Forumul pasionatilor de trenuri din România

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!

AcasaAcasa  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ConectareConectare  ÎnregistrareÎnregistrare  

Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?

In jos 
+3
Katalyn
92Dragos
Luna
7 participanți
AutorMesaj
Luna

Numarul mesajelor : 3274
Reputatie : 8303
Data de inscriere : 18/03/2011

Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Empty
MesajSubiect: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeMier 28 Noi 2018, 11:54

Pe data de 20 noiembrie am trimis pe cineva si a cumparat 2 bilete din gara Deva cu oferta trip ticket pentru ruta Arad - Budapesta si retur, cu incepere valabilitate din data de 26.11.2018 pana pe 10.12.2018. Am mers ambele persoane la Budapesta cu trenul 72 pe data de 26 noiembrie, iar azi am plecat din Budapesta, acum fiind in trenul 75. Problema este ca seful de tren maghiar a zis ca nu sunt valabile biletele la trenul acesta si ne-a pus sa platim suprataxa de 57 de euro de persoana, pe care am si platit-o, motivand prezenta unei stampile cu trenul 73 pe bilete , din data de 26.11.2018, stampila de care nici nu stiam ca ar contine numarul trenului sau care e scopul ei. Practic nu avem nici o vina, am platit degeaba suprataxa, biletul trip ticket trebuind sa fie valabil cu orice tren atat la dus cat si la intors. Atasez si poze cu biletele si chitantele de suprataxa daca este nevoie.

Aveti vreo sugestie, ce as putea face?

Edit: Oare sa trimit mail la mav in engleza?
Sus In jos
92Dragos
Moderator si Fotograful anului
92Dragos

Numarul mesajelor : 2943
Localizare : Targu Mures / Gheorgheni
Reputatie : 8375
Data de inscriere : 24/05/2010

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeMier 28 Noi 2018, 15:03

Luna a scris:
Pe data de 20 noiembrie am trimis pe cineva si a cumparat 2 bilete din gara Deva cu oferta trip ticket pentru ruta Arad - Budapesta si retur, cu incepere valabilitate din data de 26.11.2018 pana pe 10.12.2018. Am mers ambele persoane la Budapesta cu trenul 72 pe data de 26 noiembrie, iar azi am plecat din Budapesta, acum fiind in trenul 75. Problema este ca seful de tren maghiar a zis ca nu sunt valabile biletele la trenul acesta si ne-a pus sa platim suprataxa de 57 de euro de persoana, pe care am si platit-o, motivand prezenta unei stampile cu trenul 73 pe bilete , din data de 26.11.2018, stampila de care nici nu stiam ca ar contine numarul trenului sau care e scopul ei. Practic nu avem nici o vina, am platit degeaba suprataxa, biletul trip ticket trebuind sa fie valabil cu orice tren atat la dus cat si la intors. Atasez si poze cu biletele si chitantele de suprataxa daca este nevoie.

Aveti vreo sugestie, ce as putea face?

Edit: Oare sa trimit mail la mav in engleza?

La fel am patit si eu doar cu scrisul. Am venit cu 367, iar la intoarcere prostul de conductor in 406 a zis ca ala e numarul 2 adica 362 nu 7 si nu mai e valabil biletul. I-am intrebat cum crede ca as fi plecat eu cu ady din Cluj daca timp de 13 zile am stat la Gheorgheni si biletul era la mine idioti naibii ! Ei gresesc si noi patim chestii de acest gen. Poti scrie plangere in engleza dar nu ai cum sa dovedezi acest fapt deci mare sanse nu vad sa-ti faca recompensare. Dupa faza asta eu am invatat ca tot timpul trebuie sa te uiti ce scrie pe bilet. O vrut sa faca banii dar nu m-am lasat.

Ultima editare efectuata de catre 92Dragos in Joi 31 Dec 2020, 19:08, editata de 2 ori
Sus In jos
Luna

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeMier 28 Noi 2018, 15:50

Am cum dovedi in mai multe moduri ca am fost pe 26 cu 72 si nu 73:

1. Biletele romanesti la trenul pana in Arad, al meu e de student deci cu nr legitimatie pe el, celalalt e de pensionar deci la fel.
2. Pizza luata cu cardul in Arad cu 30 de minute inainte de plecarea lui 72
3. Convorbiri telefonice/internet: pot arata desfasuratorul si se vede ora si data cand am intrat in Ungaria
4. Nu in ultimul rand: cum naiba in prima zi de valabilitate a biletului, la ora 7 dimineata sa fi plecat din Budapesta, cand trebuia sa plec intai din Arad la Budapesta? Si nu aveam nici alta stampila pe bilet.
5. Presupun ca daca stampila a fost setata gresit a stampilat gresit si la alti calatori nu doar la noi.

Aaa, daca se poate considera dovada e si un selfie facut in tren la plecare in Arad + un mesaj trimis la intoarcere sa ii intreb ce e de facut pe pagina de facebook a mav chiar in timp ce plateam suprataxa, impreuna cu pozele biletelor.

O sa scriu plangerea.
Sus In jos
92Dragos
92Dragos

Numarul mesajelor : 2943
Localizare : Targu Mures / Gheorgheni
Reputatie : 8375
Data de inscriere : 24/05/2010

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeMier 28 Noi 2018, 19:35

Luna a scris:
Am cum dovedi in mai multe moduri ca am fost pe 26 cu 72 si nu 73:

1. Biletele romanesti la trenul pana in Arad, al meu e de student deci cu nr legitimatie pe el, celalalt e de pensionar deci la fel.
2. Pizza luata cu cardul in Arad cu 30 de minute inainte de plecarea lui 72
3. Convorbiri telefonice/internet: pot arata desfasuratorul si se vede ora si data cand am intrat in Ungaria
4. Nu in ultimul rand: cum naiba in prima zi de valabilitate a biletului, la ora 7 dimineata sa fi plecat din Budapesta, cand trebuia sa plec intai din Arad la Budapesta? Si nu aveam nici alta stampila pe bilet.
5. Presupun ca daca stampila a fost setata gresit a stampilat gresit si la alti calatori nu doar la noi.

Aaa, daca se poate considera dovada e si un selfie facut in tren la plecare in Arad + un mesaj trimis la intoarcere sa ii intreb ce e de facut pe pagina de facebook a mav chiar in timp ce plateam suprataxa, impreuna cu pozele biletelor.

O sa scriu plangerea.

Deci primul punct e singurul care va sta in picioare, in rest nu ai nimic. Foarte bine cum zici, poti mentiona ca tot trenul respectiv a fost controlat gresit, acuma cine stie cati din cei 20-30 calatori o aveau ca dus-intors. Dar asa e peste tot, e mai usor sa te amendeze pentru ca nu apar intrebari.
Sus In jos
Luna

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeMier 28 Noi 2018, 19:53

Eu zic ca ar trebui sa stea in picioare si punctul 4, cum sa fac intai calatoria de intors fara sa o fi facut pe cea de dus? Si asta la doar 7 ore de la intrarea in vigoare a biletului, la un drum ce dureaza cam 5 ore?
Sus In jos
Katalyn

Katalyn

Numarul mesajelor : 7376
Varsta : 34
Localizare : Rugby, UK.
Reputatie : 11196
Data de inscriere : 09/10/2014

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeMier 28 Noi 2018, 21:29

Te duci frumos la coana mare care ti-a vandut biletele. O sa iti plateasca ea suprataxa. M-am săturat cand aud de CFR Calatori si prostiile lor de necalificati. Eu am luat gresit niste bilete aici in UK la tren am pierdut bani, la autocar negri m-au lasat sa merg cu autocarul de 16:45 desi aveam bilet la cel de 19:00. I-am explicat ca avionul a ajuns cu 30 minute mai devreme a fost ok. Aceeasi poveste luni seara dar de data asta sofer englez nu a vrut sub chip. Am mai stat 2 ore pe aeroport bateria full la telefon si internet a trecut 2 ore ca si cum ar fi fost 1 ora.

Am luat bilet la autocarul de 17:20 in loc de 15:20 dintr-o eroare a telefonului nu am mai verificat. Cand zic sa verific biletul ce sa fac autocarul meu ajungea la aeroport la 21:20 iar avionul decola la 22.00. Am vorbit cu cei de la National Express pe facebook mi-au zis sa iau bilet la autocarul de 15:20 in care ma aflu acum si apoi imi anulează biletul la cel de 17:20. In 2 zile mi-a trimis bani inapoi pe card. Daca e greseala casierei ei zic sa faci reclamatie etc orice cine stie poate chiar face intenționat unele suparate pe viata.
Sus In jos
dan tm
V.I.P Member
V.I.P Member

Numarul mesajelor : 9104
Reputatie : 13012
Data de inscriere : 16/07/2014

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeMier 28 Noi 2018, 21:34

De cînd se pune stampila cu numarul trenului?
Sus In jos
Luna

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeMier 28 Noi 2018, 21:58

@Katalyn Greseala este a controlorului maghiar care a stampilat cu alte date biletul la dus, nu a casierei din Romania, ea a dat biletul corect.

@dan tm De destul de mult timp. Insa e vorba de controlorul mav, nu cel de la cfr. Cei de la mav au tot un cleste ceva mai mare un pic decat cei de la cfr insa aia nu perforeaza biletele ci stampileaza nr trenului si data pe ele.
Sus In jos
Dr2005
Administrator
Administrator

Numarul mesajelor : 20626
Varsta : 35
Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei
Reputatie : 25569
Data de inscriere : 17/08/2011

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeMier 28 Noi 2018, 22:17

Katalyn a scris:
Te duci frumos la coana mare care ti-a vandut biletele. O sa iti plateasca ea suprataxa. M-am săturat cand aud de CFR Calatori si prostiile lor de necalificati.
Biletele întotdeauna se verifică la emitere, nu după ţ'şpe zile. Dacă ai luat biletul de la ghişeu, îţi asumi că e corect. Dar aici e vorba de naşul maghiar, nu de casieră.

Katalyn a scris:
Am luat bilet la autocarul de 17:20 in loc de 15:20 dintr-o eroare a telefonului nu am mai verificat. Cand zic sa verific biletul ce sa fac autocarul meu ajungea la aeroport la 21:20 iar avionul decola la 22.00. Am vorbit cu cei de la National Express pe facebook mi-au zis sa iau bilet la autocarul de 15:20 in care ma aflu acum si apoi imi anulează biletul la cel de 17:20. In 2 zile mi-a trimis bani inapoi pe card. Daca e greseala casierei ei zic sa faci reclamatie etc orice cine stie poate chiar face intenționat unele suparate pe viata.
Asta e bafta ta, că fiecare companie are politica ei în privinţa nătăfleţilor care nu se uită ce cumpără. Încearcă să faci asta la Ryanair, să vezi dacă îţi mai dau ăia vreun cent înapoi dacă le spui că nu ai fost atent ce avion ai ales.

dan tm a scris:
De cînd se pune stampila cu numarul trenului?
În Ungaria de vreo 20 de ani.
Şi pe biletele fără rezervare în internaţional dus-întors fără data exactă de întoarcere, acolo unde e posibilă o astfel de călătorie, chiar şi naşul român trebuie să treacă numărul trenului şi data, pentru a se putea calcula valabilitatea întoarcerii. Dar asta e la noi, la unguri (şi la nemţi, austrieci şi, probabil, şi pe la alţii) se pune data şi numărul trenului pe orice bilet, asta face acea ştampilă în formă de "cleşte" a naşului.
Din păcate, asta trebuia văzut pe loc. Dacă pe biletul tău nu ai şi numărul şi data puse de naşul CFR sau rezervare separată, e cam greu să mai recuperezi ceva, ungurii sunt foarte stricţi când vine vorba de amenzi, mai ales pentru cetăţeni străini.

Luna

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeJoi 29 Noi 2018, 10:47

Am data si trenul puse cu pixul si de catre nasul cfr, plus ca am si celelalte dovezi precum bilete la trenul de legatura sau faptul ca nu aveam timp sa ma intorc deja din Budapesta pe 26 la 7 dimineata odata ce 26 a fost prima zi de valabilitate a biletului. . Azi trimit sesizare pe e-mail, impreuna cu pozele biletelor. Daca nu primesc raspuns favorabil ma gandesc sa trimit si la opc-ul lor.
Sus In jos
bubu

Numarul mesajelor : 319
Varsta : 53
Localizare : constanta
Reputatie : 5814
Data de inscriere : 11/11/2009

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeJoi 29 Noi 2018, 15:49

Cred ca seful de tren Maghiar nu a calibrat corect dispozitivul de validare al legitimatiilor de calatorie!
Sus In jos
get.

Numarul mesajelor : 165
Reputatie : 5251
Data de inscriere : 24/12/2010

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeJoi 29 Noi 2018, 17:32

Eu v-am spus că nu este corect, odată ce au taxat prietenii mei care s-au dus de bună credință cu alte legături pentru că li s-a spus că este în regulă.
Cred că cei de la MAV nu respectă DELOC ce înseamnă acel ST-NCIT sau ce cod de ofertă este.

Într-adevăr, prietenii mei trebuiau să ia doar trenurile directe ca să nu fie taxați la rezervare. Dar la întoarcerea în România practica MAV este că ai nevoie de rezervare. Deși atenție, dinspre România nu ai nevoie și se respectă convenția!!!! Cum naiba gândesc ăștia?

Au o steluță, "rezervarea locului la vagonul clasă, cuşetă sau dormit se plăteşte suplimentar", de care maghiarii se folosesc din plin să ți-o bage pe gât.
Cred că ar trebui ca CFR să facă la fel, doar că, vedeți voi, e singurul care respectă (în general) regulile ofertei de bilete fără rezervare în trafic internațional. Adică nu te taxează că așa e convenția generală.

Referitor la ceea ce ai pățit tu, dacă e scris cu pixul nr. Trenului și data de către controlorul CFR, ai toate șansele să îți ofere o soluție. Și ceri să se verifice fișa de pontaj a lucrătorului MAV, cine a fost pe Dacia și pe ce traseu a efectuat între ora X și Y deplasarea?
Sus In jos
Luna

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitimeDum 19 Mai 2019, 12:03

Am uitat sa postez aici la timp verdictul final: am recuperat banii, ungurii au recunoscut ca vina a fost a sefului de tren maghiar.
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?   Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii? Icon_minitime

Sus In jos

Suprataxa platita in Ungaria, cum as putea recupera banii? Sugestii?
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Sugestii calatorie Ungaria Bekescsaba
» Sugestii de calatorii
» SUGESTII PENTRU OPERATORUL FEROVIAR T.F.C.
» MÁV-Ungaria
» Moldova-Ucraina-Ungaria

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul pasionatilor de trenuri din România :: DIVERSE :: DISCUTII LIBERE-
Mergi direct la: