|
| 207 : Simeria - Hunedoara | |
|
+69raulberian CA 205 CristyanC cristy79 dan tm aris86 laurentzu Sabik MariusM ciprian71 Katalyn bubu Luca tgv spiderpc marius664 TheFarcasPaul Bobby_TM Simply18 liviulav33 Grigor yeu1 IonutChircu Teodor Andrey_tm cfr500 Adirmvl c o r v i n TVlad pleto007 Sergiu rmn sytrus Rarau IonutCFR2009 orestte Ionutz Gaby005 Polpot eu Luna Nesebar razvan - trenuri AMX 97-0548-4 gabrriel40 alliens Dr2005 metalurgistul Adrian78 bogdan srl Vitosa alex.alexus.tm rizelgeorgel2004 ldh80 Caravelle_Zg vilhelm DUAL David Marius Tomi13leu dancer saint srazvi mariuskl cristi CFR cont dezactivat . COSTACHE MIHAIL sorinucu jionutz Norbi Vlad myster2008 73 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
AeroX V.I.P Member
Numarul mesajelor : 2161 Localizare : Bucuresti Reputatie : 6762 Data de inscriere : 25/05/2012
| Subiect: Re: 207 : Simeria - Hunedoara Sam 07 Sept 2024, 21:54 | |
| Cred ca prima mea plimbare mai adevarata cu trenul (mai lunga, nu doar naveta Pitesti - Bucuresti) si totodata pe banii mei (angajat) a fost la Hunedoara, mergand de la Pitesti cu sezonierul, Trenul Tineretului (cucuveaua) pe Valea Oltului si apoi de la Sibiu cu internationalul la legatura pana la Simeria si apoi privatul RC (pe atunci). La retur venisem pe defileul Jiului spre Craiova (probabil IR 1824) si de acolo legatura spre Pitesti. Un superb circuit pentru inceput si mai ales dinspre Pitesti sa explorezi doua vai in aceeasi excursie cu trenul. Hunedoara era printre primele destinatii pe care mi le doream din cauza ca aveam o curiozitate sa vad pe viu Castelul Huniazilor. De cand eram elev la scoala si vazusem poze il comparam cu Hogwarts din Harry Potter. Ce-i drept, prin interior n-a fost chiar la fel cum speram. Dar nici castelul Bran nu ar sta mai bine pe partea asta. Si venind de la ceva distanta, @Dr2005, nu venisem ca sa ma intorc imediat, nici mersul trenurilor nu te prea ajuta asa mult, cel putin daca vrei sa petreci timp de calitate, ca omul de rand, nu sa te plimbi cu trenul si atat. De fiecare data cand am ajuns in zona am luat cazare in Hunedoara sau Deva, dupa caz, eventual Alba Iulia daca prindeam legatura. Si muzeul cu trenulete din oras e foarte frumos, de altfel singurele trenuri care mai sunt (si alea inchipuite). Merita si acolo sa mai petreci timpul...pana ajungi la partea cu berea si friptura si plecatul acasa. Bine, pentru cei care sunt in trecere cu masina o fi iesind mai rapid, dar noi suntem pe un forum al pasionatilor de trenuri...asa ca ma raportez la posibilitatile respective.
E clar ca in situatia actuala nu se mai prevede reluarea circulatiei (fie si cu trenuri diesel cum statuse si privatul ultima oara). Hunedoara are potential turistic si totusi se afla prea aproape de coridorul european care a inghitit sume colosale si a carui finalizare va intarzia cativa ani buni. Trebuia prevazut de la bun inceput sa integreze/racordeze facil si Hunedoara. Si asa oricum eu nu vad ce potential de calatori va avea toata bucata de la Arad la Brasov si pe viitor cand se presupune ca vor fi mai multe trenuri (daca vor avea pentru cine). Trece prin putine localitati de mare importanta economica sau cu o populatie mai mare. Si daca era vorba de potential turistic si atat atunci trebuia si Hunedoara sa nu ajunga in situatia de astazi. Dar si autoritatile locale nepasatoare...si lumea care adora sa se plimbe cu microbuzele alea care pretind bilete cu tarif echivalent InterCity...nu stii ce sa mai zici. O fi noul Husi aici, desi potentialul chiar e mai mare. |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20625 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25564 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: 207 : Simeria - Hunedoara Sam 07 Sept 2024, 23:07 | |
| - Adrian78 a scris:
- dan tm a scris:
- PAi cine a demontat linia Subcetate-Sarmisegetuza?
SC Talc Dolomita că era linia lor.. A demontat-o probabil SAAF imediat după '98. Linia era închisă din 1978, când fuseseră scoase din uz aburoasele cu Cremalieră. Talc Dolomită avea linia îngustă de la Hunedoara. Oricum, asta nu ar fi ajutat turismul prea mult, că de la Hunedoara trebuia să vii înapoi la Simeria, apoi să o iei spre Haţeg şi de acolo să schimbi iar... Da, ar fi fost de ajutor pentru navetă, dar pentru turism mai puţin, Hunedoara nu e staţiune turistică. P.S.: Castelul din Hunedoara a fost construit la ordinul lui Ion Corvin, zis şi Iancu de Hunedoara, dar mai cunoscut în zona aia ca Hunyadi János că, na, Transilvania era a Ungariei în perioada aia. Iancu de Hunedoara a fost tatăl lui Matia Corvin (numit eronat Matei, deşi el era botezat după Sf. Matia, nu după evanghelistul Matei), în maghiară Hunyadi Mátyás, care avea să devină regele Ungariei. Mă îndoiesc că vreun român a folosit vreodată titulatura ,,Castelul Huniazilor", care e un amestec de română şi maghiară. De altfel, chiar şi site-ul oficial vorebeşte de Castelul Corvinilor: https://www.castelulcorvinilor.ro/ _________________ :TTT:
|
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9098 Reputatie : 13002 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: 207 : Simeria - Hunedoara Sam 07 Sept 2024, 23:38 | |
| Cum adica nu a folosit titulatura castelul huniazilor?
pai noi asa am invatat la scoala.
Abia dupa revolutie am inceput sa aud de castelul corvinilor. |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: 207 : Simeria - Hunedoara | |
| |
| | | | 207 : Simeria - Hunedoara | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |