|
| Despre politica energetica a Romaniei | |
|
+9cardinal Bebe Laurentiu Ciobanu riciu Adrian78 IonutCFR2009 Vitosa Dr2005 ldh80 13 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Despre politica energetica a Romaniei Dum 30 Iul 2023, 22:19 | |
| Deschid un nou topic, pentru a discuta aici problemele legate de situatia energetica a Romaniei, dar si pentru a arata ca unele masuri propuse de UE in domeniul energetic sunt total gresite si nu ar trebui sub nici o forma (indiferent ce spune "Comisia Europeana") aplicate de Romania!
In 1990 existau in Romania urmatoarele termocentrale (si CET-uri mai mari), care produceau energie electrica:
-Termocentrala Holboca (in apropiere de Iasi), cu o putere instalata de 100 MW, data in functiune in 1986.
-Termocentrala Onesti, 655 MW, din 1956;
-Termocentrala Comanesti, 24 MW, din 1956;
-Termocentrala Galati, 535 MW;
-Termocentrala Ovidiu 1 si Ovidiu 2, din 1950 respectiv din 1953. Pana in 1991 a produs energie electrica si termica si apoi, pana in 1999, numai energie termica. Nu stiu care era puterea instalata.
-Termocentrala Palas-Constanta, 100 MW, din 1970;
-Termocentrala Braila- Chiscani, 960 MW, din ?
-Termocentrala Brazi-Ploiesti, 860 MW, pusa in functiune (pe baza de gaze naturale) in iunie 2011;
-Termocentrala Sud-Vitan Bucuresti, 550 MW, din 1963;
-Termocentrala Vest- Bucuresti, 310 MW, din 1973;
-Termocentrala Progresul- Bucuresti, 200 MW, din 1963;
-Termocentrala Grozavesti- Bucuresti, 100 MW;
-Termocentrala Doicesti, 400 MW, din 1953. In 1979 sunt instalate cele doua grupuri de 200 MW fiecare. din 2009 isi inceteaza activitatea.
-Termocentrala Isalnita- Craiova, 1035 MW;
-Termocentrala Rovinari, 1720 MW, construita intre 1972- 1979;
-Termocentrala Turceni (cea mai mare din Romania), 2310 MW, construita intre 1973- 1982;
-Termocentrala Halanga, in apropiere de Drobeta-Turnu-Severin, 247 MW, inchisa in septembrie 2015;
-Termocentrala Paroseni, 300 MW, din 1956;
-Termocentrala Mintia-Deva, 1260 MW, construita intre 1969- 1980. In prezent este inchisa!
-Termocentrala Ludus-Iernut, 800 MW, construita intre 1963- 1967;
-Termocentrala Sangeorgiu de Padure- Fantanele, 250 MW, din 1954.
Asadar, in 1990, puterea instalata in toate termocentralele din Romania era de cca 11.856 MW (in afara de termocentrala Ovidiu 1 si Ovidiu 2).
Majoritatea acestor termocentrale functionau pe baza de carbune inferior- lignit si pacura, cu cateva exceptii: termocentralele Paroseni si Mintia-Deva functionau pe baza de carbune-huila, iar termocentralele Braila-Chiscani, Ludus-Iernut si Sangeorgiu de Padure-Fantanele functionau pe baza de gaze naturale.
Din acestia aproape 12.000 MW, puterea instalata a tuturor termocentralelor din Romania din 1990, care mai este astazi puterea instalata a tuturor termocentralelor care mai sunt astazi in functiune in Romania ?
In acest context, consider ca obligatia impusa de UE Romaniei, ca pana in anul 2025 sa-si inchida toate termocentralele pe baza de carbune, fara sa puna altceva in loc, este un lucru cu totul aberant, cu consecinte dezastroase pentru producerea de energie electrica in Romania!
Pozitia guvernului Romaniei, indiferent ce spune "Comisia europeana", ar trebui sa fie urmatoarea: numai in momentul in care vom construi si vom da in functiune cel putin atatea termocentrale noi, pe baza de gaze naturale, care sa aibe o putere instalata totala de cel putin 12.000 MW, vom inchide termocentralele pe carbuni! Pana atunci nu putem, sub nici o forma, sa renuntam la termocentralele pe carbuni!
Este adevarat ca productia de energie electrica, pe baza de carbuni, implica niste costuri destul de mari (pentru extractia, transportul, depozitarea carbunelui), dar nici nu poti renunta la producerea de energie electrica pe baza de carbuni, fara a pune altceva in loc, de o putere instalata egala! Iar treaba asta cu "energia verde", eoliana sau fotovoltaica este o vrajeala, deoarece depinde foarte mult de starea vremii (daca nu bate vantul sunt inutile "parcurile eoliene") si in plus puterea instalata este mica! Comparativ in 1990 numai termocentrala Turceni aveea 2310 MW- astazi care este puterea instalata a celui mai mare "parc eolian" din Romania ?
Pe de alta parte ar trebui luate de guvern si alte masuri in sectorul energetic:
-Identificarea de resurse financiare pentru constructia de termocentrale noi, pe baza de gaze naturale, cu tehnologie moderna si foarte important cu o putere instalata totala de cel putin 12.000 MW (eventual spus la "Comisia Europeana": vom inchide toate termocentralele pe carbuni numai atunci cand ne veti da bani ca sa construim termocentrale noi, pe baza de gaze naturale, cu o putere instalata totala de cel putin 12.000 MW);
-Luate masuri urgente pentru aducerea "Complexului Energetic Oltenia" si a "Complexului Energetic Hunedoara" pe profit, prin analizarea costului real de productie a energiei electrice in cadrul acestor complexe si vanzarea energiei electrice produse de aceste complexe la un pret care sa acopere costurile de productie si sa asigure si un profit minim;
-Terminat de construit toate cele 5 reactoare de la centrala atomo-electrica Cernavoda, care, in total, ar aveea o putere instalata de cca 3532 MW
-Construite toate hidrocentralele care erau in proiect sau in constructie in 1990, indiferent ce zice "Comisia europeana" (eventual doar cu asigurarea unor masuri privind "continuitatea longitudinala a raurilor", la proiectarea si executia unor baraje noi pentru hidrocentrale)! Eu inteleg ca trebuie protejat si mediul, dar este absurd ca din cauza asta sa nu se mai construiasca hidrocentrale noi!
Pentru ca pretul energiei electrice si a gazelor naturale in Romania sa scada semnificativ, ar trebui luate si alte masuri:
-Pretul de vanzare a energiei electrice si a gazelor naturale, de catre producatori (care sunt in majoritate companii de stat), sa fie strict reglementat de stat (eventual stabilit de ANRE sau prin hotarare de guvern), astfel incat sa fie cat mai mic posibil, dar, in accelasi timp, sa acopere costurile de productie a companiilor de stat si sa permita realizarea unui profit minim , de catre aceste companii de stat;
-Pretul de vanzare, de catre distribuitorii si furnizorii de energie electrica si de gaze naturale, catre consumatorii finali, casnici sau industriali, sa fie reglementat de stat, cum era pana in 2020;
-Pentru eliminarea intermediarilor si a "baietilor destepti" din domeniul energiei, care duc la cresterea artificiala a preturilor, companiile de stat producatoare de energie electrica si gaze naturale, sa fie obligate, prin lege, sa vanda energia electrica si gazele naturale, numai catre distribuitorii si furnizorii care au in portoliu clienti finali.
Un pret mic al energiei electrice si a gazelor naturale in Romania (chiar "impus" cumva de stat) ar aduce o serie de beneficii incontestabile pentru populatie si pentru agentii economici, prin cresterea puterii de cumparare a populatiei si prin atragerea de investitori in Romania, care sa investeasca in industria siderurgica, industria chimica, etc!
Un exemplul in acest sens a fost situatia fostului grup de firme "Inter Agro", care, atunci cand pretul gazelor naturale era accesibil, a dezvoltat activitati de productie industriala in Romania, un lucru absolut bun, cu efecte sociale pozitive!
-Renuntat la orice fel de proiect de interzicere a centralelor termice de apartament si la orice fel de restrictie pentru utilizatorii acestora, deoarece, in orasele mici, unde fostele sisteme centralizate de termoficare au disparut demult, centralele termice de apartament, pe baza de gaze naturale, sunt singura solutie viabila si eficienta de producere a energiei termice!
-Prin inceperea extractiei si valorificarii gazelor naturale din Marea Neagra Romania va dispune de o canditate suficienta de gaze naturale pentru: alimentarea unor termocentrale cu o putere totala instalata de 12.000 MW, consumul populatiei si consumul din industrie.
|
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25568 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Dum 30 Iul 2023, 22:57 | |
| - ldh80 a scris:
- Un exemplul in acest sens a fost situatia fostului grup de firme "Inter Agro", care, atunci cand pretul gazelor naturale era accesibil, a dezvoltat activitati de productie industriala in Romania, un lucru absolut bun, cu efecte sociale pozitive!
Cred că glumeşti, nu? InterAgro a cumpărat gaze sub preţul de producţie, de fapt a cumpărat şi curent electric sub preţ, patronul fiind unul din ,,băieţii deştepţi" care a băgat Hidroelectrica în insolvenţă. Toate activităţile InterAgro erau în regim de monopol în zonele în care se desfăşurau, iar când patronul a ajuns la răcoare, vreo 3 judeţe au au ajuns la şomaj cu 2 cifre... - Citat :
- -Renuntat la orice fel de proiect de interzicere a centralelor termice de apartament si la orice fel de restrictie pentru utilizatorii acestora, deoarece, in orasele mici, unde fostele sisteme centralizate de termoficare au disparut demult, centralele termice de apartament, pe baza de gaze naturale, sunt singura solutie viabila si eficienta de producere a energiei termice!
În toată Europa, se interzic astfel de centrale de apartament. Pe blocurile noi nu mai ai voie să le montezi, iar centralele existente o mai duc până la următoarea revizie periodică, apoi ori treci la termoficare, ori mai pui o pătură pe tine (de exemplu Belgia). Sunt ţări în care nici măcar racord de gaz pentru gătit nu mai ai voie să pui la blocurile noi (Franţa, de exemplu). Gazul e considerat o soluţie utilizabilă doar în comunităţi rurale, nu la oraş unde e mai eficient să pui o centrală de bloc care să alimenteze câteva zeci de apartamente, în loc să pui zeci de centrale individuale. Iar reţelele de gaz din România - şi din mare parte din Europa - nu au fost proiectate pentru asemenea consumuri. Asta se traduce în presiuni mai mici şi riscuri mai mari de explozie, că la un moment dat s-ar putea să nu mai ajungă gazul până unde trebuie, să rămână aragazul deschis şi noaptea când mai scade consumul să revină presiunea pe ţeavă. Astfel de explozii au loc peste tot, mai ales iarna când oamenii lasă focul la aragaz pentru a se încălzi... şi când nu bubui, te omoară monoxidul de carbon. Apropo de explozii, cele mai multe blocuri din România sunt din prefabricate de beton... ei bine, la astea dacă bubuie un apartament, trebuie demolată toată scara (dacă nu pică la explozie), nu se pot consolida. Englezii au păţit-o urât cu tehnologia asta (că nu e inventată de sovietici cum zice propaganda) şi au ajuns să interzică alimentarea cu gaz în clădiri din prefabricate. Viitorul probabil e electric, dar va necesita o reţea electrică nouă, de tensiune mai mare - măcar 1500 V - (şi o duzină de reactoare nucleare), pentru că pe 230V sau 400V nu poţi să ai amperaje suficient de mari cât să încălzeşti locuinţe şi să încarci şi autoturisme peste noapte. Rămâne de văzut cine şi cum va manipula aceste instalaţii, că acum la mai mult de 400V nu umblă decât electricienii autorizaţi. _________________ :TTT:
|
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Dum 30 Iul 2023, 23:22 | |
| Pai daca nu sunt "bune" centralele termice de apartament sa de-a UE bani (miliarde de euro) către toate primăriile mici din Romania că să-și reconstruiască fostele sisteme centralizate de termoficare!
Așa că exemplul ar fi dispusă sa de-a UE vreo câteva sute de milioane de euro primăriei Huși, că sa reconstruiască, cu cele mai moderne tehnologii existente, fostul sistem centralizat de termoficare din Huși ?! Nu prea cred!
Asta cu "riscurile" acestor centrale termice de apartament mi se pare cam exagerat și este absurd să le interzici, fara a pune altceva in loc ! |
| | | Vitosa
Numarul mesajelor : 9075 Reputatie : 14504 Data de inscriere : 08/01/2011
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Dum 30 Iul 2023, 23:49 | |
| Blocurile nou construite în București și aici nu mă refer la ansamblele rezidențiale, au centrale de bloc. Cu ea încălzești toate apartamentele blocului respectiv. Așa că cere-i lui nentu primar ciumpilan să ia fonduri de la UE să pună centrale la fiecare bloc/scară. Vremea fostelor sisteme centralizate de termoficare a apus. Și eu am centrală de apartament dar nu îmi fac griji. Tre' să punem una de care să ne folosim toate apartamentele de pe scară. S-ajungem în 2029 - 2030. |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25568 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 31 Iul 2023, 00:39 | |
| - ldh80 a scris:
- Pai daca nu sunt "bune" centralele termice de apartament sa de-a UE bani (miliarde de euro) către toate primăriile mici din Romania că să-și reconstruiască fostele sisteme centralizate de termoficare!
Mai degrabă, UE ar trebui să ne dea nişte profesori de limba română. - Vitosa a scris:
- Blocurile nou construite în București și aici nu mă refer la ansamblele rezidențiale, au centrale de bloc. Cu ea încălzești toate apartamentele blocului respectiv.
Din păcate, nu prea e aşa. Inclusiv garsonierele de 20 m2 vin cu centrală proprie. De ce crezi că fierb 5 minute apa ca să-mi fac o cafea la ibric? De exemplu, pe locul fostei Tricodava a răsărit un ansamblu întreg, vreo 20 de blocuri înalte... fiecare apartament are centrala lui. Nu mai zic de ce se contruieşte între Bd. Timişoara şi calea ferată ("Exigent Rezidence"), unde şi acolo fiecare apartament are centrala lui proprie. În condiţiile în care magistrala de gaz din zonă a fost înlocuită ultima dată acum vreo 20 de ani. Cât o să mai facă faţă consumului... rămâne de văzut. Ţinând cont că apartamentele costă de la 100k euro în sus în faza de proiect (şi vreo 150k după ce-s gata), deşi sunt nişte ghetouri, e clar că nu-s pentru oricine, iar cine are 2000 euro pe lună salariu o să ţină căldura la 30 grade, că doar îşi permite factura. _________________ :TTT:
|
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 31 Iul 2023, 08:30 | |
| - Vitosa a scris:
- Blocurile nou construite în București și aici nu mă refer la ansamblele rezidențiale, au centrale de bloc. Cu ea încălzești toate apartamentele blocului respectiv.
Așa că cere-i lui nentu primar ciumpilan să ia fonduri de la UE să pună centrale la fiecare bloc/scară. Vremea fostelor sisteme centralizate de termoficare a apus. Și eu am centrală de apartament dar nu îmi fac griji. Tre' să punem una de care să ne folosim toate apartamentele de pe scară. S-ajungem în 2029 - 2030. Blocurile (si cele construite inainte de 1990) sunt astazi proprietate privata si primaria nu poate investi intr-o cladire proprietate privata! Daca ar fi de montat centrale termice de bloc costurile pentru achizitionarea, montarea, intretinerea si verificarea unor astfel de centrale termice de bloc ar trebui suportate in totalitate de proprietarii apartamentelor din blocul respectiv! Ori in conditiile in care, de multe ori la blocuri, proprietarii de apartamente nu vor sa puna bani si nu se inteleg intre ei pentru investitii mult mai mici (de multe ori cel de la parter nu vrea sa puna bani pentru reparatia acoperisului blocului ca vorba aia "nu ploua la el in casa"), ma indoiesc ca s-ar intelege sa puna bani pentru o investitie mult mai mare, cum ar fi o centrala termica de bloc! In plus la blocurile construite inainte de 1990 nu au fost prevazute spatii special destinate pentru instalarea unor centrale termice de bloc! In cazul blocurilor care se construiesc acuma si care se vor construi in viitor acolo pot fi montate centrale termice de bloc, dar asta va duce la cresterea preturilor la apartamente in blocurile noi (deoarece "dezvoltatorii imobiliari" vor trebui cumva sa-si acopere cheltuielile cu montarea de centrale termice de bloc)! Cat priveste centralele termice de apartament acestea sunt destul de sigure si eficiente, bineinteles daca sunt montate , intretinute si verificate corect! Sunt acuma centrale termice de apartament in condensare destul de performante si eficiente- cele mai "renumite" marci fiind "Ariston" si "Viessmann". O centrala termica de apartament, daca este montata, verificata si intretinuta corect nu prea are cum sa provoace o explozie- de altfel nici nu prea am auzit de astfel de cazuri in Romania (daca ar fi fost cu siguranta erau mediatizate in mass-media).
Ultima editare efectuata de catre ldh80 in Lun 31 Iul 2023, 08:46, editata de 1 ori |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 31 Iul 2023, 08:45 | |
| "Cred că glumeşti, nu? InterAgro a cumpărat gaze sub preţul de producţie, de fapt a cumpărat şi curent electric sub preţ, patronul fiind unul din ,,băieţii deştepţi" care a băgat Hidroelectrica în insolvenţă. Toate activităţile InterAgro erau în regim de monopol în zonele în care se desfăşurau, iar când patronul a ajuns la răcoare, vreo 3 judeţe au au ajuns la şomaj cu 2 cifre..."
"Baietii destepti din energie" sunt cei care cumpara ieftin energia electrica si gazele naturale si le vand la un pret mult mai mare! Ori patronul de la "Inter Agro" nu facea parte din aceasta categorie, deoarece nu cumpara gazele naturale ca sa le revanda mai departe, cu un pret mult mai mare, ci le folosea in procese de productie industriala, deci creea plus-valoarea!
Acuma nu stiu daca "Inter Agro" a cumparat gaze naturale sub pretul de productie, deoarece si atunci "Romgaz" (de la care a cumparat "Inter Agro" gaze naturale) era pe profit, deci nici atunci "Romgaz" nu a vandut gaze naturale sub pretul de productie (altfel ar fi fost pe pierdere)!
Pretul de vanzare a gazelor naturale si a energiei electrice, de catre companiile de stat (Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, termocentrale) trebuie stabilit strict de stat, astfel incat sa fie cat mai mic posibil, dar, in accelasi timp, sa acopere costurile de productie si sa asigure acestor companii un profit minim! Sigur ca nimeni nu-si doreste ca aceste companii de stat sus-amintite sa ajunga in situatia economico-financiara a fostei regii autonome "RENEL" din 1996, cand fosta "RENEL" vindea ieftin energia electrica produsa (faptul ca in 1996 pretul energiei electrice era scazut era un lucru evident bun), dar, in accelasi timp, inregistra pierderi financiare si aveea datorii mari la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale! Totusi electricienii care lucrau la fosta "RENEL" in 1996 aveau salarii destul de bune si alte avantaje materiale! |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25568 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 31 Iul 2023, 18:49 | |
| - ldh80 a scris:
- "Cred că glumeşti, nu?
InterAgro a cumpărat gaze sub preţul de producţie, de fapt a cumpărat şi curent electric sub preţ, patronul fiind unul din ,,băieţii deştepţi" care a băgat Hidroelectrica în insolvenţă. Toate activităţile InterAgro erau în regim de monopol în zonele în care se desfăşurau, iar când patronul a ajuns la răcoare, vreo 3 judeţe au au ajuns la şomaj cu 2 cifre..."
"Baietii destepti din energie" sunt cei care cumpara ieftin energia electrica si gazele naturale si le vand la un pret mult mai mare! Ori patronul de la "Inter Agro" nu facea parte din aceasta categorie, deoarece nu cumpara gazele naturale ca sa le revanda mai departe, cu un pret mult mai mare, ci le folosea in procese de productie industriala, deci creea plus-valoarea! Da, a creat plus-valoare la el în portofel. Că producţia de îngrăşământ evident că o vindea la preţul pieţei. Numai că alţi producători (gen Azomureş) cumpărau energia la preţul real, iar InterAgro o cumpără la juma' de preţ. - ldh80 a scris:
- Pretul de vanzare a gazelor naturale si a energiei electrice, de catre companiile de stat (Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, termocentrale) trebuie stabilit strict de stat, astfel incat sa fie cat mai mic posibil, dar, in accelasi timp, sa acopere costurile de productie si sa asigure acestor companii un profit minim!
Doamne fereşte! - ldh80 a scris:
Totusi electricienii care lucrau la fosta "RENEL" in 1996 aveau salarii destul de bune si alte avantaje materiale! Unul dintre avantaje era curentul moka. Al doilea era că, pentru ceva bani, puteau să îţi mânărească şi ţie contorul să înregistreze mai puţin. Toată lumea fura de la stat ca-n comunism. _________________ :TTT:
|
| | | IonutCFR2009 Administrator
Numarul mesajelor : 6584 Reputatie : 12457 Data de inscriere : 09/07/2009
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 31 Iul 2023, 19:04 | |
| Daca se monteaza centrala termica de bloc, indiferent de sursa de alimentare (gaz, energie electrica) trebuie incheiat contract pt ea cu un furnizor pe piata liberalizata. Avand in vedere ca asociatia de proprietari are personalitate juridica, situatia cu tarifele devine complicata. Dispar toate reglementarile oferite de stat persoanelor fizice. Nu vreti sa stiti cat plateste o firma energia electrica consumata intr-o luna... Ca nu-i ca la minister unde lucreaza Dr2005, unde indiferent de consum plateste statul cand poate... Dar probabil ca asta se urmareste, indatorarea proprietarilor si in final sa le ia apartamentele transformandu-i in chiriasi. Asa ca, atentie ce semnati... in 2029-2030 |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Lun 31 Iul 2023, 21:51 | |
| - Dr2005 a scris:
- ldh80 a scris:
- "Cred că glumeşti, nu?
InterAgro a cumpărat gaze sub preţul de producţie, de fapt a cumpărat şi curent electric sub preţ, patronul fiind unul din ,,băieţii deştepţi" care a băgat Hidroelectrica în insolvenţă. Toate activităţile InterAgro erau în regim de monopol în zonele în care se desfăşurau, iar când patronul a ajuns la răcoare, vreo 3 judeţe au au ajuns la şomaj cu 2 cifre..."
"Baietii destepti din energie" sunt cei care cumpara ieftin energia electrica si gazele naturale si le vand la un pret mult mai mare! Ori patronul de la "Inter Agro" nu facea parte din aceasta categorie, deoarece nu cumpara gazele naturale ca sa le revanda mai departe, cu un pret mult mai mare, ci le folosea in procese de productie industriala, deci creea plus-valoarea! Da, a creat plus-valoare la el în portofel. Că producţia de îngrăşământ evident că o vindea la preţul pieţei. Numai că alţi producători (gen Azomureş) cumpărau energia la preţul real, iar InterAgro o cumpără la juma' de preţ.
- ldh80 a scris:
- Pretul de vanzare a gazelor naturale si a energiei electrice, de catre companiile de stat (Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, termocentrale) trebuie stabilit strict de stat, astfel incat sa fie cat mai mic posibil, dar, in accelasi timp, sa acopere costurile de productie si sa asigure acestor companii un profit minim!
Doamne fereşte!
- ldh80 a scris:
Pai de ce "Doamne Fereste" ?! Care ar fi problema daca pretul de vanzare, a energiei electrice si a gazelor naturale, de catre producatorii de stat ar fi stabilit prin hotarare de guvern sau ordin al ANRE, aceste companii de stat ar fi pe profit (nu ar inregistra pierderi) si astfel pretul ,pentru consumatorul final, ar fi mult mai mic ?! Nu vad ce ar fi rau in asta! Totusi electricienii care lucrau la fosta "RENEL" in 1996 aveau salarii destul de bune si alte avantaje materiale! Unul dintre avantaje era curentul moka. Al doilea era că, pentru ceva bani, puteau să îţi mânărească şi ţie contorul să înregistreze mai puţin. Toată lumea fura de la stat ca-n comunism. Pai de ce "Doamne Fereste" ?! Care ar fi problema daca pretul de vanzare, a energiei electrice si a gazelor naturale, de catre producatorii de stat ar fi stabilit prin hotarare de guvern sau ordin al ANRE, aceste companii de stat ar fi pe profit (nu ar inregistra pierderi) si astfel pretul ,pentru consumatorul final, ar fi mult mai mic ?! Nu vad ce ar fi rau in asta! Cine se risca (chiar in anii 90') sa "mânărească" contorul, stiind ca este infractiune si putea face puscarie pentru asta ?! Era cam prea mare riscul si nici nu prea se merita, mai ales ca atunci pretul energiei electrice era destul de mic! Am avut la Husi un vecin de bloc care era electrician la statia de transformare de 110 Kv (si inainte de 1989 si o perioada dupa 1989- a iesit la pensie cam pe vremea CONEL) si nu am auzit sa se ocupe cu asa ceva! Iar in privinta trecerii la incalzirea electrica (prin instalatii montate in padoseala) a apartamentelor, sa facem niste calcule: la astfel de instalatii puterea ar fi de cca 100- 150 w/mp- sa luam in considerare o medie de 130 w/mp. Rezulta ca la un apartament de 60 mp puterea unei astfel de instalatii ar fi de 7800 w. Intr-un bloc , construit inainte de 1989, cu parter si 4 etaje si cu sa zicem 4 scari sunt in total , in medie, 80 de apartamente (cate 20 pe fiecare scara). Deci daca fiecare apartament din acel bloc ar aveea instalatie de incalzire electrica in pardoseala, puterea totala a acestor instalatii ar fi cca 624.000 w! Cam ce bransament electric ar fi necesar, ca sa suporte o astfel de putere instalata (in afara de puterea celorlalti consumatori din apartamente ) ?! |
| | | Adrian78 Administrator
Numarul mesajelor : 18754 Localizare : Hunedoara Reputatie : 24332 Data de inscriere : 05/10/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Mar 01 Aug 2023, 00:26 | |
| Exista instalații din conductor pentru încălzirea în podea?Ar trebui macar sa gătim cu plite electrice |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25568 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Mar 01 Aug 2023, 01:24 | |
| - IonutCFR2009 a scris:
- Ca nu-i ca la minister unde lucreaza Dr2005, unde indiferent de consum plateste statul cand poate... Dar probabil ca asta se urmareste, indatorarea proprietarilor si in final sa le ia apartamentele transformandu-i in chiriasi. Asa ca, atentie ce semnati... in 2029-2030
La minister avem termoficare, că centrala termică proprie s-a închis de mult. Evident, domn' Nicuşor a vrut să-şi arate muşchii după ce a preluat mandatul şi a oprit termoficarea la toate instituţiile conduse de USR-ul din care fugise, inclusiv la MTI. Nu vrei să ştii ce frigăraie am tras în iarna 2020/1, că instalaţii electrice nu puteai să pui, că săreau siguranţele. - IonutCFR2009 a scris:
- Dar probabil ca asta se urmareste, indatorarea proprietarilor si in final sa le ia apartamentele transformandu-i in chiriasi
Uită-te cât costă un apartament nou în Bucureşti (adică într-un cartier, nu pe câmp în Bragadiru/Popeşti/Chiajna/Glina şi doar ,,marketat" ca Bucureşti). De 2 camere nici nu te apropii dacă n-ai măcar 90.000 de euro, 3 camere încep de pe la 120.000 de euro. Ţi se pare că astea-s preţuri pentru salariile de azi? Părinţii noştri au primit apartamentele aproape moka după '90, noi nu mai avem norocul ăsta. Aşa că nu trebuie să se chinuie nimeni ca să te facă chiriaş, că singura şansă să îţi iei un apartament în România e să fii programator sau să-l moşteneşti de la părinţi/bunici/alte rude. Altfel, din muncă cinstită, cel puţin în Bucureşti, nu prea ai şanse. ---- Văd că colegul ldh80 tot încercă să ne convingă că în comunism şi imediat după '89 totul era lapte şi miere şi absolut toţi erau corecţi şi cinstiţi. Din nou, nu realizez dacă e o glumă sau omul chiar e 100% convins că aşa era. Poate aşa o fi fost la Huşi, dar la Bucureşti totul se făcea doar pe şpagă şi pe relaţii, până şi la alimentară te duceai prin spate dacă ştiai pe cine trebuie şi luai ce mai găseai. De servicii publice nu mai zic, maică'mea stătea în Drumul Taberei şi lucra în Berceni, un traseu pe care acum, în condiţii de trafic aglomerat, îl faci cu autobuzul într-o oră. Ca să ajungă la 7:15 la şcoala unde preda atunci (elevii începeau la 7:30), pleca de acasă la 5 şi făcea mătănii să vină autobuzul (nu prea venea... şi atunci o lua pe jos până la Răzoare şi de acolo prindea ceva tramvai spre Berceni; linia actuală a lui 41 şi devierea lui 8 pe la Moghioroş s-au făcut abia prin '87, când ea deja era de 7 ani în câmpul muncii), că la 5:30 ieşea schimbul de noapte de la Tricodava... şi nenorocirea de 173 nu mai oprea pe nicăieri (dacă avea şoferul chef să vină). În '89 ajunsese să meargă cu troleul la Universitate (că practic doar acolo mai mergea un vehicul de transport în comun cât de cât funcţional), Unirii era închisă traficului, Cotroceni la fel, iar tot ce însemna autobuz era rar la vedere, că era criză de motorină) şi să ia metroul până la Piaţa Sudului, că nici atunci nu circula 173 cum trebuie. La tramvai ( se punea lumea pe linie ca să-l facă pe manipulant să oprească, dar degeaba, că nu încăpeai în el. Iar situaţia cu oamenii agăţati de tramvaie şi autobuze a persistat mult timp după '89, a dispărut doar când au dispărut fabricile comuniste, aproape de anii 2000. Pentru telefon fix a făcut cerere în '84... i l-au instalat în noiembrie '88, după ce a avut norocul să aibă în clasă copilul unuia de la Secu', prin care a putut să-şi pună o vorbă bună. La lumină de 3 ori i-au luat siguranţa gemetală cu tot cu soclu că nea' încasatorul a ,,uitat" să înregistreze chitanţele (asta apropo de cinste şi teama de puşcărie). - IonutCFR2009 a scris:
- Daca se monteaza centrala termica de bloc, indiferent de sursa de alimentare (gaz, energie electrica) trebuie incheiat contract pt ea cu un furnizor pe piata liberalizata. Avand in vedere ca asociatia de proprietari are personalitate juridica, situatia cu tarifele devine complicata. Dispar toate reglementarile oferite de stat persoanelor fizice. Nu vreti sa stiti cat plateste o firma energia electrica consumata intr-o luna.
Energia pe piaţa liberă e, uneori, mai ieftină decât aia la preţul plafonat de stat. Iar sistemul actual nu face decât să îmbogăţească furnizarea, că statul plăteşte diferenţa de la 69 bani la cât cele furnizorul (dacă e Enel, atunci e vorba de vreo 3 lei pe kW). Evident, furnizorii n-au nicio dorinţă să scadă preţul. Apoi, dacă asociaţia şi-ar negocia ea preţul, poate ar deveni mai responsabili şi proprietarii, adică nu ar mai sta cu calaoriferul la maxim şi geamul deschis ,,că oricum plăteşte statul". _________________ :TTT:
|
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Mar 01 Aug 2023, 06:50 | |
| Pai atunci nu ar fi mai bine ca prețul de vânzare a energiei electrice și a gazelor naturale , către consumatorii finali, sa fie reglementat (stabilit) de stat, cum era până în 2020 ?!
Daca tot s-au descoperit acele mari resurse de gaze naturale din Marea Neagră, când vor intra in exploatare, prețul gazelor naturale ar trebui logic să scadă semnificativ!
Cam cat ar costa construcția unor termocentrale noi, pe baza de gaze naturale, cu o putere instalata totala de 12.000 MW ? Desigur că termocentralele pe baza de gaze naturale sunt mult mai eficiente decât cele pe cărbune, dar , înainte de a le închide pe cele pe cărbune, trebuie construite și puse în funcțiune cele pe gaze naturale!
In România soluția ideală , pentru producerea de energie electrică, sunt termocentralele pe baza de gaze naturale! Desigur că trebuie terminate și toate cele 5 reactoare de la Cernavodă (dar acestea nu pot acoperi întreg necesarul de energie electrică a României) și construite și noi hidrocentrale. |
| | | riciu
Numarul mesajelor : 1376 Localizare : Bucuresti Reputatie : 6665 Data de inscriere : 27/06/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Mier 02 Aug 2023, 13:30 | |
| Daca statul plafoneaza ceva apare penuria de acel ceva. Vezi cazul medicamentelor: cum se ieftinesc unele medicamente (de catre stat), cum dispar de tot. |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12288 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei Joi 03 Aug 2023, 22:33 | |
| - riciu a scris:
- Daca statul plafoneaza ceva apare penuria de acel ceva. Vezi cazul medicamentelor: cum se ieftinesc unele medicamente (de catre stat), cum dispar de tot.
In cazul gazelor naturale, daca incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra, cel putin teoretic, Romania va deveni cel mai mare producator de gaze naturale din UE- deci existand o canditate foarte mare de gaze naturale disponibile pe piata ar trebui ca si pretul acestora sa scada! In cazul energiei electrice din pacate Romania a ajuns sa importe energie electrica, la orele de varf! Asta este efectul prostiei de a inchide termocentralele pe carbune, fara a pune altceva in loc, cu o putere instalata identica! Daca productia de energie electrica a Romaniei ar fi mai mare decat cererea atunci, existand un excedent de energie electrica pe piata, pretul acesteia ar trebui sa scada! Pretul de vanzare a energiei electrice si a gazelor naturale, catre consumatorii finali, indiferent ca sunt casnici sau industriali, trebuie reglementat si stabilit de stat, asa cum era pana in 2020! Din cauza preturilor exagerate a energiei electrice si a gazelor naturale s-au inchis mari unitati industriale- precum ALUM Tulcea sau Azomures, cu consecinte sociale grave pentru orasele respective! Indiferent ce zice "Comisia europeana" guvernul Romaniei nu ar trebui sa admita ca, pentru profiturile uriase pe care le fac distribuitorii si furnizorii de energie electrica si gaze naturale (majoritatea fiind companii cu capital strain), sa fie saracita populatia si distruse unitatile economice! |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Despre politica energetica a Romaniei | |
| |
| | | | Despre politica energetica a Romaniei | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |