|
| 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele | |
|
+61George CFR cristy79 Luca tgv Dionis florin.lifticariu Adisoft1991s Katalyn mielutu zburator TVlad allred impuls Razvan Tudor marius664 dan tm cfr500 alliens cardinal IonutCFR2009 spiderpc baiazid orestte Caravelle_Zg ldh80 Norbi nenuandrei Adirmvl bostanescu gigel boldalexandru Luna redeme AMX 97-0548-4 Vitosa razvan - trenuri tcatalin COSTACHE MIHAIL mtk Adrian78 DUAL riciu Teodor cristi ar Radu Tudor Rarau srazvi Vlad cristi CFR vanchorusebulgaria didinul M.I.C.I. Dr2005 iDorin Nesebar Mircea Condilescu mardaryroby ATM jionutz Radu kristi kkk MariusM AceKine myster2008 65 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
kristi kkk V.I.P Member
Numarul mesajelor : 1697 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 7654 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Dum 26 Mai 2013, 01:05 | |
| Cele 2 romane + "padurea nebuna" fac parte dintr-o trilogie. Totusi, desi suntem din acelasi judet si vad destul de raspandit patriotismul local desantat pe aici, consider ca ecranizarea lui Andrei Blaier si, poate cel mai bun rol al actorului de teatru intr-un film, in speta Gheorghe Dinica, a facut ca "Jocul cu moartea" sa fie o carte bine vanduta in decada 1977-1989 si sa salveze un roman desfiintat de critica adevarata. Ca si om, Stancu era, potrivit mai multor biografi, un tip destul de cinic, viclean, urmarindu-si interesul. Este in Jurnalul National din 2010 un interviu cu Eugen Uricaru in care acesta spune destule lucruri incomode despre Z. Stancu. In zilele noastre a disparut total ca si scriitor, manualele de literatura romana de liceul bagandu-l la si altii. Poate nu e cel mai bun reper, aceleasi manuale neconsiderandu-l scriitor "canonic" nici pe Mircea Eliade, iar pe Cartarescu, singurul scriitor roman care traieste in tara ce a contat in lupta pentru Nobel, in anul 2011, a fost mai bine cotat la casele de pariuri decat castigatorul-Thomas Transtromer, nu este dat enumerat printre scriitorii de la inceputul secolului XXI. |
| | | cardinal
Numarul mesajelor : 3332 Reputatie : 8735 Data de inscriere : 08/04/2010
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Dum 26 Mai 2013, 11:00 | |
| - kristi kkk a scris:
- . In zilele noastre a disparut total ca si scriitor, manualele de literatura romana de liceul bagandu-l la si altii. .
pai e normal, capitalistilor nu le place ca a scris ca boierii puneau botnite taranilor cand ii luau la lucru |
| | | Vizitator Vizitator
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Dum 26 Mai 2013, 11:48 | |
| Cit e adevar si cit e mitul derivat din actiunea romanului, faptul ca puneau botnita? Afirmatia a prins bine propagandei comuniste, dar ramine intrebarea fireasca pe care ar pune-o azi orice copil care n-a crescut cu romanele ci cu internetul: de ce nu isi dadeau jos botnita ?
_______________ Dupa plecarea din Salcia pe stinga in sensul spre Rosiori Nord , se vede casa memoriala a lui Zaharia Stancu si un bust, din padurea nebuna doar citiva stehari mai amintesc, se vad in departare dar de data asta pe dreapta. |
| | | kristi kkk V.I.P Member
Numarul mesajelor : 1697 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 7654 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Dum 26 Mai 2013, 13:40 | |
| - cardinal a scris:
- kristi kkk a scris:
- . In zilele noastre a disparut total ca si scriitor, manualele de literatura romana de liceul bagandu-l la si altii. .
pai e normal, capitalistilor nu le place ca a scris ca boierii puneau botnite taranilor cand ii luau la lucru Te contrazic, tema taranului asuprit este si la Rebreanu in ´´Rascoala¨´´, stilul literar face diferenta. Rebreanu a murit de inima rea cand soldatii armatei rosii i-au invadat crama de Stefanesti-Arges in toamna lui 1944 iar Stancu a fost un devotat slujitor al partidului, romanele scriindu-le dupa 1945. P.S. Padurea nebuna deriva de la vechiul nume al Teleormanului din secolul XIX-Deliorman=padurea nebuna. |
| | | cardinal
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Dum 26 Mai 2013, 14:13 | |
| pai nu se contrazice deloc ce spu eu cu ce spui tu, tema taranului asuprit a fost si la Caragiale, si la Eminescu, si multi altii. da eu stiam ca Rebreanu s-a impuscat, dupa ce s-a imbolnavit de cancer
|
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Dum 26 Mai 2013, 14:22 | |
| Ma refeream la calitatea literara. Rebreanu nu s-a sinucis, moarte datorata unei probleme de inima. Dar e adevarat cu crama, am avut un profesor de istirie la liceu originar din Stefanesti-Ag si mi-a zis cu crama, el avea 10 ani in 1944, mai traieste. |
| | | Vizitator Vizitator
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Dum 26 Mai 2013, 14:34 | |
| Despre padurea nebuna am aflat cind am fost pe linia Turnu Magurele. Un ceferist care a urcat din Turnu Magurele vazindu-ma cu aparatul m-a abordat si a inceput sa imi explice cite ceva despre linie, despre locuri, despre bustul lui Stancu, despre fostele statii din cimp. Atunci mi-a arata stejarii respectivi am reprodus ce mi-a spus el. Dar pina la urma si numele acela Deliorman trebuia sa provina de undeva. |
| | | spiderpc
Numarul mesajelor : 421 Localizare : Bucuresti Reputatie : 4860 Data de inscriere : 12/10/2012
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Dum 26 Mai 2013, 15:22 | |
| - dan tm a scris:
- Cit e adevar si cit e mitul derivat din actiunea romanului, faptul ca puneau botnita? Afirmatia a prins bine propagandei comuniste, dar ramine intrebarea fireasca pe care ar pune-o azi orice copil care n-a crescut cu romanele ci cu internetul: de ce nu isi dadeau jos botnita ?
Nu e mit, bunicul mi-a povestit ca atunci cand era el mic a gasit in curte la bunicii lui o astfel de botnita care se folosea in livezi si vii. Nu puteai sa o dai jos, avea un mecanism cu un fel de cheie... si chiar daca puteai s-o dai, nu o dadeai de frica. |
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Dum 26 Mai 2013, 22:31 | |
| - dan tm a scris:
- . Dar pina la urma si numele acela Deliorman trebuia sa provina de undeva.
Numele Deliorman provine de la turci, asa au denumit padurea salbatica si intinsa din acea zona, inca mai exista o bucata din acea padure, dar nu in zona Turnu Magurele ci in partea dinspre Giurgiu, in zona Draganesti Vlasca-Bujoreni. Pe atunci si pana la ultima regionalizare din 1968 judetul se numea Vlasca. Referitor la botnita e posibil, dar hotia e in sangele romanului, nu era altfel in secolele XIX si inceputul sec. XX, daca jefuiau livezile in loc sa le culeaga cum erau tocmiti? Romanul e tot timpul asuprit, dar numai in gandirea lui. Realitatea se vede azi pe magistrala 800, nu fura, doar isi iau si ei de o paine, de salam si de bere. |
| | | cardinal
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Dum 26 Mai 2013, 23:20 | |
| aia de pe 800 sunt indieni, nu romani. nu poti sa le zici nimic, ca iti sar in cap americanii |
| | | Radu V.I.P Member
Numarul mesajelor : 562 Varsta : 37 Localizare : Turnu Măgurele/Alexandria/București Reputatie : 6410 Data de inscriere : 06/12/2008
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Joi 30 Mai 2013, 10:16 | |
| Deliorman este un cuvant de origine cumana, mai precis.
La ora 11, in gara Rosiori Nord, sunt 4 trenuri Regiotrans garate: Regio Brasov-Craiova, care circula de fiecare data plin (ieri a fost compus dintr-o singura rama), pe linia 2 asteapta regio de Costesti (plecare 11:38), iar pe linia 1 asteapta regio Caracal - Alexandria (plecare 11:00), respectiv Rosiori Nord - Turnu Magurele (plecare 11:05). Pe langa faptul ca legatura de la Bucuresti este foarte buna si a circulat conform programului, apreciez ca am putut sa imi iau bilet din Bucuresti pana la Turnu Magurele. |
| | | Radu V.I.P Member
Numarul mesajelor : 562 Varsta : 37 Localizare : Turnu Măgurele/Alexandria/București Reputatie : 6410 Data de inscriere : 06/12/2008
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Joi 13 Iun 2013, 01:00 | |
| A fost:Anulari de trenuri pe relatia Turnu Magurele - Rosiori NordPentru executarea unor lucrari la lina de cale ferata in data de 11 iunie 2013:
- trenul 14157 SE ANULEAZA pe distanta Salcia - Turnu Magurele si circula pe distanta Rosiori Nord - Salcia.
- trenul 14160 SE ANULEAZA pe distanta Turnu Magurele - Salcia si circula pe distanta Salcia - Rosiori Nord
|
| | | tcatalin
Numarul mesajelor : 56 Varsta : 34 Localizare : Turnu Magurele/ Bucuresti Reputatie : 4747 Data de inscriere : 20/01/2012
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Joi 13 Iun 2013, 14:09 | |
| - Radu a scris:
- A fost:
Anulari de trenuri pe relatia Turnu Magurele - Rosiori Nord Pentru executarea unor lucrari la lina de cale ferata in data de 11 iunie 2013:
- trenul 14157 SE ANULEAZA pe distanta Salcia - Turnu Magurele si circula pe distanta Rosiori Nord - Salcia.
- trenul 14160 SE ANULEAZA pe distanta Turnu Magurele - Salcia si circula pe distanta Salcia - Rosiori Nord
Au fost anulari pentru ca se lucreaza la linia ce duce inspre silozul din TM. Se pare ca vor sa o redeschida. |
| | | Radu V.I.P Member
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Joi 13 Iun 2013, 17:59 | |
| Azi m-am intors in Turnu si am ascultat albumul Innei in tren Am vazut si acum 2 saptamani ca erau lucratori inspre siloz. Se mai lucra si in gara la Troianul, precum si in zona Km. 200+400 P.aj.M. Azi, era un tren avand in compunere vagoane de marfa care astepta la semnal iesirea din incinta Rova. |
| | | Radu V.I.P Member
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele Sam 15 Iun 2013, 19:29 | |
| http://earth.unibuc.ro/harti/preview-pt-zoomify.php?mapId=1927 http://earth.unibuc.ro/harti/preview-pt-zoomify.php?mapId=504
Harti vechi (1945) ale municipiului Turnu Măgurele. Se poate observa faptul că traseul căii ferate spre port era unul diferit, fiind destul de apropiat de soseaua spre port, iar intrarea in port se făcea din direcţia opusă. |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele | |
| |
| | | | 108 : Rosiori Nord - Turnu Magurele | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |