Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Vin Mar 13, 2020 11:19 am
Aici este mai complicat! Proprietarul retelei poate fi UAT pe teritoriul careia se afla reteaua, dar pe de alta parte reteaua poate fi numai concesionata si numai data in admnistrare operatorului judetean SC Aquavas SA Vaslui! Asta nu stiu- daca Aquavas-ul numai admnistreaza si opereaza reteaua sau este si proprietarul ei!
De asta intreb- daca este cineva pe forum care cunoaste mai bine legislatia in acest domeniu!
In plus si forma de organizare a Aquavas-ul este un pic mai complicata: actionar majoritar este Consiliul Judetean Vaslui, dar fiecare UAT are reprezentantii sai in consiliul de administrare a Aquavas si in plus cateva actiuni sunt detinute si de unele persoane fizice!
dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9101 Reputatie : 13006 Data de inscriere : 16/07/2014
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Vin Mar 13, 2020 11:54 am
Nu e complicat deloc.
intreaba la primarie la patrimoniu.
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mar Mar 17, 2020 7:32 pm
Raspunsul primit de la Consiliul Judetean Vaslui privind stadiul proiectului de renovare si reabilitare a cladirii din Husi unde erau sectiile de pediatrie si boli interne a spitalului Husi si mutarea acolo a caminului de batrani:
“Ca urmare a adresei dumneavoastra inregistrata la Consiliul Judetean Vaslui sub numarul 3223/07/05.03.2020, in conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care ne solicitati informatii cu privire la fostul “Pavilion de Pediatrie, Interne si Statie de oxigen” si a fostului “Pavilion MRF” din Husi, va facem cunoscut urmatoarele:
-Prin Hotararea Consiliului Judetean Vaslui nr. 15/2019 , aceste imobile au fost preluate din domeniul public al municipiului Husi si declarate de interes public judetean, respectiv , inregistrate in domeniul public al Judetului Vaslui. Prin acceiasi hotarare, bunurile au fost date in administrarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui.
-In accelasi an, 2019, a fost realizat un studiu de fezabilitate, conform procedurilor de elaborare care stau la baza implementarii unui proiect. In baza acestui studiu de fezabilitate, administratorul, in speta DGASPC Vaslui, a trecut in lista de investitii pe anul in curs o pozitie privind elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie, urmand ca apoi, in baza tuturor documentatiilor elaborate de catre specialistii in domeniu, sa se contracteze servicii de executie propriu-zise”.
Semneaza: Dumitru Buzatu (presedinte), Dragomir Mihaela (director executiv- sef serviciu) si Bocanet Ionela (consilier).
dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9101 Reputatie : 13006 Data de inscriere : 16/07/2014
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mier Mar 18, 2020 1:09 pm
Ce fel de proiect?
Ti-au raspuns doar asa sa nu spui ca n-ai primit raspuns.
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mier Mar 18, 2020 2:06 pm
Este vorba de cladirea unde au functionat (pana prin 2010- 2011) sectiile de pediatrie si boli interne a Spitalului Husi, cladire situata in cartierul Stadion, foarte aproape de blocul in care am locuit in Husi!
Cladirea a fost construita intre anii 1988- 1994 (aprobarea constructiei ei s-a facut in anii 80 cu mari interventii, legendele urbane locale vorbind de mai canditati de vin si alte produse alimentare carate de la Husi la Bucuresti atunci, si se spune ca printre hartiile date la semnat Elenei Ceausescu a fost "strecurata" si hartia privind aprobarea inceperii constructiei acestei cladiri) si a adapostit- pana prin 2010- 2011- sectiile de pediatrie si boli interne a spitalului Husi.
In 2010- 2011 , dupa ce a fost terminata complet si inaugurata actuala cladire a Spitalului Husi (de pe strada 1 Decembrie, spre gara), cladirea din cartierul Stadion, desi destul de noua, a fost abandonata si lasata sa se degradeze de conducerea Spitalului Husi (de multi ani directoarea acestuia este doamna Lucia Rotaru, sora primarului Ioan Ciupilan). Desi sediul politiei locale era foarte aproape de aceasta cladire, cladirea nu a fost nici macar pazita, astfel incat au intrat inauntru si oameni ai strazii sau persoane rau-intentionate, care au distrus sau furat mare parte din instalatiile interioare, pe fondul dezinteresului manifestat in conservarea cladirii de catre conducerea spitalului Husi.
In 2018- 2019 cladirea este data din administrarea domeniului public al municipiului Husi si spitalului Husi in administrarea domeniului public al judetului Vaslui si al Consiliului Judetean Vaslui- Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, in ideea de a fi renovata si de a fi mutati acolo batranii de la caminul de batrani din Husi.
Insa la cum arata astazi cladirea- din care practic au ramas numai structura de rezistenta, peretii si acoperisul- ma indoiesc ca cei de la Consiliul Judetean Vaslui (dar poate face vreo minune Dumitru Buzatu) vor reusi sa reabiliteze cladirea in cateva luni, pana la toamna! Acolo e mult de lucru- trebuie schimbate toate usile, geamurile, tot ce inseamna instalatii interioare (electrice, sanitare, termice), trebuie refacute complet finisajele interioare (gresie, faianta, varuit, etc), repuse in functiune lifturile, adus tot mobilierul nou, obiecte sanitare la bai, montata o centrala termica pe gaze naturale, rfacuta toate racordurile la retelele de utilitati publice, etc!
Nici macar nu s-a organizat licitatia pentru desemnarea firmei care va executa aceste lucrari!
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Lun Mar 23, 2020 11:24 am
Din "Vremea Noua de Vaslui":
Husenii s-au luat la ceartã, când a venit vorba de un ajutor pentru Spitalul local!
NE-SOLIDARI… În timp ce o tarã întreagã face apel la solidaritate cu cadrele medicale, la Husi s-a iscat scandalul, dupã ce Spitalul local a cerut ajutorul. Cadrele medicale de la “Dimitrie Castroian” au fãcut un anunt dramatic, potrivit cãruia, în plinã epidemie de coronavirus, unitãtii îi lipsesc materialele sanitare esentiale în tratarea bolnavilor, cu sau fãrã coronavirus! Conducerea Spitalului a lansat, asadar, un apel “de suflet”, îndreptat cãtre persoanele fizice si juridice, care ar putea ajuta cu donatii institutia, rãmasã, se pare, complet dezarmatã în fata unei posibile infectii cu coronavirus. Solicitarea însã i-a supãrat pe unii, care s-au gândit cã ar fi momentul sã îsi spunã oful: “De ce sã donez pentru spital? Pe mine cine mã ajutã? Descurcati-vã”, a reactionat un husean. “Administratorul spitalului ce face, doarme?”, a fost o altã reactie. “Nimeni nu bagã mâna în buzunarul nimãnui. Totul e din inimã”, a intervenit, împãciuitor, unul dintre cei care au sustinut mesajul cadrelor medicale.
Chiar dacã nu este inclus în scenariul 3 prevãzut de autoritãti în privinta coronavirusului, asta nu înseamnã cã la aceastã unitate medicalã nu ar putea ajunge persoane care, sub aparenta altor afectiuni, sã fie infectate cu temutul virus. În fata acestei posibilitãti însã, unitatea medicalã recunoaste cã este complet dezarmatã. O mai fi având medicii câte ceva prin magazia unitãtii, vreo mascã, câteva mãnusi, vreun combinezon sau câteva recipiente de dezinfectant, însã, dacã au iesit public cu un apel cãtre donatori, anuntând cã au urgentã nevoie de materiale sanitare, atunci e clar cã la Husi situatia nu este cea care trebuie. “Facem apel la toate persoanele fizice si juridice din municipiul Husi sã sustinã financiar achizitionarea de materiale, conform listei de necesitãti actuale. Este nevoie urgentã de mãsti, capeline, combinezoane impermeabile, viziere, mãsti cu viziere, halate de unicã folosintã, mãnusi pentru consultatie”, au transmis reprezentatii Spitalului Husi.
Husenii au fãcut gâlceavã, pe tema: care sã ajute Spitalul la greu!
Mesajul transmis de unitatea spitaliceascã a stârnit reactii neasteptate. Unii s-au exprimat fãrã menajamente, spunând cã nu au de gând sã dea nicio mânã de ajutor spitalului aflat în nevoie. “Dar de ce sã donez la Spital? Statul si autoritãtile locale sã se implice. Pe mine cine mã ajutã, cã statul si Primãria îmi impun si îmi ia bani. Asa cã descurcati-vã si voi la rândul vostru”, a fost reactia lui Sergiu. Mihaela l-a sustinut: “Aprovizionarea trebuie fãcutã înainte, trebuie sã ai stocuri. Dacã mergi la Spital, oricum cumperi tratament. Administratul Spitalului ce face, doarme?”, a fost pãrerea husencei. O concitadinã a sustinut-o: “Oricum, cumperi tratament si oricum bagi în buzunare la doctori, pânã la ãla care te duce la morgã. Altfel nu se uitã nimeni la tine. Pânã si soferii de pe ambulantã sau brancardierii se uitã cu greatã la tine. Zic din proprie experientã”, a comentat femeia. Un husean a considerat însã cã aceste reactii nu sunt potrivite în contextul în care Spitalul cere ajutor, practic, pentru a putea salva oameni. “Acesta este un apel umanitar si trebuie tratat ca atare. Nimeni nu bagã mâna în buzunarul nimãnui si nici nu obligã. Totul este din inimã”, a scris Cristian.
Iatã “APELUL UMANITAR”, lansat de Spitalul Husi
“Spitalul municipal “Dimitrie Castroian” Husi face un apel de suflet, cãtre persoanele fizice si cãtre mediul de afaceri din municipiul Husi! În contextul epidemiologic actual, se impune solidaritate cu personalul medico-sanitar si auxiliar de la Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Husi, aflat, în aceste zile în lupta cu pandemia de coronavirus. Pentru procurarea necesarului de materiale sanitare, pentru protejarea personalului, dar si pentru tratarea eventualelor cazuri de infectare cu noul coronavirus, Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Husi, face apel la toate persoanele fizice si juridice din municipiul Husi sã sustinã financiar achizitionarea de materiale, conform listei de necesitãti actuale. Astfel, este nevoie urgentã de mãsti, capeline, combinezoane impermenabile, viziere, mãsti cu viziere, halate de unicã folosintã, mãnusi pentru consultatie, dezinfectanti pentru tegument si pentru suprafete, echipament-costume pentru personalul medical. Pentru persoanele fizice si juridice care doresc sã contribuie cu bani, punem la dispozitie modelul de contract care se va încheia cu fiecare în parte, cu mentiunea cã toate sumele de bani ce se vor strânge vor fi folosite exclusiv conform dorintei donatorilor. Contul în care se pot face donatii este specificat în modelul de contract, care, pentru operativitate, poate fi descãrcat de pe site-ul http://www.spitalmunicipalhusi.ro si completat de la domiciliu, scanat si transmis pe adresa de e-mail: administrativ@spitalmunicipalhusi.ro. Mentionãm cã numele celor care vor dona nu vor fi fãcute publice decât la solicitarea expresã a fiecãrui donator în parte”, a transmis conducerea Spitalului Husi.
Totusi, pana acuma, ma intreb ce demersuri a facut conducerea spitalului municipal Husi catre autoritatile locale, pentru alocarea de resurse financiare pentru dotarea cu aceste materiale sanitare absolut necesare! Mai ales ca directoarea spitalului municipal Husi- doamna Lucia Rotaru- este sora primarului Ioan Ciupilan!
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Mier Mar 25, 2020 7:40 pm
IN ATENTIA HUSENILOR - STATI ACASA
Apelul facut de Ioan Ciupilan - primarul municipiului Husi
"Dragi concetateni,
vin in fata dumneavoastra cu o rugaminte, una foarte mare, aceea de a incerca sa respectam masurile absolut necesare de protectie, sa ne protejam unii pe altii, sa incercam sa evitam raspandirea acestui virus care, de alaltaieri, ne-a aliniat si pe noi la zona galbena de COVID -19.
Din punctul nostru de vedere, cel al reprezentantilor Primariei Husi, am stabilit inca de acum 12 zile, in Comitetul de Urgenta, o echipa care sa identifice toate persoanele care au varsta peste 60 de ani, sa identifice toate persoanele care locuiesc singure, care sunt izolate la domiciliu. Am constituit echipe care sa preia toate informatiile de la cetatenii anterior mentionati, o echipa care sa le duca acestor persoane alimentele de care au nevoie sau strictul necesar de care are nevoie o familie care sta izolata sau care nu se poate deplasa.
STATI ACASA.
Pentru acest lucru am pus la dispozitie si doua numere de telefon, cel al Primariei Municipiului Husi si cel al DGASPC Husi.
La Primaria Husi este o echipa de permanenta care raspunde la Tel. 0235.480.009 sau 0235.480.172 inca de dimineata de la orele 07:00 si pana ora 21:00. Dupa ora 21:00 este portarul care preia datele pe care cetatenii le transmit, in asa fel incat Primaria Husi sa aiba o permanenta si pe perioada noptii.
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Vin Mar 27, 2020 2:35 pm
Din "Vremea Noua de Vaslui":
Drumul dr. Tãtaru: de la provocãri, situatii limitã, ascensiune în politicã, pânã la o functie grea, dar meritatã!
POVESTEA UNUI MINISTRU
IZBÂNDÃ SI PROVOCARE… “E, practic, aruncat într-un cazan imens, care fierbe si tot fierbe. Si dã si pe dinafarã! (…) Toatã tara arde la propriu, e o hãituialã continuã, dar mãcar stim cã avem pus la Ministerul Sãnãtãtii un om impecabil. Sunt convins cã va face exact lucrurile care trebuie fãcute”, a declarat omul de afaceri, Adrian Porumboiu, la auzul vestii cã doctorul din Husi, Nelu Tãtaru, a devenit Ministrul al Sãnãtãtii. Aceastã declaratie memorabilã a sintetizat în câteva fraze cam tot ceea ce vasluienii au simtit sã spunã, la aflarea stirii cã, în aceste momente de mare dificultate, huseanul Nelu Tãtaru preia conducerea Ministerului de care depinde, practic, viata unui popor întreg. Dacã cei de la Bucuresti l-au descoperit în ultimele 4 luni, de când este la Minister, ca fiind un profesionist foarte bine pregãtit si cu o capacitate de muncã mai rar întâlnitã, cei de acasã, vasluienii, au avut prilejul sã priveascã evolutia sa, cu toate momentele sale, din 2006, de când a venit ca doctor tânãr, la Spitalul din Husi, pânã azi, dupã numai 14 ani, când ajunge la cel mai înalt nivel al profesiei sale, în fruntea Ministerului Sãnãtãtii. Pe merit a ajuns, spun cei mai multi dintre cei care l-au vãzut în ultimele luni, în toate evenimentele grele si delicate cu care s-a confruntat Ministerul. Adrian Poromboiu a sintetizat perfect: “Va avea de gestionat ceva infernal, dar se va zbate”!
Patru ani de liceu sanitar, sase ani la Facultatea de Medicinã, alti sase ani “Specialitatea”, încã un an de stagiu si, apoi, sase ani de Doctorat în Medicinã! Privind toti acesti ani de studiu, te gândesti cã nu mai e chiar atât de surprinzãtor faptul cã huseanul Nelu Tãtaru a fost numit ieri în functia de Ministru al Sãnãtãtii, la vârsta de 47 de ani. Pentru judetul Vaslui este o premierã: dupã 30 de ani de la Revolutie, un vasluian reuseste sã fie ministru, într-unul din cele mai importante Ministere. Sigur cã nu se poate face abstractie de contextul de-a dreptul periculos, în care a venit aceastã numire, însã, indiferent de rezultatul de la capãtul acestei curse, cu mizã pe viatã si pe moarte, un lucru este cert: huseanul Nelu Tãtaru va face tot ceea ce va fi posibil, ca sã readucã sistemul medical pe linia de plutire. “Pe scurt sau sub scut! Nicio cale de mijloc”, au spus cei care au privit cu bucurie, momentul emotionant în care presedintele tãrii, Klaus Iohannis, l-a numit în functie de Dr. Tãtaru. Dacã cei mai multi dintre ziaristi s-au repezit sã îi controbãie acestuia prin declaratiile de avere, ca sã vadã cât e de bogat sau de sãrac, vasluienii s-au întors cu gândul la povestea sa de viatã, bunã de dat exemplu. S-a dus la liceul sanitar, ca sã îi îndeplineascã tatãlui sãu, Ioan Tãtaru, un vis. Bãtrânul voia sã îsi vadã bãiatul doctor, cãci el fusese în Armatã “sanitar”. Si prinsese drag de halatul alb si de ajutorul pe care îl poate da oamenilor bolnavi. Din pãcate, s-a stins din viatã din cauza unei boli crunte. “Tot ceea ce fac acum pentru fiecare pacient al meu este ca si cum as face pentru el si, mai ales, tot ceea ce nu s-a putut face pentru el”, spunea Dr. Tãtaru, într-un interviu din 2019. De atunci, au urmat pasi importanti, provocãri, situatii limitã, ascensiunea în politicã si, iatã, azi, o functie grea, dar meritatã!
“Eram un copil mai timid, un copil mai apropiat de suferinta oamenilor”
“Atunci când aveam vreo 5 ani, îmi rupsesem o mânã si m-a dus bunicul la spital. Am suferit mare durere si îmi amintesc faptul cã, iesind pe poartã, am spus cã niciodatã n-o sã mai calc într-un spital. Se pare însã cã viata mea a devenit spitalul, desi mi-am promis atunci cã n-o sã mai calc pe-acolo niciodatã”, povesteste Dr. Tãtaru. “Eram un copil mai timid, un copil mai apropiat de suferinta oamenilor, mai ales de bunici, dar si de pãrintii cu care am stat dupã vârsta de 5-6 ani, de când am început sã mã duc la grãdinitã (…) Tata a fost sanitar în armatã un an. El era de profesie maistru auto si îsi dorea un bãiat care sã îmbrãtiseze cariera medicalã. Tata repara masini, dar sã spunem, tangenta pe care a avut-o cu “reparatul” oamenilor a dezvoltat-o în armatã, fiind sanitar si îngrijindu-se de soldatii în termen. Si a pus mult suflet în tot ceea ce fãcea, chiar si în relatia lui cu masinile, însã în relatia cu oamenii, el a pus suflet pentru suferinta lor, acolo, când trata soldatii si voia sã le aline durerile. A crezut si m-a convins cã aceastã meserie ar fi bunã pentru mine, pentru cã o credea o profesie potrivitã pentru mine, dar rãmãsese el din armatã cu acea dragoste pentru Medicinã”.
În anul în care tatãl s-a stins, ambii bãieti intrau la facultate: unul la Medicinã, celãlalt la Academie!
“Dupã ce am terminat liceul, s-a produs decesul tatãlui meu, la o vârstã fragedã, de doar 43 de ani, el spunând cã dacã are un bãiat doctor, poate sã moarã. Nu a apucat sã îsi vadã bãiatul nici mãcar student… Au urmat niste ani mai dificili, cu o mamã care tinea doi copii în facultate. În anul în care tatãl meu a murit, noi dãdeam amândoi la facultate, eu la Medicinã, fratele meu la Academie. Au urmat niste ani grei, care însã au trecut prin prisma amintirii tatãlui meu”, este convins Dr. Nelu Tãtaru. “La 14 ani, când am plecat la liceul sanitar, nu gândeam prea mult medical, ca sã spun asa. Era doar un lucru pe care tata si-l dorea pentru copilul lui, o meserie curatã si cred cã adaptatã la felul meu de a fi, pe care el îl cunostea foarte bine. Liceul sanitar l-am fãcut la Suceava, unul din liceele sanitare foarte bune din tarã, si l-am început în 1987. Am plecat la numai 14 ani, la 250 km de casã. A fost o alegere bunã, când mã uit în urmã. Odatã cu trecerea anilor de liceu, mi-am dat seama cã e ceva care mi se potriveste. La practica din fiecare trimestru puteai sã vezi dacã esti legat de profesie sau nu. Am încercat în fiecare zi din anii de liceu sã stiu de ce sunt acolo, sã stiu de ce sunt trimis acolo, sã stiu cu ce trebuie sã mã întorc de acolo. Au fost niste ani în care schimbam impresii cu tatãl meu. Eu îi spuneam ce fac la liceul sanitar, iar el îmi spunea ce fãcuse el în armatã. “Este controlul meu. Tot ceea ce fac este ca si cum as face pentru el si tot ceea ce nu s-a putut face pentru el. Apoi am avut si norocul, dincolo de amintirea lui si de povata lui, de unii oameni care m-au învãtat cã pot face ceva în Medicinã, pot reusi în aceastã profesie, dacã pe absolut toti cei care trec prin mâna mea îi consider ca fiind ai mei”.
“Peste toti este Dumnezeu”
“Pentru mine, pacientii se împart exact în functie de urgente. Si, poate nu o sã mã credeti, cel mai linistit sunt atunci când operez, când sunt în sala de operatie cu pacientul meu. Atunci este linistea mea cu a lui. Suntem doi parteneri într-o luptã cu viata. Chirurgia nu este grea. Eu obisnuiesc sã spun cã fiecare meserie este grea, pe care însã trebuie sã o faci cu pasiune. Dacã nu-ti place si dacã nu esti pregãtit, nu ai cum sã faci bine nicio meserie. Un chirurg bine pregãtit nu simte nici obosealã, nu simte nici greutate, ci relatia lui cu pacientul. Sunt obisnuit sã spun cã într-o operatie mai micã, mai simplã, 50% o face vorba bunã, iar într-o operatie mare, grea, 80% este munca. Îi spun pacientului meu cã este o parte pe care o face el, o parte pe care o fac eu, si peste toti este Dumnezeu”, spune noul Ministru al Sãnãtãtii, Dr. Nelu Tãtaru.
Nelu Tãtaru, primul vasluian care ajunge în functia de ministru al Sãnãtãtii!
NUMIRE… Chirurgul husean Nelu Tãtaru este noul ministru al Sãnãtãtii dupã ce, joi dimineatã, Victor Costache si-a dat demisia din motive personale. Tãtaru preia un mandat de foc, cu sute de cazuri de coronavirus si nenumãrate probleme în sistemul sanitar, însã are capacitatea de a face fatã provocãrilor care stau în fata sa, având în vedere modul în care, de-a lungul anilor, a stiut sã gestioneze diverse probleme, în plan profesional, administrativ sau politic. De data aceasta, medicul husean luptã, în fruntea unei armate de medici si asistente, cu un virus periculos, care a îmbolnãvit sute de medici si asistente din toatã tara. „Multumesc de încredere, este un moment greu si contez pe ajutorul dumneavoastrã al tuturor, multumesc si domnului ministru Costache cã am fost în echipa lui si am putut participa la toate actiunile pe care le-am îndeplinit, este un moment si o provocare pentru tot ce înseamnã România în acest moment. Mã întorc de la Constanta, unde am putut sã vãd un pic altceva decât vedeam în toatã tara, mã întorc de la Suceava si vãd iar, la fel, acelasi lucru pe care pot sã-l vãd, mã întorc de la Arad unde sunt semne, la fel, cã avem o situatie care trebuie controlatã, dar, din toate acestea, Suceava rãmâne deosebitã. Pentru a limita ce este acolo si pentru a nu avea o altã Suceavã, contez pe ajutorul dumneavoastrã”, a afirmat Tãtaru, asearã, în deschiderea sedintei de Guvern, la care a participat ca ministru al Sãnãtãtii.
„Domnul secretar de stat Tãtaru a fost, este si va fi în prima linie a bãtãliei contra coronavirus”
A fost o zi agitatã pentru chirurgul husean Nelu Tãtaru, ieri, pentru cã a trebuit sã lupte atât cu emotia desemnãrii pe postul de ministru al Sãnãtãtii, dupã ce Victor Costache a demisionat, cât si cu problemele din teritoriu, venind de la Suceava, acolo unde este epicentrul infectiei cu coronavirus, la nivel national. „Regret demisia domnului ministru Costache. Pe de altã parte, o înteleg si îi multumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o. În ceea ce priveste functia de ministru al Sãnãtãtii, îi voi propune domnului presedinte al României pentru functia de ministru al Sãnãtãtii pe domnul secretar de stat, Nelu Tãtaru. Domnul secretar de stat face parte din echipa de la Ministerul Sãnãtãtii. A fost, este si va fi în prima linie a bãtãliei contra coronavirus. Deja stãpâneste foarte bine toate procedurile, tot planul de mãsuri. L-am sunat si l-am informat cu privire la intentia mea de a-l propune ca ministru al Sãnãtãtii, urmând sã revinã în Bucuresti (în ultimele zile, dr. Tãtaru a fost la Suceava, n.r.) si sã discutãm toate detaliile”, anunta, ieri dimineatã, premierul Ludovic Orban. La prânz, presedintele statului, Klaus Iohannis, a confirmat cã numirea lui Tãtaru este o solutie foarte bunã. Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Nelu Tãtaru sã ia urgent mãsurile necesare pentru a rezolva problemele din sistem. „Domnul Tãtaru cunoaste foarte bine care este situatia în acest moment în sistemul sanitar si trebuie sã ia urgent toate mãsurile necesare pentru combaterea rãspândirii infectãrii cu noul coronavirus. Domnul Tãtaru va depune jurãmântul în cursul acestei zile.”, a mai precizat presedintele. În cursul serii, dr. Tãtaru a depus jurãmântul în fata presedintelui României si a preluat prerogativele de ministru. Asearã, noul ministru a anuntat cã prioritatea sa va fi echiparea spitalelor „cu tot ce înseamnã logisticã, aparaturã, ventilatoare si resursã umanã”, pentru a face fatã pandemiei de coronavirus.
Marius Bodea, deputat de Iasi, i-a transmis un mesaj noului ministru, din capitala Moldovei
„Viitorul ministru al Sãnãtãtii este moldovean de-al nostru din Vaslui. Este medic, ne stim de multi ani. Îl stiu ca un om de actiune! I-am transmis un mesaj prin care îl felicit pentru desemnare si prin care îl rog urmãtoarele:
- fondurile prevãzute pentru testarea în masã a bucurestenilor sã fie folosite prioritar pentru testarea locuitorilor din judetele Moldovei, unde lucurile sunt deja foarte grave;
- sã verifice situatia din teren, pentru cã multe spitale nu au mãnusi chirurgicale, dezinfectanti, aparate de ventilare mecanicã, combinezoane;
- sã instaleze corturi militare în focarele cu coronavirus pentru tratarea formelor mai usoare si sã limiteze astfel rãspândirea si mai mult a cazurilor în Moldova;
- sã asigure fonduri pentru cresterea exponentialã a numãrului de paturi dotate pentru terapie intensivã.
Trebuie sã fim uniti pentru a trece împreunã aceastã cumpãnã. Dar trebuie sã fim si mai bine organizati si sã avem grijã în mod special de cadrele medicale”, mesajul deputatului de Iasi, Marius Bodea, fost presedinte al PNL municipal Iasi.
Un CV impresionant al noului ministru al Sãnãtãtii, omul care si-a dedicat toatã priceperea pentru salvarea de vieti în judetul Vaslui
Medicul chirurg Nelu Tãtaru s-a nãscut la 30 septembrie 1972, la Vaslui. Este absolvent al Facultãtii de Medicinã Generalã de la UMF Iasi (1998), al unui curs de Managementul Institutiilor Publice (2004) si Chirurgie generalã (2006), ambele la UMF Iasi. În 2007, a absolvit Scoala Nationalã de Sãnãtate Publicã si Management Sanitar, iar în 2009 are o specializare în endoscopie digestivã, la UMF Iasi. Din 2011, este doctor în stiinte (absolvent al Scolii Doctorale la UMF Iasi). Este medic chirurg. Din 1998 si pânã în 2000, noul ministru al Sãnãtãtii a fost medic stagiar la Spitalul Judetean Vaslui; medic rezident la Spitalul clinic de urgentã din Iasi, în perioada 2000-2006; medic chirurg la Spitalul Municipal Husi, în perioada 2006-2012; director general la Spitalul Municipal Husi, în perioada 2007-2009; manager la Spitalul Municipal Husi, în perioada 2009-2010. În plan administrativ si politic, dr. Tãtaru a fost consilier local în municipiul Husi (2012) si presedinte al PNL Husi (2011-2012). În decembrie 2012, a fost ales senator PNL în Circumscriptia electoralã nr. 39 Vaslui, colegiul 3, fiind validat la 19 decembrie 2012. A fãcut parte din Grupul parlamentar al Partidului National Liberal. A fost membru al Comisiei juridice, de numiri, disciplinã, imunitãti si validãri (începând cu 27 iunie 2016), membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritãti (de la 22 septembrie 2015), presedinte al Comisiei pentru regulament (de la 7 septembrie 2015). Totodatã, ca senator, a fost membru al Comisiei comune pentru integrare europeanã dintre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova (de la 25 februarie 2013) si al Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru aderarea României la spatiul Schengen (de la 18 iulie 2013). Dr. Nelu Tataru a fost si membru în Comisia pentru apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã (de la 20 decembrie 2012 pana la 4 februarie 2013).
Alina Darie / Daniel Tãnãsuc
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Sam Mar 28, 2020 11:07 pm
Raspunsul primit de la “Compania Nationala de Administrarea a Infrastructurii Rutiere”, privind stadiul proiectului de constructiei a “Variantei de ocolire Husi” (sosea de centura):
“Urmare a solicitarii dumneavoastra din data de 04.03.2020, inregistrata la CNAIR cu nr. 92/14246/10.03.2020, referitor la obiectivul de investitii “Varianta de ocolire Husi”, va comunicam urmatoarele:
Contractul “Asistenta Tehnica pentru Elaborarea Studiului de Fezabilitate, Proiectului Tehnic, Detaliilor de Executie si Documentatiei de Atribuire pentru Varianta de Ocolire Husi”, s-a desfasurat in perioada 2009- 2010.
Documentatia aferenta Studiului de Fezabilitate a fost avizata in anul 2010.
In vederea introducerii obiectivului in programului de investitii publice, in anul 2019 s-au desfasurat activitati de actualizare/reconfirmare avize si actualizare Deviz General.
In anul 2020 prin Hotararea de Guvern nr. 7 s-au aprobat indicatori tehnico-economici.
In prezent CNAIR a solicitat Ministerului Transporturilor , Infrastructurii si Comunicatiilor- Ordonator Principal de Credite- introducerea obiectivului de investitii “Varianta de ocolire Husi” in programul de investitii publice, cu finantare de la bugetul de stat, pentru anul 2020.
Semneaza:
Director general- Ing. Mariana Ionita; Director inginerie, studii si investitii- Ing. Gabriel Budescu Departamentul Inginerie si Analiza Documentatii, sef department- Ing. Adrian Udeanu Intocmit- Ing. Apostol Gabriel Avizat- Ing. Ruxandra Nicoleta Nechita- sef serviciu”
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Vin Apr 10, 2020 4:40 pm
Din ziarul "Vremea Noua de Vaslui":
Spitalul Husi, recunostintã pentru cei care au venit sã-l ajute, într-un moment greu!
DIN SUFLET… Recunostintã si gânduri bune, pentru toti oameni care, în aceste zile, au sãrit în ajutorul Spitalului din Husi! Conducerea institutiei a tinut sã le multumeascã celor care au înteles cã unitatea spitaliceascã are nevoie de ajutor mai mult ca niciodatã. Episcopia Husilor a donat chiar ieri Spitalului Husi alte o mie de mãsti si 172 de viziere, dupã ce si anterior a mai ajutat cu materiale sanitare si de protectie. Mai multe firme si persoane fizice s-au alãturat demersului de sustinere a Spitalului din Husi, fãcând donatii, cu gândul cã ajutorul lor va conta în lupta pe care care cadrele medicale o duc cu coronavirusul.
Husenii nu au rãmas indiferenti atunci când conducerea Spitalului din municipiul Husi a lansat un apel de sustinere a institutiei, în aceastã perioadã foarte grea. Dacã acum cadrele medicale de la Husi pot spune cã sunt un pic mai bine în ceea ce priveste echipamentele de protectie, dezinfectantii si alte materiale sanitare, acest lucru se datoreazã si lor, donatorilor cu inimã mare. Ei sunt: SC Viacons Rutier Husi, reprezentatã de inginerul Ioan Ciomaga, Protopopiatul Husi, SC Topedelin Husi, SC Safir Vaslui, Colegiul Medicilor Vaslui, SC Katima Farm SRL Vaslui, Moraru Cristina Maria, Matache Narcis George, Cogãlniceanu Mihai, Dr. R.L., Munteanu Oana Georgiana, SC Enache Morãrit Husi, SC Prod-Vatex Husi, SC Clima Texteis Husi, SC Atelier 13 BIS Bucuresti, SC Confectii Integrate Moldova Iasi. Pentru cã nu au stat deoparte, atunci când Spitalul Husi a anuntat cu îngrijorare cã îi lipsesc multe (nu avea mãsti suficiente, nu avea echipamente de protectie sau destule materiale sanitare), cadrele medicale le multumesc din toatã inima.
P.S. Ignatie: “îngerii sãnãtãtii noastre, medicii si asistentii medicali”
Ieri, însusi Episcopul Husilor, Preasfintitul Ignatie, alãturi de consilierul pr. Vladimir Beregoi, au mers cu donatii la Spitalele din Husi si Bârlad. La Husi au dus o mie de mãsti si 172 de viziere, iar la Bârlad, acolo unde este unitate suport pentru pacientii cu COVID 19, au donat 800 de mãsti, 600 perechi de mãnusi, cizme albe de cauciuc si saltele antiescare. Preasfintitul Pãrinte Ignatie, cel care a initiat si o campanie de sustinere a unitãtilor spitalicesti din judet, a avut un mesaj sensibil si încurajator, pentru toate cadrele medicale, care astãzi îsi riscã propria viatã, pentru a salva alte vieti. “Sã îi avem în dragostea inimii noastre pe medicii, rezidentii, asistentii medicali, care lucreazã în conditii de presiune, surmenaj, obosealã psihicã si mai ales cu resurse materiale specifice (aparaturã medicalã, ustensile medicale, echipament, medicamente) sensibil diminuate. Efortul lor, fãrã nicio rezervã, meritã, cu asupra de mãsurã, rugãciunea, recunostinta si multumirea noastrã. Ei sãvârsesc, prin priceperea, experienta si dãruirea lor, cea mai autenticã liturghie pe altarul suferintelor, ezitãrilor, bolii si nesigurantei aproapelui nostru. Doamne, ai grijã de cei bolnavi, de cei sãnãtosi, de bãtrâni, de tineri, de copii si de îngerii sãnãtãtii noastre, care sunt medicii si asistentii medicali”, a fost mesajul Pãrintelui Episcop Ignatie al Husilor.
IonutCFR2009 Administrator
Numarul mesajelor : 6584 Reputatie : 12455 Data de inscriere : 09/07/2009
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Dum Apr 12, 2020 10:32 am
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Joi Apr 16, 2020 1:47 pm
Din "Est News. ro":
Pandemia de COVID-19 și seceta afectează puternic zona municipiului Huși!
Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că, pentru moment, efectele economice provocate de coronavirus nu sunt atât de mari, însă prelungirea acestei situații va avea efecte din cele mai grave.
”Noi nu am ieșit din bugetul pe care l-am alocat la începutul anului. Am avut o rezervă bugetară care ne-a permis să alocăm bani pentru materiale de protecție. Am primit de la Consiliul Județean Vaslui cinci miliarde de lei vechi și am alocat o sumă de bani pentru protecția împotriva virusului”, a precizat Ioan Ciupilan.
La această dată, investițiile din zona Huși se desfășoară conform programului, iar încasările din taxe și impozitele locale sunt în grafic.
”Problema se pune de acum încolo. Nu știm ce sume vom primi pentru echilibrare de la bugetul consolidat al statului, după care va trebui să facem o analiză a situației. E păcat că suntem nevoiți să mai stăm o lună de zile. Sperăm să începem lucrul cât mai repede, astfel încât economia noastră să nu fie afectată prea mult. Mă gândesc cu groază la agenții economici din Huși, care aveau mici afaceri de familie (restaurante, baruri, magazine) cu câte unul dau doi angajați. Încă o lună de zile îi va duce în faliment. Cei cu restaurantele sunt afectați, iar această situație se va restârnge și asupra noastră”, a spus Ioan Ciupilan.
Speranțele autortăților sunt ca după toate măsurile adoptate de UAT-uri, Guvern și alte instituții și odată cu încălzirea vremii, cazurile de infectare cu COVID-19 să scadă și oamenii să își reia viața normală.
”Pe lângă pandemia de coronavirus mai avem și nenorocirea cu seceta. Huși este un oraș agrar și asta ne va afecta foarte mult. Păcat că sistemele de irigații nu s-au refăcut. Vorbim de ele de foarte mulți ani, dar nu s-au refăcut nici 10% din instalații. În zona noastră s-a făcut foarte puțin. Aceste probleme ne îngrijorează foarte mult”, a mai spus Ioan Ciupilan.
(Dănuț CIOBANU)
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Joi Mai 07, 2020 11:02 am
Din "Buna ziua de Vaslui":
Proiectul "autobuzelor" electrice de la Husi, a fost semnat ! 5 strazi intra in reabilitare
Proiectul autobuzelor electrice intra in linie dreapta . Acesta a fost aprobat si a primit si finantarea necesara . Contractul urmeaza sa fie semnat in perioada imediat urmatoare. Cu o valoare de aproximativ 8 milioane de euro, proiectul denumit “Reducerea emisiilor de carbon in municipiul Husi bazata pe Planul de Mobilitate Urbana Durabila”, si are o gama larga de beneficii pentru cetatenii municipiului.
Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea infrastructurii necesare pentru utilizarea modurilor nepoluate de transport public, cu masinile electrice sau hibride, cu scopul reducerii numarului de deplasari cu transportul privat ( autoturisme personale), si implicit reducerea emisiilor echivalente CO2 din transport . Vor fi achizitionate un numar de 10 autobuze. Vor fi reabilitate si modernizate un numar de 55 de statii de transport public. O statie de incarcare si un sistem modern de e-ticketing.
Perioada de implementare este de 61 de luni .
In cadrul aceluiasi proiect vor fi reabilitate si modernizate si un numar de 5 strazi pe o suprafata de peste 2 kilometri:
- Strada Cruci - lungime de 269 metri - Strada Dumitru David - lungime 285 metri - Strada Ciprian Porumbescu - lungime de 953 metri - Strada Doroftei - lungime de 647 metri - Strada George Palade - lungime 350 de metri.
Licitatia pentru acest segment de infrastructura a fost deja efectuata, castigatoarea fiind desemnata prestigioasa firma huseana Viacons Rutier".
Sper ca aceste "autobuze" electrice sa nu fie de fapt microbuze electrice, cunoscutele turcisme "Karsan Jest Electric", ci autobuze electrice macar de medie (sau de mare) capacitate- de exemplul "Solaris Urbino Electric"!
Si de asemenea sper ca primaria Husi sa aibe resursele financiare pentru asigurarea cofinantarii acestui proiect european- aici doamna director economic al primariei Husi, Safta Trofin, stie mai bine!
Daca acest proiect se va concretiza, dupa foarte multi ani (in noiembrie 2002 a falimentat si a disparut fosta "SC Transloc SA Husi", societate care asigura transportul urban in comun in Husi, cu autobuze, societate la care unic actionar era Consiliul Local Husi, iar de atunci si pana in prezent transportul urban in comun in Husi este concesionat unor firme private), transportul urban in comun din Husi va fi din nou operat de o societate apartinand primariei -"SC Parcuri Verzi & Urban Trans Srl Husi"!
Odata cu implementarea acestui proiect vor fi creati 2 kilometri de piste pentru biciclisti .
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Lun Mai 11, 2020 10:47 am
Un interviu din februarie 2020, realizat de "TV Vaslui", cu primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan.
kristi kkk V.I.P Member
Numarul mesajelor : 1697 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 7654 Data de inscriere : 25/08/2008
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism Sam Mai 23, 2020 10:23 am
https://m.adevarul.ro/locale/iasi/omerta-preoteasca-dosarul-violurilor-husi-zeci-preoti-audiati-l-au-protejat-episcop-abuzurile-sexuale-descoperite-vechi-23-ani-1_5ec8a5a15163ec42710e48e3/index.html Poate ne explici și ce se petrecea în ograda episcopiei din Huși! Și, serios, să nu zici că sunt făcături informațiile astea!
Continut sponsorizat
Subiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism
Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism