|
| Despre politica energetica a Romaniei | |
|
+9cardinal Bebe Laurentiu Ciobanu riciu Adrian78 IonutCFR2009 Vitosa Dr2005 ldh80 13 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 20 Noi 2023, 23:08 | |
| Din câte știu punctul de delimitare între instalația electrică a furnizorului (distribuitorului) și instalația electrică a consumatorului îl reprezintă bornele de ieșire din contorul electric!
Deci daca contorul este montat la parterul blocului, instalația electrică dintre bornele de ieșire din contor și intrarea în apartament este a consumatorului! Daca vrea consumatorul sa schimbe, pe cheltuiala sa, cablul de branșament de la ieșirea din contor și până la intrarea în apartament (cablul de branșament care trece pe casa scărilor) o poate face!
Dar distribuitorul (furnizorul) nu are nici o obligație legală sa schimbe acest cablul de bransament- dincolo de bornele de ieșire din contor este treabă consumatorului!
Și să zicem că ar fi vreun proprietar de apartament dispus să investească, sa spargă pereții de pe casa scărilor, că să-și schimbe cablul de branșament dintre contor (montat la parterul blocului) și apartament! Dar este foarte posibil să nu fie ceilalți vecini de acord, pe motiv că se face praf, mizerie, zgomot!
Și mai ales la blocurile construite înainte de 1989 din acele placi prefabricate din beton armat au băgat celebrul cablul electric intenc de aluminiu direct in placa de beton armat, în unele cazuri chiar fără tuburi de protecție! Că sa mai scoți din placa de beton armat acele cabluri este foarte dificil! Nu mai zic la un apartament dintr-un bloc din ăla sa spargi pereții că să-ți schimbi instalația electrică!
Mai ușor este de făcut acest lucru la blocurile construite înainte de 1989, dar cu pereții din cărămidă!
|
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25568 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Mar 21 Noi 2023, 13:51 | |
| Cum spuneţi voi înseamnă că s-au mutat contoarele lângă panoul cu siguranţele generale pentru fiecare apartament. Dacă s-a nimerit ca ăla să fie câte unul pe etaj, câte unul la 2 etaje sau unul singur pe scară depinde de cum a fost proiectat la construcţia blocului. La mine în bloc (10 etaje + P) sunt 6 panouri pentru joasă tensiune (P+ casa scării, 1+2, 3+4, 5+6, 7+8, 9+10) şi unul pentru etajul tehnic unde e şi casa liftului. Asta înseamnă că se pot muta contoarele din apartament doar lângă aceste panouri, nicidecum la parter. Dacă le muţi la parter, trebuie să refaci toată instalaţia electrică a blocului.
La bunică'miu la bloc (4 etaje, 15 apartamente), la parter este panoul pentru spaţiile comune (casa scării, subsol, interfon, uscătorie etc.) şi la etajul 1 sunt toate cele 15 siguranţe generale pentru cele 15 apartamente. _________________ :TTT:
|
| | | Adrian78 Administrator
Numarul mesajelor : 18755 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24333 Data de inscriere : 05/10/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 18 Dec 2023, 12:56 | |
| Apar tot felul de invenții
https://piataauto.md/Stiri/2023/12/VIDEO-O-echipa-ingineri-Coreea-Sud-dezvaluit-generator-electromagnetic-de-1769prc-randament-pretinde-produce-electricitate-fara-combustibili/?fbclid=IwAR2tLBRfw6z2Kq6SwU_rokV7ueu8f8GjLZJkJeuPJQ7BjOjvcf3bcRMlpzo |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Dum 29 Sept 2024, 16:09 | |
| Cateva masuri care ar trebui cred luate in sectorul energetic al Romaniei:
-Eliminarea obligatiei companiilor de stat care produc energie electrica in termocentrale (Complex energetic Oltenia, Complex energetic Hunedoara, ELCEN, etc) de a achizitiona sa-numitele "certificate pentru emisii de gaze cu efect de sera", lucru care ar aveea un efect pozitiv asupra bugetului acestor companii de stat- acei bani care trebuie platiti pentru acele "certificate" ar putea fi folositi mult mai eficient pentru modernizarea si retehnologizarea utilajelor din termocetrale! Conform unor articole din ziare numai "Complexul energetic Oltenia" a trebuit sa plateasca aproape 500 milioane euro pentru achizitionarea acestor "certificate"!
-Eliminarea obligatiei furnizorilor si distribuitorilor de energie electrica de a achizitiona asa-numitele "certificate verzi", lucru care ar contribui la reducerea cheltuielilor acestor furnizori de energie electrica si la scaderea valorii facturilor de energie electrica.
Indiferent ce zice "Comisia europeana" consider ca acest sistem cu "certificate pentru emisii de gaze cu efect de sera" si "certificate verzi" este o prostie care nu ajuta cu nimic nici pe producatorii de energie electrica si nici pe distribuitorii si furnizorii de energie electrica si Romania trebuie sa renunte urgent la acest sistem!
-Revenirea la pretul reglementat de stat (stabilit prin ordin al ANRE) pentru pretul de vanzare catre consumatorii finali (a energiei electrice si a gazelor naturale), indiferent ca vorbim de consumatori casnici sau consumatori industriali.
-In privinta productiei de energie electrica in termocentrale trebuie alocate fonduri si adoptate masuri urgente pentru trecerea tuturor termocentralelor pe baza de gaze naturale (care este cel mai bun si eficient combustibil, ca si putere calorica) si renuntarea completa la arderea carbunilor pentru productie de energie electrica si termica. In acest sens ministerul de finante ar trebui sa aloce cu prioritate fonduri catre "Transgaz" (pentru constructia conductelor magistrale de gaze naturale care sa alimenteze termocentralele) si catre "Complex energetic Oltenia", "Complex energetic Hunedoara", ELCEN pentru ca aceste companii sa poata face investitiile necesare pentru trecerea tuturor termocentralelor de pe carbune pe baza de gaze naturale si pentru modernizarea tuturor termocentralelor.
-Pentru ca , costurile de utilizare a gazelor naturale sa fie cat mai mici posibil ar trebui ca pretul de vanzare a gazelor naturale de catre "Romgaz" si tariful perceput de "Transgaz" pentru transportul gazelor naturale sa fie cat mai mic posibil, dar suficient cat sa acopere costurile de functionare a acestor doua companii astfel incat aceste doua companii sa inregistreze profit! In prezent atat "Romgaz" cat si "Transgaz" inregistreaza profit, ceea ce este un lucru foarte bun si care trebuie mentinut, dar cu conditia sa fie un profit decent.
-Conform declaratiilor ministrului energiei incepand din anul 2027 va intra in exploatare perimetrul de extractie a gazelor naturale din Marea Neagra, ceea ce va face din Romania cel mai mare producator de gaze naturale din UE, un lucru foarte bun! Dupa aceea logic ar fi ca si valoarea facturilor la gaze naturale sa scada semnificativ.
Faptul ca avem rezerve mari de gaze naturale ar trebui valorificat si sa profitam de acest lucru si daca pretul de vanzare al gazelor naturale catre consumatorii finali industriali ar fi mic acest lucru ar contribui si la atragerea in Romania de investitori in industria siderurgica sau chimica (industrii unde gazele naturale constituie o parte importanta din costurile de productie).
-Pretul de vanzare a energiei electrice produsa in termocentrale, de catre companiile de stat, ar trebui sa poata acoperi costurile de functionare ale acestor companii, astfel incat si aceste companii ("Complex energetic Oltenia", "Complex energetic Hunedoara", ELCEN, etc) sa poata inregistra profit si sa iasa din actuala situatie economico-financiara dificila. Aceste companii trebuie aduse pe profit!
-Realizarea de investitii in constructia de noi hidrocentrale si in terminarea tuturor celor 5 reactoare de la centrala atomoelectrica de la Cernavoda, astfel incat Romania sa nu mai importe energie electrica ci sa exporte energie electrica (Romania ar gasi cred clienti unde sa exporte energie electrica- de exemplul in tari precum Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, etc). In acest sens ministerul de finante ar trebui sa aloce fonduri suficiente catre "Hidroelectrica" si catre "Nuclearelectrica".
-Stabilit prin lege ca producatorii de gaze naturale si de energie electrica (care sunt companii cu capital de stat) sa poata vinde energia electrica si gazele naturale numai catre furnizori si distribuitori care au in portofoliu clienti finali (EON, Enel, etc) sau direct catre consumatori industriali sau casnici, pentru a putea fi eliminati diversi "intermediari" ("baieti destepti") care numai cumpara si revand energie electrica si gaze naturale si din cauza carora pretul la gaze naturale si la energie electrica este marit artificial si nejustificat.
-Alocate fonduri catre "Transelectrica" si catre "Transgaz" pentru constructia liniilor electrice aeriene de 400 Kv care sa lege Romania de Republica Moldova (Suceava- Balti, Iasi- Straseni- Chisinau, Galati- Vulcanesti) si a unor noi conducte magistrale de gaze naturale care sa lege Romania de Republica Moldova, pentru ca Romania sa poata exporta masiv energie electrica si gaze naturale in Republica Moldova.
-Pentru productia de energie termica in orase trebuie renuntat la tot felul de proiecte fanteziste (de genul "pompe de caldura pentru blocuri", centrale pe hidrogen, etc) si admis ca exista numai doua solutii tehnice viabile, realiste si eficiente:
-In orasele mai mari, unde inca exista sisteme centralizate de termoficare, autoritatile locale trebuie ajutate pentru modernizarea acestor sisteme centralizate de termoficare (prin constructia de CET-uri noi, in cogenerare, cu tehnologii moderne, pe baza de gaze naturale si prin modernizarea retelelor de distributie a agentului termic si modernizarea punctelor termice);
-In orasele mici, unde nu mai exista demult sisteme centralizate de termoficare sau pentru cei care locuiesc la case (locuinte individuale) admis ca cea mai buna si eficienta solutie , pentru producerea de energie termica si a apei calde menajere, este cea cu centrale termice de apartament sau de casa, pe baza de gaze naturale! Cetatenii din orasele mici, unde nu mai exista sisteme centralizate de termoficare, trebuie incurajati de stat (eventual chiar prin facilitati fiscale) sa-si monteze centrale termice de apartament, pe baza de gaze naturale!
Sa renuntam la prostia asta ca centralele termice de apartament produc poluare! Atatea ani aceste centrale termice de apartament si-au dovedit utilitate si eficienta (astfel omul poate regla simplu si usor ce temperatura vrea sa aiba in apartament si are apa calda menajera la orice ora) si se trezesc unii acuma sa zica ca nu mai sunt "bune"!
-Statul roman trebuie sa ramana actionar majoritar la companiile care produc si transporta energia electrica si gazele naturale , fiind vorba de domenii strategice, care tin de siguranta nationala.
Consider ca a fost o mare greseala privatizarea fostelor "Distrigaz Nord", "Distrigaz sud", "Electrica Moldova", "Electrica Dobrogea", etc! La aceste companii statul (ministerul energiei) trebuia sa-si pastreze majoritatea actiunilor.
Cam astea ar fi masurile care ar trebui urgent adoptate in domeniul energetic in Romania, astfel incat pe de o parte producatorii de energie electrica si de gaze naturale sa inregistreze profit dar, pe de alta parte, ca facturile la energie electrica si la gaze naturale sa fie cat mai mici posibil! |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25568 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 30 Sept 2024, 09:03 | |
| Ce spui tu e 100% contrar întregii legislaţii europene şi naţionale, de fapt e contrar capitalismului în sine. Presupun că sistemul propus de tine se practică prin Belarus şi Rusia, dar pe nicăieri prin lumea civilizată.
Energia pe bază de cărbune, pe lângă poluare, necesită cărbune, în cantităţi suficiente cât să poată fi menţinute grupurile generatoare în funcţiune pe perioade lungi. De aia, legal, termocentralele au bandă garantată în sistemul energetic naţional (SEN), la fel şi atomocentrala de la Cernavodă. Trecerea pe gaz nu rezolvă prea multe probleme, vorbim tot de o tehnologie cu randament redus (gândeşte-te că faci focul, transformi apa în abur, aburul învârte o turbină, apoi se condensează şi devine iar apă), doar că foloseşte alt combustibil. Şi, deşi arderea gazului e mult mai "curată" decât cea a cărbunelui, gazul metan însuşi e un gaz cu efect de seră, iar pierderile de gaz, mai ales la agregate gigantice cum sunt în termocentrale, sunt inevitabile. Bonus, gazul metan e şi el o resursă epuizabilă. Sigur, sunt alte metode de a face rost de gaz, dar cu costuri financiare, umane şi de mediu mult mai ridicate, de exemplu gazele de şist, la care pompezi nişte chimicale în pământ să scoţi gazul; dar asta înseamnă că apa nu mai e potabilă în zonele alea, de aia nu se practică în Europa acest sistem.
Finalizarea lucrărilor la centrala de la Cernavodă poate fi o soluţie, dar ţine cont că transportul curentului electric pe distanţe lungi implică pierderi. La consumul de azi, 5 reactoare nucleare acolo ar produce cam 50% din energia necesară României... doar că toată ar fi concentrată în Dobrogea, în vreme ce în Transilvania nu avem nicio capacitate mare de producţie.
Microcentrala de apartament nu are ce să mai caute în uz acolo unde există termoficare. Nu e chestia de "omul poate regla simplu si usor ce temperatura vrea sa aiba in apartament si are apa calda menajera la orice ora", ci de faptul că e un sistem total nesustenabil pe scară largă, din punct de vedere tehnic. Poate voi la Huşi nu aveţi problema asta, dar la Bucureşti de cât s-au îndesit blocurile printre blocuri (evident, toate cu microcentrale individuale, inclusiv la garsoniere de 20 m2), presiunea la gaze a scăzut îngrozitor. Asta afectează şi centralele, dar şi blocurile vecine. E cam nasol să stai 5 minute să faci o cafea la ibric, că flacăra abia pâlpâie. Bine că se plăteşte la kW şi nu la m3, că altfel dădeam cu toţii faliment, că e mai mult mercaptan decât gaz metan. Reţelele urbane de gaz au fost proiectate din start PENTRU GĂTIT, nu pentru microcentrale! Logic ar fi ca un bloc sau un cvartal să aibă centrala lui dacă nu pot fi racordate la reţeaua publică de termoficare. La fel cum este legal obligatoriu să racordezi orice imobil de locuit la reţeaua de apă, canal şi electricitate (evident, în măsura în care acestea există), la fel ar trebui făcut şi cu termoficarea.
Dacă vrei facturi mici, faci economie. Nu mai ţii caloriferele pe 25 grade iarna (în Belgia sau Germania, 18 grade C e norma pentru iarnă, chiar dacă poţi să îţi dai tu căldura mai tare dacă vrei), vara nu mai dai aerul condiţionat pe 21 grade, îl ţii pe 26 - 27 (că e arhisuficient), apa nu o mai laşi să curgă o juma' de oră (nu vorbesc de aberaţii gen oprit apa când te periezi pe dinţi, ci de situaţia aia clasică în care dai drumul la apă, speli o farfurie, apoi laşi apa pornită şi te duci în casă să cauţi alte farfurii). Sau ai putea chiar să îţi iei o maşină de spălat vase, cu 5l de apă aia îţi spală toate farfuriile din casă. După aia mai intervii tu punctual dacă mai e cazul la o farfurie. _________________ :TTT:
|
| | | Adrian78 Administrator
Numarul mesajelor : 18755 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24333 Data de inscriere : 05/10/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 30 Sept 2024, 09:28 | |
| Soluțiile sunt încălzirea cu apa geotermala și plite de gătit în loc de gaz. Cu două reactoare și retehnologizarea hidrocentralelor am.fi asigurați pentru energia electrică iar cu câteva turbine eoliene prin Marea Neagră am.fi și pe.plus in anumite perioade și ore Acuma.avem.productie 7600 MW din care 2500 eolian și 3150 hidro și nuclear Deci cu 2600MW nuclear și 3000-4000 hidro am.fi asigurați pentru consumul zilnic pentru o perioadă de.primavara toamna |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 30 Sept 2024, 10:06 | |
| - Dr2005 a scris:
- Ce spui tu e 100% contrar întregii legislaţii europene şi naţionale, de fapt e contrar capitalismului în sine. Presupun că sistemul propus de tine se practică prin Belarus şi Rusia, dar pe nicăieri prin lumea civilizată.
Energia pe bază de cărbune, pe lângă poluare, necesită cărbune, în cantităţi suficiente cât să poată fi menţinute grupurile generatoare în funcţiune pe perioade lungi. De aia, legal, termocentralele au bandă garantată în sistemul energetic naţional (SEN), la fel şi atomocentrala de la Cernavodă. Trecerea pe gaz nu rezolvă prea multe probleme, vorbim tot de o tehnologie cu randament redus (gândeşte-te că faci focul, transformi apa în abur, aburul învârte o turbină, apoi se condensează şi devine iar apă), doar că foloseşte alt combustibil. Şi, deşi arderea gazului e mult mai "curată" decât cea a cărbunelui, gazul metan însuşi e un gaz cu efect de seră, iar pierderile de gaz, mai ales la agregate gigantice cum sunt în termocentrale, sunt inevitabile. Bonus, gazul metan e şi el o resursă epuizabilă. Sigur, sunt alte metode de a face rost de gaz, dar cu costuri financiare, umane şi de mediu mult mai ridicate, de exemplu gazele de şist, la care pompezi nişte chimicale în pământ să scoţi gazul; dar asta înseamnă că apa nu mai e potabilă în zonele alea, de aia nu se practică în Europa acest sistem.
Finalizarea lucrărilor la centrala de la Cernavodă poate fi o soluţie, dar ţine cont că transportul curentului electric pe distanţe lungi implică pierderi. La consumul de azi, 5 reactoare nucleare acolo ar produce cam 50% din energia necesară României... doar că toată ar fi concentrată în Dobrogea, în vreme ce în Transilvania nu avem nicio capacitate mare de producţie.
Microcentrala de apartament nu are ce să mai caute în uz acolo unde există termoficare. Nu e chestia de "omul poate regla simplu si usor ce temperatura vrea sa aiba in apartament si are apa calda menajera la orice ora", ci de faptul că e un sistem total nesustenabil pe scară largă, din punct de vedere tehnic. Poate voi la Huşi nu aveţi problema asta, dar la Bucureşti de cât s-au îndesit blocurile printre blocuri (evident, toate cu microcentrale individuale, inclusiv la garsoniere de 20 m2), presiunea la gaze a scăzut îngrozitor. Asta afectează şi centralele, dar şi blocurile vecine. E cam nasol să stai 5 minute să faci o cafea la ibric, că flacăra abia pâlpâie. Bine că se plăteşte la kW şi nu la m3, că altfel dădeam cu toţii faliment, că e mai mult mercaptan decât gaz metan. Reţelele urbane de gaz au fost proiectate din start PENTRU GĂTIT, nu pentru microcentrale! Logic ar fi ca un bloc sau un cvartal să aibă centrala lui dacă nu pot fi racordate la reţeaua publică de termoficare. La fel cum este legal obligatoriu să racordezi orice imobil de locuit la reţeaua de apă, canal şi electricitate (evident, în măsura în care acestea există), la fel ar trebui făcut şi cu termoficarea.
Dacă vrei facturi mici, faci economie. Nu mai ţii caloriferele pe 25 grade iarna (în Belgia sau Germania, 18 grade C e norma pentru iarnă, chiar dacă poţi să îţi dai tu căldura mai tare dacă vrei), vara nu mai dai aerul condiţionat pe 21 grade, îl ţii pe 26 - 27 (că e arhisuficient), apa nu o mai laşi să curgă o juma' de oră (nu vorbesc de aberaţii gen oprit apa când te periezi pe dinţi, ci de situaţia aia clasică în care dai drumul la apă, speli o farfurie, apoi laşi apa pornită şi te duci în casă să cauţi alte farfurii). Sau ai putea chiar să îţi iei o maşină de spălat vase, cu 5l de apă aia îţi spală toate farfuriile din casă. După aia mai intervii tu punctual dacă mai e cazul la o farfurie. Am zis in primul rand ca trebuie eliminat sistemul asta cu "certificate verzi" si "certificate pentru gaze cu efect de sera" care implica costuri mult prea mari pentru producatorii de energie electrica si pentru furnizorii de energie electrica, dar si pentru populatie! Daca de exemplul "Complexul energetic Oltenia" sau "Complexul energetic Hunedoara" nu ar mai trebui sa achizitioneze si sa plateasca aceste aberatii numite "certificate pentru gaze cu efect de sera" cred ca ar fi intr-o situatie economico-financiara mai buna si ar putea fi aduse pe profit! Daca nu ar mai exista aceste aberante "certificate verzi" si furnizorii de energie electrica ar aveea costuri mai mici si facturile catre populatie ar fi mai mici! Desigur ca ar trebui eliminata arderea carbunelui pentru producerea de energie electrica si termica dar carbunele trebuie inlocuit cu gaze naturale, care sunt mult mai eficiente energetic (au o putere calorica net superioara) si implica costuri mai mici (gazele naturale sunt transportate prin conducte, nu mai implica costuri de transport cu trenul, costuri de depozitare, de prelucrare, etc) si toate termocentralele care in 1990 functionau pe baza de carbune ar trebui trecute pe baza de gaze naturale (inclusiv reconstruite toate termocentralele care existau in 1990 in Romania si construite sa functioneze pe baza de gaze naturale)! Adica Romania sa nu mai trebuiasca sa importe energie electrica ci sa devenim un exportator de energie electrica! Apoi nu cred ca este normal ca unele firme straine care distribuie si furnizeaza energie electrica si gaze naturale in Romania sa faca profituri nesimtite pe baza saracirii populatiei si distrugerii agentilor economici romani prin preturile exagerat de mari cu care vand catre populatiei si catre agentii economici energia electrica si gazele naturale! De asta zic ca pretul de vanzare catre consumatorii finali, a gazelor naturale si a energiei electrice, sa fie stabilit (reglementat) de stat, prin ordin al ANRE, cum era de altfel pana in 2020. Romania are mari resurse de gaze naturale care trebuie valorificate si trebuie sa profitam de acest lucru! Cu centralele termice de apartament: eu vorbesc de situatia din multe orase mici unde nu mai exista demult sisteme centralizate de termoficare! Primariile din acele orase mici nu au resurse financiare ca sa reconstruiasca fostele sisteme centralizate de termoficare (de exemplul in Husi, ca sa reconstruiesti fostul sistem centralizat de termoficare care exista in 1990 cred ca ar fi necesara o suma de ordinul sutelor de milioane de euro, bani pe care bugetul local al municipiului Husi nu-i are) si in aceste situatii evident ca cea mai buna solutie pentru cei care locuiesc la blocuri (dar si la case) sunt centralele termice individuale de apartament pe baza de gaze naturale! Acuma ca din cauza centralelor termice de apartament scade presiunea din reteaua de distributie a gazelor naturale nu stiu cat de real este! De exemplul la Husi, incepand din octombrie 2004, cand a fost inaugurata aductiunea de gaze naturale in Husi, aproape toti cei care locuiesc la bloc si-au montat cate o centrala termica de apartament (satui de "caldura" oferita pana atunci de fostul sistem centralizat de termoficare a Goscomloc-ului din Husi) si nu am auzit pe nimeni din Husi sa se planga, dupa 2004, ca nu are presiune suficienta de gaze naturale la aragaze! |
| | | Adrian78 Administrator
Numarul mesajelor : 18755 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24333 Data de inscriere : 05/10/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 30 Sept 2024, 10:26 | |
| Avem cele mai scumpe tarife la.energie și gaze pentru că se calculează după prețul.bursei de la.Viena care ia în considerare prețul energiei produs prin arderea gazului care este cel.mai scump.de.produs și asta e aberant când la.noi jumătate de curent se produce nuclear și hidro Al.doilea.rand prețul pentru un mic de gaz este calculat după niște formule bizare din transformarea kw in mc și alte aberatii probabil că să își justifice cei de.la ANRE salariile si plus că noi avem tot felul.de.intermediari care cumpără.angro energie și o vând la.entitati de stat când ar trebui reglementat că ele.sa.negocieze direct cu producătorul Eu nu cred că în Austria Germania OBB sau DB cumpără energie de la.intermediarul x |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25568 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 30 Sept 2024, 11:30 | |
| Preţurile se calculează după bursele internaţionale, pentru că reţelele sunt interconectate (şi la gaz şi la curent). Reţelele în sine funcţionează ca o mare găleată, în care furnizorii bagă curent sau gaz şi distribuitorii scot curent sau gaz. În felul ăsta, tu poţi băga curent în "găleată" la Cernavodă şi ţi-l poate cumpăra unul de la Viena. Dacă ai fixa preţul mai mic ca pentru România, în secunda 2 toţi clienţii de pe bursa din Viena ar da năvală la tine, să îl ia mai ieftin. Cum e primul venit, primul servit, s-ar putea ca traderii să ia tot şi să vândă afară, ceea ce nu ar fi de preferat. Bine... logic ar fi să fie interzişi aceşti traderi, dar asta e o decizie care se poate lua numai în mod centralizat, la nivelul UE. Sau, dacă traderii nu sunt interzişi, să se permită producătorilor să vândă direct şi clienţilor casnici. Clienţii industriali deja pot cumpăra direct de la producător, iar distribuţia (sârmele şi conductele) e de stat peste tot şi are nişte preţuri fixe oricum. Problema la noi e că producătorii nu vin direct la procedurile de achiziţie publică. - Adrian78 a scris:
- Eu nu cred că în Austria Germania OBB sau DB cumpără energie de la.intermediarul x
DB negociază direct cu producătorii: https://db-engineering-consulting.com/en/news/deutsche-bahn-secures-hydroelectric-power-from-norway/ _________________ :TTT:
|
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 30 Sept 2024, 12:46 | |
| Pai acesti "traderi" pot fi interzisi si numai printr-o decizie a guvernului roman!
In plus marea majoritate a producatorilor de energie electrica si de gaze naturale din Romania (cu exceptia OMV Petrom) sunt societati de stat, unde statul roman detine majoritatea actiunilor (Complex energetic Oltenia, Complex energetic Hunedoara, ELCEN, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz) si se poata da o lege (sau prin hotararile consiliilor de administratie a acestor societati cu capital de stat) prin care acesti producatori de energie electrica si de gaze naturale sa fie obligati sa vanda energia electrica si gazele naturale (sa incheie contracte numai cu):
-Ori cu distribuitori si furnizori de energie electrica si gaze naturale care au in portofoliu clienti finali (EON, Enel, etc)
-Ori direct cu clientii finali, casnici sau industriali (cazul Hidroelectrica care este si furnizor si distribuitor de energie electrica si are contracte direct cu clienti casnici si poate si cu clienti industriali)
In felul acesta ar disparea automat "traderii" (a se citi intermediarii sau "baietii destepti")!
|
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25568 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 30 Sept 2024, 13:42 | |
| Ce spui tu contravine principiului liberei circulaţii a bunurilor şi capitalurilor, care e unul din cele trei principii de bază ale Uniunii Europene, alături de libera circulaţie a persoanelor. _________________ :TTT:
|
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 30 Sept 2024, 13:52 | |
| Pai daca de exemplul consiliul de administratie al Hidroelectrica sau al complexului energetic Oltenia decide ca nu vinde energia electrica sau consiliul de administratie a Romgaz decide ca nu vinde gazul natural decat catre distribuitori si furnizori care au in portofoliu clienti finali sau direct catre consumatorii finali si decide sa incheie contracte numai cu acestia ce treaba are UE ?!
Intre producatorii de energie electrica si gaze naturale si consumatorii finali nu trebuie sa existe prea multe "verigi" (nu trebuie sa existe intermediari care doar sa cumpere energie electrica si gazele naturale si apoi doar sa le revanda)- trebuie sa fie numai: producatorii (companiile de stat), societatile de stat care asigura transportul energiei electrice si a gazelor naturale (Transgaz si Transelectrica), furnizorii si distribuitorii si clientii finali!
Nu putem invoca acest "principiu" a UE pentru a "justifica" existenta acestor- cum vreti sa le spuneti "traderi", intermediari, "baieti destepti"- care fac pura specula si determina cresterea artificiala si nejustificata a pretului platit de consumatorii finali pentru energie electrica si pentru gaze naturale! |
| | | Adrian78 Administrator
Numarul mesajelor : 18755 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24333 Data de inscriere : 05/10/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 30 Sept 2024, 14:19 | |
| Voi nu v-ați prins că în toată încrengătură asta statul e cel.care vrea că prețurile sa fie mari că să încaseze mai multe.accize și TVA .. Restul e cancan Acuma.o.saptmana aveam cel.mai.mare.pret din Europa alaturi de Bulgaria adică vreo 153 euro Mwatul de 5 ori mai mult decât Spania și Portugalia și triplu fata de Germania Austria |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei | |
| |
| | | | Despre politica energetica a Romaniei | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |