|
| 517 : Pascani - Targu Neamt | |
|
+66Warrington teoiasi laurentzu sergiu.asi lifetec Vitosa Andrey_tm user dezactivat... florin.lifticariu spiderpc mielutu zburator alinx3330 IonutChircu Dutzu Katalyn dan tm j o a n t a alliens Adirmvl deconectat marius664 Norbi Tomi13leu tzifrea Shinkasen Simply18 DAS 2011 Adrian78 razvan - trenuri Balto didinul NicuS vrugby DanyCfrPascani kristi kkk AndreiStefan Warrior12 @ndrey basa cfr500 stefanb.steff DUAL Dr2005 riciu mishu88 AndiCFR electrica675 Nk11 ATM electrica912 ldh80 raoul mardaryroby COSTACHE MIHAIL Eduel mihaiuc catalinu' Vlad MariusM Semafor Nesebar cristi CFR lovekomotive bogdan srl IonutCFR2009 myster2008 70 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12287 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Dum Sept 10, 2017 10:17 pm | |
| Ca aspect general, erau cativa calatori in trenul cu care am calatorit pe ruta Pascani- Targu Neamt si retur (la dus- vineri 8 septembrie 2017, tren R 5529, la intors- duminica 10 septembrie, tren R 5524).
Insa gara Targu-Neamt ofera o senzatie de loc parasit! Din cladirea destul de mare de calatori mai este utilizata o singura casa de bilete, biroul de miscare si un mini-magazin!
Multe spatii stau goale, nefolosite, spatii care amintesc de o activitate mult mai intensa pe care a avut-o statia Targu-Neamt!
Erau nu mai putin de 4 case de bilete, birou de bagaje-mesagerii, la etaj era sala de asteptare clasa intai (astazi usa care dadea accesul la sala de asteptare de la etajul statiei este inchisa cu lacat!).
Nici macar la megafon nu se mai anunta plecarea si sosirea trenurilor de calatori!
Astazi statia Targu-Neamt mai este deservita (pe tura- dar noaptea cred ca activitate de miscare este suspendata) doar de un revizor de ace, o casiera si un sef de statie!
In 1990 pe fiecare tura erau: Un impiegat de miscare in grupa de calatori, probabil inca un impiegat de miscare in fosta grupa de marfa, doi sau 3 acari, casiera, magazioner bagaje-mesagerii, partida de manevra, magazioner Marfa in fosta grupa de Marfa.
Daca Alexandru Filioreanu at vedea ce a ajuns linia construita din initiativa lui, cred ca s-at rasuci in mormant!
In rest, orasul Targu-Neamt este un oras mic, dar frumos, care insa traieste mai mult de pe urma turismului, generat de "Cetatea Neamtului", "Muzeul Etnografic", "Casa memorial Veronica Micle", "Casa memoriala Ion Creanga".
Exista si pensiuni- "Arcasul" si "La cetate" , ambele aflate la inceputul traseului spre Cetatea Neamtului, in extremitatea vestica a orasului.
Exista si un hotel- construit probabil inainte de 1990, dar modernizat, de 3 stele- "Doina".
In zona central exista si blocuri- unele realizate cu o arhitectura mai frumoasa.
Exista si cateva cladiri noi, construite dupa 1960- 1970, care adapostesc unele institutii publice: "Casa de cultura Ion Creanga", primaria, sediul politiei, etc.
Din pacate nu exista transport urban in comun, si distanta de la gara pana la pensiunea "La cetate" sau "Arcasul" fiind destul de mare pentru mers pe jos- mai ales daca ai si bagaje- singura variant ramane taxiul (care de la gara pana la acele pensiuni costa cca 10 Ron)!
Din ce am aflat de la taximetrist, inainte de 1990 a existat in orasul Targu-Neamt transport urban in comun cu autobuze, a fostei IJTL Neamt.
Tot din ce mi-a spus taximetristul, fostele intreprinderi industrial care existau in 1990 in Targu-Neamt, si care dadeau de munca la mii de oameni ("Volvatir" cu 4200 salariati, "Intreprinderea de prelucrarea a cauciucului", "Fabrica de mobila", "Unirea", "Cooperativa mmestesugareasca Arta decorative", etc) sunt astazi ruine, si noroc de turismul, care mai salveaza cat de cat orasul! |
| | | Warrington
Numarul mesajelor : 787 Reputatie : 3790 Data de inscriere : 03/09/2016
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Dum Sept 10, 2017 10:42 pm | |
| - ldh80 a scris:
- Daca Alexandru Filioreanu at vedea ce a ajuns linia construita din initiativa lui, cred ca s-at rasuci in mormant!
Toată România arată în halul în care arată exact datorită unora ca Filioreanu. Au avut putere și influență, pe care le-au folosit exact pentru a construi obiective inutile gen Pașcani - Tg.Neamț. Toate ruinele comuniste exact asta au la bază, lipsa oricărei logici economice. Tg.Neamț nu avea nevoie în 1985 de cale ferată, exact cum nu avea nevoie nici de aeroport. Iar gara aia n-a fost niciodată folosită mai mult decât e în prezent. Sala de așteptare era tot închisă și în urmă cu 20 de ani, atât doar că erau două casierii amenajate, probabil casierele aveau gestiune separată. - ldh80 a scris:
- noroc de turismul, care mai salveaza cat de cat orasul!
Se vede treaba că nu cunoști destui oameni de prin partea locului, ca să ai o idee despre ce le poate pielea. Acolo trebuie dat foc și arat locul. Toată corupția și toate abuzurile pe care le vezi la nivel înalt, în guvern și în parlament, acolo își au originea, la ”talpa țării”. În Tg.Neamț corupția începe de la grădiniță: ”a zis doamna să spunem la părinți să nu-i ia cadou de 8 martie, să adune numai banii și să-i dea, că și-a luat ea singură un taior care-i plăcea”. În Tg.Neamț îmi spunea controlorul în gura mare pe peron să nu mă duc la casierie. Casiera vindea 8 sau 10 bilete, iar trenul pleca cu 3 vagoane etajate pline. Fiindcă era tarif promoțional pe barba controlorului nu bilete cu un preț clar stabilit ca la microbuz. |
| | | dan tm V.I.P Member
Numarul mesajelor : 9101 Reputatie : 13007 Data de inscriere : 16/07/2014
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Dum Sept 10, 2017 10:50 pm | |
| Blasfemie, te-ai luat de Filioreanu.
Desi eu nu cred ca el putea sa inceapa o cale ferata de capul lui si apoi sa ii zica la Ceausescu sa ii dea bani sa o termine.
|
| | | Warrington
Numarul mesajelor : 787 Reputatie : 3790 Data de inscriere : 03/09/2016
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Dum Sept 10, 2017 11:01 pm | |
| Oamenii sunt dispuși să creadă multe și le plac personajele de legendă.
Nu-mi imaginez că Filioreanu putea construi pe barba lui tunelul de la Cristești, viaductul peste DN2 / E85 sau podul feroviar peste răul Moldova. Asta ca să nu mai vorbim de pasajul auto de la Dumbrava, pe sub care trece calea ferată.
E posibil să se fi lucrat la proiect din dispoziția lui Filioreanu, înainte de a avea OK-ul de la Ceaușescu, dar probabil nu mai mult de-atât. |
| | | ldh80 V.I.P Member
Numarul mesajelor : 6889 Varsta : 42 Localizare : Pascani Reputatie : 12287 Data de inscriere : 03/11/2010
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 7:51 am | |
| Calea ferata Pascani- Targu Neamt nu a fost absolut deloc o investitie inutila!
A fost o investitie absolut necesara, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea economica si sociala a orasului Targu-Neamt!
Va amintesc ca pana pe la mijlocul anilor 90, aceasta cale ferata deservea importante unitati economice (atat cele situate in fosta zona industriala a orasului Targu-Neamt, cat si cele 3 balastiere racordate prin linii industriale la statia Timisesti), iar traficul de marfa era destul de intens pe aceasta cale ferata!
De asta s-a si construit fosta grupa de marfa a statiei Targu-Neamt!
Apoi, la traficul de calatori, daca spuneti ca erau 3 vagoane etajate pline, inseamna ca aceasta linie era utila si pentru traficul de calatori!
Orasul Targu-Neamt are cateva obiective turistice, si este si locul de plecare spre renumitele manastiri din zona Moldovei.
Faptul ca unii controlori de bilete lua spaga, asta nu este vina celor care au proiectat si construit aceasta cale ferata, ci este sau era vina organelor de control a statului, care nu-si faceau datoria, pentru a-i depista si sanctiona pe controlorii de bilete care lua spaga! |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25567 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 8:37 am | |
| Ce industrie există acum în Târgu Neamţ?
Obiective... cetatea şi cam atât. Pentru că mânăstirile sunt la km buni distanţă, iar dacă îţi stabileşti Tg. Neamţ ca ,,bază" tot ai nevoie de maşină ca să mergi la mânăstiri. Astea nu mai sunt vremurile în care nu aveai cu ce să mergi şi stăteai cu orele prin gări. _________________ :TTT:
|
| | | ldh80 V.I.P Member
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 8:54 am | |
| Acum intradevar, nu mai exista industrie in Targu-Neamt, dar la momentul constructiei liniei exista, si am vrut sa subliniez faptul ca atunci când a fost proiectata si construita linia era absolut utila si necesara!
Pentru turism la manastiri, se poate veni cu trenul pana la Targu-Neamt, iar de acolo sunt microbuze spre manastiri! Nu trebuie sa ai neaparat masina personala! |
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25567 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 9:31 am | |
| Zi-mi şi mie ce microbuz mă duce de la Tg. Neamţ la Moldoviţa. Sau la Agapia, Voroneţ, Dragomirna ş.a.. Când am văzut mânăstirile din N Moldovei, am preferat să tragem lângă Vatra Dornei, unde mai aveam şi altceva de fâcut în afară de mănăstiri, crâşma din sat şi admirat blocuri din prefabricate. _________________ :TTT:
|
| | | bobi
Numarul mesajelor : 733 Localizare : Iasi Reputatie : 4628 Data de inscriere : 06/05/2014
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 9:57 am | |
| - Dr2005 a scris:
- Zi-mi şi mie ce microbuz mă duce de la Tg. Neamţ la Moldoviţa. Sau la Agapia, Voroneţ, Dragomirna ş.a.. Când am văzut mânăstirile din N Moldovei, am preferat să tragem lângă Vatra Dornei, unde mai aveam şi altceva de fâcut în afară de mănăstiri, crâşma din sat şi admirat blocuri din prefabricate.
Nu amesteca manastirile din Neamt cu cele din Suceava. Din Targu ai microbuze spre Agapia si Varatec, manastirea Neamtului, Secu, Sihastrie.Chiar Iasi-Durau, te lasa aproape de ultimile trei. Voronet si Humor, sunt aproape una de cealalta, poti ajunge si cu interregio Iasi-Timisoara , sau cu cel de Bucuresti-Dorna Bai, iar din Humor, imediat ajungi spre cele doua. |
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 10:37 am | |
| Da, îmi aduc aminte de greşeala capitală de a le fi spus celor din Dorna că e bine la ei în Moldova. Doar că dacă mă duc în partea aia de ţară să fac turism ecumenic, vreau să văd cât mai multe mânăstiri, atât cele din Bucovina, cât şi cele din Neamţ. Şi asta fără să fac o zi pe drum între oricare 2 mănăstiri, eventual cu bagajul după mine. Mă rog, eu nu sunt un om prea religios, dar, totuşi, în 2005 am făcut un astfel de circuit prin zonă. Circuit care a inclus şi obiective laice, precum Cetatea Neamţ, Cetatea Sucevei sau Rarăul, pe lângă o mulţime de mânăstiri (Moldoviţa, Suceava, Suceviţa, Putna, Dragomirna, Agapia, Voroneţ, Văratec, Humor ş.a.). _________________ :TTT:
|
| | | marius664
Numarul mesajelor : 2938 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 6912 Data de inscriere : 23/01/2014
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 11:37 am | |
| - ldh80 a scris:
- Acum intradevar, nu mai exista industrie in Targu-Neamt, dar la momentul constructiei liniei exista, si am vrut sa subliniez faptul ca atunci când a fost proiectata si construita linia era absolut utila si necesara!
Daca pana in anii 1980 aceasta cale ferata nu a fost necesara, nu era necesara nici dupa 1980.Ce linii de cale ferata au fost construite dupa al doilea razboi mondial in tara? Ma refer la linii cap-coada nu la cele incepute sau la modernizarile facute prin dublare si electrificare.Daca era o linie importanta era construita in anii de dinainte de razboi, sau macar in anii de glorie ai regimului de aur, nu la sfarsitul lui. PS Si daca dai exemplul Alunu-Babeni nu te obosi, linia aia mai are de trait maxim 10 ani, asta daca nu vine vreo alunecare serioasa si opreste de tot traficul cu tot cu exploatarea miniera... - ldh80 a scris:
- Pentru turism la manastiri, se poate veni cu trenul pana la Targu-Neamt, iar de acolo sunt microbuze spre manastiri! Nu trebuie sa ai neaparat masina personala!
Eu in fiecare an merg la Agapia si nu am vazut microbuz sa plece din gara spre manastiri, cel putin la trenul de diminieata.De fapt cei care fac curse de microbuz nici nu cred ca stiu ca este si tren care ajunge la ei in oras. Noroc cu prietenii cu masini |
| | | ldh80 V.I.P Member
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 12:00 pm | |
| Calea ferata Pascani- Targu Neamt a fost propusa prima data inca din 1915!
A fost o investitie absolut necesara, dupa 1986 (când s-a inaugurat linia) orasul Targu-Neamt înregistrând o importanta dezvoltara economica si sociala! Constructia liniei 517 a impulsionat aparitia unor unitati industriale importante in Targu-Neamt, precum: Volvatir, Fabrica de prelucrarea a cauciucului, UFET-ul, Fabrica de mobila, etc!
Dezvoltarea sociala a orasului Targu-Neamt- generata si de constructia liniei- se poate observa si in aceea filmare din 1988 a lui Copel Moscu- Intrarea unui tren in gara.
Dezvoltarea orasului dupa 1986 se poate remarca si din cresterea numarului de locuitori- de la 14.953 locuitori in 1977, la 22.282 locuitori in 1992! |
| | | ldh80 V.I.P Member
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 12:01 pm | |
| Cursele auto interurbane din si spre Targu-Neamt pleaca din autogara Targu-Neamt, situata pe strada Cuza-Voda, la o anumita distanta fata de gara! |
| | | marius664
Numarul mesajelor : 2938 Varsta : 45 Localizare : Alexandria Reputatie : 6912 Data de inscriere : 23/01/2014
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 12:07 pm | |
| Si in conditiile actuale crezi ca mai este necesara?Marfa numai circula iar calatori maxim 100 pe zi... Poate stramosii nostri feroviari au avut viziune si au prezis ca n-are rost sa construiasca o linie care n-are viitor.De ce crezi tu ca nu s-a facut in 1915? Sau 1955 sau 1975??? Si de ce cezi ca s-a inchis in 2015? Ca era(este) necesara?!? |
| | | marius664
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt Lun Sept 11, 2017 12:09 pm | |
| - ldh80 a scris:
- Cursele auto interurbane din si spre Targu-Neamt pleaca din autogara Targu-Neamt, situata pe strada Cuza-Voda, la o anumita distanta fata de gara!
Tu ai zis ca pot ajunge la manastiri cu trenul plus auto.La 05:30 cand ajung eu in gara ce microbuz am spre Agapia... |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: 517 : Pascani - Targu Neamt | |
| |
| | | | 517 : Pascani - Targu Neamt | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |