Numarul mesajelor : 1019 Varsta : 36 Localizare : Fălticeni, jud. Suceava Reputatie : 6959 Data de inscriere : 12/02/2009
Subiect: Mocanita CFI 762.209 in Centrul Sucevei [2008] Dum 17 Feb 2013, 14:30
Șuierul Mocăniței CFI 762.209 fluieră în centrul Sucevei, 29 noiembrie 2008
Iarna încă nu venise, lipsa zăpezii și a gerului confirmând acest lucru. Până la Crăciun mai era o lună de zile bune, iar speranța că va ninge încă sălășluia în sufletele noastre. Și totuși, în centrul urbei care are pretenția de a fi capitală a Bucovinei, Suceava, șuierele și aburul dens ale unei locomotive construită de Krauss pe la începutul secolului aminteau, cumva, de iarnă.
Pe o distanță de 500 de metri, o linie ferată cu ecartament îngust de 760mm era montată în Suceava. Așadar, linia îngustă de la Moldovița își pierdea – provizoriu - titlul de unică linie de Mocăniță din județul Suceava. Locomotiva 762.209 a CFI și manevrată de un mecanic locomotivă aproape de o vârstă cu ea trăgea sau împingea trei vagonașe ticsite de turiști entuziasmați.
Din jumătate în jumătate de oră, trenul cu aburi fluiera plecarea fie din fața Casei de Cultură din Suceava, fie din fața Complexului Comercial Bucovina. Roțile mici scrâșneau pe linia ferată montată provizoriu. Acțiunea a făcut parte în cadrul programului demarat de Consiliul Județean Suceava: ”Crăciun în Bucovina” și a oferit sucevenilor și nu numai o imagine rară: o locomotivă cu aburi, în ”piele și oase”, plimbând copii, părinți și bunici, în timpul anotimpului rece în plin centru al Sucevei.
Șuierul Mocăniței CFI 762.209 fluieră -din nou- în centrul Sucevei, și noaptea..., 22 decembrie 2008
Șuier autentic de locomotivă de început de secol XX, linie ferată de ecartament îngust și fum fierbinte autentic ”tras pe țevile” boilerului flămând de căldură… toate acestea la îndemâna oricărui sucevean și nu numai. O inițiativă demnă de lăudat – la care, din câte am înțeles, a participat și Georg Hocevar, austriacul pasionat de material rulant pe ecartament îngust și nu numai… Spre casă, am oprit la ”căsuța ca-n povești” și am luat ”trenul” spre casa noastră din Fălticeni.