|
| Revista presei | |
|
+58florin94 Vale_ntin Norbi mishu88 CristyanC Balto Jhonyla Amiralul IonutChircu @ndrey Warrington bobi DAS 2011 ldh80 AndreiCFRbv AndiCFR CristianSM 92Dragos bubu neluadi alex.alexus.tm IonutCFR2009 ets2oltromânia Sabik johnsmoke LanceR cristi CFR cristy79 M.I.C.I. apmatei COSTACHE MIHAIL crystynyca riciu Vitosa lifetec cristi ar dan tm 19jimmy84 Rarau Adirmvl alliens aris86 razvan - trenuri TVlad cfr500 saint marius664 Luna Katalyn mielutu zburator AeroX cardinal ciprian71 kristi kkk Nesebar laurentzu Dr2005 Adrian78 62 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Vale_ntin
Numarul mesajelor : 178 Varsta : 44 Localizare : Galati Reputatie : 4672 Data de inscriere : 11/08/2012
| Subiect: Re: Revista presei Dum 30 Iul 2017, 02:16 | |
| Este lăudabil că au apărut în varianta cărți. Mă îndoiesc că inițiatorii nu știu semnificația cuvântului. Până la urmă și fonograf a fost înlocuit de varianta picup, pentru că cel din urmă doar reda sunetele. |
| | | Warrington
Numarul mesajelor : 787 Reputatie : 3793 Data de inscriere : 03/09/2016
| Subiect: Re: Revista presei Dum 30 Iul 2017, 04:48 | |
| Phonograph chiar era denumirea aparatului, nu exista o firmă care să fabrice ”turntables” și să scrie pe ele Phonograph. Noi între noi, românii, putem să le spunem oricum, că noi știm la ce ne referim. Dar contactele cu străinii nu mai sunt o raritate astăzi și dacă îi spui unui străin de ”tonomat”, o să se uite în jur după o mașinărie cu sigla Tonomat pe ea. N-o să-l ducă mintea că noi spunem ”tonomat” la orice automat care funcționează cu bani. La fel cum dacă îi spui unui străin de ”xerox”, o să se uite în jur după o mașinărie cu sigla Xerox pe ea, n-o să-l ducă mintea că noi spunem ”xerox” la orice copiator. Sau foarte probabil n-o să înțeleagă deloc despre ce e vorba fiindcă un străin pronunță ”zirox”, iar când aude ”xerox” asta chiar nu-i spune nimic |
| | | Vale_ntin
Numarul mesajelor : 178 Varsta : 44 Localizare : Galati Reputatie : 4672 Data de inscriere : 11/08/2012
| Subiect: Re: Revista presei Dum 30 Iul 2017, 05:32 | |
| Noh, eu vorbeam de chestia românească/moldovenească. Există un banc, când a ajuns prima dată trenul în Moldova, la acele vremi, vremuri, toți s-au dus cu furci pline de paie. Și se rezolvă orice cu sârmă. |
| | | Vale_ntin
| Subiect: Re: Revista presei Dum 30 Iul 2017, 05:44 | |
| Nu chiar cu orice sârmă, sârma să fie de la Galați, nene. |
| | | Vale_ntin
| Subiect: Re: Revista presei Dum 30 Iul 2017, 06:23 | |
| - Warrington a scris:
- Phonograph chiar era denumirea aparatului, nu exista o firmă care să fabrice ”turntables” și să scrie pe ele Phonograph.
Noi între noi, românii, putem să le spunem oricum, că noi știm la ce ne referim. Dar contactele cu străinii nu mai sunt o raritate astăzi și dacă îi spui unui străin de ”tonomat”, o să se uite în jur după o mașinărie cu sigla Tonomat pe ea. N-o să-l ducă mintea că noi spunem ”tonomat” la orice automat care funcționează cu bani.
La fel cum dacă îi spui unui străin de ”xerox”, o să se uite în jur după o mașinărie cu sigla Xerox pe ea, n-o să-l ducă mintea că noi spunem ”xerox” la orice copiator. Sau foarte probabil n-o să înțeleagă deloc despre ce e vorba fiindcă un străin pronunță ”zirox”, iar când aude ”xerox” asta chiar nu-i spune nimic Dacă mă iei cu români, sunt moldovean, m-am simțit excelent în Cluj-Napoca, eu spun să dăm Oltenia Ungurilor. |
| | | Vale_ntin
| Subiect: Re: Revista presei Dum 30 Iul 2017, 06:29 | |
| |
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9104 Reputatie : 13013 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: Revista presei Dum 30 Iul 2017, 10:03 | |
| - Warrington a scris:
- Andrey_tm a scris:
- În (...) România au apărut tonomate
Ar fi grozav dacă ar dispărea orice ”tonomat” din limba română.
”Tonomat” era o firmă germană care fabrica automate muzicale cu monedă (jukebox) la fel cum ”Xerox” e o firmă americană care produce copiatoare. Mai erau și alte firme germane care fabricau acele jukebox, de exemplu Wurlitzer. La fel cum fabrică și Minolta copiatoare, dar nu ”xerox”-uri. Adica tu n-ai purtat niciodata Adidasi? chiar si niste adidasi Nike? sau n-ai auzit pe nimeni sa ,,isi puna rigips" ? sau sa bea ,,un nes" chiar facut de Jacobs? Unele cuvinte in limba romana au devenit substantive comune pur si simplu Acuma nu imi amintesc multe dar putem deschide un topic, ca sa nu mai spun ca toti avem acasa un ...frigider. |
| | | Warrington
Numarul mesajelor : 787 Reputatie : 3793 Data de inscriere : 03/09/2016
| Subiect: Re: Revista presei Dum 30 Iul 2017, 13:12 | |
| - Vale_ntin a scris:
- Dacă mă iei cu români, sunt moldovean, m-am simțit excelent în Cluj-Napoca, eu spun să dăm Oltenia Ungurilor.
Și eu mă consider moldovean, deși dpdv ”tehnic” nu sunt născut în Moldova. Mi-am petrecut toată copilăria și adolescența în Iași, chiar dacă mai târziu m-am simțit cel mai bine printre oamenii din Cluj. Care în opinia mea se află mult deasupra celor din Iași sau chiar deasupra celor din Timișoara. Eu spun să dăm Vasluiul lui Putin, să-l anexeze la ce vrea el - dan tm a scris:
- ca sa nu mai spun ca toti avem acasa un ...frigider.
E adevărat, dar asta e dovada că la scara întregii planete suntem doar niște provinciali care ajung să aibă contact cu tehnologia doar la a 7-a mână. Dacă am fi avut în locuințe frigidere de toate mărcile disponibile încă înainte de război, așa cum le-a avut lumea civilizată, le-am fi spus refrigeratoare, probabil. Nu știu pe nimeni care să fi avut frigider înainte de 1970, doar prin București mai auzeai de câte cineva care avea câte-un ZiL rusesc. |
| | | marius664
Numarul mesajelor : 2938 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 6915 Data de inscriere : 23/01/2014
| Subiect: Re: Revista presei Lun 31 Iul 2017, 20:26 | |
| http://www.gazetanord-vest.ro/2017/07/videofoto-accident-incredibil-in-judet-o-masina-cu-rotile-in-sus-pe-calea-ferata/
http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/politistii-atenti-la-trecerile-la-nivel-cu-calea-ferata-127934.html |
| | | LanceR V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6378 Varsta : 57 Localizare : NordulBucurestiului Reputatie : 11403 Data de inscriere : 17/02/2011
| Subiect: Re: Revista presei Lun 31 Iul 2017, 21:34 | |
| - dan tm a scris:
- Warrington a scris:
Ar fi grozav dacă ar dispărea orice ”tonomat” din limba română.
”Tonomat” era o firmă germană care fabrica automate muzicale cu monedă (jukebox) la fel cum ”Xerox” e o firmă americană care produce copiatoare. Mai erau și alte firme germane care fabricau acele jukebox, de exemplu Wurlitzer. La fel cum fabrică și Minolta copiatoare, dar nu ”xerox”-uri. Adica tu n-ai purtat niciodata Adidasi? chiar si niste adidasi Nike?
sau n-ai auzit pe nimeni sa ,,isi puna rigips" ? sau sa bea ,,un nes" chiar facut de Jacobs? Unele cuvinte in limba romana au devenit substantive comune pur si simplu Acuma nu imi amintesc multe dar putem deschide un topic, ca sa nu mai spun ca toti avem acasa un ...frigider. unii mai spun de o cifa de beton (autobetoniera) sau de o vola( Wola) iar apropo de frigidere,primele pe care le-am prins au fost Fram,in care daca te ascundeai,nu puteai iesi,fiindca nu era suficient sa impingi usa,existand o mare maneta pe exterior,care zavora usa |
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9104 Reputatie : 13013 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: Revista presei Lun 31 Iul 2017, 23:30 | |
| De la cifa (CIFA) a venit mai apoi Cifarom, dar acum doar cifa mai folosim. De vola ce sa mai zic, e demult substantiv. |
| | | Vale_ntin
| Subiect: Re: Revista presei Mar 01 Aug 2017, 04:04 | |
| https://www.cfrcalatori.ro/ro/comunicate/980-circulatie-permanenta-pentru-trenurile-internationale-401-si-402 |
| | | Vale_ntin
| Subiect: Re: Revista presei Mier 02 Aug 2017, 02:23 | |
| Sibiul? http://stirileprotv.ro/stiri/socant/o-femeie-a-murit-si-un-barbat-a-fost-transportat-cu-un-elicopter-smurd-dupa-ce-au-fost-loviti-de-tren-in-eforie-sud.html |
| | | Jhonyla
Numarul mesajelor : 1458 Reputatie : 6559 Data de inscriere : 30/01/2011
| Subiect: Re: Revista presei Mier 02 Aug 2017, 10:16 | |
| http://adevarul.ro/locale/timisoara/de-anulat-sarbii-trenurile-legau-varset-timisoara-decizia-vine-vecinii-renuntat-proiectul-autostrazii-belgrad-timisoara-1_5980d59d5ab6550cb8ac2d09/index.html
http://adevarul.ro/locale/galati/mersul-trenurilor-curse-pasageri-luna-august-intarzieri-programate-cauza-reparatiilor-linii-1_59807ebd5ab6550cb8aac825/index.html |
| | | Jhonyla
Numarul mesajelor : 1458 Reputatie : 6559 Data de inscriere : 30/01/2011
| Subiect: Re: Revista presei Mier 02 Aug 2017, 10:25 | |
| In legatura cu accidentul cred ca este vorba de trenul Regio 8804 care a avut intarziere de 117 minute la Eforie Sud |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Revista presei | |
| |
| | | | Revista presei | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |