|
| Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 | |
|
+8Dr2005 marius664 kristi kkk riciu dan tm ciprian71 Katalyn ldh80 12 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Katalyn
Numarul mesajelor : 7376 Varsta : 34 Localizare : Rugby, UK. Reputatie : 11193 Data de inscriere : 09/10/2014
| Subiect: Re: Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 Lun 26 Iun 2017, 23:26 | |
| Dar cu ce te deranjează? Eu încă mai aștept pozele nu doar povestirile de la Moldova.
Apropo de moldoveni la munca deja mi-am făcut prieteni, e drept m-am chinuit un pic că a trebuit sa ii educ dar acum e ok. Ba mai mult la nevoie mi-au cerut ajutorul, din tigri siberieni au ajuns acum niște pisoiași plouați. Pe unul din ei i l-am dat lui fratemiu sa lucreze ca omul are card pentru construcții dar nu are mașină, și când îmi aduc aminte cat de sigur era pe el, cat de visător...ce sa faci cu educația e greu la Moldova dar toate au un început.
O altă tipă avea pe contul de FB postat în mai 2016 intr-o relație cu x, apoi în septembrie intr-o relație cu y după care in decembrie logodna cu y și s-a căsătorit în aprilie 2017.
I-am spus ca nu e ok și ca ar trebui sa șteargă postarea cu intr-o relație cu x în mai 2016, ea a zis ca nici vorba ca un prieten a postat nu știu cum ca vezi doamne sărbătorește prietenia de pe FB cu ea ( acele notificări trimise de FB ) ba chiar am zis sa facem pariu. A ajuns acasă și nu a modificat nimic deși o avertizasem ca stau bine cu vederea și cu memoria apoi a doua zi i-am adus probele, o săptămână nu a vorbit cu mine apoi i-a trecut supărarea și intre timp modificase pe FB. Acum cumnata-su si soacra-sa ma tratează ca pe un membru de familie. Și doar pentru chestia aia nu ca le sunt superior la locul de muncă. Niciodată în viata mea nu am fost mai respectat de moldoveni ca acum. Educația cu forța vad ca prinde și în 2017.
O alta moldoveanca tot făcea pe șefa cu mine o copilă de 22 ani care lucram cu toti inclusiv cu bărbasu un incult și un prost grămadă, i-am spus exact asa : "E nevasta ta nu proprietatea ta, poți s-o pui acasă în toate pozițiile nu ma interesează pe mine, pentru ce scoate pe gură răspunde ea nu tu asa ca stai în banca ta ca, cu mine pierzi din start" iar acum ne înțelegem de minune și datorita faptului ca am ajuns pe aceeași funcție ca și ei dar și pentru ca si-au dat seama cat de bun sunt pana la un anumit punct. Pot sa spun și ma mândresc cu asta ca sunt printre singuri din Ploiești care am salvat de la prostituție una din vecinele mele olimpică și care chiar a ajuns cineva după ani de școală și facultate. Dacă o lăsăm pe apa sâmbetei manipulata de anturajul ei ciudat azi era o legumă, probabil ca era dama de companie cum e tot fostul ei anturaj. Și asta datorita mie și a corecțiilor aplicate prin amenințări cu bătaia, de asta surorile ei și în ziua de azi îmi mulțumesc pentru ca am reușit sa o salvez de la dezastru. Câteodată educația mai târzie e chiar bună decât deloc iar amenințările cu bătaia chiar au dat rezultate. Oricum sa dai intr-o fata nu e ok dar pentru binele ei merita riscul. În momentul de față fata e ca și măritată soțul ei e primul bărbat din viata ei iar pe plan financiar câștiga intr-o lună cat o familie intreaga în jumătate de an.
Dar cu moldoveni ce ne facem ca la ei la Moldova dacă ești iubita cuiva sau logodnica ori soție nu ai voie sa accepți la prieteni colegi de munca fără aprobarea soțului, asa comunism nu am văzut în viata mea. Deci dacă ai o problema legata de munca nu poți sa iei legătură cu colega fără aprobarea BOSS-ului parca ar fi sclava. Am verificat chestia asta și este la mare modă în Republica Moldova dar și peste hotare unde au luat cu ei o bucățică din Moldova.
Cel mai mult mă distrează când sunt mici probleme iar lor le este mai ușor sa vorbească în rusă decât în romana sau engleza iar când vad cate un manager prin preajma i rog sa vorbească doar în engleză, acesta aude și vine și le spune ca aici se vorbește doar engleză.
Mai am o colegă 90/60/90 o fata zici ca e păpușă bai nene nici nu zici ca e din Republica cu doua vorbe te lasă fără replică. Știe atât de bine engleza și rusa la ca intr-o zi am.fost martor la o discuție cu un alt coleg. El vorbea către ea în romana iar ea ii răspundea numai în rusă și atât de repede ca ziceai ca e robot. Asta e cea mai deșteaptă moldoveancă care am cunoscut-o vreodată își merită funcția la doar 23 ani la fizic nu mai zic model e puțin spus.
Eu tot nu reușesc sa înțeleg cum în luna iunie în Republica Moldova încă mai au vin de asta toamnă, cum și în ce condiții îl păstrează de rezistă atât de mult. Zilele trecute am băut 2 pahare venit prin transport colete o delicatese de vin roșu, al bunicilor de la tara ( Bacău ) nu-l prindea Paștele darămite vara.
Oricum îmi mențin părerea dintre lituanieni, polonezi și moldoveni cei mai prost educați și mai răi sunt moldoveni cu toate ca ei spun despre polonezi ca ar fi cei mai răi. Iar despre moldovence nu știu ce sa mai zic, ma întreb doar atât: ce le-or da sa mănânce de arată atât de bine ? Nu doar ele ci și polonezele și lituaniencele, dar bărbați sunt dezastru și catastrofă naturală, mama natură nu i-a iubit deloc pe majoritatea dintre ei.
Cam atât despre Moldova și moldoveni.
|
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9101 Reputatie : 13006 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 Lun 26 Iun 2017, 23:49 | |
| Dar dupa toate astea nu ne-ai spus daca esti de acord cu unirea sau esti impotriva unirii cu Moldova de dincolo de Prut? |
| | | Katalyn
Numarul mesajelor : 7376 Varsta : 34 Localizare : Rugby, UK. Reputatie : 11193 Data de inscriere : 09/10/2014
| Subiect: Re: Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 Mar 27 Iun 2017, 00:33 | |
| Sunt șanse destul de mari sa ajung 1 zi și o noapte la.Chișinău și atât timpul nu-mi permite pentru mai mult dar nici împotriva uniri nu sunt. Nu pot fi împotriva când ei sunt împotriva sau nepăsători legați de unire asa ca ce valoare are ce spun eu când 4.000.000 de moldoveni sunt nepăsători sau chiar nu-și doresc unirea. Ce îmi povestesc colegii despre ce se întâmplă la ei câta mafie și cata corupție poate fi acolo te doare capul.
Oricum e adevărat ca la Chișinău dacă nu ști limba rusa te poate refuza la angajare, doi la mâna sa termini o universitate acolo e fix egal cu 0 de aia tineretul a plecat afară, am colegii care împlinesc 20 ani anul asta, chiar sâmbătă am vorbit cu unul de ce a plecat a spus ca a terminat colegiul și nu are nevoie de facultate în Moldova o face de pomană, asa ca a venit la munca în Anglia unde câștiga 1.100Ł ( 5.500 RON ) pe luna bani în mână. De unire nu a zis nimic, mi-a spus doar ca obiceiurile din filmul Nunta în Basarabia nu sunt toate la ei, și ca asa a fost făcut filmul cu caterincă și mult umor. La ei unele cuvinte în romana au cu totul alt sens și ca se simte mai bine în Anglia decât acasă, se simte pentru ca, câștigă frumos fata de Republica. Joi când o sa încep munca o sa abordez din nou subiectul unire cu moldoveni de la serviciu sunt curios ce părere au, pana acum pot sa va spun doar ca ei profita și au de câștigat de pe urma României, știți și voi chestia cu cetățenia...
Alta care mi-am adus aminte, am un prieten care sta intr-o casa cu 2 țigănci ( nepoata și mătușa ) și o pereche de moldoveni prost educați și inculți care de la 1 iulie ii da țigani afara din casă, și țigani buni ca nu a luat depozit la nimeni. Le-a spus cu frumosul regulile casei dar pe ei i doare la basca la ora 21-22 când se baga lumea la somn ei gătesc în bucătărie : toacă, gălăgie exact ca în bucătărie deși toată ziua au fost liberi și acasă. Prietenul meu vine și el acasă obosit și lihnit nu are loc de ei în bucătărie, ma parca zici ca o face dinadins, când vorbește țiganca cu moldoveanca ii întoarce spatele, ma frate dacă ti-ai găsit în alta parte mai ieftin pleacă tata cu fruntea sus, lasă loc de buna ziua mai ales ca nu ti-a luat oameni depozit dar tu faci dinadins gătești când lumea doarme sau ți bucătăria goala toată ziua și când vine x acasă atunci te găsești sa o ocupi ș alte chestii aparent minore dar puse la cap nu e ok. Aici nu e ca în România, aici muncești pe bani chiar dacă nu e efort fizic mare sunt niște ore pierdute de odihnă, aici sunt persoane care la ora 20.00 se baga deja în pat, nu ca acasă stai sa ma uit la serial, știrile de seara sau Starea Nației. Eu intru la 06.00 la 05.30 trebuie sa intru pe poarta, ma trezesc de L-V la 04:00 stau 30 minute pe telefon ( internet forum, cele 4 conturi de FB, mail, etc ) apoi ma duc la baie ma pregătesc iar la 05:00 pedale și la 05:25 intru pe poartă. Seara ma bag la somn cel târziu la 22:30-23:00 depinde dacă dorm 2-3 ore după-amiaza de la 16 la 19 după ce vin de la muncă. Party, grătar sau musafiri doar în week-end în cursul săptămânii muncă, baie, mâncare și odihnă. Distracția și restul de vineri începând cu ora 16 și pana duminică după-amiază. Aici ești venit la munca, acasă e cu totul altceva ai pe toată lumea aici ai doar câțiva apropiați și câțiva colegi.
500 min in UK și 500 min în RO cu 1GB internet și nelimitat în rețea nu e suficient e arhi-suficient păi acasă vorbeam și cate 3 ore pe zi la telefon.
Mai vă povestesc și mâine seara despre Moldova, Unire și moldoveni.
P.S : Nu toți sunt o apa și un pamânt cum afirmam acum câteva luni dar majoritatea sunt dezastru, oricum lucrurile se schimba în bine, încet dar sigur, nu există pădure fara uscaturi. Deci cu negri din Africa m-a înțeleg mai bine decât cu ei deși vorbim destul de puțin datorita limbi și dialectelor decât cu moldoveni care vorbim aceeași limbă.
Nu sunt deloc rasist, doar ca pentru mine parca e un blestem sa lucrez cu frații de peste Prut după ce ca și în România am lucrat 6 ani cu ei.
Sper sa îmi fac timp sa ajung la Chișinău cazarea , mâncarea si ghidul din partea casei. Oricum un Moldova după cum spun și ei în afara de frumosul Chișinău în rest nu ai ce sa vezi... |
| | | Vale_ntin
Numarul mesajelor : 178 Varsta : 44 Localizare : Galati Reputatie : 4668 Data de inscriere : 11/08/2012
| Subiect: Re: Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 Mar 27 Iun 2017, 05:51 | |
| Deci, până la urmă Stalin a fost cel care a acceptat să se vorbească ungurește+românește în autonomia maghiară și rusa+româna în Basarabia. După aia a fost dezmăț. Care cum a putut și ce bani luat. Basarabia, din câte am înțeles, este nume rus. Moldoveni get-beget din Basarabia nu cred că am cunoscut sau care nu au avut încredere în mine să-mi declare cert că vor România, mai degrabă UE unde pot câștiga mai mult. Dacă iei un om din ăsta și-l ajuți, măcar zece zile, ți-l ai prieten pe viață, nu la măgării aiurea, gen vezi ce face nevastă-mea în seara asta, acolo se bagă mafia. Eu, n-aș fi băgat niciodată RO în UE la câte măgării se aud la marginea șanțului, la firul ierbii, cum ar zice Hagi. |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 Mar 27 Iun 2017, 08:35 | |
| Legat de situatia si problemele din sistemul de invatamant din Republica Moldova, va pot spune unele lucruri, unele din ele aflate de la aceea ruda care locuieste in Soroca si care lucreaza in domeniul invatamantului de acolo!
In primul rand, s-a facut o mare greseala când s-au scos examenele de admitere la multe facultati din Republica Moldova. Astfel, acolo, de multe ori ajung in facultati tineri care nu au inclinatii si aptitudini pentru a urma studii superioare.
Apoi, de multe ori in Republica Moldova, parintii isi imping copii sa faca neaparat o facultate (vazuta mai ales de unii parinti ca si forma de asa-zis prestigiu social), desi acei copii nu toti au inclinatii si aptitudini pentru a urma studii superioare.
Apoi coruptia din invatamantul superior din Republica Moldova, unde multi profesori din facultati (este adevarat ca si salariile acestora sunt foarte mici) iau spaga de la studenti, pentru a-i lasa sa treaca examenele si a-i promova.
De exemplul, astazi in Republica Moldova sunt mai multe facultati de stat decat erau in 1990 in fosta RSSM, asta desi numarul locuitorilor (mai ales a celor tineri) din Republica Moldova este mult mai mic decat in 1990.
In invatamantul liceal si general , de la nivel de minister si inspectorate scolare raionale, se promoveaza o politica, de a nu fi lasat nici un elev repetent sau corigent, chiar daca acel elev nu invata, pentru a nu strica nu stiu ce imagine a scolii.
Un profesor care ar lasa un elev repetent sau corigent, chiar daca acel elev ar merita asta, risca sa fie criticat si sicanat atat de directorul scolii respective, cat si de inspectoratul scolar.
Asta duce si la un nivel scazut de pregatire a elevilor.
Când era ministra a educatiei in Republica Moldova, Maia Sandu a dispus utilizarea camerelor video de supraveghere pentru examenele de bacalaureat. Rezultatul ? Pentru ca nu s-a mai putut copia, promovabilitatea la bacalaureat a scazut drastic in acel an! Atunci multi au criticat-o pe Maia Sandu pentru aceasta masura, si i-au reprosat ca vezi Doamne i-ar fi stresat pe bietii elevi cu camerele de supraveghere, insa prin aceasta masura s-a vazut nivelul real de pregatire a elevilor.
Apoi, dupa 1991, invatamantul tehnic si profesional din Republica Moldova a fost aproape distrus! Foarte multe colegii (echivalentul liceelor industriale din Romania) industriale, agricole sau cooperatiste s-au desfiintat ori si-au redus drastic activitatea!
Astfel, astazi in Republica Moldova se constata o criza de meseriasi bine pregatiti profesional pe piata muncii, atat in domeniul constructiilor (fierar-betonisti, zidari, faiantari, tamplari, instalatori, electricieni, etc) , cat si a industriei. |
| | | Vale_ntin
Numarul mesajelor : 178 Varsta : 44 Localizare : Galati Reputatie : 4668 Data de inscriere : 11/08/2012
| Subiect: Re: Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 Mar 27 Iun 2017, 10:24 | |
| În principiu, ar trebui lucruri de bază, perfecționat limba maternă și apoi se rezolvă tot. Dacă știi limba maternă bine gramatical, mai ales, înveți orice limbă și orice meserie. În cam două luni, intensiv. Cât despre țigani, prin Basarabia nu prea sunt, nici prin Ardeal, sunt plecați la cerșit în UE. |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12286 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 Mar 27 Iun 2017, 10:45 | |
| Desi limba oficiala in Republica Moldova este practic limba romana, totusi in sistemul de invatamant persista o situatie anormala: exista scoli de stat (nu particulare!) in Republica Moldova, in care predarea se face in alta limba decat cea oficiala de stat!
Si acesta este un lucru absolut anormal, care trebuie eliminat!
Predarea in toate scolile de stat din Republica Moldova ar trebui sa se faca numai in limba oficiala de stat, adica in limba romana!
Fiecarea persoana (indiferent de etnia sa) , care are cetatenia Republicii Moldova, ar trebui sa cunoasca si limba oficiala de stat- si anume limba romana!
Asta nu inseamna ca autoritatile de stat nu trebuie sa asigure pastrarea traditiilor culturale, istorice, etnografice, folclorice, etc a minoritatilor din Republica Moldova. In zonele unde procentul minoritatilor nationale este semnificativ in Republica Moldova, se poate preda o data sau de doua ori pe saptamana o ora de limba materna, in scolile de stat.
In mediul sau privat si in familie un om poate vorbi orice limba doreste, insa, in relatiile cu autoritatile statului si institutiile statului, toti locuitorii din Republica Moldova (indiferent de etnia lor) ar trebui sa utilizeze numai limba oficiala de stat, si anume limba romana. |
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9101 Reputatie : 13006 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 Mar 27 Iun 2017, 11:51 | |
| Pai si la noi sint scoli cu predare in maghiara, germana si mai stiu eu ce limbi materne.
Romania se termina torusi la Prut, altfel ungaria zice ca normal si Harghita e a lor.
Ar trebui sa mai termini cu unionismul asta.
Sau sa treci pe ceva forumuri de unionisti ca ma gindesc ca exista.
|
| | | ldh80 V.I.P Member
| Subiect: Re: Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 Mar 27 Iun 2017, 12:39 | |
| - dan tm a scris:
- Pai si la noi sint scoli cu predare in maghiara, germana si mai stiu eu ce limbi materne.
Romania se termina torusi la Prut, altfel ungaria zice ca normal si Harghita e a lor.
Ar trebui sa mai termini cu unionismul asta.
Sau sa treci pe ceva forumuri de unionisti ca ma gindesc ca exista.
1. Daca va referiti la scoli particulare, este o alta discutie. Daca va referiti la scoli de stat, atunci si statul roman a gresit si greseste, ca a permis si permite existenta de scoli de stat, cu predare in oricare alta limba, decat limba oficiala a statului, care este limba romana! In toate scolile de stat din Romania si din Republica Moldova, predarea ar trebui sa se faca numai in limba oficiala a statului si anume limba romana, si numai in zonele unde numarul locuitorilor apartinand minoritatilor etnice este semnificativ, o ora sau doua ore pe saptamana sa se predea si limba materna apartinand minoritatilor respective. 2. Daca ne referim dpdv istoric si stiintific asupra drepturilor si teritoriului national a celor doua popoare aduse in discutie- poporul roman si poporul maghiar, situatia este complet diferita! -In cazul poporului maghiar. Din punct de vedere istoric si stiintific, granitele legitime si firesti ale statului ungar sunt cele stabilite prin tratatul de pace de la Trianon din 1920. Asadar astazi, nu exista teritorii nationale ungare, care sa fie in afara granitelor statului ungar. -In cazul poporului roman. Din punct de vedere istoric si stiintific, granitele legitime si firesti ale statului roman, ar fi cele stabilite prin tratatele de pace de la sfarsitul primului razboi mondial. In 1918, pe baza vointei liber exprimate a populatiei (Sfatul Tarii pentru Basarabia, Congresul General pentru Bucovina si Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia pentru Transilvania), aceste stravechi teritoriu romanesti se unesc cu patria-mama Romania. Aceasta vointa clara si liber exprimata a populatiei a fost recunoscuta ca atare in anii 1919-1920 de toate puterile invingatoare in primul razboi mondial (SUA, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei, Republica Franceza, Regatul Italiei , Regatul Greciei si Imperiu Japonez). Asadar astazi din pacate exista stravechi teritorii nationale romanesti, aflate in afara granitelor statului roman. |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 | |
| |
| | | | Impresii din Republica Moldova 12-20 iunie 2017 | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |