De 1 mai 2012 am facut o calatorie pana la Budapesta ca sa-l vad pe Jenson Button (campion F1 in 2009) alergand cu un McLaren Mercedes in centrul Budapestei.
Va prezint cateva poze de pe ruta Oradea - Budapesta,mai exact din gara Puspokladany (nod feroviar) unde trebuia sa schimb trenul fiindca trebuia sa ajung in
Budapest Nyugati.
Trenul cu care am calatorit avea
14 (!!!)
vagoane si locomotiva seria 48. Timpul de calatorie a fost mai lung datorita refacerii totale a liniei duble
electrificate intre Puspokladany si Szajol. Da,ei au reusit sa atraga fonduri Europene pt.calea ferata si lucrarile se desfasoare deja si pe teren.
Valoarea proiectului e 26 de miliarde de forinti,asa scria pe un panou.
Un lucru care m-a surprins in Ungaria e ca foarte multi oameni calatoresc cu trenul ,dovada e si numarul mare de vagoane. M-am documentat putin si am inteles
de ce au ei mai multi calatori. De exemplu din Debretin (al 2-lea oras ca nr de locuitori) are zilnic cca 32-35 de trenuri la Budapesta. Distanta e 230 de km, aproximativ
ca si intre Constanta si Bucuresti. Doar ca CFR are vreo 8-9 trenuri/zi. Nici nu mai vorbesc de Szolnok care e cea mai mare gara pe aceasta linie,nod foarte important,are
zilnic vreo 75-80 de trenuri la Budapesta iar distanta e 100 de km.
Trenurile MAV sunt "personale" si "intercity". Mare diferenta nu e intre ei,intercity-ul are si vagoane tip "personal" fara posibilitatea de rezervare de locuri si vagoane intercity
la care rezervarea este obligatorie,costa cca. 5 lei,dar merita pt ca aceste vagoane intercity au aer conditionat,functionale desigur. Trenurile personale opresc in mai multe statii.
La MAV trenurile nu fac concurenta intre ei ca IR; IC si R la CFR si ca te "obliga" (CFR-ul) sa mergi cu IR cand schimbi trenul R si sa dai o gramada de bani in plus.
In Ungaria trenul nu este o raritate cum incepe sa fie la noi. La ei nu este o rusine sa calatoresti cu trenul,cum cred muti de la noi. Toata lumea calatoreste cu bilete in mod civilizat.
Aveam aceaiasi "feeling" ca la noi in anii '90 cand multi calatoreau cu trenul,fara griji si stress. O lume frumoasa a trenurilor...