Forumul pasionatilor de trenuri din România

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!

AcasaAcasa  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ConectareConectare  ÎnregistrareÎnregistrare  

Calatorie Bucuresti - Praga

In jos 
5 participanți
AutorMesaj
rizelgeorgel2004
V.I.P Member
V.I.P Member

Numarul mesajelor : 608
Reputatie : 6184
Data de inscriere : 23/10/2009

Calatorie Bucuresti - Praga Empty
MesajSubiect: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeLun 12 Sept 2011, 02:51

Pe 30 septembrie voi pleca la Praga pentru 5 luni, cu ocazia unei burse la facultate. Astfel, vom putea comenta cateva aspecte dintr-o calatorie cu trenul pe aceasta ruta. Oricum s-ar dori parcursa calatoria, trebuie schimbat trenul la Budapesta. Pe mine ma intereseaza doar dus, pentru ca trebuie sa stau acolo mai mult.
Astfel, un bilet dus-intors cumparat de la CFR, loc pe scaun, costa 760 lei !??? LA OFERTA, auzi. DE CE asa mult? N-au stiut sa-mi spuna. Afland acest lucru deranjant, m-am gandit sa fac o smecherie, sa calatoresc din bucatzi. Desi aveam posibilitatea sa iau o oferta de la CFR doar pana la Budapesta, 125 de lei dus, 125 intors, (oferta de bilet cumparat cu minim 7 zile anticipatie), voi alege acceleratul Bucuresti - Oradea (47.50 lei pret student), petrecand la Oradea noaptea (am la cine). De acolo, exista varianta cu trenul direct Oradea - Budapesta, care costa 90 lei dus sau 130 dus intors. Eu prefer sa iau autobuzul nou introdus in Oradea, care costa 5 lei si merge din cartierul Nufarul - Autogara - Borsh - Artand - pana la gara la Biharkeresztes (prima statie dupa granitza). De acolo, imi voi cumpara bilet pe forintzi, care va costa in jur de 60 de lei romanesti, la IC (acelasi tren care vine din Oradea are rang de IC pe parcursul maghiar, la noi are rang de Rapid). De la Budapesta pentru mai departe exista oferta SPARTICKET, daca iei cu anticipatie si doar de pe internet, cu 19 Euro dus, tot atata intors, (cu loc inclus). In cazul in care nu prinzi tariful asta si toate locurile sunt cumparate, urmatoarele categorii de preturi sunt 29 Euro dus, 79 euro dus sau 95 euro (dus intors). Deci ma straduiesc sa prind oferta asta de 19 Euro Razz
Distanta Oradea - Budapesta se parcurge in 4 ore pe 250 km (1 ora de stat la vami, 3 ore efectiv), iar distanta Budapesta - Praga se parcurge in 7 ore pe, atentie, 620 KM, fara oprire nici la vama in Slovacia, nici in Cehia! (Bucuresti - Oradea 649 km, 13 h 20m !)
Acum eu fac un calcul, rezultand un drum pana la Praga cu .... aproximativ 200 de lei, 400 dus intors. Deci CFR SUCKS!
Acum, dragi colegi ai forumului, as avea pentru voi cateva intrebari care mi-ar putea fi de mare folos:
1) Credeti ca exista o modalitate de a calatori si mai avantajos? NU e vorba aici de comoditate, nu conteaza cate trenuri se schimba, sau daca iei din bucati in fiecare tara, etc
2) NU imi dau seama, poate stiti voi, cum este sistemul de tarifare la MAV Ungaria. Am vazut ca si daca vrei sa calatoresti cu tren regional, cu schimbari (spre ex Oradea - Puspokladany, Puspokladany - Szolnok, Szolnok - Budapest Keleti) tot atata platesti, desi faci mai mult. La ei nu exista ceva gen pret de personal?
3) Oferta de 19 Euro, chiar si 29, este foarte tare pentru Ruta Budapesta - Praga. E de fapt jumatate din pret de IC pe Bucuresti - Oradea! Cel mai scump mi se pare sa ajungi la Budapesta. Stiti metode mai bune?
Va multumesc, si astept sa revin si cu poze. Sper sa ma puteti ajuta si voi cu informatii. Toate cele bune!
Sus In jos
pannonia express
V.I.P Member
V.I.P Member
pannonia express

Numarul mesajelor : 382
Varsta : 40
Localizare : Brasov
Reputatie : 5784
Data de inscriere : 25/02/2010

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeLun 12 Sept 2011, 10:12

Cred ca oferta de 125 lei se refera la EN Ister. Pretul este de 29 euro cu tot cu rezervarea obligatorie la cl. a 2-a (luat cu minim 7 zile inainte, bilete in numar limitat). Si astfel ajungi in Budapesta la o ora potrivita pentru legatura cu EC spre Praga, la care exista bilete cu 19 euro. Avand in vedere riscul ca Ister (sosire in Budapesta la 8:50) s-ar putea sa mai intarzie, te sfatuiesc sa iei bilet spre Praga la trenul care pleaca din Budapesta la ora 11:25.

La intoarcere, poti sa iti iei bilet (electronic) de la CD pentru Praga - Budapesta (pentru ca daca iti iei tot de la MAV trebuie sa il recuperezi de la un automat de la o gara din Ungaria). Pretul este acelasi: 19 euro. Iar de la Budapesta la Bucuresti poti sa mergi tot cu Ister, tot cu 29 euro. Sfatul meu ar fi sa nu te complici cu autobuzul prin vama Bors, pentru ca nu stii cat timp pierzi, si ar fi pacat sa ratezi trenul spre Praga (si implicit sa pierzi biletul de 19 euro). Atunci va trebui sa iti cumperi pe loc un bilet nou la pret intreg).

Bucuresti - Oradea costa 48 lei (deci cam 11 euro), Biharkeresztes-Budapesta costa 3890 HUF cu trenuri de rang inferior (14 euro), iar pe autobuz cred ca dai minim 4 euro, astfel incat pretul la Ister este rentabil.

In total ajungi astfel la 29+19+19+29 = 96 euro, adica undeva pe la 400 lei. Mai ieftin de atat nu prea cred ca se poate. Si schimbi trenul doar o data, deci este cat se poate de comod.

Ai mai putea sa economisesti cativa euro, luand bilete la Ister din Brasov (sau la Corona, daca nu mai sunt la Ister), pretul scade astfel la doar 19 euro, iar de la Bucuresti la Brasov poti sa mergi cu tarif de student (eventual cu personalul).

Pe de alta parte, ca sa ai parte de o calatorie cu adevarat confortabila, pentru cele 15 ore in trenul de noapte, recomand vagonul cuseta (10 euro in plus), mult mai confortabil decat vagonul salon 21-86.

PS La MAV vezi preturile pe site-ul lor. Deci inscrie acolo ce ruta vrei tu, cu ce tren vrei tu, iar pretul se afiseaza in dreapta orarului.
Sus In jos
rizelgeorgel2004
V.I.P Member
V.I.P Member

MesajSubiect: Noutati   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeLun 12 Sept 2011, 23:54

Astazi mi-am achizitionat biletul dus pentru 30 septembrie. Am platit 78 de lei, cu card cu lei (echivalentul a 19 euro sau 5130 Ft). Am pentru trenul de la 11.25, asa ca voi sta probabil 3 ore in gara la Budapesta Sad Din pacate site-ul de achizitionari bilete este exclusiv in limba maghiara, pasii facandu-i ajutat de o cunostiinta. Drumul pana la Budapesta este mai scump decat mai departe, si problema e ca orice tren iei din Biharkeresztes, regional sau IC, pretul e la fel. Asta e o ciudatenie; Dar mai vedem, mai povestim.
Sus In jos
pannonia express
V.I.P Member
V.I.P Member
pannonia express

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeMar 13 Sept 2011, 09:05

rizelgeorgel2004 a scris:
Astazi mi-am achizitionat biletul dus pentru 30 septembrie. Am platit 78 de lei, cu card cu lei (echivalentul a 19 euro sau 5130 Ft). Am pentru trenul de la 11.25, asa ca voi sta probabil 3 ore in gara la Budapesta Sad Din pacate site-ul de achizitionari bilete este exclusiv in limba maghiara, pasii facandu-i ajutat de o cunostiinta. Drumul pana la Budapesta este mai scump decat mai departe, si problema e ca orice tren iei din Biharkeresztes, regional sau IC, pretul e la fel. Asta e o ciudatenie; Dar mai vedem, mai povestim.

OK, daca nu ma insel, automatul de unde iti recuperezi biletul se situeaza undeva pe peronul de la linia 9 (dar nu sunt sigur). Deci ai platit 19 euro pentru 620 km, iar Brasov - Budapesta ar costa tot 19 euro, pentru 700 km, deci la fel de scump. E drept ca cei 10 euro in plus de la Bucuresti reprezinta o crestere de 52% (raportat la o crestere a distantei de doar 20%), dar totusi pentru un tren euronight care leaga doua capitale situate la aproape 900 km, pretul mi se pare foarte rezonabil.

Altfel, Praga este un oras foarte frumos, iar din punct de vedere feroviar, Cehia are multe lucruri interesante de vazut/de facut.

Rasfoieste aici site-ul CD la "Fares and Discounts", si vezi ca de exemplu poti sa mergi la Viena cu 19 euro, la Bratislava cu 15 euro sau la Berlin cu 29 euro. Tot cu 29 de euro (la vagon de dormit!!!) poti sa mergi cu trenul de noapte pana la Kosice (700 km). Altfel, in trafic intern, cu 22 de euro primesti un bilet cu care poti sa te plimbi o zi intreaga prin Cehia cu orice tren, pe orice distanta.
Sus In jos
rizelgeorgel2004
V.I.P Member
V.I.P Member

MesajSubiect: Multumesc   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeMar 13 Sept 2011, 14:23

Multumesc pentru adaugiri! Uitasem sa iti spun ca oferta romaneasca 19 euro Brasov - Budapesta e valabila doar la Pannonia, cu plecare la 6.56 dimineata din Brasov (trebuie doar sa ai pe cineva in BV sa stai, ca n-ai cu ce sa pleci din Bucuresti ca sa ajungi la o ora potrivita in BV), iar oferta de 29 euro din Bucuresti este valabila doar la trenul R 346 cu plecare la 14.45. Amandoua trebuie cumparate cu minim 7 zile anticipatie, fata de 3 zile cat este la MAV. Informatia este verificata.
Raportat la preturile interne ale MAV, desi am butonat site-ul de am innebunit, tot nu inteleg sistemul de tarifare la ei. Si la IC si la Regional aceleasi tarife pe aceleasi distante.
Sus In jos
pannonia express
V.I.P Member
V.I.P Member
pannonia express

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeMar 13 Sept 2011, 16:12

Cred ca ai fost informat gresit despre biletele promotionale "Fortuna" spre Ungaria.

Iata varianta corecta:

19 euro din Brasov: cu Ister, Pannonia, Corona si Harghita
19 euro din Sibiu: cu Transilvania
29 euro din Bucuresti: DOAR cu ISTER, cu Dacia SIGUR NU

Uite si o confirmare de pe site-ul CFR Calatori: http://www.cfrcalatori.ro/download/2201

Aceeasi confirmare si pe site-ul MAV: http://www.mav-start.hu/utazas/kulfoldi_utazasi_ajanlatok.php?mid=149a7e601f2032
Undeva in josul paginii scrie ca biletele Fortuna sunt valabile cu Pannonia, Transilvania SI Ister, si trebuie luate tot cu 7 zile inainte.

Iar aici: http://www.mav-start.hu/utazas/kulfoldi_utazasi_ajanlatok.php?mid=149a7dc49d4bde scrie ca aceeasi oferta e valabila si cu Corona, respectiv Harghita

Si in motorul de cautare international MAV primesti bilete cu 19/29 euro exact la trenurile enumerate mai sus. Incearca si tu:
http://elvira.mav-start.hu/

De exemplu pentru 29 septembrie la Ister sunt bilete cu 29 euro din Bucuresti si cu 19 euro din Brasov, in timp ce cu Dacia biletul costa 54 euro din Bucuresti, respectiv 44 euro din Brasov.
Sus In jos
ovivi

Numarul mesajelor : 32
Varsta : 27
Localizare : Sibiu
Reputatie : 4921
Data de inscriere : 11/07/2011

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeMar 13 Sept 2011, 19:56

Am fost in Ungaria, iar cea de la agentie a spusu ca nu mai exista oferta cu 19 Euro. N-am fost pana la Budapesta, ci pana la Bekescsaba din Sibiu si ma costat 186 lei.
Sus In jos
pannonia express
V.I.P Member
V.I.P Member
pannonia express

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeMar 13 Sept 2011, 22:26

eu nu am fost niciodata cu rapidul Transilvania, dar stiu ca oferta exista, insa doar pe ruta Sibiu - Budapesta (iar dupa cum am scris mai sus, informatia este confirmata atat pe site-ul CFR, cat si pe site-ul MAV). Poate nu exista in ziua anume in care ai calatorit tu? Biletele sunt in numar limitat, si trebuie cumparate cu minim 7 zile inainte. Desi Sibiu - Bekescsaba este o ruta mai scurta, singura oferta disponibila este cea cu pret intreg, asadar e mai ieftin sa cumperi Sibiu - Budapesta (daca gasesti bilete cu 19 euro), si sa cobori in Bekescsaba.

Asa ca fapt divers, si un pic offtopic: cu noile preturi CFR, eu daca vreau sa merg de la Brasov la Arad cu rapidul (ca accelerat direct nu exista), atunci un bilet ma costa 98 lei. Nu mai bine cumpar un bilet Brasov - Budapesta, care ma costa 81 lei (19 euro)? Very Happy
Sus In jos
alliens

Numarul mesajelor : 530
Reputatie : 5435
Data de inscriere : 27/06/2011

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeMar 13 Sept 2011, 23:00

Drumul pana la Budapesta este mai scump decat mai departe, si problema e ca orice tren iei din Biharkeresztes, regional sau IC, pretul e la fel. Asta e o ciudatenie; Dar mai vedem, mai povestim.

nu e chiar o ciudatenie, as zice ca e chiar mai normal decat ce se intampla la noi: in multe tari europene tarifarea se face in principal pe distanta si nu pe rang tren, exceptand anumite trenuri (TGV, internationale, etc...)...din decembrie , odata cu noua clasificare a trenurilor se va introduce si la noi un sistem asemanator, dar evicent cu inovatii romanesti Sad
Sus In jos
ovivi

Numarul mesajelor : 32
Varsta : 27
Localizare : Sibiu
Reputatie : 4921
Data de inscriere : 11/07/2011

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeMier 14 Sept 2011, 22:48

Am sunat cu 19 zile mai devreme la agentie si am cerut oferta pentru Budapesta si mi s-a spus ca nu mai exista aceasta oferta!
Sus In jos
rizelgeorgel2004
V.I.P Member
V.I.P Member

MesajSubiect: Noutati   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeVin 16 Sept 2011, 00:54

Iata un email primit de la MAV:

In Hungarian inland traffic the student cards provided by schools/universities of the EU and EEA are accepted. You can get 50 % discount from the full price 2nd class ticket. The ISIC cards (provided by travel agencies or student cooperatives) are not accepted.

The card must contain the name and photo of the passenger. If there is no photo on it, then you must also have a photo ID with you to prove your identity (e.g. a passport, or driving license). The card must also contain the name and location of the institute, and it should also contain some validity information.

For the Intercity and Euronight you need buy a seat ticket this ticket price is 400.-ft/way/person. The one way ticket price is from Biharkeresztes to Budapest 3890.-ft/way/person on 2. class.

But you travel from Romania you must change train in Biharkeresztes if want travel inland ticket from this station.

In traducere, spune ca poti avea 50 % discount pe baza carnetului de student vizat, cu poza, din orice tara a UE ai fi. Pe langa asta, vineri, sambata si duminica poti cumpara bilete cu 33 % reducere, chiar daca nu esti student, ci ai doar sub 26 de ani.
Poate cineva confirma cele spune mai sus?
Sus In jos
Vizitator
Vizitator

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeVin 16 Sept 2011, 08:46

Trebuie confirmat un E mail primit de la MAV?

Adica plecam de la premiza ca ti-au scris informatii reale.
Sus In jos
rizelgeorgel2004
V.I.P Member
V.I.P Member

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeDum 18 Sept 2011, 01:44

Iata ce am gasit la capitolul petitii pe siteul CFR

Textul petitiei: Dear Sirs!

I spent my holidays with my friend A..... in Romania and we are students with a valid ISIC (International Student Card). On all of our trips in Romania we never got the student reduction, because the women on the train station booking office always said that this reduction is only for romanian students. Once there was a big sticker in Buzau or Braila on which a logo of the ISIC card was and the text "with this cards you get stundent discount of 50%". We told this the women, but she did not mind and said "only for romanian Students". Due to the regulation of the european Union all people of the EU have the same rights.

We would like to send you a copy of our tickets and of our student cards.

Please send us the amount of the reduction of RON 152.2 or EUR 35,80 back?

Kind regards

Voi ce credeti, exista vreo lege europeana care sa stipuleze dreptul de a calatori cu 50 % reducere, ca student sub 26 de ani, in oricare tara europeana, de oriunde ai fi tu ca student?
Sus In jos
mihaiuc

Numarul mesajelor : 267
Reputatie : 5524
Data de inscriere : 14/07/2010

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeVin 30 Sept 2011, 19:19

Voi ce credeti, exista vreo lege europeana care sa stipuleze dreptul de a calatori cu 50 % reducere, ca student sub 26 de ani, in oricare tara europeana, de oriunde ai fi tu ca student?

Tratamentul egal al cetatenilor UE nu se refera la oferte promotionale sau de discount facute de societati comerciale.

La fel cum UE nu obliga statele membre sa efectueze aproape nicio prestatie sociala non-rezidentilor (exceptia fiind tratamentul medical in regim de urgenta, in conditiile posesiei cardului european de asigurat). Ar intra sub incidenta SOLVIT si UE daca un student strain care studiaza in Romania nu ar beneficia de reducerile stipulate, dar asta, din cate stiu, nu s-a intamplat niciodata (chiar si studentii non-ue beneficiaza de 'cupoane').

In domeniul transportului feroviar, NU exista un regim unic de reduceri in UE. De exemplu SJ in Suedia ofera reduceri de maximum 25% pentru studenti (pe liniile de scurt parcurs si pe relatiile de naveta reducerea poate scadea pana la 2.25% din pretul biletului), Norvegia ofera reduceri intre 11% si 27%, in functie de relatii, operator si ora trenului etc.

In SE, reducerea se aplica DOAR pentru posesorii de card de student (Membit, Mecenat sau Studentkortet) cu viza SJ/SL (sticker sau logo imprimat pe card). Fara un astfel de card, chiar daca iti cumperi bilet de student (poti, fara sa arati cardul, la automat), risti amenda (in functie de lenea controlorului, care destul de des nu cere si cardul de student). In Norvegia, reducerea se aplica DOAR pentru posesorii unui card de student din tarile nordice (NO, SE, FI, DK, IS si in curand EE).

In alte tari (Spania, Franta), pentru a beneficia de reducerea de student, iti trebuie o legitmatie speciala eliberata de municipalitatea unde studiezi. Si tot asa.

CFR ofera reduceri pentru posesorii de card ISIC, nu de 50% ci de 60% dar NUMAI pentru cartile VSD. Scrie FOARTE clar atat pe pliantul ISIC din gari cat si pe site-ul ISIC. Asa ca nu, nu vor primi niciun ban.
Sus In jos
rizelgeorgel2004
V.I.P Member
V.I.P Member

MesajSubiect: Poze din Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitimeMier 12 Oct 2011, 23:51

Gara de langa cartierul in care locuiesc eu

Calatorie Bucuresti - Praga P1100743

Calatorie Bucuresti - Praga P1100746

Calatorie Bucuresti - Praga P1100744

Calatorie Bucuresti - Praga P1100747

Calatorie Bucuresti - Praga P1100748

Calatorie Bucuresti - Praga P1100749

Calatorie Bucuresti - Praga P1100750

Calatorie Bucuresti - Praga P1100751

Calatorie Bucuresti - Praga P1100753

Calatorie Bucuresti - Praga P1100754

Calatorie Bucuresti - Praga P1100755

Calatorie Bucuresti - Praga P1100756

Calatorie Bucuresti - Praga P1100757

Acest tren etajat poarta numele de City elefant, de obicei este tren interregional dar cateodata merge si la personale. Podul este peste fluviul Vltava

Calatorie Bucuresti - Praga P1100758

Calatorie Bucuresti - Praga P1100758

Calatorie Bucuresti - Praga P1100759

Calatorie Bucuresti - Praga P1100762

Calatorie Bucuresti - Praga P1100770

Calatorie Bucuresti - Praga P1100771

Calatorie Bucuresti - Praga P1100772

Calatorie Bucuresti - Praga P1100785

Calatorie Bucuresti - Praga P1100826

Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Calatorie Bucuresti - Praga   Calatorie Bucuresti - Praga Icon_minitime

Sus In jos

Calatorie Bucuresti - Praga
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Calatorie Amsterdam - Bucuresti
» Calatorie Bucuresti - Londra
» M500: Calatorie de toamna de la Bucuresti la Dolhasca
» LINIA FERATA BUCURESTI NORD-BUCURESTI COTROCENI-BUCURESTI FILARET-BUCURESTI PROGRESU
» Bucuresti - Vadu Siret - Kiev - Slawsko - Chop - Debrecen - Bucuresti.

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul pasionatilor de trenuri din România :: DIVERSE :: INTERNATIONAL-
Mergi direct la: