10 august 2008 -=- M510; M500; M606: Excursie FeRoviaRă Fălticeni – Paşcani – IaşiÎntr-o prea frumoasă dimineaţă de vară a anului 2008 am pornit într-o călătorie FeRoviaRă până la Iaşi. Am parcurs cu drag la dus 122 de kilometri şi alţi 137 de kilometri la întors. Am simţit în inima mea de viitor pionier in d-ale transportului FeRoviaR fiecare joantă a căii ferate, am înregistrat fiecare semnal luminos văzut şi am privit cu respect pe fiecare dintre acei oameni care şi-au dedicat viaţa în slujba drumului de fier.
Despre aspectele istorice ale locurilor prin care am trecut în 10 august 2008 pe ruta Fălticeni - Dolhasca - Paşcani - Iaşi am mai menţionat şi într-un alt reportaj dedicat liniei M606 Iaşi – Paşcani. De data aceasta însă, mă voi concentra în mare parte mai mult pe fotografii şi mai puţin pe text.
În plus faţă de traseul FeRoviaR care va fi prezentat kilometru cu kilometru, vă invit să urmăriţi şi surpriza de a (re)vedea cea de-a doua gară a Ieşilor care face intrarea în capitala Moldovei din direcţia Magistralei 600. Aşadar, vizionare plăcută la ceea ce va urma şi vă aştept cu drag la sfârşitul reportajului pentru un feed-back din partea dumneavoastră!Călătorind cu trenul pe lângă „Valea Feerică”, între Costeşti-Iaşi şi Pietrişu06:30La rugămintea unui pasionat de calea ferată (mardaryroby) şi la bunăvoinţa unui alt pasionat de calea ferată (subsemnatul), întâmplarea a făcut ca trezirea dis-de-dimineaţă să fie o realitate. Şi, odată cu trezirea, o excursie FeRoviaRă de peste 250 de kilometri. Într-o fugă nebunească, am ajuns cu câteva clipe înainte ca trenul spre Dolhasca să plece din gară.
Bună dimineaţa, Fălticeni! Trenul Personal Fălticeni - Dolhasca în Gara FălticeniLa 06:33, Trenul "Săgeată Albastră" (deci Siemens Desiro VT642) pleca spre Dolhasca. În stânga sensului de mers mă saluta iazul cu reflexia puternică a Soarelui, iar în dreapta culoare roşie a vagoanelor de tip Eacs care staţionau pe linia industrială a combinatului PAL Fălticeni. Acestea îmi aminteau de manevra tatălui de acum câteva zile.
Semaforul mecanic permitea ieşirea din staţia FălticeniVagoane Eacs într-un decor industrial fălticenean Iazul amenajat pe râul ŞomuzUn gard viu de porumb separa calea ferată de iazul din Fălticeni06:40În drum spre Dolhasca am trecut prin staţiile Preuteşti, Arghira, Dolheşti şi Vămeni, unde automotorul oprea şi pornea cu drag pentru fiecare călător dornic sau nevoit de o plimbare cu trenul. Lăsam în urmă urbea natală, de care avea să-mi fie dor nu în acea zi, nu în acel an, ci...
acum, când sunt departe, în capitală…Municipiul Fălticeni, vedere Sud-Estică06:50Cu o viteză medie de circulaţie de 35 km/h, Trenul Personal a oprit în halta Arghira. Această staţie este "celebră" pe linia 510 datorită caselor din lemn care se asamblează în apropierea căii ferate.
Lunca Şomuzului, leagăn al civilizaţiei din Podişul FălticenilorCase ecologice, din lemn, la ArghiraO foarte interesantă formă de reliefÎmi permit să amintesc de o legendă care mi se spunea când eram mic şi mergeam într-un sat din apropierea imaginilor pe care vi le prezint. Când eram la Manolea şi când trăia bunica mea, mă trezeam dimineaţa şi o întrebam, pe ruseşte: "De ce e albeaţa aceea în pădure?", iar ea îmi răspundea, tot în ruseşte: "Malcik, tam zaeţ tiopla lepioşki!" (Мальчик, там заяц тепло лепйошки.) Ei, acum înţelegeţi şi dumneavoastră de ce este acea ceaţă deasupra pădurii din imagine...Un nor de fum de la vreun cuptor cu plăcinte din pădureMetaforic, vorbind…07:00La prima oră a zilei de 10 august 2010, soarele arunca frunze de lumină pe casele din localitatea Dolheşti, acolo unde trenul oprea pentru un minut. De aici, Săgeata albastră mai avea 10 kilometri până să ajungă în Gara Dolhasca, acolo unde fălticenenii (şi nu numai) puteau să schimbe trenul şi să acceadă spre Suceava, Bucureşti, Braşov şi alte zeci de oraşe din România. Se-nţelege, deci, Dolhasca era staţia terminus a liniei 510, Fălticeni – Dolhasca.
Banca de aşteptare din Gara Dolheşti07:10Gara Dolhasca se află la 42 de kilometri de Suceava şi la 80 de kilometri de capătul nordic al Magistralei 500, punctul vamal Vicşani. Acest punct de oprire a luat fiinţă o dată cu construcţia liniei ferate Iţcani – Roman, în 15 decembrie 1869.
Gara DolhascaVedere către SuceavaVedere spre Paşcani, Bucureşti07:20Binecunoscutul Tren Personal 5601, Iaşi – Putna, era tras de locomotiva electrică EA-758. Spun binecunoscut pentru că în fiecare zi când plecam în vreo călătorie FeRoviaRă, vedeam oameni care aşteptau pe peron trenul spre direcţia Putna. Avea în spate 4 vagoane albastre, dintre care unul de clasa I şi alte 3 de clasa a II-a.
Trenul Personal Iaşi - Putna, tractat de locomotiva EA-758Trenul ce leagă Iaşiul de Suceava pleca din Gara Dolhasca07:4020 de minute de linişte şi pace au fost în Dolhasca până când o goarnă din direcţia Paşcani s-a auzit şi un tren a apărut în gară. Peste 20 de pasageri aşteptau Trenul Accelerat 1833/1836, Iaşi – Timişoara. Acesta a plecat de la ora 6 din Iaşi şi urma să ajungă la 20:41 în Timişoara. Avea 7 vagoane şi era tractat de locomotiva electrică vopsită în schemă clasică, EA-646.
Trenul Accelerat Iaşi - Timişoara NordLocomotiva electrică EA1-646 în Staţia DolhascaŞi-a plecat trenul spre Timişoara... 1 kilometru de infrastructurăÎn aşteptarea trenului care avea să mă ducă spre Paşcani, am mai stat 20 de minute în Gara Dolhasca. În acest timp, o ghicitoare mi-a venit să-mi citească în palmă, iar un domn mai în vârstă mă sfătuia să nu dau curs invitaţiei unor astfel de personaje. Totodată, am fotografiat şi cupla centrală automată Scharfenberg a automotorului Desiro SR 20 D, care în 2008 a făcut serviciu pe secţia Fălticeni – Dolhasca (Iaşi). Acest dispozitiv de legare tip cuplă automată cu suprafaţa frontală încălzită electric realizează cuplarea mecanică, electrică şi pneumatică cu alte automotoare dotate cu acest tip de cuplă.
Cupla automată a automotorului Desiro SR 20 DTrenul Personal ce a făcut serviciu pe linia 510, Dolhasca - Fălticeni08:00Trenul Personal 5502, Suceava Nord – Paşcani, sosea în staţia Dolhasca cu 5 minute mai devreme. Era tractat de locomotiva electrică Bo-Bo 040-EC1-126. Locomotiva era clasică, avea un graffitti deasupra plăcuţei de identificare, un singur far central şi o putere de 3.400 kW. Mult prea mult pentru cele 3 vagoane etajate clasice 26-26.
Trenul Personal Suceava Nord - PaşcaniGara Dolhasca, văzută din Trenul Personal08:10O dată pornit trenul din Dolhasca, mai aveam de mers încă 28 de minute până în Gara Paşcani. Până a ajunge acolo, vă prezint câteva fotografii cu magistrala 500 între kilometrul 387 şi 408.
Spre PaşcaniÎn curba de lângă Halta ProbotaTrenul Personal oprea în Halta ProbotaÎn aliniament, până la Halta LespeziValea Siretului, văzută de la etajul vagonului de călători 26-26Viteza stabilită pe această porţiune este de 120 km/hSpre LespeziSiretul şi urmele apelor sale umflateUn podeţ şi o curbă înainte de Halta LespeziSpre PaşcaniTerenuri inundate de-a lungul Magistralei 500Rambleul căii ferate a protejat suprastructura căii de inundaţiiIntram în Staţia LespeziPeronul Gării LespeziVedere spre direcţia SuceavaPlecarea din Staţia Lespezi08:20După ce pasagerii au coborât şi au urcat în tren în Halta Lespezi, mecanicul locomotivei electrice a sunat din goarnă şi a accelerat spre Paşcani.
Spre Halta Lunca SiretuluiPeronul Haltei Lunca SiretuluiVedere spre locurile de unde am pornitUn copac din preajma staţiei Lunca SiretuluiÎntâlnirea cu Trenul Accelerat 1854/1851, Mangalia – Suceava NordCoada trenului Accelerat venit de la malul Mării NegreÎn apropiere de intrarea în Gara Paşcani se află o linie industrială care este paralelă cu Magistrala 500 distanţă de 2 kilometri, iar apoi traseul acesteia urmează o curbă către o unitate industrială de lângă Barajul Lunca Siretului.
Linia industrială către societatea de lângă SiretCătre Paşcani, la 1 kilometruCurtea COMAT SA08:30La intrarea pe teritoriul staţiei Paşcani ne-a întâmpinat o locomotivă diesel-hidraulică de 1250 de cai putere. Avea la cuplă două vagoane etajate nemodernizate seria 26-26 şi un vagon neetajat pe a cărui plăcuţă scria „Bacău - Iaşi”.
LDH-165 manevrând vagoane de călători în PaşcaniTrenul de călători manevrat de LDH-165Vis-a-vis de Gara Paşcani se află curtea societăţii de reparat şi modernizat material rulant, Remarul Paşcani. Pe liniile acesteia se regăsesc atât vagoane vechi, cât şi vagoane proaspăt modernizate, fie de marfă, fie de călători. Despre mai multe informaţii cu privire la profilul societăţii, accesaţi acest link. Şi tot despre profilul societăţii vom mai discuta undeva la sfârşitul reportajului, când vă voi prezenta nişte imagini surprinse în exclusivitate cu rama de vagoane de călători etajate, ACVILA.
Una dintre liniile de acces către Remarul PaşcaniVagoane de marfă, locomotive franceze şi rama de vagoane etajate ACVILAGara Paşcani, văzută din trenul proaspăt sosit pe linia 4Trenul şi călătorii... Abia ajuns în Gara Paşcani, am înregistrat fiecare mişcare care avea loc acolo. Astfel, pe linia 1 sosise Trenul Personal 6451, Iaşi – Paşcani. Mai departe, aceste 3 vagoane vor fi plecat spre Bacău însemnând Trenul Personal 5442, Paşcani – Bacău.
Trenul Personal Iaşi - PaşcaniLocomotiva electrică EA1-81508:40Locomotiva EA-528 s-a cuplat la cele 3 vagoane de pe linia 1. Avea să tracteze spre Bacău Trenul Personal 5442. Asta despre vehicule feroviare, căci despre călători vă pot spune că pe peronul dintre linia 2 şi 3 aşteptau mai mult de 30-40 de pasageri care doreau să meargă cu trenul spre Bucureşti.
Trenul Personal Paşcani – BacăuVedere spre direcţia BucureştiVedere spre direcţia SuceavaLocomotiva electrică EA-52808:50Sosit cu 4 minute mai timpuriu, Trenul Rapid 652, Suceava Nord – Bucureşti Nord, intra în Gara Paşcani pe linia 2. Călătorii îl aşteptau…
Trenul Rapid Suceava Nord - Bucureşti NordLocomotiva electrică modernizată Siemens clasa 45New versus oldDouă locomotive electrice româneşti, gata de plecare spre direcţia Sud a Magistralei 500Pe linia 3 sosea din direcţia Iaşi Trenul Accelerat 10857, Iaşi – Vatra Dornei. Automotorul Desiro nr. 2055 era uniclasă şi avea fotolii confortabile cu aranjament 2+1. Chiar şi aşa, pentru cei 253 de kilometri, existenţa unui tren cu propulsie diesel pe sub linie electrificată mi se pare nerentabilă. Dar am întors capul către stânga şi am văzut pe linia 5 Trenul Personal 5401/5406. Era tras de locomotiva EA1-655.
Trenul Accelerat Iaşi - Vatra Dornei sosind în Gara PaşcaniAutomotorul Desiro nr. 2055 uniclasăEA1-655 venit cu tren de la Mărăşeşti09:00Trenul Accelerat 1839/1838, Timişoara Nord – Iaşi, gara pe linia 2 cu ale sale vagoane venite de la 739 de kilometri depărtare. Acesta a fost tractat de EA-855 şi urma să plece repede-repede către Iaşi, staţia terminus a trenului. Pe linia 5 staţiona şi era gata de plecare Trenul Personal P5406, Paşcani – Iaşi. Avea ca locomotivă de tracţiune pe EA1-815, cea pe care am mai văzut-o în acea dimineaţă sosită de la Iaşi cu Trenul Personal 6451. Trenul avea în componenţa sa 3 vagoane neetajate şi alte 3 etajate.
Trenul Accelerat venit de la Timişoara pleca spre Iaşi cu EA-855Trenul Personal Paşcani – Iaşi09:10După ce Acceleratul Timişoara Nord – Iaşi a plecat la ora 9 şi câteva minute, Trenul Personal 5406, Paşcani – Iaşi, pleca agale din Gara Paşcani. Pe linia 4 era LDH-165 care manevra câteva vagoane de călători.
Mă întreb, oare a fost traficul din această gară într-atât de dens încât să fi fost nevoie vreodată de 2 LDH-uri de manevră?Omul zilei din Paşcani, LDH-165În continuare, trenul se autoghida pe calea liniei în curbă spre Iaşi. Linia 606, Paşcani – Iaşi, are o vechime de peste 138 de ani, când lega cu drum de fier pentru prima dată în istorie cele două târguri moldoveneşti, Suceava de Iaşi.
Către IaşiEA-344 conservată în curtea societăţii Remarul PaşcaniO locomotivă străină pe 4 osii aştepta o recondiţionareTrenul înainta spre IaşiCulmea boghiului motor… să cari de-a lungul vieţii active vagoane de marfă şi la sfârşitul carierei să fii cărat de-un vagon de marfăO fostă LDE îşi ducea bătrâneţile în curtea RemarulAlături de vecina saPoate or să învie, poate... o să fie materie primă pentru altele ca eleLocomotiva electrică 40-0635-9, în stare de conservareLocomotiva electrică 40-0748-0, pecetluită cu un C înconjurat de un cercLocomotivele 748 şi 865 bot în bot într-un somn continuuLocomotiva electrică 40-0865-2Locomotiva electrică 40-0739-9Locomotive mari... părăsiteDupă ce am văzut câteva locomotive conservate, trenul meu accelera spre Iaşi. Avea, a avut şi o să tot aibă de parcurs până în capitala Moldovei 76 de kilometri. Timpul de parcurs a fost, pentru acest tren personal, 85 de minute, deci o viteză comercială de 54 km/h.
Am lăsat Paşcaniul în urmă, cu promisiunea că seara o să mă întorc Limitare de viteză de 90 km/h pe podul peste SiretUrma traversarea Râului SiretRâul SiretUn pod rutier construit peste calea ferată09:20După câţiva kilometri de la plecarea din Paşcani, trenul începea să-şi arate proprietăţile de „acordeon metalic”. Desigur, curbele cu un grad de declivitate ridicat erau cauza încordării trenului…
În palier spre RuginoasaPrima curbă de pe dealurile din RuginoasaŞi tot aşa mai departe... Trenul trecea prin una dintre cele mai frumoase bucle ale Căilor Ferate MoldoveneştiCe lăsam în urmă, ne arăta Soarele Am ieşit din curbele de la Ruginoasa, iar podişul Moldovei îmi sărea în faţa ochilorLanuri de floarea-soareluiPorţiune de aliniament spre RuginoasaDin nou o curbă Intrare cu limitare de viteză în Staţia RuginoasaSe zăresc primele încrucişări de linieÎnceputul peronului staţiei RuginoasaGara Ruginoasa, locul de plecare si de sosire dintr-o localitate de podiş, acolo unde au loc celebrele lupte cu ciomege dintre localnicii din „vale” cu localnicii din „deal” în preajma sărbătorilor de iarnă.
Gara RuginoasaO anexă a Gării din RuginoasaLa revedere, Ruginoasa! Se zăreau semnalele de ieşire din Gara Ruginoasa09:30După ce am trecut de curbele sinuoase de la Ruginoasa, drumul de fier construit în 1870 se prezenta cu o serie continuă de curbe care, pe lângă scopul neexploatat de „agrement turistic”, uzează considerabil calea de rulare şi roţile vehiculelor feroviare. Dar până una-alta, m-am bucurat de peisajele Podişului Moldovei, căci la nivelul de călător asta era tot ce putea să mă îngrijoreze.
Coada trenului părăsind Staţia RuginoasaTrenul urca pe linia amplasată de-a lungul localităţii RediuTrenul trecea printre casele oamenilor Spre Costeşti IaşiSemnal luminos de parcursO privire şi înapoiIndicator de declivitate, atenţie - Coborâm! Salcia verde ca prospeţimea ierbii şi culoarea roşie a semnalului ce ordona... oprireaÎn depărtare se observa o formă de relief care mie îmi este tare dragăTrenul se apropia de Halta Costeşti IaşiCoboram, tot coboramHalta Costeşti IaşiPastel de varăValea Ferică Indicator de declivitate…Şi de reducere a vitezeiMereu când trec pe aici am impresia că zborTrenul Personal Iaşi - Paşcani se ascundea după stâlpul de susţinere a catenareiUrma staţia Pietrişu09:40După ce am trecut de staţiile Ruginoasa şi Costeşti Iaşi, în calea noastră se revărsa o vale feerică unde trenul strica liniştea şi se cocoţa pe coasta nordică a formei de relief. Emoţia momentului a fost puternic impregnată în mintea şi inima privitorului…
Valea FeericăDoar mecanicului îi mai păsa de indicatorul cu VSO fi crescut iarba mai mare, dar multe popoare şi-ar dori să împrumute nişte „verde” de la româniPeronul haltei PietrişuProbabil că Halta Pietrişu e Staţia lui Robin Hood. Lui îi plăceau copacii…Marele Canion din zona Ieşilor... Trenul traversa pante tot mai mici, deci se apropia de o zonă de palierSau nu... mai aveam ceva de coborât! Domnule mecanic, mâna pe KD2! Era frumos ce lăsam în urmăSpre Târgu Frumos Trenul trecea pe sub şoseaua rutieră Roman – IaşiLinia ferată mai cobora până a ajunge în Târgu FrumosSemnal luminos de intrare în Gara Târgu FrumosSolariile harnicilor gospodari din Târgu reflectau puternic soarele de vară[url=https://2img.net/h/i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/2008%20AUGUST/159-SolariileharnicilorgospodaridinTargureflectaucuputeresoarele_resize.jpg][img:7cf3]https://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/2008%20AUGUST/th_159-Solariil