţie şi că statul trebuie să o plătească. Şi uite că în vreme ce statul român îi compensează pe cei care vor să stea în maieu şi chiloţi în casă când afară sunt -20 grade C, aproape 50% din români se încălzesc cu lemn pe care fie îl cumpără de la samsari, fie îl fură direct din codru, fiecare după buget şi pricepere. Dar ăia nu trăiesc în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi nu sunt bazin electoral pentru PNL şi nici pentru USR (iar PSD îşi aminteşte de ei doar cu o lună înainte de alegeri), deci nu primesc nimic.

Apropo de subvenţie, indirect statul subvenţionează consumul ostentativ. Vouchere pentru automobile, pentru electrocasnice, pentru laptop-uri... şi o face din prostie, că nu-i iese prea mult din taxe şi impozite pe consumul ăsta.

Poate energia nucleară ne-ar scoate din cacao... numai că tehnologia asta e strict controlată de statele în care s-a inventat (da, în epoca capitalului, chiar şi cele mai capitaliste state consideră "strategice" anumite sectoare), combustibilul e şi el super-reglementat, asta înseamnă că toate costă cât nu fac. Pe când o turbină cu abur sau cu apă poate să ţi-o facă şi un elev de liceu tehnologic, iar gaz, cărbune, petrol şi apă găseşti peste tot.
Poate într-o sută de ani vom avea minicentrale nucleare peste tot, ceea ce le va reduce preţul. Dar asta înseamnă să se permită sectorului privat să cerceteze şi să producă echipamente fără controlul statului, ceea ce acum nu e cazul... chiar şi pentru SMR-uri a trebuit acord la nivel de preşedinte de ţară.
Etapa 2 ar fi o nouă reţea de distribuţie a energiei electrice, probabil pe 1500 V, cu care să ne asigurăm cu toţii încălzirea, gătitul şi să ne băgăm în priză şi Tesla Dacia Spring, că la 230 V îţi trebuie amperaje nesustenabile tehnic pentru a avea puteri mari. Apropo de reţea, trebuie lăudaţi cei care au proiectat electrificarea României după al doilea Război Mondial şi care au realizat o reţea cu atât de mult spaţiu de creştere a consumului şi care încă ne mai poate susţine consumul de electricitate.

Citat :
Nu se intelege ca NU AVEM ce sa mai reducem ca sa ne incadram in "tintele" lor de emisii fara sa punem in pericol stabilitatea sistemului energetic.
Întotdeauna avem ce să reducem Laughing Dacă mai facem un reactor la Cernavodă (deşi în actualul context geo-politic, eu aş face următorul reactor mai aproape de Deveselu) putem să scoatem de tot din uz termocentralele. Sau punem nişte SMR-uri prin ţară. Dar asta nu rezolvă problema poluării globale, cum ai zis şi tu, pe China, India, Rusia, SUA le doare-n dos de ecologie, iar UE are nevoie de cineva care să-i facă treburile murdare (şi la propriu şi la figurat). Dar cum asta a fost dintotdeauna ordinea lucrurilor pe pământ (adică nobili, servitori şi sclavi), ar trebui măcar să ne bucurăm că stăm la masă cu nobilii, nu cu servitorii sau, mai rău, cu sclavii. Schimbările produse planetei oricum nu ne vor afecta prea tare pe noi, nu se evaporă oceanul în viitorii 50 - 60 de ani. Următoarele 2 - 3 generaţii n-au de ce să se teamă, vor trăi cu toţii vieţi îndestulate, dacă nu vine al treilea război mondial sau nu ne loveşte vreun asteroid între timp.

_________________
:TTT:
Sus In jos
http://www.transport-in-comun.ro/trenuri
Vitosa




Numarul mesajelor : 9052
Reputatie : 14458
Data de inscriere : 08/01/2011

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeJoi 13 Ian 2022, 23:10

Domnule eu nu am zis nimic. Textul l-am copiat de pe net. Am să caut sursa, și explicați-i lui (Dan Pavel autorul textului).
Sus In jos
Adrian78
Administrator
Administrator
Adrian78


Numarul mesajelor : 18687
Localizare : Hunedoara
Reputatie : 24242
Data de inscriere : 05/10/2010

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeJoi 13 Ian 2022, 23:11

Dar cu aia 7 mld de lei bani din taxa pentru certificatele verzi de cogenerare ce s-au făcut cu ei?
Mie mi se pare că ne furam singuri căciulă pentru că statului ii convine preturile mari pentru că o parte din taxe se întorc înapoi dar pe cealaltă parte subvenționează adică ce câștigă ii da înapoi dar cei mai câștigați sunt furnizorii
Apropo azi a venit cineva de la Engie să facă verificarea la gaz și zicea că ANRE a aprobat marireamde la 1.7 lei la 17 lei mc care mi se pare o aberație deci cineva minte..

Soluția ar fi încălzirea centralzata și pe la sate sau niste pompe de căldură asi investiția în energie verde adică solar prin desertul Olteniei și eolian pe Marea Neagra și prin defilee unde bate destul de des Vântu chiar și pe hidro mai este loc..In rest instituțiile statului să își pună panouri fotovoltaice și enormitatea aia de Palatul Parlamentului să devină ceva de interes național și sa fie vizitat să își scoată din cheltuieli nu sa tina 1000 de trântori aiurea
Sus In jos
ldh80
V.I.P Member
V.I.P Member
ldh80


Numarul mesajelor : 6831
Varsta : 42
Localizare : Pascani
Reputatie : 12197
Data de inscriere : 03/11/2010

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeVin 14 Ian 2022, 10:12

La noi prostia mare s-a facut in 2005 cand au fost privatizate societatile de stat (fostele "Distrigaz Sud", "Distrigaz Nord", "Electrica Dobrogea", "Electrica Moldova", "Electrica Banat", etc), din domeniul distributiei gazelor naturale si a energiei electrice! Acestea nu trebuiau vreodata privatizate, ci trebuiau sa ramana societati de stat, fiind vorba de domenii strategice!
Sa ne amintim cine a facut in 2005 aceste privatizari: prim-ministru era Calin Popescu Tariceanu, ministru economiei si comertului era Ioan Codrut Seres.

Apoi a doua prostie s-a facut cand a fost liberalizat pretul de furnizare a energiei electrice si gazelor naturale. Acesta trebuia controlat in continuare de stat, pentru ca nu mi se pare normal ca niste firme private straine sa faca profituri uriase, cu pretul saracirii populatiei si ducerii in faliment a agentilor economici ! As fi curios cam cu ce pret achizitioneaza EON/Delgaz Grid gazele naturale si cu ce pret le vinde!
Sus In jos
Adrian78
Administrator
Administrator
Adrian78


Numarul mesajelor : 18687
Localizare : Hunedoara
Reputatie : 24242
Data de inscriere : 05/10/2010

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeVin 14 Ian 2022, 14:42

Privatizarea a fost ceruta in schimbul aderarii la UE dar statul putea sa ramana 51% actionar majoritar sau cu un drept de prenumtiune ca sa poata sa rascumpere inapoi in caz de neindeplinirea angajamentelor de la privatizare sau in caz de vanzare..Aici ar trebui judecati si cei de la AVAS care s-au facut ca ploua in multe cazuri fabriciile ajungand mormane de fier vechi
Sus In jos
dan tm
V.I.P Member
V.I.P Member



Numarul mesajelor : 9078
Reputatie : 12962
Data de inscriere : 16/07/2014

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeVin 14 Ian 2022, 20:12

Hidro?
Pai avem hidrocentrale aproape gata pe Jiu oprite de instanta la cererea oengeurilor.
Hidroelectrica are cel mai mic pret/ kw la curent pentru casnici dar sint tot felul de tarife pînă la client, tarif de i troducere, de extragere din retea, acciza, ca la tigari, cogenerare, certificate verzi.

Apropo ce e cogeneratea si ce sint certificatele verzi?
Adica ce treaba am eu ca unii si- au facut parcuri voltaice?
Sus In jos
Dr2005
Administrator
Administrator



Numarul mesajelor : 20591
Varsta : 35
Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei
Reputatie : 25510
Data de inscriere : 17/08/2011

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeVin 14 Ian 2022, 23:06

Adrian78 a scris:
Privatizarea a fost ceruta in schimbul aderarii la UE dar statul putea sa ramana 51% actionar majoritar sau cu un drept de prenumtiune ca sa poata sa rascumpere inapoi in caz de neindeplinirea angajamentelor de la privatizare sau in caz de vanzare..Aici ar trebui judecati si cei de la AVAS care s-au facut ca ploua in multe cazuri fabriciile ajungand mormane de fier vechi
Statul a rămas proprietar al producătorilor şi al reţelei de transport, fără care distribuitorii sunt morţi dpdv economic. De altfel, acelaşi stat nici nu te lasă să îţi organizezi o reţea paralelă şi să scapi de Transelectrica. Şi nu ai voie nici să îţi produci singur electricitatea cu o eoliană sau o microhidrocentrală (doar cu generator pe motorină ai voie). Aşa că statul s-a ,,acoperit" binişor şi scoate destui bani din energie chiar şi fără să se complice cu furnizarea la clienţii casnici.
Fabricile erau fier vechi dinainte de '89, dar trebuiau să lucreze la normă ca să aibă toată lumea de lucru. Evident că marfa n-o mai cumpăra nici dracu', fie că vorbim de autobuze, fie că vorbim de pantofi. Când au picat afacerile de stat care înghiţeau producţia altor afaceri de stat, s-a dus naibii şi industria de stat. A, da, apropo de industria de stat, România mai are de recuperat bani de la Irak, Siria, Libia, Cuba pentru diverse produse şi servicii vândute acolo în perioada în care ţările respective erau sub embargou internaţional şi nu puteau cumpăra nimic din lumea civilizată.

dan tm a scris:
Pai avem hidrocentrale aproape gata pe Jiu oprite de instanta la cererea oengeurilor.
Lucrarea aia a fost ilegală de la început, nu a avut niciodată autorizaţie. Ar trebui să fie imputate costurile ei celor care au semnat pentru lucrări. Practic nu ar mai exista Jiu în amonte de Târgu Jiu dacă se face hidrocentrala aia, toată apa se va duce pe ţevi spre turbine, nu va mai rămâne nimic la suprafaţă, deci adio faună, că nu va mai fi apă.

_________________
:TTT:
Sus In jos
http://www.transport-in-comun.ro/trenuri
Adrian78
Administrator
Administrator
Adrian78


Numarul mesajelor : 18687
Localizare : Hunedoara
Reputatie : 24242
Data de inscriere : 05/10/2010

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeVin 14 Ian 2022, 23:14

Ți-am zis Dr2005 că sigur s-ar găsi o rezolvare cu hidrocentralele de pe valea Jiului că oricum e baraj la intrare in defileu deci se poate controla volumul de apa..
Poți să îți pui panouri voltaice și ai energie gratis și mai bagi și în sistem..

dantm uite ce înseamnă cogenerare..

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România.

Și stai liniștit că aia care au făcut parcuri eoliene au primit d stila subvenție .Eu tot îs curios unde s-au dus aia 7 MLD din certificate verzi
ANRE aceasta căpușă a mărit taxa de cogenerare in noiembrie 2021 de la 17 lei mwh la 24mwh
Sus In jos
ldh80
V.I.P Member
V.I.P Member
ldh80


Numarul mesajelor : 6831
Varsta : 42
Localizare : Pascani
Reputatie : 12197
Data de inscriere : 03/11/2010

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeSam 15 Ian 2022, 20:22

Adrian78 a scris:
Privatizarea a fost ceruta in schimbul aderarii la UE dar statul putea sa ramana 51% actionar majoritar sau cu un drept de prenumtiune ca sa poata sa rascumpere inapoi in caz de neindeplinirea angajamentelor de la privatizare sau in caz de vanzare..Aici ar trebui judecati si cei de la AVAS care s-au facut ca ploua in multe cazuri fabriciile ajungand mormane de fier vechi

Sa inteleg ca in 2005 a fost o conditie impusa de UE in privinta privatizarii fostelor societati de stat "Distrigaz Nord", "Distrigaz Sud", "Electrica Moldova", etc., pentru aderarea Romaniei la UE ?!

Daca a existat o astfel de conditie pentru aderarea Romaniei la UE, eu unul, daca eram in locul prim-ministrului sau ministrului economiei de la aceea vreme, nu as fi acceptat sub nici o forma o astfel de conditie, chiar cu riscul neaderarii Romaniei la UE! Toate societatile din domeniul distributiei si furnizarii de gaze naturale si energiei electrice trebuiau sa ramana societati cu capital majoritar de stat!
Sus In jos
ldh80
V.I.P Member
V.I.P Member
ldh80


Numarul mesajelor : 6831
Varsta : 42
Localizare : Pascani
Reputatie : 12197
Data de inscriere : 03/11/2010

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeSam 15 Ian 2022, 20:40

"Fabricile erau fier vechi dinainte de '89, dar trebuiau să lucreze la normă ca să aibă toată lumea de lucru. Evident că marfa n-o mai cumpăra nici dracu', fie că vorbim de autobuze, fie că vorbim de pantofi"

Aici va contrazic- fabricile si uzinele romanesti din 1989 nu erau sub nici o forma "fier vechi"! Romania realiza multe produse care erau exportate datorita calitatii lor, fiind foarte competitive pe plan mondial: nave maritime si fluviale, autoturisme "ARO", utilaje de foraj petrolier (renumite in intreaga lume), unele masini-unelte, ingrasaminte chimice, rulmenti, mobila, locomotive electrice si diesel-electrice, etc.

Doar cateva exemple: garniturile de mobila produse la Vaslui erau exportate in tari precum Suedia, RF Germana, etc.
Rulmentii realizati la Barlad erau exportati in multe tari.

La "Sectia de Utilaj Complex Husi" (actuala SC Petal SA), prin eforturile maistrului Teodor Loghin, s-au obtinut contracte de export a utilajului petrolier realizat la Husi in China!
Dupa revolutie Teodor Loghin a fost "sapat" si indepartat de la conducerea societatii chiar de cumnatul sau, dupa care societatea a inregistrat un declin puternic si s-au pierdut contractele de export a utilajului petrolier in China!
Cand au venit chinezii sa reinoiasca contractul au vrut sa discute numai cu Loghin! Cand noua conducere le-a spus ca Loghin nu se mai afla la conducerea societatii si le-a propus sa discute cu ei, chinezii au zis "stam de vorba numai cu domnul Loghin!". Si chinezii au plecat iar contractele s-au pierdut!

De la inceputul anilor 80' piese de mobilier produse la "Sectia lemn Husi" (astazi SC Cantemir SA) au inceput sa fie exportate in Olanda.

Ce s-a gresit dupa 1990 a fost faptul ca fabricile nu au fost privatizate imediat cu firme de renume din tarile vestice, desi au existat unele oferte serioase de privatizare (de exemplul firme de renume precum "MAN" sau "Solaris" si-ar fi aratat disponibilitatea pentru privatizarea fabricii "Autobuzul")!
Ganditi-va ce ar fi insemnat daca in 1990 fabrici precum "Electroputere Craiova", "Tractorul Brasov", "Roman Brasov", CUG Iasi", etc ar fi fost privatizate cu firme de renume din vest, care ar fi retehnologizat si modernizat aceste fabrici!
In 1990 fabricile romanesti nu aveau datorii la bugetul de stat sau al asigurarilor sociale si aveau piata de desfacere asigurata.

Din pacate nici guvernul condus de Petre Roman nu a avut viziunea si curajul sa faca aceste privatizari (cu firme de renume din vest, precum "MAN", "Landini", "Mercedes", etc) in 1990!
Sus In jos
dan tm
V.I.P Member
V.I.P Member



Numarul mesajelor : 9078
Reputatie : 12962
Data de inscriere : 16/07/2014

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeSam 15 Ian 2022, 21:08

Deci platim pentru cogenerarea in sistem de inalta eficienta.

Cogenerrare cu ce? energia e un produs secundar din ceva?
Sus In jos
Dr2005
Administrator
Administrator



Numarul mesajelor : 20591
Varsta : 35
Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei
Reputatie : 25510
Data de inscriere : 17/08/2011

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeDum 16 Ian 2022, 03:15

ldh80 a scris:
Aici va contrazic- fabricile si uzinele romanesti din 1989 nu erau sub nici o forma "fier vechi"!  Romania realiza multe produse care erau exportate datorita calitatii lor, fiind foarte competitive pe plan mondial: nave maritime si fluviale, autoturisme "ARO", utilaje de foraj petrolier (renumite in intreaga lume), unele masini-unelte, ingrasaminte chimice, rulmenti, mobila, locomotive electrice si diesel-electrice, etc.
Am mai găsit prin debaralele alor mei nişte manuale de geografie din perioada comunistă... fix fraze din astea erau, cu calitatea desăvârşită a industiriei româneşti.
Exportul de utilaje în ţări care erau puse sub embargou şi de SAU şi de UE nu e motiv de laudă. Măcar de ăia le-ar fi plătit... dar n-au făcut-o şi banii de la Saddam, Ghadaffi sau Fidel nu o să îi mai vedem vreodată.
Nu mă bag la maşini-unelte şi îngrăşăminte, dar locomotivele noastre erau nişte licenţe din anii '50. N-aveai unde să exporţi aşa ceva, cu excepţia CAER-ului, dar şi acolo doar pentru că URSS nu avea capacitate de producţie suficientă. De aia s-au dus locomotive diesel româneşti prin Bulgaria, Ungaria, Polonia, ba chiar câteva au ajuns în China. A, da, alte câteva s-au dus pe la arabi şi africani, pe unde mai avea Ceauşescu prieteni. În rest, tentativele de export în Germania, Anglia şi Grecia au rămas tentative, după ce s-au prins ăia ce ,,calitate" livrează românii.
La fel la autobuze, Rocar a produs până la falimentul din 2002 autobuze Dac 112 UDM, un face-lift de Roman 112, care era o licenţă de MAN 890UO, model de autobuz fabricat între 1959 şi 1973. Da, România anului 2002 producea autobuze aproape ca la 1959!
Piaţa de desfacere nu mai era nicidecum asigurată după 1989, pentru că piaţa de desfacere era formată din alte întreprinderi de stat, care fie au falimentat, fie s-au privatizat, iar ca să rămână pe piaţă au trebuit să caute să cumpere produse mai de calitate. Nu mai zic de locomotive, unde clientul era, în mare, unul singur, căruia oricum în ultimii ani i se pompaseră în parcul circulant câteva mii de locomotive, care nu mai aveau nevoie de înlocuire pentru încă vreo 20 de ani după momentul 1989 (de fapt, ele circulă şi acum, deci secţia de locomotive de la Electroputere în cazul fericit ar fi fost ca Softronicul de acum, nicidecum ca înainte de '89).

Restul sunt poveşti cu ,,au venit chinezii şi au plecat că nu mai era X".

Mobilă românească se găseşte şi acum, numai că nu mai suntem în comunism să avem toţi mobila la fel. Mobila standardizată din perioada comunistă n-ar avea cumpărători prea mulţi în zilele noastre, chiar dacă era mai rezistentă şi mai bine compartimentată decât cea de acum.

dan tm a scris:
Cogenerrare cu ce? energia e un produs secundar din ceva?
Cogenerare înseamnă că centrala mai face şi altceva, de regulă termocentrala face şi agent termic. Cogenerare de înaltă eficienţă înseamnă că un CET e dimensionat pentru producţia de agent termic, dar injectează în reţea şi curent electric. Bine, CET-urile vechi sunt cam invers gândite, proiectate pentru necesarul de electricitate, nu pentru ăla de agent termic, de aia iarna nu fac faţă şi au nevoie de tot felul de cazane suplimentare, care numai eficiente nu sunt.

_________________
:TTT:
Sus In jos
http://www.transport-in-comun.ro/trenuri
Vitosa




Numarul mesajelor : 9052
Reputatie : 14458
Data de inscriere : 08/01/2011

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeDum 16 Ian 2022, 15:00

Cel mai mare rău României s-a făcut pe vremea lui Roman premier / Iliescu președinte. Așa zisa privatizare. Și tot în perioada aia s-au dat cele mai mari tunuri statului român. Apăruseră en-gro urile. Când venea garda financiară în control patronii puneau lacătul pe uși. Ce impozite la banii produși, ce șpăgi se dădeau pentru a scăpa basma curată. Și uite așa au ajuns unii și miliardari, alții care și-au bătut joc de bani au terminat cașcavalul și au ajuns faliți.
Bine răul a continuat și după perioada Petre Roman, și continuă și în prezent și nu se va opri nici în viitorul apropiat.
Legat de calitatea produselor făcute pe vremea lui ceaușescu ar fi zile și nopți întregi de povestit.
Țin minte că aveam o vecină care lucra la firma de încălțăminte Pionierul. Într-adevăr exportam și în Franța dar de cele mai multe ori produsele erau refuzate la export fiindcă din fabricare ieșeau cu crețuri. Iar francezul era foarte exigent pe calitatea produsului. Și bineînțeles că erau scoase la vânzare în RSR.
Apoi eu prin anii 90 am lucrat la patron unde am avut ocazia de a lucra cu un fost maistru CTC ce pe vremea lui ceașcă a lucrat la Electroaparataj și îmi povestea despre calitatea proastă a pieselor sau faptul că din fabricare cei care le lucrau le greșeau iar el în calitate de CTC ca să nu le facă referate să-i ardă la bani mușamaliza defectele, iar bineînțeles produsul nu mai ajungea la export ci pe piața internă. Și îmi povestea, când ieșeau muncitorii de la schimbului 1, în drum spre casă (el nea Nicu locuia în Baicului la vreo 2-3 stații de mers cu autobuzul, nu știu dacă o mai trăi în ziua de azi) era un restaurant pe la care se opreau majoritatea. El nea Nicu își comanda 4-5 mici și 2 beri, în timp ce le consuma se trezea cu ospătarul că-i aducea încă un rând de bere, apoi încă unul, și încă unul. Ce-i cu astea mă, îl întreba, păi din partea băieților de la masa aia.
Și uite așa au funcționat treburile în comunism. Acordul global. Câțiva erau buni pe meserie, restul erau de umplutură, mai îi punem să măture curtea, mai o zugrăveală, mai alte activități de necalificați. Dar toată lumea avea serviciu, nu conta ce știai să faci.
Sus In jos
Vitosa




Numarul mesajelor : 9052
Reputatie : 14458
Data de inscriere : 08/01/2011

Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitimeDum 16 Ian 2022, 20:48

După absolut orice normă financiară România e de 4 ori mai bogată azi decât în 1989 iar asta se vede de la cărucioarele din Mall-uri, cu unul din ele hrăneai în Epoca de Aur un bloc întreg, din numărul de mașini, că nu mai ai unde să parchezi după ora 17, din haine că eram toți plini de traininguri de Săvinești sau teneși de Drăgășani iar acum o ardem doar pe Balenciaga și Converse, din vacanțele făcute, că înainte nu știam ce e mai departe de Lacu Sărat iar acum gârâim de selfie-uri din Seychelles.

Multe din fabrici e foarte bine că s-au închis, erau sectoare de furat public și generalizat, toată lumea pleca acasă cu cuie, geamuri, sârmă, electrozi, motoare, planetare, pulpe băgate între picioare sau bere ascunsă în rezervoare sudate sub motor iar dintr-o echipă de 10 muncitori, 3-4 erau meseriași, 2-3 le cărau sculele și apa, iar ultimii erau rotiți permanent între întreprinderi căci erau niște alcoolici ratați dar era obligatoriu să le dai de muncă.

CSG, de exemplu, este în manualele de economie o normă de idioțenie despre cum să nu construiești un combinat siderurgic într-o zonă fără absolut nicio resursă minerală (Galați).
E ca și cum am săpa fântâni în Sahara și am căra apă cu vapoarele ca să le ținem umplute.

România azi produce mult, mult, incomparabil mai profitabil decât în 89 dar pentru asta îți trebuie anumite competențe informaționale, că de asta unii își tocesc coatele prin școli, ca să nu îi poată depăși oricine care se uită 2 minute pe YouTube.

Că am fi putut mai bine?
Da.
Doar că românii au votat și votează inclusiv azi tot fosta nomenclatură comunistă.
Nu are rost să dau nume, gârâie lumea de ei, Iliescu și azi ar ieși parlamentar dacă ar candida.

Ce am pierdut?
Vă spun eu ce am pierdut față de atunci:
- Am pierdut capacitatea de a ne bucura pentru lucruri simple ca o cireașă ori o bragă rece băută în arșița verii. Nu mai știm nici măcar să zâmbim pe stradă trecătorilor ori dacă o faci se uită aceeași trecători la tine ca la un nebun.

- Am uitat să fim harnici ca o albină și strângători ca o furnică.
Îl lăudăm pe analfabetul de Ceaușescu că a plătit datoria României omorând de foame o țară întreagă fără să vedem că suntem plini de datorii fiindcă cumpărăm ce nu ne putem permite doar ca să avem și noi ce are vecinul.

- Am pierdut puterea de sacrificiu.
Niciun român nu ar rezista azi mai mult de 30 de minute în comunismul lui 89.
Atunci stăteam 4 ore la coadă în ger de - 20 pentru o sticlă de lapte, azi țipăm ca niște descreierați dacă nu se mai deschide încă o casă la Lidl fiindcă așteptăm noi de 2 minute, la +20 de grade (delta e deci 40 de grade!) cu un coș din care vom arunca minim 10% mâncare stricată la gunoi.
Alaltăieri, la o zăpadă de 2 milimetri plângea toată țara că e jale pe străzi.
Timp de 14 ani am mers la școală iarna, câte 2.6 km zilnic, prin zăpezi și toată lumea era fericită că ninge, nu era nicio jale pentru nimeni.
La facultate mă duceam cu pantofi din piele întoarsă care se udau și pe care îi băgam sub vreunul din calorifele sălii de clasă ca să se usuce până la întoarcerea spre casă și niciodată nu am spus că e jale afară.
Iar cât timp se uscau pantofii ăștia sub vreun calorifer din sală eu umpleam vreo 7 table cu integrale și derivate iar aceasta vi-o poate confirma orice coleg care îmi este în listă. Pentru proiectarea lanțului cinematic al unui variator de turații trebuia să știi carte, nu glumă. Și o știai căci știai că va fi exact această carte cea care te va scăpa de pantofii din piele întoarsă purtați iarna.
Oricum, nu te plângeai că e jale nici măcar atunci când îți înghețau toate degetele în șoseta peste care trăsesei și o pungă ca să nu se ude.
Așa-i că ați uitat că purtam pungi de plastic peste șosete?

Să văd și eu unde mai sunt românii care coborau cu mic, cu mare să dea zăpada la lopată și apoi să bea împreună o cană de vin fiert!?
Azi, un bloc întreg nu e în stare să dea zăpada de pe scara de intrare, nu e în stare să aibă grijă de un petec de iarbă de 100-200 de metri pătrați.

- Am pierdut respectul.
Am pierdut respectul pentru noi, dintre noi, pentru alții, pentru autoritate, lege, legi.
"Parcăm ca niște boi" și băgăm în mă-sa pe toată lumea, pe oricine.

- Ne-am pierdut profesorii iar azi intră în corpul acesta oameni care iau 2 la examenul de titularizare ori asta se vede, se simte și doare.
Se vede cum scriem, se vede cum gândim.
Nu mai avem scaun la cap...

- Ne-am pierdut binețea.
Nu mai știm să o dăm, nu mai știm să o primim, nu mai știm să lăsăm scaunul unei femei în tramvai, să zicem sărut-mâna inclusiv când trecem pe lângă femeia de serviciu, nu mai știm să trecem un bătrân strada, nu ne mai scoatem căciula sau șapca din cap atunci când salutăm. Nu mai știm să dăm o cană cu apă fie măcar și unui pom.

Mai sunt multe de spus, cert e că o ducem mult mai rău și mai bine în același timp deși suntem la sfertul oamenilor de atunci și am fi putut să o ducem mult mai bine dacă nu am fi votat oameni la sfertul lui Rațiu sau Coposu.
În esență, e atât meritul cât și vina noastră pentru ce suntem azi.

Postarea e făcută pentru tinerii din comuna Smârdan, să audă și să știe din gura mea cum a fost comunismul.
La anul, dacă trece pacostea asta de boală, le voi face inclusiv un eveniment în care să dezbatem cu cifrele trecutului căci cine nu își cunoaște istoria va repeta greșelile ei.

Cu aceasta închid postările anuale de glorificare ale acelui regim odios, 16-25 decembrie e mereu o perioadă delicată pentru mine.
Vă las și 2 poze, să nu uităm cum stăteam la coadă pentru pâine și cum o luam.

Vă doresc spor la treabă, tuturor!
Fiți oameni...
💝
Preluat Zinica Silviu !!!

(text preluat de pe facebook, nu îmi aparține)
Sus In jos
Continut sponsorizat





Diverse - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: Diverse   Diverse - Pagina 5 Icon_minitime

Sus In jos
 
Diverse
Sus 
Pagina 5 din 20Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12 ... 20  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» Diverse (Dan tm)
» Diverse
» Ce credeti,avem sanse sa devenim o tara normala?
» diverse ldh80
» Diverse

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul pasionatilor de trenuri din România :: DIVERSE :: DISCUTII LIBERE-
Mergi direct la: