|
| Despre politica energetica a Romaniei | |
|
+9cardinal Bebe Laurentiu Ciobanu riciu Adrian78 IonutCFR2009 Vitosa Dr2005 ldh80 13 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Bebe
Numarul mesajelor : 92 Reputatie : 721 Data de inscriere : 06/03/2023
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Sam 26 Aug 2023, 13:34 | |
| Nu i asa bolsevicule ca ti ar place extrem de mult sa iesim din U.E?pacat ca nu erai si tu in avionul lui Prigojin |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Sam 26 Aug 2023, 15:33 | |
| Nu mi-ar place să ieșim din UE, dar nici nu pot fi de acord cu măsurile aberante pe care UE încearcă să le impună României, mai ales în domeniul energetic!
Când nu veți mai putea plăti factura la gaze naturale sau la curent electric nu știu dacă veți mai spune că sunt "bune" anumite masuri în domeniul energetic, impuse de UE! |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Sam 26 Aug 2023, 19:07 | |
| - riciu a scris:
- Uita de preturi reglementate cu plafon maximal!
Reglementezi, iti pleaca cei care produc sau le inchid. Reglementarea prin plafon maximal e cea mai mare prostie posibila in zona de preturi. Poti reglemanta preturile altfel dar NU prin plafonare. Daca pun plafon pe pret, eu ca producator iti zic, la pretul ala sa ti-l faci tu si am inchis mustaria! In schimb se poate face altceva: impozit pe adaos comercial, creste adaosul comercial, creste si taxa catre stat, asa incat la adaos de 100% sa-ti iasa profitul ca si la adausul de 30% cat este considerat a fi decent. Si eventual la un adaos peste 100% sa-ti iasa un profit net mai mic decat la 20% de pilda. DAR atentie, daca profitul net al companiei nu iese de macar 9%, atunci nu merita investitia. Deci trebuie sa-i lasi un profit net de minimum 9%, altminteri nu merita afacerea. Profitul net cu 2 cifre poate fi dubios, si e trebuie analizat caz cu caz. Un profit de 1-3% iar e prea mic.... Aici e vorba de doua aspecte: -Producatorii de energie electrica si de gaze naturale din Romania sunt in majoritate companii cu capital de stat (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complex energetic Oltenia, Complex Energetic Hunedoara, ELCEN, Romgaz, etc)! Pretul cu care vand aceste companii de stat energia electrica si gazele naturale poate fi stabilit de stat (si asa ar trebui), dar cu respectarea a doua conditii de baza: -Sa fie un pret cat mai mic posibil; -Dar in accelasi timp acest pret trebuie sa acopere cheltuielile de functionare a acestor companii de stat si sa le asigure si un profit minim (aici desigur ca Hidroelectrica poate sa vanda mai ieftin energia electrica produsa, avand costuri de functionare si de productie mai mici, pe cand "Complex Energetic Oltenia", ca sa fie pe profit si sa-si acopere costurile de productie ar trebui sa vanda mai scump energia electrica produsa) -Distribuitorii si furnizorii de energie electrica si de gaze naturale sunt in mare parte companii private cu capital strain. Aici ar trebui reglementate de stat- preturile cu care aceste companii vand energie electrica si gazele naturale catre consumatorii finali! Sau se poate face altfel: vazut cu ce pret achizitioneaza energia electrica si gazele naturale aceste companii straine de distribuitie si furnizare, de la producatorii de stat, si de exemplul stabilit (prin ordin a ANRE) ca aceste companii straine de distributie si furnizare sa poata vinde (catre consumatorii finali) energie electrica si gazele naturale, cu un pret de maxim 5- 10 % in plus, fata de pretul la care achizitioneaza energie electrica si gazele naturale! Reglementarea de catre stat trebuie sa fie la nivelul pretului de vanzare catre consumatorii finali! |
| | | riciu
Numarul mesajelor : 1376 Localizare : Bucuresti Reputatie : 6665 Data de inscriere : 27/06/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Dum 27 Aug 2023, 17:16 | |
| - Bebe a scris:
- Nu i asa bolsevicule ca ti ar place extrem de mult sa iesim din U.E?pacat ca nu erai si tu in avionul lui Prigojin
Dragul meu, Nu e in regula sa-mi spui bolsevic. Cred ca e un atac la persoana, rog un administrator sa-si faca datoria! Si, cred ca Nato si UE sunt poate cele mai utile alegeri pe care le-a facut Romania in toata istoria sa! @ldh80 Fii dragut si mai reciteste ceea ce am scris. Repet plafonarea preturilor este o stupizenie maxima! Adica faci mai rau, in loc sa faci mai bine! |
| | | Ionut31
Numarul mesajelor : 123 Varsta : 15 Localizare : Falciu Reputatie : 779 Data de inscriere : 11/02/2023
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Dum 27 Aug 2023, 18:00 | |
| - riciu a scris:
- Bebe a scris:
- Nu i asa bolsevicule ca ti ar place extrem de mult sa iesim din U.E?pacat ca nu erai si tu in avionul lui Prigojin
Dragul meu, Nu e in regula sa-mi spui bolsevic. Cred ca e un atac la persoana, rog un administrator sa-si faca datoria! Si, cred ca Nato si UE sunt poate cele mai utile alegeri pe care le-a facut Romania in toata istoria sa!
@ldh80
Fii dragut si mai reciteste ceea ce am scris. Repet plafonarea preturilor este o stupizenie maxima! Adica faci mai rau, in loc sa faci mai bine! Da exact, fara Nato si UE astazi am fi avut aceeasi soarta pe care o are Ucraina. |
| | | ldh80 V.I.P Member
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Dum 27 Aug 2023, 18:22 | |
| Fii dragut si mai reciteste ceea ce am scris. Repet plafonarea preturilor este o stupizenie maxima! Adica faci mai rau, in loc sa faci mai bine!
Nu am zis de plafonarea preturilor ci de reglementarea lor de catre stat, cum era pana in 2020! Si daca prin aceasta masura de reglementare a preturilor (de catre stat) ar scadea semnificativ facturile la energie electrica si la gaze naturale, pentru consumatorii finali, cred ca ar fi un lucru foarte bun!
Si hai sa fim seriosi, ca si pana in 2020 (cand pretul era reglementat de catre stat) companiile straine de distributie si furnizare a energiei electrice si a gazelor naturale faceau un profit destul de mare- altfel nu ar mai fi ramas in Romania!
In plus un pret reglementat de stat si evident mult mai mic la energie electrica si la gaze naturale ,inclusiv pentru consumatorii finali industriali, ar contribui poate la atragerea de investitori straini in Romania, care sa investeasca si sa creeze unitati de productie industriale- in special in industria metalurgica sau in cea chimica! Daca pretul la energie electrica si la gaze naturale era reglementat de stat si mult mai mic poate astazi ar mai fi functionat unitati industriale precum "Azomures" sau ALUM Tulcea! |
| | | Laurentiu Ciobanu
Numarul mesajelor : 1418 Varsta : 40 Localizare : Bucuresti Reputatie : 4067 Data de inscriere : 24/08/2017
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 28 Aug 2023, 10:02 | |
| - ldh80 a scris:
- Singura solutie pentru revenirea la tarife suportabile pentru populatie si pentru agentii economici, la energie electrica si la gaze naturale, este revenirea la pretul reglementat (stabilit si aprobat de ANRE) , pentru consumatorii finali, indiferent ca sunt casnici sau industriali!
Tu daca ai brutarie, te costa 2 lei sa fabrici o paine, mai pui si tu 50 de bani adaos ca sa scoti un mic profit, apoi iti vine statul si iti zice ca trebuie sa vinzi painea cu 1 leu, ce faci? Dai faliment? |
| | | ldh80 V.I.P Member
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 28 Aug 2023, 11:41 | |
| Companiile străine de distribuție și furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale (EON, Engie, Enel, etc) făceau un profit destul de mare și până în 2020, când prețul de vânzare către consumatorii finali a energiei electrice și a gazelor naturale era reglementat (stabilit) de stat! Că dacă nu făceau profit nu rămâneau în România!
Și cred că a fost o mare greșeală privatizarea, în 2005, a societăților de stat (filialele fostei Electrică Sa, Distrigaz Nord, Distrigaz Sud) din sectorul distribuției și furnizării energiei electrice și a gazelor naturale! Acestea trebuiau să rămână societăți cu capital majoritar de stat, fiind vorba de domenii strategice!
De exemplul Polonia nu a privatizat sectorul distribuției și furnizării de energie electrică și de gaze naturale! |
| | | riciu
Numarul mesajelor : 1376 Localizare : Bucuresti Reputatie : 6665 Data de inscriere : 27/06/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 28 Aug 2023, 13:31 | |
| Se pare ca eu scriu, eu citesc. |
| | | ldh80 V.I.P Member
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 28 Aug 2023, 14:09 | |
| Am citit ce ați scris, dar acuma nu pot sa plâng de grija companiilor străine de distribuție și furnizare a gazelor naturale și a energiei electrice, care, chiar dacă prețul de vânzare către consumatorii finali ar fi reglementat (stabilit) de stat tot ar face profituri foarte mari!
Așa de curiozitate cu ce preț cumpără EON ul gazele naturale și cu ce preț îl vinde către consumatorii finali ? |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25568 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 28 Aug 2023, 17:00 | |
| - Laurentiu Ciobanu a scris:
- ldh80 a scris:
- Singura solutie pentru revenirea la tarife suportabile pentru populatie si pentru agentii economici, la energie electrica si la gaze naturale, este revenirea la pretul reglementat (stabilit si aprobat de ANRE) , pentru consumatorii finali, indiferent ca sunt casnici sau industriali!
Tu daca ai brutarie, te costa 2 lei sa fabrici o paine, mai pui si tu 50 de bani adaos ca sa scoti un mic profit, apoi iti vine statul si iti zice ca trebuie sa vinzi painea cu 1 leu, ce faci? Dai faliment? Nu mai faci pâine sau o vinzi doar la export. După ce fac 10 ca tine, statul va trebui să raţionalizeze pâinea. A, stati, statul chiar a făcut treaba asta în anii '80... Desigur, dacă părinţii tăi erau gestionari de depozit, şefi de brutărie, şefi de organizaţie de partid sau prieteni cu cei de mai sus, tu nu ai fi suferit de lipsa de pâine. Dar câţi aveau luxul ăla? _________________ :TTT:
|
| | | Bebe
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 28 Aug 2023, 19:53 | |
| Un fost activist de partid cu anumite privilegii pe vremea aia ne toaca nervii cu regrete comuniste si anti europene |
| | | ldh80 V.I.P Member
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 28 Aug 2023, 20:55 | |
| Nu sunt anti european, dar unele măsuri (mai ales în sectorul energetic) pe care încearcă să le impună "Comisia Europeană" sunt aberante, cu efecte negative pe plan economic și social! Și la fel susțin și tari precum Polonia și Ungaria!
Acuma nu trebuie sa avem o atitudine slugarnică fata de UE și nu trebuie sa adoptăm acele măsuri aberante propuse de UE, masuri care ne afectează negativ economic și social! Tot respectul și toată aprecierea pentru atitudinea guvernului polonez în relația cu UE! |
| | | Bebe
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Joi 31 Aug 2023, 17:12 | |
| Astia din politica fura de rupe in ultimii 33 de ani si arunci vina pe U.E si Comisia Europeana? bai Putinistule ,marsh la Moscova!!! |
| | | IonutCFR2009 Administrator
Numarul mesajelor : 6584 Reputatie : 12457 Data de inscriere : 09/07/2009
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Joi 31 Aug 2023, 19:43 | |
| - Dr2005 a scris:
- Laurentiu Ciobanu a scris:
- ldh80 a scris:
Tu daca ai brutarie, te costa 2 lei sa fabrici o paine, mai pui si tu 50 de bani adaos ca sa scoti un mic profit, apoi iti vine statul si iti zice ca trebuie sa vinzi painea cu 1 leu, ce faci? Dai faliment? Nu mai faci pâine sau o vinzi doar la export. După ce fac 10 ca tine, statul va trebui să raţionalizeze pâinea. A, stati, statul chiar a făcut treaba asta în anii '80... Desigur, dacă părinţii tăi erau gestionari de depozit, şefi de brutărie, şefi de organizaţie de partid sau prieteni cu cei de mai sus, tu nu ai fi suferit de lipsa de pâine. Dar câţi aveau luxul ăla? Nu din cauza pretului la gaze era rationalizata painea ci din cauiza penuriei de materii prime in speta grau, secara si alte cereale... pt ca la CAP se duceau 50 insi dintre care 10 dadeau cu sapa si 40 priveau de pe margine... Ca de asta au pensii mici fostii cooperatori nu ? Culeg roadele nemuncii din perioada comunista |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei | |
| |
| | | | Despre politica energetica a Romaniei | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |