|
| Revista presei | |
|
+34Tony Ist 92Dragos CalinIonMihai Dr2005 @ndrey Adrian78 Peter Fodor TVlad cristi ar bubu AeroX IonutCFR2009 Re6/6 DUAL mtk DAS 2011 razvan - trenuri riciu MariusM florin94 Nesebar Cipri Andrei Neculai Norbi Adirmvl ldh80 cfr500 marius664 Amiralul Vitosa ciprian71 alinx3330 alexmorph3us Luna dan tm 38 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25566 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Revista presei Mar 09 Feb 2021, 22:37 | |
| - Adrian78 a scris:
- Sunt proiecte cu pana la 80% decontare.. 0 007
80 (de fapt 85)% din cheltuielile eligibile. Exemple de cheltuieli neeligibile: - TVA - taxe autorizaţie de construire, taxe avize sub/supratraversări utilităţi - taxă ISC, taxă Casa Constructorilor - cheltuieli de judecată dacă se contestă ceva Dar ideea de bază e să ai banii pregătiţi în buget înainte. Din păcate, tare îmi e că şi guvernul ăsta o să prefere să umfle titlurile bugetare de investiţii doar ca să aibă ce tăia la prima rectificare. Problema e că ăştia sunt cam din aceeaşi rasă cu Boc, adică vor şi să taie salarii şi facilităţi... evident, totul până la pensiile speciale. Apropo de tăieri, autorizaţiile de călătorie pe 2021 nu s-au emis încă. Ia faceţi legătura între fraza asta şi aia cu tăiatul şi ziceţi voi ce iese. - Re6/6 a scris:
- ...studentul poate cumpara bilet si apoi sa deconteze contravaloarea pentru un anumit numar de calatorii bine definite si justificate prin ministerul educatiei, .......nu pare mai simplu.
E o birocraţie în plus. Facem ceva complicat din ceva simplu, distrugem una din puţinele măsuri luate de statul ăsta pentru studenţi. Că dotări în universităţi nu a fost în stare să facă, cămine nu a fost în stare să facă, burse de merit nu a fost în stare să dea, iar dacă un student se angajează în timpul facultăţii, acelaşi stat român ştie să îi taie dreptul la medicamente gratuite. Ca să nu mai zic că în multe facultăţi, secretariatul are program de lucru cu studenţii 2 ore pe zi, o dată pe săptămână (aşa era la mine la Poli). În condiţiile astea, nu mai decontează nimeni nimic, ar fi cum era până anul trecut gratuitatea elevilor la transportul public, li se deconta de către şcoală în teorie, dar în practică nu se deconta nimic, că şcolile ziceau că nu au prevedere bugetară. Şi totul pentru, ţineţi-vă bine, o economie de nici 120 mil. lei pe an (da, doar atât a costat anul trecut transportul studenţilor). Suma în ultimele luni (inclusiv cu alea de vară pentru care unii prevesteau apocalipsa) s-a stabilizat la 7 - 7,5 mil. lei pe lună. Pentru comparaţie, perioadele cu cursuri fizice (adică ian - feb 2020) au dus la deconturi în jur de 20 mil. lei, ceea ce arată că, contrar părelologilor de serviciu, grosul călătoriilor se făcea în scop de facultate (fie navetă zilnică pe distanţe mici, fie săptămânală pe distanţe lungi). Acum, cu facultăţile în on-line, ar trebui să fie trenurile full de studenţi, nu? Dar cifrele nu mint niciodată. Recunosc că nu pot să dau pe forum cifrele la virgulă, dar am bănuiala că o solicitare de informaţii publice de la MTI va pune la dispoziţie oricui datele atea, cu semnătură şi ştampilă. Da, pe termen mediu, să zicem 1 - 2 ani, se poate implementa un sistem de ticketing modern, unic, inclusiv cu dispozitive mobile, eventual proprietatea autorităţii contractante şi dat în comodat gratuit OTF ca parte din contractul de servicii publice. Un astfel de sistem ar permite şi verificarea la minut a facilităţilor, pe bază de carduri contactless ori coduri QR. De fapt a şi fost vorba mai demult să se verifice dreptul de facilitate pentru pensionari şi persoane cu handicap cu cardul de sănătate, care să fie card social unic. Dar au sărit ăia care zic că cardul e dracul scris pe dos. În alte ţări funcţionează, în Estonia ai un singur card cu chip cu de toate - carte de identitate, card de sănătate, dovadă pentru facilităţi de elev/student/pensionar/handicap, semnătură electronică (da, semnătură electronică moka de la stat). Dar în mod sigur le-a trebuit câţiva ani ca să implementeze aşa ceva şi alţi câţiva ani ca să îi convingă pe oameni că sistemul e sigur şi că nu ajung în iad şi nu le bagă Bil Gheţ microcipuri. De aia românii nu au nici măcar cărţi de identitate cu chip, iar paşapoarte electronice avem doar pentru că ne-a obligat UE, altfel nici de alea nu aveam (chiar şi acum poţi să refuzi paşaportul cu chip şi să ceri unul normal). Ar fi multe de discutat pe tema asta... România are printre cele mai rapide conexiuni la internet din lume, are unii din cei mai buni programatori, dar încă are şcoli cu buda în curte (nu mai zic de case), e în top la numărul de mame minore, mulţi cetăţeni cred că bătaia e ruptă din rai (vezi şi recentul caz de la Hunedoara) şi că femeia trebuie supusă bărbatului, iar ţara e plină de prezicătoare şi vrăjitoare, deşi vreo 96% din români se declară creştini (86% ortodocşi şi restul de alte confesiuni creştine). Cred că am depăşit subiectul forumului. În încheiere, o dovadă că dl. Cîţu se pricepe la economie: https://m.hotnews.ro/stire/8371729 A fost unul din pionii crizei din 2009 - 2010. Şi noi l-am pus prim-ministru... lupul paznic la oi. Nu credeam să o spun vreodată, dar o regret pe Veorica. _________________ :TTT:
|
| | | Adrian78 Administrator
Numarul mesajelor : 18748 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24324 Data de inscriere : 05/10/2010
| Subiect: Re: Revista presei Mar 09 Feb 2021, 22:59 | |
| Dar asta cum e sa dai 100 de miliarde de euro pe salarii Apropo pensiile alea speciale au fost aparate si anul trecut de PSD UDMR ALDE.. Oricum pentru ca nu au taiat de anul trecut si nu au luat masurile adecvate PNListi vor ajunge la 10-15% in sondaje cat de repede. Da si trebuiau sa inceapa taierile cu pensiile.speciale cu indemnizatiile din AGA cu tăiatul cheltuielilor si achizitiilor
Facts. În 2018, bugetul consuma cu “cheltuielile de personal“ 86 de miliarde de lei, adică 9% din PIB. 2019: 102 miliarde de lei, 9,8% din PIB. 2020: 109 miliarde de lei, 10,6% din PIB. Și, 2017: 69 de miliarde de lei, 8,1% din PIB. Deci, 40 de miliarde de lei în plus, majorare de 56% în patru ani! Îmi e perpendicular dacă nea Cîțu taie sporul X sau Y sau dacă dă afară sau...să facă ce vrea, dar nu se poate să dai fiecare al zecelea leu produs de țara asta pe salariile bugetarilor. Nu se mai poate.
|
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25566 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Revista presei Mar 09 Feb 2021, 23:07 | |
| Diferenţa dintre 2017 şi 2018 e dată de includerea contribuţiilor în venitul brut. Anterior, contribuţiile angajatorului (fie el şi tot statul) erau plătite din cont separat, deci nu intrau oficial în bugetul de salarii. Tot atunci, pentru ca salariul net să rămână la fel, s-a majorat brutul cu 25%, creşterea reală pe net fiind undeva la 2%. _________________ :TTT:
|
| | | Nesebar Administrator
Numarul mesajelor : 16278 Localizare : Бухарест Reputatie : 22393 Data de inscriere : 06/12/2009
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 00:46 | |
| Auzi aici mai Gigel, una si cu una fac doua, nu inteleg care e treaba ta de te tot bagi aiurea in vorba si in seama! Suferi de singuratate care e faza de vrei sa iesi in evidenta atat? Nu stiu de unde ai scos ca am fost eu la Viena cu VD? Nici poveste, nu am fost! Anu trecut in plina "pandemie" adica abureala lor sa tina lumea in casa eu am fost in Anglia dus intors fara problema si fara carantina fara nimic, trebuie sa fi destept 5 minute ca altfel te mananca cainii. Anu asta pana acum am fost in Belgia, Germania, Italia, Austria si evident retur prin Ungaria iar la vama daca spui ca vii din Ungaria nu te baga in carantina, declari ca vii de la matusa din Szolnok si e ok, la fel 5 minute trebuie sa te duca capul si esti bine. Asa ca, nu mai inventa tu balarii ca am fost eu nu stiu unde ca habar nu ai doar dai din gura aia mult si prost!
Ps Cunosc pe cineva care a plecat in Danemarca, terestru cu tren si vapor , Budapesta, Varsovia, Gdansk si trecut la Malmo in Suedia cu vaporul de unde imediat ajungi in Copenhaga, fara probleme, in Ungaria a spus ca merge in Polonia si uite asa a ajuns omu unde a vrut, trebuie sa te duca mintea in viata ca altfel daca stai cu frica si de umbra ta nici strada nu o traversezi!
|
Numarul mesajelor : 18748 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24324 Data de inscriere : 05/10/2010
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 10:02 | |
| - Dr2005 a scris:
- Diferenţa dintre 2017 şi 2018 e dată de includerea contribuţiilor în venitul brut. Anterior, contribuţiile angajatorului (fie el şi tot statul) erau plătite din cont separat, deci nu intrau oficial în bugetul de salarii. Tot atunci, pentru ca salariul net să rămână la fel, s-a majorat brutul cu 25%, creşterea reală pe net fiind undeva la 2%.
Diferenta dintre 2018 si 2019 este de 16 mld de Euro deci contribuțiile erau bagate.. Au dat bani la greu la primarii directii companii agentii si acuma tragem ponoasele |
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 10:07 | |
| CFR SA începe demersurile pentru modernizarea căii ferate dintre Ardeal și Moldova. Normal ar fi sa vedem un timp de mers de vreo 12 ore Timisoara Iasi
https://clubferoviar.ro/modernizarea-caii-ferate-dintre-ardeal-si-moldova/ |
| | | riciu
Numarul mesajelor : 1376 Localizare : Bucuresti Reputatie : 6663 Data de inscriere : 27/06/2010
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 10:28 | |
| https://clubferoviar.ro/modernizarea-caii-ferate-cluj-napoca-episcopia-bihor/ |
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 12:59 | |
| Au revenit la reducere de 50% pentru studenti
|
| | | Dr2005 Administrator
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 13:09 | |
| - Nesebar a scris:
- Anu trecut in plina "pandemie" adica abureala lor sa tina lumea in casa eu am fost in Anglia dus intors fara problema si fara carantina fara nimic, trebuie sa fi destept 5 minute ca altfel te mananca cainii.
Anu asta pana acum am fost in Belgia, Germania, Italia, Austria si evident retur prin Ungaria iar la vama daca spui ca vii din Ungaria nu te baga in carantina, declari ca vii de la matusa din Szolnok si e ok, la fel 5 minute trebuie sa te duca capul si esti bine. Asa ca, nu mai inventa tu balarii ca am fost eu nu stiu unde ca habar nu ai doar dai din gura aia mult si prost!
Ps Cunosc pe cineva care a plecat in Danemarca, terestru cu tren si vapor , Budapesta, Varsovia, Gdansk si trecut la Malmo in Suedia cu vaporul de unde imediat ajungi in Copenhaga, fara probleme, in Ungaria a spus ca merge in Polonia si uite asa a ajuns omu unde a vrut, trebuie sa te duca mintea in viata ca altfel daca stai cu frica si de umbra ta nici strada nu o traversezi!
Asta înţelegi tu prin ,,deşteptăciune"? Să-ţi bagi bocancii plini de noroi în legislaţie? Să minţi? Crezi tu că poliţistul ăla de frontieră nu îşi dă seama că-l abureşti? Îţi garantez că şi-a dat seama... iar la un moment dat şmecheria şi nesimţirea caracteristică unei părţi din poporul ăsta se va întoarce împotriva tuturor. Bănuiesc că eşti la curent cu ce s-a întâmplat în Mexic cu un avion plin de români. - Adrian78 a scris:
- Au revenit la reducere de 50% pentru studenti
Aşa se zvoneşte... oricum asta e măsura cel mai simplu de implementat, care nu implică nicio modificare logistică sau birocratică. _________________ :TTT:
|
| | | IonutCFR2009 Administrator
Numarul mesajelor : 6584 Reputatie : 12455 Data de inscriere : 09/07/2009
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 16:51 | |
| https://www.edupedu.ro/gratuitatea-pentru-transport-a-studentilor-a-fost-eliminata-in-propunerea-pentru-bugetul-2021-anunta-vicepremierul-dan-barna/ |
| | | Adirmvl V.I.P Member
Numarul mesajelor : 8302 Localizare : Stația de domiciliu: R. Vâlcea Reputatie : 13103 Data de inscriere : 06/04/2012
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 18:36 | |
| - Dr2005 a scris:
- Asta înţelegi tu prin ,,deşteptăciune"? Să-ţi bagi bocancii plini de noroi în legislaţie? Să minţi?
Daca legea e abuziva/de rahat nu e dreptul, ci datoria cetatenilor sa o incalce. Statul nu iti este prieten, mult prea rar face lucruri bune, deci de ce ai accepta din oficiu ca pe un fapt pozitiv ceva ce vine din partea statului? |
| | | TVlad V.I.P Member
Numarul mesajelor : 2818 Localizare : Bucuresti Reputatie : 8413 Data de inscriere : 16/01/2010
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 18:41 | |
| Spune cineva ca daca o lege ii transforma pe majoritatea cetatenilor in infractori/contravenienti, inseamna ca are o problema. |
| | | Luna
Numarul mesajelor : 3274 Reputatie : 8300 Data de inscriere : 18/03/2011
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 23:16 | |
| - Adrian78 a scris:
- Au revenit la reducere de 50% pentru studenti
Daca e asa prevad noi anulari de trenuri din lipsa de calatori, la trenurile ce si asa carau aer. Fix asta mai lipsea dupa ce nr de calatori si asa a scazut la orice forma de transport in comun. |
| | | AeroX V.I.P Member
Numarul mesajelor : 2161 Localizare : Bucuresti Reputatie : 6763 Data de inscriere : 25/05/2012
| Subiect: Re: Revista presei Mier 10 Feb 2021, 23:45 | |
| Nu se va anula niciun tren pe astfel de considerent. Unele trenuri au continuat sa care aer si cu tot cu gratuitate chiar si inainte de pandemie. Studentii au prins deja gustul trenului, deja destui au profitat in 4 ani de zile si au vazut toata tara (bravo lor), acum daca au nevoie neaparat vor merge in continuare si platind 50%. Ca in facultate au oricum si alte cheltuieli, nu-i scutea fix biletul de tren de prea multe necazuri. Iar aceia care indragesc trenul ceva mai mult se vor mai sacrifica. Si eu fac asta de 10 ani ca navetist si ma mai si plimb macar o data pe luna la ceva drum lung, pe banii mei. N-am avut pretentia de mocangeala si nici nu o sa am. Ah, ca am mai criticat aspru unele decizii, precum cotetul sezonier cu etajate Sibiu-Mangalia la tarife IR din 2018...aia e, ce nu mi-a placut nici n-am folosit. Ah, ca n-a taiat Citzu si din alte locuri, ca i-a casunat doar pe gratuitatea la studenti si vouchere...meh, nu e ca si cand era foarte justificat cu ele, mai ales acum in pandemie cand mobilitatea a scazut. Nu uitati ca si din cauza acelor nenorocite de vouchere n-a fost chiar asa simplu sa spunem ca a explodat turismul...decat prin preturi nesimtite pentru restul lumii si disponibilitate a unitatilor de cazare tot mai redusa! Si asta inainte de pandemie. E clar ca daca nu era pandemia ramaneau bine mersi in continuare aceste facilitati. Asa ca merge si cu 50%. Desi, eu as mai lasa gratuit doar acelora care fac naveta zilnica pe distante scurte (cu abonamente). Atat. La elevi e mai firesc sa ramana gratuit cum e, n-au toti cand sa se plimbe asa cum pot studentii s-o faca...mai ales ca majoritatea lor sunt minori si se plimba mai rar si cu parintii care platesc bilete. Scopul unei gratuitati de acest gen e pentru a promova invatamantul, nu turismul, pana la urma asta e realitatea, n-are rost sa pretindem altceva. Se intampla ceva corect pentru care tot timpul au fost controverse. Iar pentru mine au fost vreo 4 ani de zile plini de umilinta. Pe ruta Bucuresti-Pitesti am suferit cel mai mult cu acele micute si neincapatoare tramvaie Dezastro epuizate numaidecat in weekend ajungand sa-mi cumpar bilete cu anticipatie ca la avion (nu ca mai era mult). In ultimul an a fost mai ok, numai o pandemie putea sa schimbe cursul acestei facilitati haotic aplicata. Si ganditi-va ca dupa ce vom fi scapat de pandemie si mocangeala asta inca ramanea...se epuizau si mai rapid biletele spre rutele de munte sau litoral in weekend datorita posibilitatii de procurare online. Si cum CFR Calatori (in speta) n-a fost niciodata pregatit pentru asa ceva cu numarul suficient de vagoane si probabil ca fara investitii zdravene niciodata nu va fi cu ARF-ul prea restant pe care-l avem...chiar e bine ca s-a luat masura asta la timp si s-a revenit la ce inseamna normalitate, pentru mine, cel putin. A face facultate e una, a face fite si figuri ca meriti o gratuitate doar pentru ca esti student si ca faci studii superioare...doar nu le faci pentru nimeni decat pentru tine, deci transportul e problema ta, statul nu e obligat sa-ti dea moca sa te plimbi tu la Brasov in weekend doar ca sa-ti bei cafeaua cu colegii. |
| Subiect: Re: Revista presei Joi 11 Feb 2021, 06:11 | |
| Austriecii i-au ars inaintea Elvetienilor
https://www.railjournal.com/news/obb-replaces-tender-for-100-emus-with-smaller-46-train-order/ |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Revista presei | |
| |
| | | | Revista presei | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |