Forumul pasionatilor de trenuri din România

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!

AcasaAcasa  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ConectareConectare  ÎnregistrareÎnregistrare  

INTREBARI SI RASPUNSURI

In jos 
+111
David Marius
rizelgeorgel2004
ionutz85
mihaiuc
Razvan Tudor
Nk11
Karl
MelecaCristian
@ndrey
biokosmy
alexandruh
Vitosa
decward
frank81
Saruman
vanchorusebulgaria
puscasu
sorinucu
razwy
Norbi
iuli.hard
Cobra
valibu
djdanny
63-1143-5
1nt3rp0l_106
cata
rowanberry
Adrian78
popandrei10
alinx3330
Boracik
diana04
RazvanCFR
AlexCta
bogdan srl
dany90
zenox4500
clauadrian24
saint
marian_topy
halmarius
ionut_te
Razvan
Marius Iulian
cont dezactivat .
stoica gheorghe
kaan
baciulik
didinul
marcelbanu
pannonia express
LocoMania
The Legend
Andrei
raoul
ludwig87
alexg
stakee
Mihay
VeV
FeroFan97
iuliana
cont inactiv
Vlad12
ion1982
060-EA078
Lde 2100
Caravelle_Zg
IonutChircu
jionutz
Axwell21
Costin.H
myster2008
alex.alexus.tm
ionutz72
Traveller
g.popovici
srazvi
AMX 97-0548-4
PrisecaruFlorin
stinky
George2210
dan ciprian
cristi CFR
vrabieionut
stegaru
43.309
Nesebar
mureseanu_976
marius_catalin84
membru inactiv
lovekomotive
tacc400
IonutCFR2009
Amiralul
pisti91
KQQ
mtk
mardaryroby
Codrut1985
Vlad
Ionutz
kristi kkk
MariusM
DonVILLy
cortexedge
cristi ar
mariuskl
tudor_vl
COSTACHE MIHAIL
115 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 29 ... 55, 56, 57 ... 61 ... 67  Urmatorul
AutorMesaj
decward
V.I.P Member
V.I.P Member
decward

Numarul mesajelor : 2594
Varsta : 27
Localizare : Bükreş
Reputatie : 7999
Data de inscriere : 15/08/2010

INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Empty
MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMar 25 Ian 2011, 23:30

COSTACHE MIHAIL a scris:
Costin.H a scris:
am si eu o intrebare mai carcotasa:

conform DEX-ului, pluralul macazului este ::macazuri:: si nu macaze Razz

de ce in limbajul feroviar s-au ales a se folosi "macaze", "parcurse" si "cable" ??? Razz
Aceeasi problema este si la cuvantul tunel la plural, adica tunele sau tuneluri.
Sau cum ne zice profesorul de franceza ! Un parau ; Doua paraie !!!!!
Desi , plurarul de la parau este parauri !
Dar dansul isi sustine argumentul : Asa este in DEX !
Sus In jos
COSTACHE MIHAIL

COSTACHE MIHAIL

Numarul mesajelor : 7990
Reputatie : 15506
Data de inscriere : 06/03/2009

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 04:49

eddye a scris:
COSTACHE MIHAIL a scris:
Costin.H a scris:

de ce in limbajul feroviar s-au ales a se folosi "macaze", "parcurse" si "cable" ??? Razz
Aceeasi problema este si la cuvantul tunel la plural, adica tunele sau tuneluri.

Pai si EBA a sustinut odata ca pluralul la succes este succesuri! Very Happy Si s-a facut de ras! Very Happy
Sus In jos
decward
V.I.P Member
V.I.P Member
decward

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 09:13

COSTACHE MIHAIL a scris:
eddye a scris:
COSTACHE MIHAIL a scris:
Costin.H a scris:

Pai si EBA a sustinut odata ca pluralul la succes este succesuri! Very Happy Si s-a facut de ras! Very Happy
Pai EBA a mai zis odata : Pot exista unii oamenii care nu vor sa vorbesc cu tine ! Si trebuia sa zica: Care nu vor sa vorbeasca cu tine !!!
Scuzati de off-topic Laughing
Sus In jos
Vizitator
Vizitator

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 09:17

Unde se foloseste in limbaj feroviar cable si parcurse?

Este posibil ca macaze, sa fi intrat in limbaj foarte devreme, cind lingvistii nu erau atit de rigurosi.
Sus In jos
decward
V.I.P Member
V.I.P Member
decward

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 10:21

dan tm a scris:
Unde se foloseste in limbaj feroviar cable si parcurse?

Este posibil ca macaze, sa fi intrat in limbaj foarte devreme, cind lingvistii nu erau atit de rigurosi.
Alta dilema !!!!!!!!!!
Cind sau Cand ????????/:shock:
Cat de complicata poate fi gramtaica noastra :roll:
Sus In jos
Vizitator
Vizitator

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 11:01

Alta dilema???

tinere hai sa inti explic ceva:

pina sa se stabileasca toate regulile astea gramaticale, a fost o perioada in care se scria vint asa: vênt iar fintina era fôntana pentru ca veneau pe filiera franceza.

Apoi s-au tot folosit cind â din a cind î din i. Exista inclusiv documente oficiale cu antetul Republicii Populare Romine, dupa care -a introdus folosirea â in familia cuvintelor avînd la baza ROMÂN.

Asa am invatat eu sa scriu cu Î din I, cu  din A în cuvintele care contin la baza ROMÂN si cu sînt, chiar daca schimbarile s-au introdus treptat cind inca eram la liceu, am reusit sa iau bacalaureatul cu grafia veche si sa dau admiterea tot asa.

Apoi au intervenit aceste schimbari introduse de niste bosorogi frustrati din Academie, aceeasi bosorogi care nu au facut altceva decit sa considere conform ultimelor norme aprobate, ca forme de scriere invatate de mine ca fiind gresite sa fie acum corecte: intrun, intreo niciun nicio, erau greseli de neiertat cind eu am mers la scoala.
Tot cind eu eram la scoala, daca imi cadea in mina o carte veche avind grafia cu sunt si cu â din a, cartea respectiva nu isi pierdea valoarea informatiile fiind valabile, iar daca o persoana in virsta vorbea cu sunt si scria cu â din a nu era corectat.

La fel si acum, eu nu folosesc grafia noua pe considerentul ca asa am invatat si ca ceea ce scriu poate fi inteles si acceptat la fel cum la rindul meu am inteles si acceptat pe altii.

Pina una alta mai documenteaza-te cu privire la originea semnelor care definesc sunetele unei limbi si daca nu intelegi scrisul cu î din i, roaga pe cineva sa-ti converteasca deoarece nu imi voi modifica modul de a scrie.
Si incearca sa fi mai atent se scrie gramatica nu gramataica.

Desi e off topic, as vrea sa te intreb: tu cum spui despre seful guvernului prim ministrul Romaniei sau primul ministru al Romaniei?
Sint convins ca alegi a doua varianta complet gresita.
Sus In jos
RazvanCFR

Numarul mesajelor : 165
Reputatie : 5329
Data de inscriere : 30/10/2010

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 11:40

Prima varianta este corecta, deoarece exprima functia de prim ministru.
Sus In jos
Adrian78
Administrator
Administrator
Adrian78

Numarul mesajelor : 18755
Localizare : Hunedoara
Reputatie : 24333
Data de inscriere : 05/10/2010

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 13:54

La ce se refera domeniul expeditii feroviare?Tine cont de operatiuni comerciale sau de operator de transport feroviar?
Sus In jos
Vlad
Administrator
Administrator
Vlad

Numarul mesajelor : 7252
Varsta : 37
Localizare : Vatra Dornei
Reputatie : 13808
Data de inscriere : 08/04/2009

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 15:31

COSTACHE MIHAIL a scris:
Costin.H a scris:

Conform site-ului DEX-online la "tunel" ambele variante de plural sunt corecte, in schim la "macaz" doar varianta "macazuri" e corecta
Sus In jos
membru inactiv
User Dezactivat
User Dezactivat

Numarul mesajelor : 898
Varsta : 48
Reputatie : 6553
Data de inscriere : 10/10/2009

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 17:21

Ceea ce spune Dan din Timisoara demonstreaza ca nu a trecut prin scoala ca Rapidul prin halta! Foarte corect ceea ce a spus. Sa nu mai zic ca mor, mor de ciuda de-mi vine sa-mi dau palme cand aud din gurile unor analfabeti care exclama: ,,-Hai sa TRANVERSAM strada pe AICIA!" Sau...,,-Sefule, am COMPLECTAT fisele de intrare pentru piesele de schimb!" Si exemplele pot continua. Si ca sa inchei, am intalnit dese cazuri de acea categorie de emigranti romani in diaspora ( pe o mare categorie ii urasc pana la renegare, anume, pe aceia care au votat cu Basescu) care pe langa incultura si prostia de care dau dovada, se mandresc si cu statutul de ,,slab-pregatit-iremediabil": ,,-Ce faci fa cumatra? Eu mai stau FO doua zile si plec LA ITALIA ( sau LA SPANIA)!!" Frate, deci eu cand aud expresii din astea, nu tac, dau replica indiferent unde ma aflu! Nu mai pot cu prostia in care suntem OBLIGATI de niste inculti sa ne scaldam! Sa ajungi sa asemuiesti o tara ( IN) cu o localitate ( LA)...trebuie sa fi fost cel putin 4 ani repetent iar trenul sa aibe ,,Master" comparativ cu astia care stalcesc limba romana! Mai nu zic, mai fac si eu greseli, recunosc, fie din cauza sensibilitatii tastaturii, fie din cauza grabei -corect, recunosc, nu sunt absurd- frate dar cand vad niste pocitanii de cuvinte pe care le intelegi greu,...mori, nu alta! Revenind la CFR-isti. Hai sa nu-i bagam pe toti in aceasi oala! In desele mele calatorii cu trenul prin Romania, CFR-sti care vorbeau corect limba romana ( la acel moment de fata cu mine,...nu stiu in rest ce si cum) am gasit pe Regionala Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca si Galati.
Si aici sa va arat o IMENSA greseala a oraganelor in drept, care au denumit Regionala Cluj-Napoca....Regionala CLUJ! De ce???? Corect ar trebui sa fie Regionala CFR Cluj-Napoca. Caci in ORASUL Cluj-Napoca, se afla sediul aferent CFR din teritoriu si deci ca atare nu deserveste -cum lesne s-ar deduce din titulatura- doar JUDETUL CLUJ. Cum de altfel, mai sunt si azi unii care merg pe principiul ,,-Buna-ziua!, -Buna-ziua!, -De unde sunteti?, -Din municipiul ,,Cluj"! Da, corect, candva pana la sfarsitul anilor 60' actualul oras Cluj-Napoca se numea precum Judetul aferent: CLUJ. Dar ca sa explic greseala....legat de denumirea regionalelor. Cum spuneam, corect ar fi trebuit sa se numeasca Regionala CFR Cluj-Napoca. Cum la fel se numeste Regionala CFR Timisoara ori nu ,,Timis" ( judetul administrat de resedinta Timisoara) sau Regionala CFR Craiova ori nu...,,Dolj", nu-i asa???? Ori ei considera ca niste litere in plus la denumirea unor judete NU AU importanta in definirea resedintelor care administreaza aceste judete...!?
Sus In jos
iuli.hard

iuli.hard

Numarul mesajelor : 251
Varsta : 30
Localizare : Onesti
Reputatie : 5534
Data de inscriere : 31/08/2010

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 19:20

Stie cineva daca Acc 1654 ajunge in Buc cu intarziere pe un asemenea frig ?
Sus In jos
mihaiuc

Numarul mesajelor : 267
Reputatie : 5521
Data de inscriere : 14/07/2010

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 20:13

Onofrei Sergiu Gabriel'76 a scris:
Hai sa nu-i bagam pe toti in aceasi oala! In desele mele calatorii cu trenul prin Romania, CFR-sti care vorbeau corect limba romana ( la acel moment de fata cu mine,...nu stiu in rest ce si cum) am gasit pe Regionala Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca si Galati.
Si aici sa va arat o IMENSA greseala a oraganelor in drept, care au denumit Regionala Cluj-Napoca....Regionala CLUJ! De ce???? Corect ar trebui sa fie Regionala CFR Cluj-Napoca. Caci in ORASUL Cluj-Napoca, se afla sediul aferent CFR din teritoriu si deci ca atare nu deserveste -cum lesne s-ar deduce din titulatura- doar JUDETUL CLUJ. Cum de altfel, mai sunt si azi unii care merg pe principiul ,,-Buna-ziua!, -Buna-ziua!, -De unde sunteti?, -Din municipiul ,,Cluj"! Da, corect, candva pana la sfarsitul anilor 60' actualul oras Cluj-Napoca se numea precum Judetul aferent: CLUJ. Dar ca sa explic greseala....legat de denumirea regionalelor. Cum spuneam, corect ar fi trebuit sa se numeasca Regionala CFR Cluj-Napoca. Cum la fel se numeste Regionala CFR Timisoara ori nu ,,Timis" ( judetul administrat de resedinta Timisoara) sau Regionala CFR Craiova ori nu...,,Dolj", nu-i asa???? Ori ei considera ca niste litere in plus la denumirea unor judete NU AU importanta in definirea resedintelor care administreaza aceste judete...!?

Regionala Cluj exista, foarte probabil, dinaintea schimbarii numelui oficial al orasului in Cluj-Napoca. Schimbarea numelui, din punct de vedere juridic si administrativ, ia mult timp, asa ca probabil nu a fost facuta din acest motiv. Cat despre numele orasului, aproape nici un locuitor al Clujului nu va folosi intregul nume - numele a fost dat artificial, pur administrativ, in 1974, direct de la centru, din ratiuni ce tin de vointa unui anumit regim politic. Nu a venit de la locuitorii orasului, nu a fost un act al orasului, asa ca nu vad de ce localnicii l-ar folosi. La fel, aproape nimeni din Turnul Severin nu va folosi numele Drobeta cand se va referi la orasul sau, ci, cel mai probabil va spune doar 'Severin'. In plus, multe alte firme folosesc doar Cluj in denumirea lor - de exemplu Ursus folosea numele Bere Cluj pana acum cativa (putini) ani.
Cat despre limba romana - vorbim de niste conventii si doar de niste conventii - 'asa e corect' si 'asa e gresit' inseamna doar ca la momentul in care s-a stabilit forma corecta o majoritate (sau o minoritate decidenta) a stabilit normele de folosire corecta. Limba insa se schimba, si e normal sa se schimbe - nu are rost sa ne tinem de niste conventii vechi degeaba, cand 90% din populatie vorbeste altfel (ajungem la absurditati gen finlandeza, unde se scrie intr-un fel si se vorbeste in cu totul alt fel). Dau ca exemplu capsune/capsuni sau acciza/acciz. Si CFR a adus multe cuvinte noi, si multe lucruri noi in limba - de exemplu, forma 'a nu se.../a se...' este o inventie aproape exclusiva a CFR.
PS: este corect niciun si intr-un. Nu in alt fel. Decizia nu a fost luata pentru ca oamenii scriau asa in practica, ci din cauze pur teoretice. Gasiti explicatia atat in dictionarul nou, cat si pe site-ul lui Pruteanu.
PS2: Site-ul acesta NU este un site politic. Mi se pare absurd sa discutam politica aici - exista locuri excelente pe internet pentru acest lucru - asa ca daca urati un anume partid (si/sau presedinte) sau daca nu, nu aici este locul de a va exprima aceasta opinie. Mai ales in momentul in care va declarati ura pentru o intreaga categorie de oameni care si-au exprimat opinia intr-o anume directie. Dreptul la opinie (mai ales opinie neimpartasita de dvs., si chiar daca se dovedeste gresita pana la sfarsit) este cel mai important intr-o democratie - faptul ca s-au dus la vot si si-au exprimat opinia este fundamental intr-o democratie.
Sus In jos
Nesebar
Administrator
Administrator
Nesebar

Numarul mesajelor : 16278
Localizare : Бухарест
Reputatie : 22395
Data de inscriere : 06/12/2009

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 22:11

Cum pot ajunge din Bucuresti la Gradistea jud. Giurgiu , exista ceva microbuze pe aceasta relatie ? Din Gradistea vreau sa iau trenu la Giurgiu . Smile

V.I.P Member
V.I.P Member
decward

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 22:20

karpaty a scris:
Cum pot ajunge din Bucuresti la Gradistea jud. Giurgiu , exista ceva microbuze pe aceasta relatie ? Din Gradistea vreau sa iau trenu la Giurgiu . Smile
Dube la greu de la capatul RATB : CFR Progresul !( Liniile 1,25,102,116) Mai este si linia 602 , dar aceea m-i se pare ca este linia 102 sambata sau duminica !
Sus In jos
Nesebar
Administrator
Administrator
Nesebar

Numarul mesajelor : 16278
Localizare : Бухарест
Reputatie : 22395
Data de inscriere : 06/12/2009

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitimeMier 26 Ian 2011, 22:36

eddye a scris:
karpaty a scris:
Dube la greu de la capatul RATB : CFR Progresul !( Liniile 1,25,102,116) Mai este si linia 602 , dar aceea m-i se pare ca este linia 102 sambata sau duminica !

Esti sigur ca ajung in Gradistea ?

MesajSubiect: Re: INTREBARI SI RASPUNSURI   INTREBARI SI RASPUNSURI - Pagina 56 Icon_minitime

Sus In jos

INTREBARI SI RASPUNSURI
Sus 
Pagina 56 din 67Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 29 ... 55, 56, 57 ... 61 ... 67  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» Întrebări şi răspunsuri
» Revista presei
» INTREBARI SI RASPUNSURI

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul pasionatilor de trenuri din România :: INFORMATII GENERALE-
Mergi direct la: