|
| Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor | |
| | Autor | Mesaj |
---|
alex.alexus.tm
Numarul mesajelor : 1311 Varsta : 34 Localizare : Doha - Qatar Reputatie : 7105 Data de inscriere : 28/03/2009
| Subiect: Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor Joi 13 Aug 2009, 00:57 | |
| Voi incepe acest reportaj printr-o scurta prezentare a liniei, atasand si o harta pentru a va putea face o idee despre traseul si localizarea ei. Numita adesea ``Mocanita de pe Valea Vaserului``, Calea Ferata Forestiera din Viseu de Sus, situata chiar in nordul Romaniei, la granita cu Ucraina, reprezinta o bogatie atat din punct de vedere tehnic, cat si cultural. Pe o distanta de aproape 60 de kilometri circula pana astazi - pe langa locomotive Diesel - locomotive cu abur, infocate cu lemn. Prin acest lucru, CFF Viseu de Sus devine cunoscuta in intreaga lume ca fiind ultima cale ferata forestiera autentica, pe care circula locomotive cu abur. Calea ferata ingusta (ecartament de 760mm) trece printr-o vale de o salbaticie fermecatoare, de-a lungul raului Vaser, traversand poduri si sfredelind tunele. Strabate o zona foarte impadurita, unde nu exista drumuri de acces sau asezari omenesti si unde animalele salbatice sunt la ele acasa. Exploatarea resurselor de lemn de pe Valea Vaserului a inceput in secolul al XVIII-lea, sub dominatia austro-ungara. Colonistii vorbitori de limba germana au patruns primii in padurile intacte si cu ajutorul plutaritului au adus lemnul taiat la gaterele din Viseu de Sus. In 1932 s-a inceput constructia la Calea Ferata Forestiera, care in comparatie cu plutaritul insemna un enorm progres tehnic. Caile ferate forestiere s-au raspandit in acea vreme in toata Europa, in special in zona carpatica. Principiul de functionare era simplu: urmand cursul raului, a fost necesara o raza ingusta a curbelor (acest lucru permitea doar un ecartament ingust); la urcare Mocanita transporta doar vagoanele cu muncitori si vagoane goale pentru busteni, insa la coborare acestea erau pline cu lemn si practic locomotiva era impinsa pe sine de greutatea trenului pana la fabrica de lemn. Odata cu dezvoltarea transportului rutier din anii `50-`60, caile ferate forestiere din Europa au disparut progresiv. In Romania insa, acestea s-au mentinut destul de mult, datorita dezvoltarii economice mai lente. In 1970 aici mai existau peste 3000 de kilometri de cale ferata forestiera :!: si in anul 1986 in tara noastra inca s-au mai fabricat noi locomotive cu abur. La sfarsitul anilor `80 au mai existat peste 15 CFF-uri cu o infrastructura de peste 1000 de kilometri. Singura cale ferata forestiera care astazi mai functioneaza este Mocanita de pe Valea Vaserului, toate celelalte fiind scoase din functiune. CFF Viseu de Sus este o cale ferata industriala, privata, operata de R.G. Holz S.R.L. Pentru ca locomotivele cu abur sa poata fi pastrate pentru trenurile de persoane cat mai mult timp,trenurile de productie folosesc predominant locomotive Diesel. Spre bucuria numerosilor vizitatori, traditia in Viseu de Sus isi continua drumul. Trenurile turistice vor circula anul acesta din luna mai pana in octombrie, de mai multe ori pe saptamana, cu plecare de gara CFF Viseu de Sus la ora 8:30. In cele ce urmeza va voi prezenta pozele facute pe parcursul excursiei. [11 august 2009] Aburoasa ``Elvetia``, cea care a tractat trenul in care m-am aflat. Fiind foarte multi turisti, au mai suplimentat cu inca o garnitura, care a fost trasa de aburoasa ``Cozia``Garnitura a fost formata din 7 vagoane. ~Vagonul 1~~Vagonul 2~~Vagonul 3~~Vagonul 4~~Vagonul 5~~Vagonul 6~~Vagonul 7~ (exterior si interior) CuplelePlecare! Gara Viseu de SusHalele de reparatiiO locomotiva Diesel (o combinatie intre locomotiva si vagon, deoarece avea separeu special pentru transportul de persoaneIar acum, poze de pe traseu Doua popasuriPopas la NovatSi ne continuam drumul spre Paltin...Sosirea celor doua trenuri in PaltinUltimele poze le-am facut la Paltin
Aburoasa ``Cozia``Aburoasa ``Elvetia``Si pe final, o poza cu ``eroinele`` care au tras cele doua garnituriInchei acest reportaj prin a va recomanda sa mergeti pe Valea Vaserului pentru ca merita din plin: peisaje, nostalgie, sunetul inconfundabil al locomotivei cu abur, intr-un cuvant, o experienta ce nu trebuie ratata. Acestea fiind spuse, va doresc CALATORIE PLACUTA !
Ultima editare efectuata de catre alex.alexus.tm in Dum 06 Sept 2009, 14:02, editata de 3 ori |
| | | zenox4500 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 103 Varsta : 69 Localizare : Caransebeş Reputatie : 5738 Data de inscriere : 01/08/2009
| Subiect: Cu mocăniţa prin Maramureş Joi 13 Aug 2009, 22:11 | |
| De mult am avut în plan o astfel de călătorie . Merită măcar o dată - n viaţă , având în vedere că occidentalii se omoară după acest superb traseu. |
| | | alex.alexus.tm
Numarul mesajelor : 1311 Varsta : 34 Localizare : Doha - Qatar Reputatie : 7105 Data de inscriere : 28/03/2009
| Subiect: Re: Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor Vin 14 Aug 2009, 00:44 | |
| - zenox4500 a scris:
- . Merită măcar o dată - n viaţă , având în vedere că occidentalii se omoară după acest superb traseu.
Asa e. Sunt foarte multi turisti straini, mai ales nemti. Strainii sunt mult mai incantati decat turistii romani. Chiar citisem in cartea de impresii din gara destule impresii negative din partea conationalor nostrii: ba ca nu merita din cauza pretului ridicat, ba ca nu ai ce vedea, etc. |
| | | COSTACHE MIHAIL
Numarul mesajelor : 7990 Reputatie : 15504 Data de inscriere : 06/03/2009
| Subiect: Re: Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor Vin 14 Aug 2009, 11:30 | |
| Am vazut in pozele tale de la inceput si niste locomotive si vagoane vechi, stii cumva daca se vor reface, poate stii si cand a fost repusa in functiune aceasta linie, de la inundatiile de anul trecut, si as dori sa aflu si cate ore se face dus-intors cu acest trenulet, cat costa un bilet, si cate statii sunt pana la capatul liniei. Multumesc! |
| | | alex.alexus.tm
| Subiect: Re: Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor Vin 14 Aug 2009, 17:05 | |
| Anul acesta, trenul circula zilnic pana la Paltin, 21.6 km. Tarife: Paltin şi retur Lei 35.- / Copii 20.- / Studenţi 25.- / Elevii până la vârsta de 10 ani însoţiţi de părinţi călătoresc gratuit (tarif de familie) / Copiii până la 5 ani beneficiază de gratuitate Plecarea este la 8.30, iar intoarcerea, in cazul meu, a fost la 14.10. In informatiile furnizate de ei este specificata ora 15.30. Pe traseul parcurs de mine, pana la Paltin, statii propriu-zise nu exista. Sunt opriri in puncte mai importante, de exemplu ramificatii, poienite etc. La Cozia insa, este un fel de gara, cu cladire si linie dubla. Pe una din linii am trecut noi, iar pe cealalta erau vagoane in care se incarcau busteni. Novat Delta este o ramificatie. Daca studiezi cu atentie harta, o sa observi toate statiile. In ceea ce priveste pozele de la inceput, locomotivele diesel (cea galbena si cea verde) functioneaza, la fel si aburoasa din fata halei, Mariuta (parca). |
| | | COSTACHE MIHAIL
| Subiect: Re: Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor Sam 15 Aug 2009, 21:09 | |
| Iti multumesc pentru informatii, destul de ample. M-am uitat din nou la poze. Am impresia ca ceea ce numesti locomotiva diesel este de fapt un automotor, ma refer la cel verde. Vreau sa spun ca niciodata nu am vazut sa circule 2 trenuri atat de aproape unul de celalalt la o distanta atat de mica intre ele! |
| | | alex.alexus.tm
| Subiect: Re: Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor Dum 16 Aug 2009, 12:14 | |
| - COSTACHE MIHAIL a scris:
- Iti multumesc pentru informatii, destul de ample. M-am uitat din nou la poze. Am impresia ca ceea ce numesti locomotiva diesel este de fapt un automotor, ma refer la cel verde. Vreau sa spun ca niciodata nu am vazut sa circule 2 trenuri atat de aproape unul de celalalt la o distanta atat de mica intre ele!
Cu placere! Cand l-am vazut eu, era folosit oarecum pe post de automotor. In el se afla o femeie care a fost dusa sa faca curat in toaleta (din lemn ) de la Paltin si niste turisti, cred, care au mers mai departe de Paltin, probabil pana la Faina. Insa, din cate am auzit de la personalul mocanitei, trenurile turistice au autorizatie sa circule doar pana la Paltin.Probabil spre Faina linia nu este inca refacuta complet dupa inundatii, insa cu mici exceptii, mai scapa cate un transport Inca ceva...chiar daca in Viseu de Sus nu este gara CFR, ci doar in Viseu de Jos, intre cele doua localitati exista microbuze care circula cu o frecventa destul de buna, pretul unei calatorii fiind de 2,5 lei/persoana. |
| | | COSTACHE MIHAIL
| Subiect: Re: Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor Joi 27 Mai 2010, 15:02 | |
| Cateva informatii despre mocanita din Valea Vaserului:
http://mocanita.forumz.ro/info-mocanita-f3/traseu-mocanita-2010-t7.htm |
| | | COSTACHE MIHAIL
| Subiect: Re: Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor Joi 27 Mai 2010, 19:05 | |
| Am mai descoperit cateva informatii despre mocanita din Valea Vaserului:
http://www.cffviseu.ro/ro/index.html
http://www.cffviseu.ro/ro/fahrplan.html
http://www.cffviseu.ro/ro/strecke.html
http://www.cffviseu.ro/ro/geschichte.html
http://www.cffviseu.ro/ro/bahnreglement.html
http://www.cffviseu.ro/ro/loks.html |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor | |
| |
| | | | Mocanita de pe Valea Vaserului - Trenul amintirilor | |
|