| CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan | |
|
|
|
Autor | Mesaj |
---|
c o r v i n V.I.P Member
Numarul mesajelor : 3759 Varsta : 47 Localizare : Hunedoara Reputatie : 8489 Data de inscriere : 16/10/2013
| Subiect: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Joi 16 Ian 2014, 10:42 | |
| Chiar daca subiectul s-ar fi incadrat si la topicul "Sectii desfiintate" am dorit ca aceasta linie sa aiba un loc special mai ales ca nu a insemnat doar o aparitie meteorica in peisajul feroviar. Vorbim despre o linie care a avut de la inceput si pana la sfarsit menirea de a asigura necesarul de minereu de fier dinspre minele Teliuc-Ghelari spre micul(la vreme aceea, 1869) complex siderurgic de la Calan. Lucrarile la aceasta linie au demarat in anul 1870 fiind finalizate in 1875. Lungimea totala a traseului a fost de 16,5 km iar tractiunea era asigurata de o locomotiva cu aburi, Traseul era destul de pitoresc si strabatea nu atat vaile din zona cat, in mare parte, culmile dealurilor de aici, asemanandu-se din acest puct de vedere cu mirificul traseu Hunedoara-Govajdia-Ghelari! Linia a "rezistat" pana in 1961 fiind desfiintata pe considerente pe care, din pacate, inca nu le-am aflat desi am "rascolit" in mai toate monografiile din zona. Am scris la titlu "Hunedoara" in paranteza pentru ca segmentul Hunedoara-Teliuc a intrat in schema cateva decenii mai tarziu fata de traseul original Teliuc-Calan. Astazi mai exista ceva semne ale acestei exploatari dar mai degraba pe partea Hunedoara-Teliuc, pe partea originala nemaigasindu-se mai nimic care sa aminteasca ceva despre aceasta sectie. Astfel, in prezent, se mai observa usor un tunel parasit si prabusit care avea intrarea si iesirea undeva sub dealul Sanpetru(din sus de Castel) apoi apare vizibil inspre Teliuc dinspre Hunedoara, vechiul terasament care depaseste Teliucul dar se infunda undeva intr-o halda de steril si prin padurile noi de deasupra satelor Nadastia de Sus si Nadastia de Jos. Interesant este ca linia apare pe majoritatea hartilor chiar noi ale judetului Hunedoara, desi a ea a disparut in urma cu peste 50 de ani! Adaug la cele scrise si un fragment dintr-o harta editie 2003 in care "defuncta" noastra este la loc de cinste! |
|
| |
c o r v i n V.I.P Member
Numarul mesajelor : 3759 Varsta : 47 Localizare : Hunedoara Reputatie : 8489 Data de inscriere : 16/10/2013
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Vin 12 Dec 2014, 21:07 | |
| |
|
| |
Andrey_tm Moderator si Regizorul anului
Numarul mesajelor : 5864 Reputatie : 11634 Data de inscriere : 08/09/2011
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Vin 12 Dec 2014, 21:18 | |
| Frumoase poze! Felicitări pentru reportaj! |
|
| |
c o r v i n V.I.P Member
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Vin 12 Dec 2014, 21:50 | |
| Aa, nu!... Cam mult spus reportaj! ... Poate fi insa, ptr. mine o forma de hranire cu caracter nostalgic a ceea ce a fost odinioara aceasta zona si chiar imi inchipui deseori cum putea arata acest perimetru de sus, de pe dealul Sanpetru, atunci cand pe ambele linii circula cate o mocanita iar combinatul isi avea si el contributia la intretinerea acestei ...atmosfere! |
|
| |
hanzelikr
Numarul mesajelor : 13 Reputatie : 4840 Data de inscriere : 16/08/2011
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Sam 14 Feb 2015, 09:03 | |
| - apogeo76 a scris:
- ...Completez acest topic cu cateva prezentari imagistice din zona de Vest a Hunedoarei, locatie de plecare pentru traseul Hunedoara-Calan dar si pentru fostul traseu Hunedoara-Govajdia-Retisoara(Ghelari)...
Mai intai, cateva imagini cu capetele podului ce traversa valea Zlastiului si ,,trimitea,, linia Hunedoara-Calan printr-un tunel ce dadea in valea Cernei...
...Alte poze cu completari ...personale, ptr. a va face o idee cum arata zona feroviara din aceasta parte a orasului acum cateva decenii...
...Voi reveni cu completari dupa ce voi face cateva introspectii asupra liniei Hunedoara-Calan, pe partea dinspre valea Cernei, spre Teliuc!....
Pilonii care se văd de la primele două poze nu aparțin liniei Teliuc-Călan, ci al fostului apeduct care transporta apa de la barajul din valea Zlaștiului, spre uzinele de fier din Hunedoara. Imagini vechi cu apeductul din valea Zlaști cca 1900: Apeductul văzut de pe traseul mocăniței. Cca 1900 Aici e barajul de unde venea apa pe apeduct, poza e din 1921, barajul există și azi colmatat: |
|
| |
JohannDB
Numarul mesajelor : 63 Reputatie : 4067 Data de inscriere : 17/11/2013
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Sam 14 Feb 2015, 10:24 | |
| Imagini interesante cu linia îngustă din zona Hunedoarei de pe la începutul secolului trecut (de cam 100 de ani) găsitţi pe Fortepan.HU |
|
| |
c o r v i n V.I.P Member
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Sam 14 Feb 2015, 15:25 | |
| ...Hanzelikr, eu am mers cu aceste informatii pe logica terenului si a putinelor surse existente! Pe forumul ,,Mocanita Hunedoara,, exista o harta care prezinta segmentul cfi Hunedoara-Teliuc ca trecand la un moment dat peste valea Zlastiului aproximativ prin zona acestui apeduct si asa am facut legatura!... ...Am incadrat aceasta configurare in relieful zonei si am ajuns astfel la concluziile imagistice de mai sus! Chiar mi-as dori sa ne lamuresti, in masura in care se poate, asupra traseului de linie ingusta ce facea legatura intre Hunedoara si Teliuc! In acest caz voi reconfigura grafic pozele postate mai sus! :roll: |
|
| |
hanzelikr
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Sam 28 Feb 2015, 09:09 | |
| Momentan nu pot răspunde la mesajele private pe acest forum pentru că nu am încă suficiente postări. |
|
| |
hanzelikr
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Sam 28 Feb 2015, 09:11 | |
| Am generat o imagine tip KMZ în google earth marcând pe unde a trecut linia Hunedoara-Teliuc-Călan. |
|
| |
c o r v i n V.I.P Member
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Sam 28 Feb 2015, 22:05 | |
| Ok, inteleg! Totusi, unde pot gasi schita sau imaginea de care vorbesti? :roll: ...In plus, te-as mai intreba..., de ce oare ptr. aceasta sectie imaginile vechi lipsesc cu desavarsire spre deosebire de sectia Hunedoara-Retisoara unde fotografiile mai vechi sau mai noi sunt rezonabil de multe?!... :roll: |
|
| |
DUAL Administrator
Numarul mesajelor : 7874 Localizare : Hunedoara Reputatie : 13255 Data de inscriere : 05/01/2011
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Sam 28 Feb 2015, 22:10 | |
| E greu sa ti dai seama pe google Earth pentru ca terasamentul fostei cai a fost alterat. Pe mine m-a interesat planul fostei cai care intra in combinatul siderurgic si se oprea undeva in zona fostelor Otelarii Siemens-Martin, si planul Hunedoara(Valea Seaca) - Calan |
|
| |
dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9078 Reputatie : 12962 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Sam 28 Feb 2015, 22:13 | |
| Am fost si eu pe acolo.
http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=761&postdays=0&postorder=asc&start=60 |
|
| |
c o r v i n V.I.P Member
| |
| |
hanzelikr
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Dum 01 Mar 2015, 19:37 | |
| L-am creat eu fișierul în google earth cu harta pe unde treceau liniile, îl am eu. Pot transfera la comandă, le am atât KMZ cât și KML. Acele fișiere se deschid în google earth și se dă zum in spre municipiul hunedoara până apar traseele și semnele. |
|
| |
hanzelikr
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan Dum 01 Mar 2015, 19:40 | |
| ”Informatii Numarul dvs de mesaje postate in forum nu permite trimiterea de mesaje private.”
Așa îmi apare când vreau să răspund la un mesaj privat. Fișierele vă pot trimite la comandă, lăsați mesaj privat unde să trimit fișierele cu harta liniilor. |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan | |
| |
|
| |
| CFI (Hunedoara)-Teliuc-Calan | |
|