|
| Bilete C.F.R. (2) | |
|
+72c o r v i n TER200 tcm Wilkosz saint Warrington Vale_ntin Sabik ciprian71 aris86 neluadi kristi kkk bubu Andrei Andras baiazid Vitosa ets2oltromânia 3ERLY teoiasi cristi ar florin.lifticariu AeroX Rarau CristyanC alliens Luna huiu_goe ldh80 Norbi vatmanul marius664 ldh.ro Jurnal Feroviar alexul Costin.B Silviu Sintea Spartan1948 cfr500 mielutu zburator rizelgeorgel2004 Vale COSTACHE MIHAIL Nk11 ALEXCFR lapsanszkitamas gabrielcr Katalyn cristy79 brutusel Goanga alex.alexus.tm Razvan Tudor 92Dragos NicuS Ciprian.bucur.92 dan tm membru dezactivat , spiderpc IonutCFR2009 Dutzu Andrey_tm traian Adrian78 AndiCFR Dr2005 get. allred Adirmvl DUAL cardinal marian1967 Nesebar 76 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25567 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Vin 14 Iul 2017, 09:29 | |
| - Katalyn a scris:
- Nu exista asa ceva. Trebuie sa prieteni biletul și sa-l faci public ceea ce mi se pare o prostie și chiar și așa la un supracontrol unul ar fi acuzat de fals dar deja deviem prea mult. Pe mine ma deranjează chestia cu legitimarea odată ce am plătit biletul și stau pe locul de pe bilet iar nasul are lista cu online la ce le mai trebuie buletinul sau pașaportul? Eu nu ma legitimez decât la poliție, angajații CFR nu au treabă ca nu sunt ei organe de poliție.
În momentul în care tu deschizi un mail şi îi vezi conţinutul, acelaşi lucru îl poate face şi furnizorul tău de internet, care îţi poate intercepta şi chiar copia tot ce primeşti sau trimiţi (prin unele ţări e chiar obligatoriu să facă asta). Crezi că un hacker nu poate face la fel? Nu mai zic că există oameni fraieri care după ce îşi cumpără un bilet (nu neapărat de tren, că şi cele de spectacole tot cu cod QR sau cod de bare sunt) îl pozează şi îl pun pe Facebook... de unde poate oricine să facă un printscreen şi să îl tipărească după aia. Tocmai ca să se prevină astfel de situaţii, biletele de tren on-line sunt nominale şi valabile numai însoţite de un act de identitate (carte/buletin de identitate sau paşaport). _________________ :TTT:
|
| | | AeroX V.I.P Member
Numarul mesajelor : 2161 Localizare : Bucuresti Reputatie : 6764 Data de inscriere : 25/05/2012
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Vin 14 Iul 2017, 10:12 | |
| Validarea prin codul QR este benefica din urmatorul motiv: iti iei bilet online si cu 10 minute inainte, nu cu 6 ore. In felul asta nasul doar scaneaza codul, nu te mai cauta prin traista intr-o hartie. Deci ce hacker mai are timp sa te fenteze? Iar un hacker adevarat merge pe banii altuia. La modul actual, daca verificarea nu se face amanuntit, normal ca poti merge cu un bilet invalid / trucat. Dar cine s-ar risca aiurea? Insa daca se face atunci nu e nevoie de nimic mai mult decat act de identitate si biletul prezentat in ce forma vrei (SMS, PDF, poza, print). |
| | | Dr2005 Administrator
Numarul mesajelor : 20626 Varsta : 35 Localizare : Bucureşti, Drumul Taberei Reputatie : 25567 Data de inscriere : 17/08/2011
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Vin 14 Iul 2017, 10:23 | |
| Pierzi din vedere ceva: naşul de la CFR Călători nu are cititor de coduri ) Eu pot să fac un bilet cu un cod QR la mişto şi cu datele de identitate ale altei persoane şi să mă urc în trenul în care e şi persoana respectivă. Dacă eu reproduc toate elementele de pe bilet, naşul nu are cum să mă verifice decât prin actul de identitate. _________________ :TTT:
|
| | | cardinal
Numarul mesajelor : 3337 Reputatie : 8741 Data de inscriere : 08/04/2010
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Vin 14 Iul 2017, 10:38 | |
| - AeroX a scris:
- Iar un hacker adevarat merge pe banii altuia.
Asta nu e intotdeauna, mai sunt si hackeri care vor faima, sau sa isi incerce skillsurile, sau platiti chiar de compania respectiva sa ii testeze securitatea, sau pentru cauze politice (hacktivisti), sau care au boala pe respectiva companie. |
| | | AeroX V.I.P Member
Numarul mesajelor : 2161 Localizare : Bucuresti Reputatie : 6764 Data de inscriere : 25/05/2012
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Vin 14 Iul 2017, 11:21 | |
| - Dr2005 a scris:
- Pierzi din vedere ceva: naşul de la CFR Călători nu are cititor de coduri ) Eu pot să fac un bilet cu un cod QR la mişto şi cu datele de identitate ale altei persoane şi să mă urc în trenul în care e şi persoana respectivă. Dacă eu reproduc toate elementele de pe bilet, naşul nu are cum să mă verifice decât prin actul de identitate.
Logic ca in situatia in care va avea candva! Nu despre asta vorbeam? Acum da, daca nu te verifica amanuntit normal ca poti avea orice bilet de forma. Dar cine se risca? N-am exclus oricum actul de identitate din ecuatie. Insa nu trebuie sa fie si obligatoriu de prezentat. De altfel nici acum nu e. "Cheia primara" in toata verificarea este ID-ul biletului CFR. - cardinal a scris:
- Asta nu e intotdeauna, mai sunt si hackeri care vor faima, sau sa isi incerce skillsurile, sau platiti chiar de compania respectiva sa ii testeze securitatea, sau pentru cauze politice (hacktivisti), sau care au boala pe respectiva companie.
Dar atunci ce ar mai cauta in tren cu tine din moment e interesat doar de facut demonstratii? Cine se mai risca daca se face controlul ca la carte? Asa cum am spus, n-ai decat sa te bazezi pe faptul ca nu vei fi controlat amanuntit, iar asta n-ai cum s-o faci decat daca cunosti bine situatia in ziua X, trenul Y, nasul Z. Si chiar daca nu ar fi nominal e logic din start ca nu pot exista aceleasi 2 coduri identice si inregistrate la aceeasi data, ora, minut. Deci clar iesi sifonat si din asta, ori compania daca ar putea sa para eroare de soft (bug duplicat). Plus ca un soft bine facut poate afisa si toata lista de calatori cu bilete cumparate online, momentul achizitiei, nu trebuie doar sa citeasca coduri si atat. Oricum ar fi, cred ca am mers cu discutia prea departe. @Katalyn, retine doar atat: teoretic trebuie sa dovedesti ca tu calatoresti cu biletul online, nu altcineva. Deci buletinul nu-l prezinti doar la politie, il prezinti in multe alte locuri, cred ca esti constient de atata lucru. La examene, la banca, la curier pentru ridicare comenzi, aproape oriunde e nevoie de validarea identitatii tale, din motive de siguranta, ceea ce e normal. Majoritatea nasilor te intreaba numele si te cauta, ori te intreaba locul pe care il ai pe bilet ca sa se uite mai usor (plus ca pot retine ei si anticipat locurile unde vor avea calatori, mai ales daca-s putine bilete online la trenul respectiv). Nu esti insa obligat sa stai pe locul de pe bilet si nici sa prezinti actul de identitate decat daca ti se cere. Scopul pentru care ti s-ar cere este unul firesc: sa nu se chinuie sa-ti auda un nume de familie mai bizar, ori sa faca efectiv dovada ca nu circula cainele in locul tau. Nasii sunt diversi, fiecare isi aplica functia cum stie si cum are chef. Iar biletul il prezinti cum vrei. Eu va recomand sa nu va mai bateti capul niciodata cu printarea biletului, mai ales daca nu aveti imprimanta la indemana chiar nu are sens. |
| | | get.
Numarul mesajelor : 165 Reputatie : 5249 Data de inscriere : 24/12/2010
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Vin 14 Iul 2017, 19:11 | |
| In Cehia e super sistemul! Am cumparat bilet online pentru 3 KM cu doar 19 minute inainte de plecare; 13 CZK = 2.27 lei (google), si am continuat sa cumpar alt bilet online pentru 236 km cu doar 22 minute inainte de plecare; 169 CZK = 29.55 (google). Am fost super bucuros ca am putut cumpara online pentru ca in ziua plecarii mi s-a cerut la casierie 329 CZK, adica 57.53 lei. Toate autocarele au fost full pentru ziua aceea de duminica, deci am ales trenul, singurul mijloc. Eu zic ca e o afacere foarte buna sa ai card si internet pe telefon in situatii din acestea. Mai prost cu bateria am stat, ca mai aveam 8%, fara incarcator la mine. NOROC ca am luat trenul din gara din oras, caci la gara de pe magistrala erau lucrari si sigur nu mai prindeam trenul spre Praga. Era o distanta considerabila intre gara si "peron". |
| | | Katalyn
Numarul mesajelor : 7376 Varsta : 34 Localizare : Rugby, UK. Reputatie : 11194 Data de inscriere : 09/10/2014
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Vin 14 Iul 2017, 22:21 | |
| Trenurile cu care merg sunt 1572 de la Ploiești Sud la București Nord, 1599 de la București Nord la Videle și IR 461 de la Videle la Giurgiu Nord deci fix apa de ploaie. Buletinul și pașaportul o sa îl am la mine ca doar ma duc la bulgari special sa ma dau cu trenul 2 zile pe infrastructura lor. Problema e ca nu am trecut numele de familie ci doar ambele prenume, iar primul se va considera ca și cum ar fi numele de familie.
In general în România nu port niciun act la mine ca știu toate datele din buletin ( seria CI, CNP etc ) și nu am avut probleme niciodată când am fost legitimat și verificat. Cică ar exista o lege care te poate amenda ca nu ai buletinul la tine, nu știu și nici nu ma interesează le explic mereu ca l-am uitat acasă sau ca vin de la fotbal și numai grija buletinului nu am.
Am luat online șia BDJ acolo am ales ce loc am vrut eu la geam și cu măsuță la CFR Călători acest lucru nu e posibil în anul 2017 unde avem cei mai buni hackeri, ingineri în IT și cel mai bun internet din Europa. Nu sunt în stare sa facă un amarat de sistem care sa îți poți alege ce loc vrei exact ca la avion 4Ł lângă culoar sau 6Ł la geam. |
| | | mielutu zburator
Numarul mesajelor : 3172 Varsta : 29 Reputatie : 6987 Data de inscriere : 07/09/2014
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Vin 14 Iul 2017, 22:26 | |
| - Katalyn a scris:
- Trenurile cu care merg sunt 1572 de la Ploiești Sud la București Nord, 1599 de la București Nord la Videle și IR 461 de la Videle la Giurgiu Nord deci fix apa de ploaie. Buletinul și pașaportul o sa îl am la mine ca doar ma duc la bulgari special sa ma dau cu trenul 2 zile pe infrastructura lor. Problema e ca nu am trecut numele de familie ci doar ambele prenume, iar primul se va considera ca și cum ar fi numele de familie.
In general în România nu port niciun act la mine ca știu toate datele din buletin ( seria CI, CNP etc ) și nu am avut probleme niciodată când am fost legitimat și verificat. Cică ar exista o lege care te poate amenda ca nu ai buletinul la tine, nu știu și nici nu ma interesează le explic mereu ca l-am uitat acasă sau ca vin de la fotbal și numai grija buletinului nu am.
Am luat online șia BDJ acolo am ales ce loc am vrut eu la geam și cu măsuță la CFR Călători acest lucru nu e posibil în anul 2017 unde avem cei mai buni hackeri, ingineri în IT și cel mai bun internet din Europa. Super mișto dacă la bulgari poți alege locul... la sârbi de ex. nici nu poți cumpăra online la internaționale, ceea ce e o tâmpenie. La CFR Călători nu e posibil să iei bilet de student online, tre să stai ca prostu la coadă la case, în timp ce la privat, la TFC, la 2 luni după legea gratuității s-a găsit soluția, acum poți să iei biletul în timp ce mergi cu metroul spre facultate. Intri pe net, că tot românul are net mobil, și în 5 minute ai biletul luat. |
| | | Katalyn
Numarul mesajelor : 7376 Varsta : 34 Localizare : Rugby, UK. Reputatie : 11194 Data de inscriere : 09/10/2014
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Vin 14 Iul 2017, 22:33 | |
| Și la grecii se poate alege locul și vagonul numai ai noștri sunt înapoiați. Apropo de internet și repet în România e cel mai bun internet din Europa pe locul 2 cică ar fi frații de peste Prut, în Anglia e jale cu internetul dar și cu semnalul la telefon.
Apropo de vagonul BDJ la interior e ceva gen 20/21-87 de la noi sau Hyperion sunt doar 3-4 măsuțe în tot vagonul. După cum arata e posibil sa fie gen cum e 20-83-urile noastre doar ca la ei sunt albastre nu schema RJ. |
| | | Warrington
Numarul mesajelor : 787 Reputatie : 3790 Data de inscriere : 03/09/2016
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Sam 15 Iul 2017, 04:36 | |
| - Dr2005 a scris:
- biletele de tren on-line sunt nominale şi valabile numai însoţite de un act de identitate (carte/buletin de identitate sau paşaport).
În UK nu există cărți de identitate sau alt act obligatoriu și nici obligația de a te legitima pe stradă, iar sistemul lor de la biletele online mi s-a părut foarte eficient: alegi în ce gară vrei să ridici biletele indiferent când înainte de călătorie sau îți pot fi trimise și prin poștă. Dacă le ridici dintr-o gară, automatul îți cere să introduci cardul cu care le-ai plătit, mod în care îți dovedești identitatea (banca ți-a verificat cumva identitatea când ți-a deschis contul). Mai trebuie să introduci și un cod pe care l-ai primit când ai cumpărat biletele, după care automatul ți le tipărește pe loc, exact ca și cum le-ai fi cumpărat de la el. În urmă cu câțiva ani apărea și numele persoanei tipărit pe bilet, mai recent am văzut că nu mai apare. Nașul nu cred că are lista pasagerilor, pentru el toate biletele sunt la fel, n-are de unde să știe că l-ai cumpărat online sau din gară. - Dr2005 a scris:
- În momentul în care tu deschizi un mail şi îi vezi conţinutul, acelaşi lucru îl poate face şi furnizorul tău de internet,
Nici nu e nevoie de așa ceva. Dacă ai modelul (dacă ai primit vreodată un astfel de email) ai și codul-sursă, pe care îl poți edita și cu Notepad, direct în format text și faci o versiune mai credibilă decât originalul, pe ce nume vrei tu și cu ce coduri vrei tu Un email e zero în materie de autenticitate sau securitate, protocolul inițial e de prin anii '60-'70, chiar dacă acum s-a generalizat webmail-ul. |
| | | Vale_ntin
Numarul mesajelor : 178 Varsta : 44 Localizare : Galati Reputatie : 4669 Data de inscriere : 11/08/2012
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Sam 15 Iul 2017, 06:20 | |
| Păi dacă nimeni nu revendică biletul, nu ai nevoie de act de identitate. Actul de identitate trebuie să-l ai la tine. Sau măcar să știi numărul de asigurare socială de orice fel. |
| | | Warrington
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Sam 15 Iul 2017, 13:45 | |
| Ce treabă are numărul de asigurări sociale cu biletul de tren? Și cine să revendice biletul? E al tău, ție ți l-a dat automatul, n-avea cum să-l mai dea și altcuiva. E exact ca și cum l-ai fi luat de la casa de bilete.
Actul de identitate trebuie să-l ai la tine în România, unde plătești și amendă dacă nu-l ai, dar nu e treaba controlorului de tren să dea amenzi pentru asta. În UK nu există cărți de identitate, în Irlanda nu există și am înțeles că nici în Danemarca nu există. Oamenii liberi merg pe stradă fără să le ceară poliția actele.
Nu toate statele își țin cetățenii ca în închisoare, numai cele care au avut regimuri totalitare sau care au fost sub ocupație militară. |
| | | Dr2005 Administrator
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Sam 15 Iul 2017, 15:51 | |
| - Warrington a scris:
- În UK nu există cărți de identitate, în Irlanda nu există și am înțeles că nici în Danemarca nu există. Oamenii liberi merg pe stradă fără să le ceară poliția actele.
Păi şi omul cu ce se legitimează? Nu mai zic de ieşit din ţară... Băutură cum cumperi? Te crede vânzătorul pe cuvânt că ai 18 ani (sau cât o fi limita pentru alcool în UK)? - Warrington a scris:
- Nu toate statele își țin cetățenii ca în închisoare, numai cele care au avut regimuri totalitare sau care au fost sub ocupație militară.
În Elveţia dacă nu ai actele la tine eşti dus la secţie fără drept de apel. Nu cred că Elveţia a avut vreodată regim totalitar sau ocupaţie militară. _________________ :TTT:
|
| | | bubu
Numarul mesajelor : 319 Varsta : 53 Localizare : constanta Reputatie : 5812 Data de inscriere : 11/11/2009
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Sam 15 Iul 2017, 16:29 | |
| - Dr2005 a scris:
- Pierzi din vedere ceva: naşul de la CFR Călători nu are cititor de coduri ) Eu pot să fac un bilet cu un cod QR la mişto şi cu datele de identitate ale altei persoane şi să mă urc în trenul în care e şi persoana respectivă. Dacă eu reproduc toate elementele de pe bilet, naşul nu are cum să mă verifice decât prin actul de identitate.
Oare? Daca tu crezi asta esti in eroare, de ce nu faci o incercare? |
| | | Warrington
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) Sam 15 Iul 2017, 16:53 | |
| - Dr2005 a scris:
- Păi şi omul cu ce se legitimează? Nu mai zic de ieşit din ţară...
Inclusiv la bancă ți se poate deschide un cont fără acte de identitate, dacă cineva care are o afacere onorabilă în acel oraș (un magazin, un notariat, un birou de avocatură etc.) vine cu tine la bancă și zice că te cunoaște și că te numești exact așa cum zici tu că te numești. Numele persoanei nu e vreo chestie sfântă, se poate schimba destul de ușor și de mai multe ori de-a lungul vieții. Banca îți trimite un plic prin poștă la adresa declarată de tine și dacă te duci ulterior la bancă cu acel plic, asta e dovada că locuiești acolo unde ai zis tu că locuiești. Deci pentru bancă ai numele și adresa verificate, iar orice altă firmă ia astea de bune. Poți închiria o locuință, iar contractul de închiriere sau facturile de utilități reprezintă dovada adresei. Nu-ți cere nimeni acte când faci contract cu furnizorul de apă-canalizare sau cel de energie electrică, facturile emise în baza acelor contracte reprezintă obligații pentru tine, nu avantaje. Între Irlanda și UK există un fel de mini-Schengen, așa că nu-ți cere nimeni acte. În rest, pentru ieșit din țară îți trebuie pașaport, dar un american poate fi îmbarcat chiar și fără acte, dacă compania aeriană consideră că are suficiente dovezi că acela e cetățean american. Odată ajuns în State, e treaba acelui cetățean să se identifice în fața autorităților. Când a fost cutremurul din Indonezia, în 2004, avioanele americane și britanice îi recuperau pe occidentali de-acolo doar după față, dacă era alb și vorbea engleză era destul pentru îmbarcare. Amuzant e că triburile de aborigeni au fost foarte puțin afectate, erau ei analfabeți, dar aveau legende care spuneau că după cutremur urmează tsunami și s-au refugiat pe locuri înalte. Oamenii ”civilizați” au murit cu sutele de mii, că nu dădeau doi bani pe legendele aborigenilor - Dr2005 a scris:
- Băutură cum cumperi? Te crede vânzătorul pe cuvânt că ai 18 ani (sau cât o fi limita pentru alcool în UK)?
În UK și pentru cumpărat o șurubelniță sau un cuțit de bucătărie trebuie să ai 18 ani, nu doar pentru alcool Dar tu ești cel care trebuie să dovedească vârsta, așa că dacă ești ”suspect” că n-ai avea 18 ani și n-ai niciun act, nu cumperi. Dar e obligația legală a vânzătorului să nu-ți vândă, nu a ta să nu cumperi. Legea spune că vânzătorul are dreptul să-ți pună la îndoială vârsta de 18 de ani dacă tu ai mai puțin de 25. Dacă ai mai mult de 25, ar trebui să fie convins că ai peste 18 și să nu-ți ceară nimeni vreun act de identitate. Iar în practică nu cere nimeni acte adulților, se vede că au peste 18 ani. - Warrington a scris:
- În Elveţia dacă nu ai actele la tine eşti dus la secţie fără drept de apel. Nu cred că Elveţia a avut vreodată regim totalitar sau ocupaţie militară.
Nu știu cum a ajuns Elveția la legislația asta, s-ar putea ca neutralitatea să fi fost mai problematică decât ocupația militară, astfel încât să trebuiască să știe clar cu cine are de-a face. Dar te poți informa, să vezi cum s-au introdus cărțile de identitate în Elveția și cum a fost introdusă obligația de a te legitima pe stradă. Anglia nu a fost invadată de nimeni în ultima mie de ani, au avut cărți de identitate numai în timpul celor două războaie mondiale și le-au desființat de fiecare dată după. Irlanda a fost neutră în timpul WWII și nu e membră NATO nici astăzi, aterizau avioanele Aeroflot la Shannon într-o veselie, tocmai pentru că n-a fost și nici nu e aeroport NATO. |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Bilete C.F.R. (2) | |
| |
| | | | Bilete C.F.R. (2) | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |